Springsteen vrijdag op Radio 2

14-10-2020

Springsteen geeft donderdagmiddag voor de Europese pers een interview via Zoom. Dat wil zeggen: journalisten uit diverse landen, waaronder drie uit Nederland, kunnen vragen indienen, waarvan een selectie door een moderator wordt gesteld. Jan-Willem Roodbeen doet vrijdagochtend 16 oktober op Radio 2 verslag van de Zoom-sessie in zijn ochtendshow Jan-Willem start op.

Radio-dj Jan-Willem Roodbeen was enigszins teleurgesteld over het aangeboden interview, omdat van zelf vragen stellen geen sprake is en journalisten/presentatoren ook nog maar moeten afwachten of hun vraag gesteld zal worden. Om de luisteraars meer bij het gebeuren te betrekken, konden die dinsdag vragen voor Springsteen indienen. De luisteraar wiens vraag de uitzending haalt, wordt beloond met een thermomok van de radioshow – al is het zeker voor een fan natuurlijk leuker om te kunnen zeggen dat Bruce een vraag van jou beantwoord heeft.

Vanochtend meldde Roodbeen dat de vijf vragen van luisteraars, die met 'klopt het dat je je paarden in Limburg koopt?' niet bijster interessant waren, niet goed gevallen waren bij de platenmaatschappij. Op hun verzoek heeft hij dan ook nog wat vragen over het album ingediend.

De radioshow van Jan-Willem Roodbeen is te horen tussen 6.00 en 9.00 uur en is een tijdje na afloop via de Radio 2-site terug te luisteren.

Jeroen Kijk in de Vegte en Jan-Willem Roodbeen

Inmiddels is de Rolling Stone met Springsteen op de cover ook in Nederland te koop; in ieder geval bij de American Book Center in Amsterdam en Den Haag. Ook de Uncut met de Springsteen-cover is vanaf donderdag 13 oktober in ons land verkrijgbaar.

Springsten op de cover van Rolling Stone Springsten op de cover van UncutSpringsteen in documentaire Harry Chapin

14-10-2020

Springsteen zit in de documentaire 'Harry Chapin: When In Doubt, Do Something'. De film over singer-songwriter en activist Harry Chapin is vanaf vrijdag 16 oktober online te zien.

Naast Springsteen zijn ook Billy Joel, Bob Geldolf, Pat Benatar, Kenny Rogers en Pete Seeger in de documentaire te zien. Singer-songwriter Harry Chapin overleed in 1981 bij een verkeersongeluk, op weg naar een optreden in New York. Chapin was een activist voor World Hunger Year, een organisatie die zich inzet voor voedselbanken.

In 1987 werd Chapin geëerd met de Congressional Gold Medal. Ter ere van hem werd in Carnegie Hall in New York een tribute optreden georganiseerd waar Bruce 'Remember When the Music' speelde. Beelden van dat optreden zitten in deze nieuwe film. Opnames van het optreden, inclusief Springsteens uitvoering van 'Remember When the Music', verschenen in 1990 op een tribute-cd.Bruce virtueel bij Rock 'n' Roll Hall of Fame-ceremonie

13-10-2020

Springsteens manager Jon Landau wordt op 7 november geëerd bij de virtuele Rock 'n' Roll Hall of Fame-ceremonie. Bruce heeft zijn medewerking aan dit evenement toegezegd.

Landau wordt onderscheiden met een Ahmet Ertegun Award, genoemd naar de oud-platenbaas van Atlantic Records en -voorzitter van de Rock 'n' Roll Hall of Fame, die in 2006 overleed. De inductieceremonie zou oorspronkelijk 2 mei in Cleveland plaatsvinden, maar de ceremonie wordt nu een virtuele aangelegenheid. Dit jaar worden Depeche Mode, de Doobie Brothers, Whitney Houston, Nine Inch Nails, The Notorious B.I.G. en T. Rex in de Hall of Fame binnengehaald.Atlanta '78: download oktober

12-10-2020

Springsteens live-download van deze maand is de opname van 30 september 1978 in het Fox Theatre, Atlanta. Deze show staat vooral bekend om de eenmalig gespeelde uitvoering van het instrumentale 'Night Train'.

Bruce liet de E Street Band het instrumentale 'Night Train' spelen zodat de crew de nepsneeuw van het podium kon vegen die was gevallen bij 'Santa Claus Is Comin' to Town' aan het begin van de tweede set. Verder op de setlist: 'Good Rockin' Tonight' en vroege versies van 'Independence Day' en 'Point Blank'.

Deze uitgave is de vijfde radioshow (en de enige die nog niet officieel was uitgegeven) die tijdens de Darkness on the Edge of Town-tour live op de radio te horen was.Springsteen bij Graham Norton Show

08-10-2020

Springsteen is 23 oktober, de dag dat Letter to You verschijnt, te gast in de Graham Norton Show. Het is niet waarschijnlijk dat Bruce zelf aanwezig is in de studio in Londen; Graham Norton zal hem vermoedelijk via een videoverbinding bellen.

Springsteen zat vorig jaar wel op de bank bij Graham Norton om over de film van Western Stars te praten. Daarin zat toen ook een grappig fragment van James Blunt, die vertelde hoe diverse stage-dive-momenten van hem niet goed afliepen. Eén keer brak hij zijn vinger, omdat het publiek hem niet opving en hij op de grond viel. Een andere keer werd hij wel gedragen door het publiek, maar herkende de security hem niet als zanger toen hij bij het podium terugkwam en wilde hem niet doorlaten. Ook Bruce moest daar erg om lachen.

Springsteen bij Graham Norton ShowSpringsteens dertiende dj-set op E Street Radio

08-10-2020

Springsteen heeft gisteren de dertiende aflevering van het programma From My Home to Yours gepresenteerd op E Street Radio. Deze aflevering van ruim anderhalf uur kreeg de titel 'My Kingdom for a Car'.

"This is our tribute to the automobile and the open road", zei Bruce aan het begin van de show voor hij de rocker van Jason and the Scorchers 'My Kingdom for a Car' speelde. Auto's en snelwegen zijn favoriete onderwerpen in Springsteens eigen catalogus, maar hij draaide maar drie eigen nummers: de Sessions-uitvoering van 'Open All Night', 'Brothers under the Bridges 1983' en afsluiter 'Drive All Night'.

Springsteen: From My Home to Yours

Bruce refereerde wel nog aan zijn nummer 'Thunder Road' toen hij het over de film van Robert Mitchum had: "Thunder Road was a black-and-white B picture from 1958 starring Robert Mitchum, James Mitchum his son, and Keely Smith, who you may know as the fabulous singer in Louis Prima's band. She is just as cool and laconic and strange on film. And yeah, folks, this is where I got the title."

Voor 'Brothers under the Bridges 1983', terug te vinden op Tracks, zei Bruce: "Dit is een heel andere versie dan het nummer dat ik later heb opgenomen, over jonge straatracers in de Midwest, die tijdens de winter hun auto's in garages bouwen en ze in de lente naar buiten brengen om te racen over de opgedroogde meren."


Foto: Alberto Engeli.

Voor het nummer van Sir Mix-A-Lot ("one of my favorite and funniest old school rappers") nam Bruce uitgebreid de tijd om uit te leggen wat een "hooptie" is: een auto die alleen binnen te stappen is via het portier aan de passagierszijde, die drie verschillende merken autobanden zonder wieldoppen heeft en een uitlaatpijp die door een kledinghanger op z'n plaats wordt gehouden, en met een radio die maar één AM-radiostation kan ontvangen. Na 'From a Buick 6' van Bob Dylan zei Bruce: "Van het historische album Highway 61 Revisited. Ik speelde die plaat totdat 'ie in stukken viel op mijn kleine stereo-installatie in mijn slaapkamer in Freehold, New Jersey. Het blijft een modern meesterwerk."

Bruce haalde een herinnering op aan zijn vader, die met een nieuwe tweedehands auto thuiskwam en het gezin voor een ritje meenam: "For a short while, we felt like the Springsteen family are the kings of this highway. And yeah, it was just one of the deepest memories of my childhood." Tussen de muziek die hij draaide, las Bruce ook drie passages uit Jack Kerouacs boek On the Road voor.

Springsteens playlist

 • Nelson Riddle - Theme from Route 66
 • Jason and the Scorchers - My Kingdom for a Car
 • Depeche Mode - Route 66
 • Jackie Brenston and his Delta Cats - Rocket 88
 • Sir Mix-A-Lot - My Hooptie
 • 1 AMVRKA - American Muscle
 • Chuck Berry - No Particular Place to Go
 • The Clash - Brand New Cadillac
 • Tom Robinson Band - 2-4-6-8 Motorway
 • The Screaming Blue Messiahs - Jesus Chrysler Drives a Dodge
 • The Fleshtones - Ride Your Pony
 • Nas featuring Charlie Wilson - Car #85
 • Robert Mitchum - The Ballad of Thunder Road
 • Bruce Springsteen and the Sessions Band - Open All Night (live)
 • Bob Dylan - From a Buick 6
 • Jackson Browne - Running on Empty
 • Jo Dee Messina - Silver Thunderbird
 • Guy Clarke - Out in the Parking Lot
 • The Vulgar Boatmen - Drive Somewhere
 • Bruce Springsteen - Brothers under the Bridges 1983
 • The Modern Lovers - Roadrunner
 • Bruce Springsteen - Drive All Night


Exclusief Springsteen-shirt voor Be True-leden

07-10-2020

Missschien niet helemaal onverwacht maar de coronamaatregelen gooien roet in het eten voor de traditionele releaseparty die Sony Music ook met Letter to You voor Be True-leden wilde organiseren. Toch willen de platenmaatschappij en Be True stilstaan bij dit nieuwe Springsteen-album. Sony Music heeft een exclusief Letter to You promo T-shirt voor Be True-leden ontworpen.

Het T-shirt krijg je via Plato gratis bij de aanschaf van een lp of, voor 1 euro extra ten opzichte van de reguliere Plato-prijs bij een cd. Het is alleen verkrijgbaar via de speciale online bestellink van Plato, ook voor Belgische Springsteen-fans:

https://www.platomania.nl/etalage/list/id/1305

Let op: er zijn vier T-shirtmaten beschikbaar (bij de lp's zie je de maat pas na doorklikken op product). Geef bij de bestelling jouw keuze aan. Per klant/adres wordt 1 T-shirt geleverd en zodra een van de maten is uitverkocht, wordt deze keuze offline gehaald. Het gaat om een gelimiteerde oplage dus voor deze exclusieve promo T-shirts geldt: op = op.Plato biedt de cd, de reguliere vinyl dubbel-lp en de gelimiteerde grijskleurige vinyl dubbel-lp aan. Bij de lp-uitgaves zit ook een mooi groot tekstboek van 16 pagina's. De bestelde producten kunnen worden thuisgestuurd of na bestelling vanaf 23 oktober worden afgehaald in een Plato-winkel of bij Concerto in Amsterdam.Documentaire op Apple TV+

06-10-2020

De documentaire over de opnamesessies van Bruce Springsteens nieuwe album Letter to You verschijnt op de releasedatum 23 oktober op Apple TV+.

De documentaire is door Thom Zimny geregisseerd. Hij legde met twintig camera's de opnamesessies vast. De film bevat hele uitvoeringen van de nieuwe nummers. Bruce laat ook zijn gedachten gaan over de nieuwe nummers. En hij plaatst het nieuwe materiaal in de context van zijn eerder werk. De film is exclusief te zien op Apple TV+. Het is mogelijk om kosteloos een trial-abonnement van een week af te sluiten.Springsteen brengt tweede single en video uit: 'Ghosts'

25-09-2020

Springsteen heeft gisteren de tweede single van Letter to You uitgebracht: 'Ghosts'. Het nummer is autobiografisch. Zonder ze bij naam te noemen verwijst Bruce in de tekst naar oude bandleden van de E Street Band en The Castiles die overleden zijn.

Springsteens nieuwe videoclip met lyrics ging gistermiddag in première. Tussen de beelden die Thom Zimny maakte van het opnameproces zijn veel oude concertfragmenten te zien, zoals van de No Nukes-show in 1979 en The Bottom Line 1975. Ook is er archiefmateriaal te zien van The Upstage in Asbury Park en komen George Theiss van The Castiles, Clarence Clemons en Danny Federici langs.Springsteen opnieuw geïnterviewd door Rolling Stone

20-09-2020

Springsteen is in augustus geïnterviewd door Brian Hiatt van Rolling Stone op zijn boerderij annex thuisstudio. Bruce bespreekt in het interview een aantal nieuwe nummers en vertelt ook dat hij nog een nieuwe plaat in kannen en kruiken heeft. Het interview wordt in de komende editie van Rolling Stone als coververhaal opgenomen.

Aan het begin van het gesprek laat Bruce doorschemeren dat het plan was om in het voorjaar van 2021 te starten met een tour. "Now there is no touring in sight." Wachten met het uitbrengen van het album totdat de coronacrisis voorbij was, wilde Bruce niet: "When I make music, I'm going to put it out." Maar hij is wel somber over touren: "My antenna tells me, at best, 2022. And I would consider the concert industry lucky if it happens then. I'm going to consider myself lucky if I lose just a year of touring life."

Letter to You is vorig jaar november in vijf dagen opgenomen. In het interview komen E Street Bandleden Max Weinberg, Little Steven en Roy Bittan aan het woord. Little Steven vertelt dat hij blij is dat Bruce ervoor gekozen heeft om deze plaat live in de studio op te nemen, zoals ze dat met Born in the USA voor het laatst hebben gedaan, met slechts enkele overdubs van een enkele gitaarsolo van Bruce op een Gretsch-gitaar. Op advies van Roy Bittan had Bruce, tegen zijn gewoonte in, geen demo's gemaakt van de nieuwe nummers waardoor de E Street Bandleden zelf aan de arrangementen hebben gewerkt.

Gitaar van fan
De meeste nummers schreef Bruce vorig jaar april. Toen hij op Broadway stond, had hij bij de ingang van het Walter Kerr Theatre van een Italiaanse fan een akoestische gitaar gekregen. Vorig jaar nam hij het instrument ter hand en begon erop achter elkaar nummers te schrijven. Het eerste nummer dat hij schreef was 'Last Man Standing', dat verwijst naar zijn tijd met The Castiles, de band waar Bruce (na een kort verblijf bij de band The Rogues) in zijn jeugd in speelde. Alle bandleden van The Castiles zijn op Bruce na inmiddels overleden en Bruce is dus de "last man standing".

'Song to Orphans', 'Janey Needs a Shooter' en 'If I Was the Priest' zijn oude nummers die Springsteen nu opnieuw met de E Street Band heeft opgenomen. Bruce herontdekte deze nummers toen hij aan Tracks 2 werkte. Hij had er geen speciale bedoeling mee om ze nu op de plaat te zetten. Hij wilde horen hoe de huidige E Street Band ze zou spelen en hoe ze zouden klinken met de stem van de volwassen Bruce. "It was kind of insane fun, because the lyrics for all those songs were so completely crazy."

Criminal clown
Ook het nummer 'Rainmaker' is al wat ouder, bekent Bruce. Het nummer gaat weliswaar over een demagoog, maar gaat niet specifiek over Trump omdat het al enkele jaren voordat hij tot president gekozen werd, geschreven is. Er zit wel een vluchtige verwijzing naar president Trump in het nummer 'House of a Thousand Guitars', waarin Bruce zingt over een "criminal clown" dat de troon gestolen heeft. Het nummer bevat rijke pianopartijen van Roy Bittan in de klassieke E Street Band-stijl. "It's about this entire spiritual world that I wanted to build for myself and give to my audience and experience with my band. (...) It also speaks somewhat to the spiritual life of the nation. It may be one of my favorite songs I've ever written. It draws in everything I've been trying to do for the past 50 years."Laatste plaat met E Street Band?
In het artikel merkt Little Steven op dat Bruce zich misschien realiseert dat Letter to You de laatste plaat zou kunnen zijn die hij met de E Street Band heeft gemaakt. Bruce is daar minder uitgesproken over, want hij laat weten nog aan veel projecten te werken: "
I plan to have a long road in front of me. Some of my recent projects have been kind of summational, but really, for me, it's summational for this stage of my work life. I've got a lot left to do, and I plan to carry on."
Toch was het sinds vorig jaar lang geleden dat Bruce muziek voor de E Street Band had geschreven. In 2010 schreef Bruce veel muziek, dat terechtkwam op Wrecking Ball in 2012 en Western Stars vorig jaar. En hij schreef toen ook muziek voor nog een album dat hij inmiddels in kannen en kruiken heeft. Verdere details over dat album wil Bruce niet prijsgeven.

Opvolger Tracks
Een van de overkoepelende projecten waar Springsteen nu aan werkt is de opvolger van Tracks. Max Weinberg laat weten dat hij de afgelopen drie jaar aan minstens veertig nummers in verschillende stijlen heeft gewerkt. Bruce zegt erover: "There's a lot of really good music left", maar er wordt geen releasedatum genoemd. Aan het einde van het interview laat Bruce de journalist de film zien die gemaakt is tijdens de opnames van Letter to You. Deze film van anderhalf uur zal ook worden uitgebracht.Nieuwe '84-download met 'Street Fighting Man'

18-09-2020

Vandaag verschijnt een live-download van de Born in the USA-show van 6 augustus 1984 in Brendan Byrne Arena, East Rutherford, New Jersey. Het is de derde archiefuitgave van de serie van 10 shows die Springsteen en de E Street Band in het begin van de Born in the USA-tour in deze arena gaven.

Op de setlist stonden tourdebuut 'Spirit in the Night' en mooie uitvoeringen van 'Open All Night' (met het introverhaal van Bruce over een state trooper die hem 's nachts op de New Jersey Turnpike staande hield), 'Nebraska', 'Used Cars', de soloakoestische uitvoering van 'No Surrender', 'Pink Cadillac', 'Fire', 'Racing in the Street' en 'I'm a Rocker'. Speciale vermelding krijgt de Rolling Stones-cover van 'Street Fighting Man' in de toegiften.Bruce neemt afscheid van de zomer in dj-set

16-09-2020

Springsteen heeft vandaag de twaalfde aflevering van zijn radioprogramma 'From His Home To Yours' gepresenteerd op E Street Radio. Deze aflevering droeg de titel 'Summer's End'.

Bruce had in aflevering acht, die half juli verscheen, al verteld dat de zomer zijn favoriete tijd van het jaar is en dat herhaalde hij nu nog maar eens. Deze aflevering was met 64 minuten wat aan de korte kant. Bruce vertelde in het begin van het programma weinig verhalen, maar draaide vooral muziek die hij kort inleidde. Ook droeg hij een regeltje van Shakespeares Othello voor, de laatste woorden van hoofdpersoon Othello aan Desdemona: "Kissed thee ere I killed thee. But this killing myself, to die upon a kiss." Bruce voegde daaraan toe: "I think I stole that for 'Born to Run'.Halverwege begon Springsteen meer verhalen te vertellen, zoals over de motortrips die hij met vrienden door de Mojavewoestijn maakte aan het einde van de zomer. Een andere herinnering die hij ophaalde, ging over het einde van de zomer ("The end of summer always felt like a small death") en het begin van een nieuw schooljaar. Het langste en mooiste verhaal was er een over zijn jeugd. Bruce vertelde dat hij en zijn zusje Ginny, nadat ze waren wezen zwemmen in de zee bij Manasquan, zich met een handdoek om omkleedde in hun pyjama en daarna met hun ouders naar de drive-in bioscoop reden. Na de film, op de weg terug naar huis, reden ze bijna een hert aan die over de motorkap van de auto sprong en de bijna-botsing miraculeus overleefde.

Bruce sloot de aflevering af met de woorden: "What a summer it's been. I hope you took your summer pleasures where you could find them. And we look forward to a better 2021. Until we meet again, treat yourself to one more late summer swim, another grilled hamburger and French fries, and if the icecream man is still running through your neigborhood, pick one up for me. Soft vanilla, dipped in chocolate please. As for me, I'm going for an ocean swim right now. So until we meet again, stay strong, stay smart, stay healthy, stay safe, stay summer and I'll see you on the beach."

Playlist
The Beach Boys - Caroline No
The Doors - Summer's Almost Gone
Richard Barrett and the Chantels - Summer's Love
Peter Wolfe and Neko Case - The Green Fields of Summer
The Afgan Whigs - Summer's Kiss
The Motels - Suddenly Last Summer
The Drifters - I've Got Sand in My Shoes
Beck - Phase
Iain Archer - Summer Jets
R.E.M. - Summer Turns Too High
Beck - Morning
John Prine - Summer's End
Virginia Astley - A Summer Long Since Passed
Van Morrison - These Are the Days
The Beach Boys - Think About the Days
The Beach Boys - Summer's Gone
Frank Sinatra - Summer Wind


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF