Blinded By the Light: opgroeien met Springsteen

12-08-2019

De film Blinded By the Light draait vanaf 22 augustus in Nederlandse bioscopen en is een aanrader voor Springsteen-fans. Be True bezocht de persvoorstelling, vanochtend bij Warner Bros in Amsterdam. De film, gebaseerd op het boek Greetings From Bury Park van de schrijver en Springsteen-fan Sarfraz Manzoor, gaat over Javed. De tiener van Pakistaanse ouders groeit in de jaren tachtig op in de wijk Bury Park in Luton, vlak bij London.

Javed ligt overhoop met zijn Pakistaanse vader en hij probeert tegen diens wil zijn ambitie als schrijver ("Writers tell the world something it needs to hear") waar te maken. Zijn lerares op de middelbare school haalt het beste in Javed boven. Op die school ontmoet hij Roops, een andere Pakistaanse jongen die zich kleedt in spijkerstof, een Amerikaanse vlag op zijn rug van zijn jasje heeft genaaid en buttons van Springsteen draagt. Roops luistert naar de muziek van "The Boss". "Who's boss?", vraagt Javed hem verbaasd en het antwoord is: "The boss of us all."


Javed en zijn vriend Roops in de schoolkantine. © 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.

Roops leent Javed twee cassettes van Springsteen uit (Born in the USA en Darkness on the Edge of Town) en als Javed op zijn jongenskamer naar 'Dancing in the Dark' en 'The Promised Land' op zijn walkman luistert, voelt hij zich rechtstreeks aangesproken; Bruce weet waar het misgaat in zijn leven! Dit moment zullen veel fans die in dezelfde periode kennismaakten met de muziek van Springsteen, vast herkennen: bij het zien van de beelden van de typische jaren '80-documentaire The Old Grey Whistle Test en live-materiaal van 'The River' bij het No Nukes-concert, dwalen je gedachten af naar de periode dat je zelf Springsteen ontdekte.


Javed in zijn kamer. © 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.

Opvallend is wel dat in de film over Bruce in die tijd (1987) gesproken wordt als "de muziek waar je vader naar luistert", terwijl de opgroeiende jeugd Tiffani en Debbie Gibson prefereert. Waarschijnlijk een overdramatisering van de feiten die bijdraagt aan het hoge zoetsappige feel-good-karakter van de film. In Nederland was Springsteen na Born in the USA en de release van de Live 1975/'85-box in ieder geval ongekend populair.

Vader verliest fabrieksbaan
Javed krijgt te maken met racisme (hierbij passeren tekstregels van 'Badlands'), een ontluikende romance (tekstregels van 'Thunder Road', 'Prove it All Night' en 'Hungry Heart') en vriendschap ('Born to Run'). Maar het belangrijkste onderwerp van het verhaal is de strijd die hij voert met zijn vader ('Independence Day'), die vastgegroeid zit in de Pakistaanse tradities, ontslagen wordt bij de fabriek en daardoor in zijn eer als hoofd van de familie wordt aangetast, waardoor hij maar met veel moeite zijn gezin bij elkaar weet te houden.

De film is een heuse feel-good movie, geregisseerd door Gurinder Chadha, vooral bekend van de film Bend It Like Beckham. Met enkele scènes gaat Chadha wel erg over the top. Vooral in de musicalachtige dansscène op 'Born to Run' waarin de drie vrienden door de wijk in Luton dansen – met een korte cameo van de schrijver Manzoor in het toekijkende publiek – en waarbij de danspasjes op de brug lijken op die uit de clip van 'Baggy Trousers' van Madness, waarvan Javed aan het begin van de film zegt dat het zijn favoriete nummer is. Maar los van de opgelegde sentimenten in zo'n type film, is Blinded By the Light vooral voor Springsteen-fans veel meer aansprekend dan bijvoorbeeld  Risky Business (1983), Wise Guys en Ruthless People (1986) die we ook met z'n allen hebben bekeken, omdat er een enkel nummer van Springsteen in zat.

Filmfoutjes
Door echte Springsteen-fans zijn wel een paar opvallende missers te noteren. De vader (ook Bruce-fan) van vriend Matt zingt "you can hide 'neath your lovers" in plaats van "covers" als hij samen met Javed 'Thunder Road' op de markt vertolkt. Javed en Roops kijken in 1987 in de Stone Pony naar een video van Live in Houston 1978, de dvd die pas bij The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story boxuitgave van 2010 zat. Javed heeft posters van Springsteen-foto's die pas veel later verkrijgbaar waren en de lyrics van 'The Promised Land' komen in beeld met daarin met een opvallend foutje: "If I could wrench this moment into my hands". Javed luistert ook naar een studioversie van 'Because the Night', die in die tijd alleen op bootlegs te beluisteren was.

© 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.


De film is voor het verhaal en de soundtrack een aanrader en in de aftiteling zit een mooie bonus: het niet eerder verschenen nummer 'I'll Stand By You', dat Bruce oorspronkelijk aan de makers van de eerste Harry Potter-film gaf, maar voor die productie niet geselecteerd werd.

 


Soundtrack Blinded By the Light

De soundtrack, uitgebracht op cd en dubbel-lp, bevat twaalf nummers van Springsteen. Naast een aantal klassiekers staan er twee niet eerder uitgebrachte nummers op. De studio-opname 'I'll Stand By You', die Bruce oorspronkelijk wilde geven aan de makers van de eerste film van Harry Potter. En de soloakoestische liveversie van 'The Promised Land' zoals Bruce die bij Concert for Valor op 11 november 2014 in Washington speelde. Ook staan er live-opnames op van 'The River' (van het No Nukes-concert 21 september 1979 in New York, eerder uitgebracht via de reeks live archiefopnames) en 'Thunder Road' (van West Hollywood 18 oktober 1975, eerder uitgebracht op Live 1975/'85 en als live-archiefopname).

De Springsteen-nummers op de soundtrack: Dancing in the Dark / The River (live) /Badlands / Cover Me / Thunder Road (live) / Prove it All Night / Hungry Heart / Because the Night / The Promised Land (live) / Blinded By the Light / Born to Run / I'll Stand By You

De vinylversie verschijnt op 30 augustus. Bij deze platenzaken zal een speciale oranje gekleurde versie verkrijgbaar zijn.

 

De soundtrack is al verschenen, de film is vanaf donderdag 22 augustus in Nederland te zien. De filmdistributeur Warner Brothers stelt via een winactie voor geregistreerde Be True-lezers een aantal vrijkaartjes en cadeaupakketten beschikbaar. Lezers van de nieuwsbrief worden hierover via e-mail geïnformeerd.Clarence Clemons-dvd verschijnt eind augustus

12-08-2019

In juni berichtten we al dat de documentaire Clarence Clemons: Who Do I Think I Am? op dvd en blu-ray zou verschijnen. De releasedatum is nu bekend: 27 augustus.

De film gaat voor een groot deel over de reis die Clemons in 2005 maakte naar China, op zoek naar zijn spirituele roots. Een vroege versie van de documentaire werd op het Garden State Film Festival in Asbury Park op 2 april 2011, in aanwezigheid van Clemons en Springsteen, getoond. De makers hebben na de dood van Clarence de doumentaire uitgebreid. In de film zitten interviews met onder anderen Nils Lofgren, Joe Walsh, Vini Lopez, Jake Clemons en Bill Clinton.Bridge School-benefietshow 1986 als download

09-08-2019

Een week vertraagd vanwege technische problemen, maar vandaag is de download van de maand augustus verschenen. Een klassieker deze keer: het akoestische optreden, The Bridge School Benefit van 13 oktober 1986.

Dit vermaarde optreden van Springsteen voor de Bridge School in het Shoreline Amphitheatre in Mountain View, Californië maakte deel uit van de eerste editie van de reeks benefietshows die tot en met 2016 (behalve in 1987) jaarlijks liep. Neil Young en zijn toenmalige vrouw Pegi organiseerden de benefietconcerten voor de school waar gehandicapte kinderen (onder wie hun zoon) onderwijs kunnen volgen.

Op 13 oktober 1986 trad Bruce op met begeleiding van Nils Lofgren op gitaar en Danny Federici op accordeon, maar hij speelde het eerste deel van de show solo. Opener 'You Can Look (But You Better Not Touch)' was zelfs a capella. Bij dit concert speelde Bruce voor het eerst 'Born in the USA' akoestisch. De videoclip van 'Fire' stamt van deze avond en Bruce sloot de set af met een mooie versie van 'Follow That Dream'.
Voor de toegift vroeg hij Crosby, Stills, Nash en Young het podium op en met hen zong hij 'Hungry Heart'. Niet op de opname staat het slotnummer 'Teach Your Children', waarbij ook Tom Petty en komiek Robin Williams mee kwamen doen. Ook ontbreekt het nummer 'Helpless' dat Bruce tijdens de set van Neil Young mee kwam spelen.

Bruce heeft in 1995, tijdens The Ghost of Tom Joad-your, nog een keer voor The Bridge School Benefit opgetreden.

De opname is te downloaden via Springsteens website. Een deel van de opbrengst gaat naar The Bridge School. De release wordt opgedragen aan Elliot Roberts, die manager van Neil Young was en in juni is overleden.Tentoonstelling 'Growin' Up - Springsteen at 70'

08-08-2019

Mannheim 1993. (foto: René van Diemen)

De C. Parker Gallery in Greenwich, Connecticut, heeft van 19 tot 29 september een tentoonstelling over Bruce met de titel 'Growin' Up - Springsteen at 70'. De collectie van een verzamelaar wordt getoond naast het werk van zes fotografen, waaronder de Nederlandse Springsteen-fotograaf René van Diemen.

De collector items komen van een niet bij naam genoemde verzamelaar die zeldzame items, waaronder sommige door Bruce gesigneerd, uit zijn collectie beschikbaar heeft gesteld. De oudste foto's die te zien zijn, zijn geschoten tussen 1972 en 1975 door Phil Ceccola (inmiddels overleden). Vijf andere fotografen, René van Diemen, Debra Rothenberg, Guy Aceto, Rocco Coviello en Jeff Ross, laten elk tien foto's uit hun werk zien.

Be True sprak met René over de tentoonstelling en de foto's die hij heeft geselecteerd: "Omdat de andere fotografen vooral meer recente foto's laten zien, heb ik gekozen voor wat oudere foto's, van Springsteens River-tour optreden in Ahoy' 1981 tot aan de Devils & Dust-periode in 2005. Het zijn geen digitale foto's. Ik moest alles vanaf negatief professioneel laten inscannen door een bedrijf dat ook de foto's van Anton Corbijn behandelt. Dit was een prijzige opdracht. De foto's zijn op A3- en A4-formaat afgedrukt en vandaag via UPS in Amerika aangekomen. Daar worden ze professioneel ingelijst."

Er zijn geen plannen om de tentoonstelling te verlengen of naar een andere plaats te verhuizen na 29 september, zegt René. "De foto's zijn ook te koop bij de gallerie en we hopen eigenlijk dat ze dan verkocht zullen zijn, zodat ze niet opnieuw verscheept hoeven te worden. Ik ga zelf naar de opening van de tentoonstelling, en ook de andere fotografen zullen er zijn. We rekenen er niet op dat Bruce zal verschijnen zoals hij dat bij de tentoonstellingen van Danny Clinch en Frank Stefanko deed, maar het zou wel een leuke verrassing zijn.
Ik heb zelf een keuze uit mijn foto's gemaakt, zoals de bekende kusfoto tussen Bruce en Clarence in 1985 in de Kuip, maar ook foto's van de Tunnel of Love-tour, 1993 in Mannheim en 2005 in Madrid."


De Kuip, Rotterdam, 1985. (Foto: René van Diemen)Bruce bij filmpremière Asbury Park

08-08-2019

Bruce en Patti met Sarfraz Manzoor (links) en Gurinder Chadha (rechts) op de rode loper in Asbury Park (foto: Mark Krajnak).

Springsteen en Patti Scialfa waren gisteravond bij de Amerikaanse première van de film Blinded By the Light in Asbury Park. Ze liepen met schrijver Sarfraz Manzoor en regisseur Gurinder Chadha over de rode loper bij het Paramount Theatre, bekeken de film en bezochten de afterparty in de Convention Hall. Daar traden Southside Johnny en The Asbury Jukes op en Bruce en Patti speelden vier nummers mee.

Blinded By the Light is gebaseerd op het boek Greetings From Bury Park waarin schrijver en Springsteen-fan Manzoor zijn jeugd beschrijft en de rol die Springsteens muziek daarin speelde. De film ging gisteravond in Asbury Park in première.
Bij de afterparty traden Southside Johnny en The Asbury Jukes, aangevuld met Bobby Bandiera en Lisa Lowell, op. Bruce en Patti speelden mee met vier nummers: 'Talk to Me', Wilson Picketts '634-5789', 'Sherry Darling' en Sam Cookes 'Havin' a Party' waarin Bruce twee gitaarsolo's speelde.De soundtrack van de film bevat twee niet eerder uitgebrachte nummers. 'I'll Stand By You' had Springsteen oorspronkelijk bedoeld voor een Harry Potter-film. De live solo-uitvoering van 'The Promised Land' speelde Bruce bij het Concert for Valor op 11 november 2014 in Washington DC. De film is in Europa vanaf 22 augustus in de bioscoop te zien.

Volgende week organiseert Be True voor geregistreerde leden samen met de filmdistributeur een speciale winactie rondom Blinded By the Light.

Dit bericht bekijken op Instagram

Bruce #Springsteen at the post #blindedbythelightmovie party. Vid by @mps1960 #brucespringsteen

Een bericht gedeeld door Blogness On The Edge Of Town (@blogness_brucespringsteen) op7 Aug 2019 om 9:30 (PDT)Springsteen-tentoonstelling in Freehold

21-07-2019

Op 29 september opent in Freehold de tentoonstelling Springsteen: His Hometown. In het gebouw van Monmouth County Historical Association worden zo'n 150 unieke items, waaronder een plakboek dat Springsteens moeder bijhield, ongeveer een jaar lang tentoongesteld.

Andere items die te zien zijn op de Springsteen: His Hometown, zijn onder andere een originele poster van The Castiles, een highschool-jaarboek van Springsteens moeder uit 1943 en historische documenten uit de 19e eeuw waarin Springsteens voorouders voorkomen.

Op 28 september wordt een preview party georganiseerd, waarbij tv-journalist en Springsteen-fan Brian Williams als voorzitter optreedt en Joe Grushecky en Bobby Bandiera muzikale optredens geven. Kaarten zijn voor $ 250 te koop. Kaartjes voor de reguliere tentoonstelling zijn tot 18 oktober 2020 te koop voor $ 15.Max Weinberg Jukebox in Paradiso

19-07-2019

Max Weinberg gaf donderdagvond 18 juli een twee uur durend optreden in Paradiso. Met zijn Jukebox-concept maakte hij een interactief concert van waarbij het publiek de setlist mocht bepalen.

De Jukebox-show van Max lijkt te zijn afgeleid uit het "stump the band"-concept dat Springsteen tijdens zijn stadionshows inbouwde en waarbij Bruce verzoekbordjes uit het publiek viste om de band te confronteren met obscure covers die ze lang niet, of misschien wel nooit eerder, samen gespeeld hadden. Achter het podium draaide een projector een lijst met nummers af waaruit Max het publiek liet kiezen. Hij vroeg steeds een vijftal nummers en hij liep zelfs de zaal door om ook achteraan verzoekjes te verzamelen.

Max verscheen om half negen alleen op het podium om het concept in het Nederlands uit te leggen. Een dappere poging, maar was door zijn slechte uitspraak was hij nauwelijks te volgen en dus niet helemaal helder. Wat hij wel duidelijk wist te maken, was dat hij de nummers die op de lijst stonden, had gekozen omdat hij hierop had leren drummen of omdat het favorieten van hem en de band zijn. Hij sloot zijn inleiding af door te zeggen dat het geen normaal optreden zou worden, maar een feestje. Paradiso was weliswaar helaas nog neit eens half vol (er stonden stoelen en tafeltjes in het gedeelte voor het podium), maar de band maakte er met de aanwezigen inderdaad een feest van.


Foto's: Jos Westenberg en Muriël Kleisterlee.

Daarna kondigde Max de drie muzikanten aan die hij had meegenomen: Bob Burger en John Merjave op gitaar en Glen Burtnik op bas. Dit trio speelt in de VS in The Weeklings samen met voormalig Asbury Jukes-drummer Joe Bellia. De band begon met 'White Room' en 'Fortunate Son' alvorens Max de zaal inliep om de eerste verzoekjes te horen. Wanneer iemand een nummer aanvroeg dat niet op de lijst stond, zei Max dat hij niet alle nummers kende omdat hij sinds 1973 niet meer naar de radio heeft geluisterd, en als je toch deze covers wilde horen, je zelf maar een band moesten beginnen.

De eerste oogst bestond uit nummers als 'Rebel Rebel' van David Bowie, 'She's the One' van Springsteen, 'Drift Away' van Dobie Gray, 'Lola' van The Kinks en 'Night Moves' van Bob Seger. Andere nummers die de revue passeerden, waren onder anderen 'Anytime at All' van The Beatles, 'Mother's Little Helper' en 'Start Me Up' van The Rolling Stones, 'All Right Now' van The Free, 'I Walk the Line' van Johnny Cash, 'Take It Easy' van The Eagles, 'Good Times Bad Times' en 'Rock 'n Roll' van Led Zeppelin, 'Cinnamon Girl' van Neil Young en 'American Girl' van Tom Petty. De setlist zou zo van Arrow Classic Rock afkomstig kunnen zijn. Bij 'I Can See For Miles' van The Who zei Max dat dit nummer zelden door de band zelf gespeeld is.Natuurlijk speelden Max en de band ook een paar nummers van Springsteen: 'Tenth Avenue Freeze-out' en 'Thunder Road' waarop Bob Burger mondharmonica speelde.Als slotstuk nodigde Max het publiek uit het podium te beklimmen om rond het drumstel te komen dansen. Norbert Frijns van coverband The Bruce Brothers zag zijn kans schoon en nam de microfoon om te zingen met begeleiding van Max en de band op het slotstuk 'Glory Days'. Max deelde daarna nog wat handtekeningen uit voordat de Jukebox in Amsterdam werd uitgezet.

Setlist: White Room / Fortunate Son / Rebel Rebel / She's the One / Drift Away / Lola / Night Moves / Open My Eyes / Anything At All / Anything at All / Mother's Little Helper / Rocky Mountain Way / I Walk the Line / Tenth Avenue Freeze-out / Start Me Up / All Right Now / Helplessly Hoping / Good Times Bad Times / Take It Easy / American Girl / Cinnamon Girl / I Can See For Miles / Thunder Road / Glory Days


Video: Muriël Kleisterlee.Emmy-nominatie Springsteen on Broadway

17-07-2019

Bruce en regisseur Thom Zimny zijn met Springsteen on Broadway allebei genomineerd voor een Emmy Award. De belangrijkste onderscheidingen voor televisieproducties worden op 22 september in Los Angeles uitgereikt.

Springsteen is genomineerd in de categorie '(Pre-Recorded) Variety Special' en Zimny is genomineerd in de categorie 'Directing for a Variety Special'. Het zal met Springsteen on Broadway geen gelopen koers zijn voor Bruce en Zimny, in beide categorieën hebben ze concurrentie van de Carpool Karaoke met Paul McCartney en de film Homecoming van Beyoncé.

Als Springsteen de onderscheiding in de wacht sleept, zal hij behoren tot het illustere rijtje van winnaars van EGOT (onderscheiden met zowel een Emmy, Grammy, Oscar en Tony Award) wat gezien wordt als de "grand slam" van de Amerikaanse showbusiness. Slechts vijftien artiesten en acteurs behoren tot nu toe tot de EGOT-categorie.Bruce: Western Stars-film klaar

10-07-2019

Springsteen heeft via de telefoon met Dave Marsh en Jim Rotolo op E Street Radio gesproken. Hij vertelde dat hij met Thom Zimny een documentaire heeft gemaakt over Western Stars, waarin hij het album integraal speelt: "We wisten dat we niet zouden gaan touren, dus zocht ik een manier om een deel van deze muziek live voor publiek te vertolken. We dachten dat dit de beste manier zou zijn om het te doen. Het was erg leuk en we kijken ernaar uit om dit, wanneer het kan, naar de fans te brengen."

Springsteen heeft geen interviews gegeven over Western Stars, dus dit telefoongesprek bevat de enige bespiegelingen van Bruce zelf over het album. "Ik luisterde naar het programma toen ik naar huis reed van de fitness, dus ik dacht, ik bel", zei Bruce. Dave Marsh vroeg of hij Garry Tallent zaterdag nog had zien spelen bij de Stone Pony. "Ik heb met Garry gespeeld", zei Bruce een beetje verbaasd. Hij vertelde dat Garry een goede gitarist is en veel gitaren in bezit heeft. Ook zei hij dat hij uitkijkt naar Garry's nieuwe plaat en dat hijzelf meezingt op een nummer. Daarna sprak Bruce over de nieuwe plaat en bracht hij het nieuws over de film.

Bruce zei trots te zijn op het album maar ook trots op zijn fans die hem de ruimte geven om artistiek een bepaalde kant op te gaan. Bruce zei dat hij niet wist hoe fans op de plaat zouden reageren, maar hij is erg verheugd met de reacties die hij van fans, die hem op straat aanspreken, krijgt. Bruce noemde zijn publiek "an audience that really follows me where I need to go. That is something that is really deeply appreciated by me and it is really something I am proud of. They're not stuck in a rut, they don't only want to hear a specific group of songs, they're really adventurous. If I keep the quality of what I'm doing up, they're adventurous as far as where I want to go. The greatest gift an audience can give an artist is room to be who he is, create what he feels, and to know that you have open ears when you put that out."

Een medemuzikant en vriend van Springsteen zag hem in 1973 in een kleine plaats (in Kenny's Castaway) voor een twintigtal mensen optreden, terwijl hij Bruce vlak daarvoor in New Jersey nog voor duizenden had zien spelen. Hij vroeg Bruce of hij wel wist waar hij mee bezig was. Bruce zei dat hij al vroeg in zijn carrière precies voor ogen had wat hij wilde doen en dat hij niet op safe wilde spelen. Hij voegde daaraan toe: "If you want to be great, you need to have a great audience. And it's something I'm very proud of over the years, how we developed together and how we've grown together." Bruce sloot het gesprek af en nadat Marsh en Rotolo hem zeiden dat hij altijd welkom is om in te bellen, grapte Bruce: "I wanted to see if the number really worked."

Het telefoongesprek met Bruce is hier terug te luisteren.Bruce in Asbury Park met Southside en Garry Tallent

07-07-2019

Springsteen heeft zaterdagavond 6 juli opgetreden op de Summer Stage naast de Stone Pony in Asbury Park. Hij speelde een nummer mee met Garry Tallent, die met de Delevantes het voorprogramma van Southside Johnny and the Asbury Jukes verzorgde. Later op de avond kwam Bruce ook het podium op om het optreden van zijn vriend uit Ocean Grove met zeven nummers af te sluiten.

Garry Tallent trad op met de Delevantes als begeleidingsband. De bassist van de E Street Band heeft bij zijn solowerk de rol van gitarist/zanger. Volgende maand brengt hij zijn tweede album uit, More Like Me genaamd en hiervan speelde hij het nummer 'Dirty Rotten Shame' samen met Bruce, die het optreden eerst vanaf de zijkant bekeek maar voor dit nummer elektrische gitaar kwam meespelen. "I've got to teach him the song, but he helped me sang it one time", zei Garry vooraf.


Video's: Stan Goldstein.

Bruce bekeek ook de show van Southside Johnny. De bandleider van The Asbury Jukes moest zijn concert inkorten vanwege de dreiging van onweer en regen, en dus haalde hij vroeg iemand van "Freehold, New Jersey" het podium op. "He played every star-spangled banner place in the world. Did pretty well, wrote a couple of songs... Come out here, Boss man!" Bruce, gekleed in een grijs T-shirt, spijkerbroek en een honkbalpet van de New York Yankees op, kwam lachend het podium op. Het eerste nummer dat ze samen speelden, was 'Sherry Darling'. Er was even discussie over de toondsoort waarin het gespeeld moest worden, maar nadat Johnny het bij zijn bassist John Conte had nagevraagd, gebaarde hij met zijn vingers een "F".Bruce zong het eerste deel van de coupletten en het klonk alsof hij in topvorm was. Hij speelde ook de gitaarsolo en de vier blazers van The Asbury Jukes speelden de riff. "Arriba", riep Johnny uit en op aangeven van Jeff Kazee werd het nummer naar een strak einde gevoerd.

'The Fever' was het volgende nummer dat Bruce met Southside speelde, compleet met orgel-  en trompetsolo. Aan het eind werd zonder pauze 'Talk to Me' ingezet. Saxofonist John Isley kreeg een glansrol en Bruce had veel lol in deze uitvoering en hij nam het publiek mee in een meezingstukje.Hierna volgde een meeslepende uitvoering van 'Kitty's Back'. Bruce speelde het gitaarintro met Jukes-gitarist Glenn Alexander. Southside Johnny's timing in de zang maakte er een vlotte versie van. Johnny speelde een scheurende mondharmonicasolo, maar was daarna wel de tekst kwijt, begon een regel uit het tweede couplet te zingen, corrigeerde zichzelf en keek daarna voor hulp naar Bruce. Bruce leidde de "Who's that there in the alley? Here she comes"-passage in. John Isley speelde de saxofoonsolo aan het eind. "We almost got it", besloot Bruce.'I Don't Want to Go Home' was weer bekend terrein voor Southside en zijn band. Bruce zong het tweede couplet.Southside bedankte Bruce en het eerste voorprogramma Remember Jones en hij noemde ook "Garry Tallent from Neptune, New Jersey... He's got a new album out, we don't." Na afloop vroeg Southside of Bruce nog wat wilde spelen of dat hij naar huis wilde. Natuurlijk volgde nog een paar uitsmijters. Eerste de combo 'Mona - Not Fade Away', van Buddy Holly in de kenmerkende Bo Diddley-beat. Bruce wringde een scherpe solo uit zijn Telecaster die Southside op mondharmonica echoode.Tenslotte speelden Bruce en Southside Johnny een feestelijke versie van 'Havin' a Party'. Bruce gaf Southside, die aan het einde alleen het podium afliep, alle credits voor zijn optreden en sloot daarna het nummer met de Jukes af. "Good to see you in Asbury Park, thanks for coming out. The Jukes, and Southside Johnny", was Springsteens laatste dankwoord. Het optreden was nog niet helemaal voorbij, Southside en de Jukes kwamen nog een keer terug en sloten de avond met twee nummers zonder Bruce. Deze mooie avond in Asbury Park zal de gelukkige aanwezigen nog lang heugen.Twee downloads River-show

05-07-2019

Deze maand verschijnen twee live-downloads: de shows van 29 en 31 december 1980 in Nassau Veterans Memorial Coliseum, Uniondale, New York. De oudjaarshow is al eerder als archiefuitgave verschenen, maar deze nieuwe release is geremasterd.

De optredens in Uniondale behoren tot de klassiekers van The River-tour. Het concert op 29 december kent de befaamde uitvoering van 'Incident on 57th Street' gevolgd door 'Rosalita' (net zoals de plaatuitvoering van The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle). Deze live-uitvoering van 'Incident on 57the Street' verscheen eerder als b-kant op de 12" van 'War'.
Het befaamde oudjaarsconcert van 31 december verscheen al eerder als download. De opnieuw gemixte en gemasterde versie klinkt aanmerkelijk beter. Mensen die de eerdere download al besteld hadden, kunnen deze versie gratis streamen in de app van nugs.net.Gelukkige winnaars bij release party Western Stars

14-06-2019

Bijna 250 Springsteen-fans kwamen 13 juni naar de release party van Western Stars in De Vorstin in Hilversum. Voor de elfde keer konden Nederlandse Bruce-fans het album al een dag voor de release beluisteren en kopen. Sony stelde bovendien tien Danny Clinch-foto's en tien T-shirts ter verloting beschikbaar.

Het is een unicum in de wereld. Bij bijna iedere release van een studioalbum van Springsteen worden Nederlandse fans door Sony Music al een dag voor de officiële release in de gelegenheid gesteld het nieuwe album als eerste te beluisteren en aan te schaffen. De release party van Western Stars was alweer de elfde die Be True en Sony samen organiseerden.

Alle bezoekers kregen bij binnenkomst een lootje en een drankmuntje. Na een kort welkomstwoord van Jos Westenberg (Be True) werd Western Stars gedraaid in de concertzaal van De Vorstin. Tien op 80 x 80 centimeter uitvergrote foto's van de bekende Springsteen-fotograaf Danny Clinch vormden het decor van de release party. Deze foto's werden ook doorlopend via een beamer op groot scherm vertoond.

Zo kregen Nederlandse Bruce-fans ook Western Stars als eerste ter wereld te horen (de lp's die sommige buitenlanders overdag al in de bus hadden gevonden daargelaten). Bovendien konden ze het album plus een mooi promoboek met foto's en alle songteksten mee naar huis nemen. Verder waren er twintig fans die hun lot verzilverd zagen in de vorm van een uitvergrote Danny Clinch-foto op canvas  of een T-shirt van Western Stars of Springsteen on Broadway. Ook deze collector's items waren door Sony Music ter beschikking gesteld. Een van de winnaars slaakte een vreugdekreet uit toen ze hoorde dat op haar lotnummer een T-shirt was gevallen: "Ik heb nog nooit iets gewonnen!", riep ze vervolgens.

Al met al kunnen we weer spreken van een geslaagde release party, waar volop gelegenheid was om bij te praten met andere fans na drie jaar zonder tour in Europa.Videoclip Western Stars verschenen

13-06-2019

De videoclip van het titelnummer 'Western Stars' verscheen om middernacht op de dag van de albumrelease.Little Steven in Berlijn en Brussel

10-06-2019

Little Steven trad vorige week op in Berlijn en deze week stond hij in Brussel en op het Hello Festival in Emmen. Vandaag is een extra concert bevestigd: op 19 augustus treden Little Steven and the Disciples of Soul op in TivoliVredenburg in Utrecht. Journalist en Little Steven-fan Leon Verdonschot ging naar de shows in Berlijn en Brussel en mailde zijn recensie naar Be True.

De nieuw tour van Little Steven and the Disciples of Soul is ook daadwerkelijk een niéuwe tour. In de beste zin van het woord: het is een compleet nieuwe show met een compleet nieuwe setlist, met dezelfde band, maar met een herboren frontman.

Dinsdag 28 mei speelde de band in Huxleys Neue Welt in de Oost-Berlijnse wijk Neukölln. Een zaal met een roemruchte geschiedenis, die in de jaren ’80 werd gerenoveerd. Little Steven heeft over Berlijn het nummer ‘Checkpoint Charlie’ geschreven, maar dat speelde hij vanavond niet. Centraal in de tour staat het nieuwe album Summer of Sorcery, waarvan hij alle nummers speelt, afgewisseld met minstens één nummer van al zijn andere studioalbums (drie van Voice of America), ‘Sun City’, en een blok van drie nummers die hij samen met Bruce voor Southside Johnny schreef, die hij net als tijdens de Soulfire-tour bedankt voor “keeping my music alive for all these years, while I was playing the gangster”.


Foto's: Leon Verdonschot.

Vanaf openingsnummer ‘Communion’ vallen een paar dingen op.

Ten eerste: dit is werkelijk letterlijk een shów, inclusief choreografie, inclusief een fantastisch theatrale opkomst en een zo mogelijk nog theatrale introductie van de bedoeling van de avond (namelijk: de verliefde magie van zomer herbeleven).

Flamboyant
Ten tweede: Little Steven heeft de best mogelijke route doorlopen, door met veertien medemuzikanten zeer uitgebreid te touren, vervolgens meteen de studio in te duiken om een nieuwe plaat op te nemen, en daarna  direct weerop tour te gaan. Tijdens de Soulfire-tour in Australië eerder dit jaar hebben ze de nieuwe show gerepeteerd, waardoor je nu kijkt naar een band die niet alleen deze nummers tot in de finesse beheerst, maar ook met een enorm plezier, veel vrijheid en zichtbaar zelfvertrouwen speelt. Vaak moest ik denken aan de E Street Band toen de Wrecking Ball-tour eenmaal op de rit stond, en je het gevoel had dat deze groep muzikanten tot werkelijk álles, iedere overgang en stijlbreuk, in staat was. De flamboyante achtergrondzangessen hadden al betrekkelijk weinig last van podiumvrees, maar ook de blazers (onder wie Wrecking Ball-saxofonist en originele Abury Juke Eddie Manion) staan te schitteren als nooit tevoren.

Goed bij stem
En ten derde is er de transformatie van Little Steven zelf. Toen hij in oktober 2016 in de Londen voor het eerst in vele jaren weer als bandleider het podium betrad voor wat toen nog een eenmalige reünie van de Disciples of Soul leek, was hij niet meer de expressieve frontman die hij in de jaren tachtig was. Hij was een charismatische gitarist, die voor het eerst in jaren weer eens uit de schaduw van de beste frontman ter wereld kroop. De transformatie terug naar zélf weer een werkelijk frontman zijn, vertelde hij toen ik hem tijdens het begin van de Soulfire-tour interviewde, zou jaren duren, “als het ooit nog lukt”. Dat heeft dus een kleine drie jaar geduurd. Want de Little Steven die nu op het podium staat, heeft weer precies de dwingende aanwezigheid die hij tijdens de Voice of America-, Freedom No Compromise- en Revolution-tour ook had. Hij heeft ook weer dezelfde manier van het verhaal vertellen met zijn gezichtsmimiek én met zijn handen. Een groot verschil met de Soulfire-tournee: Little Steven doseert zijn eigen gitaarspel, hij staat bijna de helft van de show zonder gitaar op het podium. Dat geeft bandleider Marc Ribler veel meer ruimte, en die pakt hij even enthousiast als overtuigend op. En het zorgt ervoor dat Steven meer de zánger is, met hoorbaar resultaat: hij is erg goed bij stem.

In Berlijn bestond zijn aanhang duidelijk voor een groot deel uit de oude rockliefhebbers. Het Southside Johnny-werk leek hier grotendeels onbekend, in tegensteling tot de Voice of America-nummers ‘Los Desaparecidos’, ‘I Am A Patriot’ en afsluiter ‘Out of the Darkness’.

Glansrol
‘Los Desaparecidos’ is een van de hoogtepunten van de set, ook omdat het een kant van Little Steven toont die op het even vrolijke als melancholische Summer of Sorcery ontbreekt: de venijnige, felle politieke activist. Een ander hoogtepunt is een vergeten nummer van zijn vijfde studioalbum Born Again Savage: ‘Camouflage of Righteousness’. Voor dat album opgenomen met een triobezetting (bepaald niet de lulligste: Jason Bonham op drums en Adam Clayton op bas), maar nu gespeeld met een enorme band als deze, en met een glansrol voor Stevies eigen gitaarwerk.Het derde hoogtepunt is de eerste toegift: het titelnummer van Summer of Sorcery, in menig opzicht Stevies eigen ‘Land Of Hopes And Dreams’. “We’re gonna walk together / On the promenade / Forever and ever / In your Summer of Sorcery”.

Show in Brussel
Anderhalve week later speelde hij in de Ancienne Belgique in Brussel. De set was hetzelfde, maar in plaats van voor vijfhonderd enthousiaste Berlijners stond hij nu voor een vrijwel uitverkochte AB, met een werkelijk euforisch publiek, dat het album veel beter leek te kennen, en het werk van Southside Johnny eveneens. Het was op papier dezelfde show (dezelfde setlist, namelijk, en wanneer je deze show ziet, snap je ook meteen dat deze setlist niet of nauwelijks meer zal veranderen, want is een volmaakt gelegde puzzel), maar in de praktijk niet: het was het levende bewijs dat een zaal een band kan optillen, en andersom ook, en heen en terug en heen en terug.In augustus komt hij terug, in ieder geval ook naar Vredenburg (daar spelen trouwens diezelfde avond in de ándere zaal Chuck D en Tom Morello met hun Prophets of Rage, die doorgaans veel korter spelen, dus ruim klaar zijn voor Little Steven aan ‘Sun City’ begint). Omdat Little Steven volgend jaar weer terug moet transformeren van frontman naar rechterhand, zal augustus waarschijnlijk de enige Nederlandse kans zijn om de vollédige show te zien.

Ik wil verder niet dramatisch doen, maar wie die kans niet grijpt, zal zijn hele verdere leven moeten slijten in zelfverterende spijt en zelfhaat.

Voor het concert op 19 augustus in TivoliVredenburg start de voorverkoop aanstaande zaterdag 15 juni.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF