Nieuwe film met zestien Springsteen-nummers

03-02-2019

Springsteens muziek speelt een belangrijke rol in de nieuwe film Blinded By the Light. Maar liefst zestien Bruce-nummers zijn te horen in de film die gebaseerd is op het boek Greetings From Bury Park van journalist en Springsteen-fan Sarfraz Manzoor.

Het verhaal gaat over een 16-jarige Pakistaanse jongen, Javed, die in 1987 opgroeit in het Engelse Luton. Javed krijgt met discriminatie te maken en zijn vader wil niet dat hij een schrijverscarrière navolgt. Uit de muziek en teksten van Bruce put hij kracht zijn eigen keuzes te maken.

The Guardian is niet erg lovend over de film: "His obsession with Springsteen is portrayed as charming but as the film progresses, it becomes rather annoying (...). The film takes place on such a broad level that characters are reduced to caricatures and the forced emotional conflict has the depth of a daytime soap."Tampa 2008 live-download: 1e show na overlijden Danny

03-02-2019

cd Springsteen & The E Street Band Tampa 2008De download van de maand februari is de emotionele show van 22 april 2008, in Tampa, Florida. Dit concert van de Magic-tour was het eerste concert dat Bruce en de E Street Band gaven na het overlijden van Danny Federici.

Danny overleed aan de gevolgen van melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Tijdens de Magic-tour werd hij na het de eerste leg in de VS vervangen door Charlie Giordano. Danny verscheen in maart 2008 nog een keer als special guest op het podium in Indianapolis, maar overleed een kleine maand later, op 17 april.

De show in Tampa, vijf dagen later, begon met een videocompilatie met beelden van Danny, die achter het podium werd vertoond, terwijl een studioversie van 'Blood Brothers' klonk. Er stond een spotlight gericht op het lege orgelpodium, waar ook de accordean van Danny op stond. Het eerste nummer  dat de E Streeters speelden was 'Backstreets'. De setlist bevatte ook '4th of July, Asbury Park', het nummer dat altijd aan Danny verbonden blijft. Roy Bittan speelde de accordeon en Bruce waarschuwde hem vooraf: "Roy, you better get this one right now, somebody’s watching." Halverwege 'Growin' Up' referereerde Bruce aan Flemington, New Jersey, de plaats waar Danny Federici geboren is.
De eerste toegift was de gospelklassieker 'I'll Fly Away'. Aan het einde van de show bedankte Bruce het publiek dat hem door dit emotionele concert heen had geholpen.Little Steven komt naar AB Brussel

02-02-2019

Little Steven treedt met zijn Disciples of Soul op 7 juni op in de Ancienne Belgique in Brussel. De kaartverkoop is gestart.

Twee dagen na het concert in Brussel spelen Steve en zijn band ook op het Hello Festival in Emmen.Première Legendary Albums Live in Rotterdam

20-01-2019

Na enkele try-outs was gisteravond in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de première van Legendary Albums Live - Born in the USA. Erwin Nyhoff en de LA Live Band speelden Springsteens succesalbum integraal en trakteerden de theaterbezoekers daarna op een selectie van verwachte en minder verwachte Springsteen-songs. Jan Douwe Kroeske, aanwezig via video, kroop in de rol van presentator.

In het jaar dat Born in the USA 35 jaar bestaat, brengen in Nederland verschillende amateurbands tributes aan het album. Die kunnen waarschijnlijk niet tippen aan de muzikale kwaliteiten van de professionals van het Legendary Albums Live-project. Gitarist Rob Winter speelde gitaarlicks die trouw aan de plaat blijven ('Cover Me', 'I'm Goin' Down'), maar pakte vooral uit op 'The Ghost of Tom Joad' in Tom Morello-stijl. Saxofonist Wouter Kiers (die qua lengte niet onderdoet voor The Big Man) pakte gretig en met humor zijn momenten op tenor-, alt- en baritonsax (en fluitsolo op 'Working on a Dream'). En speciale vermelding verdient ook zangeres Wies Kavelaar, die solo 'Fire' zong (in de versie van The Pointer Sisters) en 'Because the Night' (in de uitvoering van Patti Smith). Daarnaast speelde ze verdienstelijk akoestische gitaar afgewisseld met xylofoon, dat op 'Born to Run' goed uitpakte maar storend was bij 'Bobby Jean' (een glockenspiel is nog geen xylofoon).

Frontman Erwin Nyhoff wist met zijn aanstekelijke enthousiasme de initieel afwachtende zaal mee te krijgen. Er stonden zelfs wat mensen te dansen in de gangpaden van het theater. Nyhoff, zelf groot Springsteen-fan, heeft met zijn eerdere In the Footprints of Bruce Springsteen-programma al laten zien bekwaam met het repertoire van zijn held om te kunnen gaan. Wat betreft zijn stemgeluid zijn er liefhebbers en afhakers, maar zijn drive om er voor het publiek een leuke avond van te maken, is bewonderingswaardig. Ook blijft hij gelukkig ver weg van pogingen om Springsteen te imiteren, hij maakt er gewoon zijn eigen show van. Indruk maakten vooral 'Downbound Train', 'Rosalita' (helaas kon Nyhoff niet alles uit de kast halen doordat hij een snaar van zijn gele Springsteen-Fender brak) en het eerder genoemde 'The Ghost of Tom Joad'. En aan de reacties uit het publiek merkte je duidelijk dat ook 'Point Blank' erg werd gewaardeerd.Achter de band werden videobeelden van de VS getoond, die de nummers soms versterkten (zoals bij 'Born in the USA', 'Cover Me', 'Darlington County', 'Streets of Philadelphia'), maar ook vaak voor te veel afleiding zorgden en weinig met de nummers te maken hadden (de beelden van een meisje in een korenveld, een kitscherig stelletje en een bed in een weide bij 'I'm of Fire', en de beelden van bierdrinkers bij 'The Ghost of Tom Joad' als tenenkrommende dieptepunten). Het meest storend voor Springsteen-fans waren waarschijnlijk de drie grote missers van presentator Jan Douwe Kroeske. Hij meldde tot drie keer toe dat hij Springsteen in 1990 in Wembley Arena had geïnterviewd (in 1990 zat Springsteen midden in de befaamde tourhiatus). Kroeske interviewde Bruce op 12 juli 1992 en in zijn videofragmenten kwam nota bene de tourposter met 1992/1993 erop voorbij. De presentator vertelde ook dat Bruce aan Live Aid had meegedaan. Springsteen was daar misschien wel de meest opvallende afwezige: hij leende wel zijn concertpodium uit, maar onderbrak zijn huwelijksreis niet voor de legendarische benefietshow in 1985. Over dit besluit zei manager Jon Landau later in een interview dat ze destijds misschien een verkeerde keuze hadden gemaakt.

En Springsteen is verbonden aan de plaats Asbury Park en niet "Ashbury Park". Kroeske sprak dit verkeerd uit net als in zijn interviewprogramma van 1992 Een ontmoeting met Bruce Springsteen, waarin dit ook al fout werd ondertiteld. Niet alleen iedere fan maar toch ook iedere liefhebber zou moeten weten dat Springsteens eerste album is vernoemd naar Asbury Park in New Jersey en niet naar de wijk Height Ashbury in San Francisco, waar zo veel andere muziek uit de jaren zestig vandaan kwam. Met wat meer research en voorbereiding (wat wel verwacht had mogen worden van de presentator van de voorstelling die er dan toch als Springsteen-kenner zit) hadden deze missers voorkomen kunnen worden. Wel mooi waren zijn vergelijkingen tussen Springsteen, Dylan en Elvis, de tegenstelling tussen Springsteens vader en moeder, en het verhaal over Springsteen als het morele kompas is je eigen leven. Wat dan weer jammer was dat hij nog steeds volhoudt dat een Springsteen-concert te vergelijken is met een sprint, terwijl de meeste andere journalisten en fans toch eerder een marathongevoel hebben bij de soms ruim 3 uur durende shows. Met zijn vraag over sprinter Carl Lewis kon Springsteen in het interview met Kroeske niet voor niks ook al slecht uit de voeten.

De voorstelling Legendary Albums Live - Born in the USA trekt tot en met mei door het land (en er is ook één voorstelling in België), en is in een jaar zonder échte Springsteen-tour al met al zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Be True-leden krijgen 5 euro korting met de code die ze via de nieuwsbrief hebben ontvangen.

Be True had eerder ook een interview met Erwin Nyhoff en Jan Douwe Kroeske, waarin ze zelf vertellen over de shows.Nyhoff en Kroeske over theatertour Born in the USA

09-01-2019

In de theaterserie Legendary Albums Live is dit jaar Springsteens Born in the USA aan de beurt. Erwin Nyhoff stapt als zanger/gitarist in de rol van Bruce en wordt bijgestaan door de LA-Liveband. Jan Douwe Kroeske zorgt voor een videoverhaallijn met interviewfragmenten met Bruce.

Naast de tracks van Born in the USA die Nyhoff en zijn band in het theater gaan vertolken, staan er uiteraard meer Springsteen-songs op het programma. “‘Thunder Road’ had ik nooit eerder gedaan. Het was een paar weken flink oefenen, maar ik ben blij dat ik dat nu ook op mijn repertoire heb staan.” En de tekst van ‘Rosalita’ alleen al kostte twee weken om uit zijn hoofd te leren. Hij kreeg ook nog een tip over het nummer van niemand minder dan oud-E Street Band-drummer Vini Lopez. “Ik heb hem een aantal keer ontmoet op het Light of Day-festival. We hadden een klik en inmiddels heb ik al vier, vijf keer met hem opgetreden, erg leuk. Toen ik hem liet weten dat ‘Rosalita’ op mijn setlist staat, gaf hij aan dat ik op het tussenstuk moet letten.”

Radio- en tv-presentator Jan Douwe Kroeske (van onder meer de Twee meter sessies) zorgt voor een tweede verhaallijn in de theatershow. Dat doet hij door middel van video-opnames en fragmenten van het interview dat hij in juli 1992 in Wembley Arena met Springsteen had. “Ik ben niet live aanwezig, maar zal vooral reflectief kijken naar Bruce Springsteen", vertelt Kroeske. Het is dus een aanvullende verhaallijn in de theatershow, over de rol van Springsteen in de muziek door de jaren heen en op dit moment. En we kijken terug naar momenten uit het interview met hem.”

De première van Legendary Albums Live - Born in the USA vindt plaats op zaterdag 19 januari in Rotterdam. Daarna volgt een tour door het hele land plus een optreden in Leuven.

Lees ook hoe Kroekse erin is geslaagd het interview met Springsteen te krijgen, hoe hij erop terugkijkt en wat Erwin Nyhoff ontdekte in de Springsteen-nummers in het hele interview dat Muriël Kleisterlee met hen had. Over 'Point Blank': "Zo depressief, maar fijn depressief!"

Be True-leden krijgen bij een aantal theaters korting. Info via de nieuwsbrief.Downloads Madison Square Garden

08-01-2019

De live-download die Bruce rond de kerstdagen liet uitkomen, was die van de twee No Nukes-shows uit 1979 in Madison Square Garden in New York. De eerste download van dit jaar is die van de Tunnel of Love-show van 23 mei 1988 in New York.

Van elke bestelde download en cd van de No Nukes-concerten doneert Springsteen $ 2 aan MUSE (Musicians United for Save Energy), de organisatie die op 21 en 22 september 1979 de benefietshows organiseerde.
Bij de download van de Tunnel of Love-show zit ook een opname van 'For Your Love', een cover van Ed Townsend. Bij een paar concerten werd het publiek al binnengelaten voordat de soundcheck voorbij was, zo ook op 23 mei 1988. Tijdens het concert waren er speciale coveruitvoeringen van 'Vigilante Man' (Woody Guthrie), 'Born to Be Wild' (Steppenwolf) en 'Lonely Teardrops' (Jackie Wilson).Little Steven op Hello-festival

22-12-2018

Op 9 juni spelen Little Steven and the Disciples of Soul op het Hello Festival in Emmen. Kaartverkoop is begonnen.

Op zondag 9 juni, de dag dat Steve optreedt, zijn er ook optredens van onder anderen Golden Earring, Van Dik Hout, Midge Ure en Paul Carrack.Bruce belt in op E Street Radio

20-12-2018

Springsteen heeft ingebeld tijdens een radioshow op E Street Radio. Hij vertelde dat hij overwogen heeft de Broadway-show naar Londen en andere plaatsen te brengen, maar wil nu eerst werken aan nieuwe opnames, inclusief wat rockwerk. Hij verwacht in de toekomst nog terug te keren naar het format van zijn Broadway-show.

Te gast in de studio was Thom Zimny, de regisseur van de Netflix-special. Bruce belde in en prees Zimny's werk voor de special: "Thom just did an incredible job on that. I had the easy part, I did the same thing I do every night. Thom's planning and the meticulous shooting of the thing was just incredible. I was a very, very, very small part of the editing process, in that I believe I had one suggestion. That's how much Thom nailed it. I saw it, I had one very small suggestion, and then it was done. The incredible look of the film was exactly what we wanted, and the measured approach to the directing, that's all a part of Thom's mastery, and I have to thank him for it."

Bruce vertelde dat hij genoot van zijn Broadway-show en dat hij veel elementen ervan gaat missen:  "I'm certainly going to miss a lot of it, I got to visit all those people, as I'd say at the end of the show each night, and I think I will miss that, but there are other projects to take up my time now, and I'm looking forward to doing some other things. At some point, I'll probably get back to this or something like it in the future because it was such an enjoyable format to work in. Plus, it was an extension of my talents and my abilities to address and communicate with my audience. It's another way of doing that, and I think it will be a template in the future. A way I'll be able to communicate besides the live shows and other things. It'll find its purpose again somewhere down the road. We talked about taking it to London and some other places, some other cities in the States. At some point, that would be nice to do, but right now I'm gonna go back to my day job, and work on some new music and some rock music, and see where that takes me."Roxy '75 live-download

09-12-2018

De live-download van de maand december is het vroege concert dat Springsteen en de E Street Band in The Roxy in Hollywood gaven op 18 oktober 1975. Ze gaven van 16 tot 19 oktober zes concerten in de club op Sunset Boulevard.

Op de 17e en 18e oktober twee dagen gaven ze twee concerten op een avond. Het vroege concert op de 17e  werd op de radio uitgezonden. De show van de 18e opent met de pianoversie van 'Thunder Road' die op de Live 1975/85-box staat. Ook spelen Bruce en de band onder andere de covers 'When You Walk in the Room', 'Goin' Back', 'Carol' en een stukje van 'Having a Party' in 'The E Street Shuffle'. De download is te bestellen via Springsteens officiële site.Bruce reageert op "fake tour news"

05-12-2018

Springsteen heeft de geruchten over een mogelijke E Street Band-tour in 2019 met een persbericht de kop in gedrukt. Afgelopen weekend stond er een artikel in de Sunday Times, waarin de journalist na een interview met Bruce zelf over concerten komend jaar in Engeland speculeerde, zonder dat daar letterlijke citaten bij stonden. Andere media interpreteerden dit bericht als een bevestiging van een E Street Band-tour in 2019. Bruce voelde zich genoodzaakt om zelf duidelijkheid te geven: er komt geen E Street Band-tour in 2019.

Springsteen zei tegen de journalist van de Sunday Times dat hij na Broadway weer terugkeert naar zijn "day job". De interviewer beredeneerde zelf dat optreden met de E Street Band, onder andere in Engeland, tot Springsteens "day job" behoort. Verschillende websites (zelfs die te boek staan als serieuze media, zoals het Engelse muziekblad NME) zagen hierin een bevestiging van een E Street Band-tour in 2019. Little Steven en Nils Lofgren werden op Twitter uitgedaagd te reageren, en zij waren verbijsterd. Little Steven tweette: "That is a misinterpretation at best. It could change, but as of this moment there are no plans for E Street touring in 2019. There needs to be some kind of official announcement so all these rumors are put to rest."

En dat gebeurde gisteravond. Bruce reageert zelf via zijn website en zijn Facebook-, Twitter- en Instragram-accounts:
"Just a note to quell some of the rumors over here on E Street. While we hope to be back with you soon, the E Street Band won’t be touring in 2019. Before I go back to my day job, the year will be consumed with a break after our Broadway run and various recording projects I’ve been working on. We do hope to see you soon, and until then, we have some mighty E Streeters out there regularly performing with their own projects who’d love and deserve your support. All love and Happy Holidays!"

Een van de "various recording projects" waaraan gewerkt wordt, is het soloalbum waar Bruce al voor de River-tour in 2016 in Rolling Stone over sprak. Dat album is geregeld ter sprake gekomen, Bruce typeerde het als een singer/songwriter-album dat hij als soloartiest wil presenteren en dat qua muziek doet denken aan Jimmy Webb, Burt Bacharach en Glen Campbell. In oktober dit jaar zijn Roy Bittan en Max Weinberg in de studio met producer Ron Aniello aan het werk geweest, hoewel het niet duidelijk is voor welk van de verschillende projecten waar Bruce op doelt. In ieder geval heeft Bruce Tunnel of Love ook weleens als een soloproject betiteld, terwijl aan de plaat ook de E Street Band-leden hebben meegewerkt.

In zijn persbericht maakt Bruce promotie voor de soloprojecten van de verschillende E Street Bandleden. Nils Lofgren, Max Weinberg en Little Steven zijn allemaal druk met solo-optredens. Little Steven zegt in 2019 met de Disciples of Soul verder te touren en beantwoordde de vraag wanneer hij weer naar Nederland komt op Twitter: "In de zomer."Leeds 2013 als download-show

26-11-2018

De live-download van de maand november is de opname van het Wrecking Ball-concert dat Springsteen en de E Street Band op 24 juli 2013 in de First Direct Arena in Leeds gaven. De download werd met een week uitgesteld om het nieuws over de Broadway-release niet in de weg te zitten.

Het optreden in Leeds was een van de weinige indoor-shows van het tweede Europese deel van de Wrecking Ball-tour. Het concert in deze gloednieuwe zaal werd pas laat aan het tourschema van 2013 toegevoegd. De lokale promotor zocht naar een  aansprekende naam om de First Direct Arena te openen en dacht deze met Elton John in september te hebben gevonden. Maar toen de interesse van Bruce om in Leeds te spelen, kenbaar werd, koos men er toch voor om de officieuze opening van de zaal anderhalve maand te vervroegen. Helemaal klaar voor de opening was de zaal nog niet. De vrachtwagens van de crew, die naast de arena op de taxistandplaatsen stonden geparkeerd om te laden en lossen, hadden allemaal een parkeerboete gekregen. De burgemeester van Leeds schold deze boetes kwijt. Binnen in de zaal was ook nog niet alles op orde; vooral de airco werkte niet naar behoren waardoor het er snikheet was.Leeds stond geprogrammeerd midden in een rijtje shows aan het einde van de Europese tour 2013; in Limerick, Cork, Belfast, Cardiff en de Europese slotshows in Kilkenny, die bijna allemaal sterke concerten bleken te worden. Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg waren bij het concert in Leeds en maakten deze foto's, waarvan een groot deel niet eerder zijn gepubliceerd.Jos: "Wat ik me van deze show herinner, zijn enkele fijne uitvoeringen van speciale nummers zoals 'Local Hero', 'Bad Moon Rising', 'This Depression' en 'Secret Garden'. Maar ook de verstikkende warmte in de zaal is me bijgebleven. Aangezien deze indoor-show stond geprogrammeerd tussen veel stadionconcerten, was de verwachting hooggespannen. Al snel werd vooraf de vergelijking gelegd met Parijs 2012 en Antwerpen Sportpaleis 2008, allemaal fantastische binnenshows die geprogrammeerd stonden tussen stadionconcerten, maar het concert in Leeds kon die hooggespannen verwachting niet helemaal inlossen, al werd het zeker een goed concert."Bruce opende het concert met vier krachtige nummers: 'Roulette', 'My Love Will Not Let You Down', 'No Surrender' en 'Something in the Night'. Het publiek kreeg die show vier tourpremières te horen en Bruce honoreerde veel verzoeknummers die hij via bordjes aangereikt kreeg. Daardoor ging wel de vooraf geplande uitvoering van de a-kant van The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle-lp, die op de handgeschreven setlist stond, niet door. Het eerste verzoeknummer was 'American Skin (41 Shots)'. Na 'Hungry Heart' volgde een tourpremière (en verzoeknummer) waar Bruce in de soundcheck met de E Street Band hard aan gewerkt had: 'Local Hero'. "We have rehearsed this quite a bit", zei hij vooraf. Al voorafgaand aan de show in Mönchengladbach begin juli van dat jaar hadden de E Streeters met Bruce ook al tijdens de soundcheck flink aan dit nummer van Lucky Town gewerkt. De uitvoering in Leeds mocht er zijn: Nils speelde slidegitaar, Steve en Bruce legden mooie gitaarlicks over elkaar en de blazers gingen er met Springsteens aanwijzingen vol in.

Daarna volgden nog drie verzoeknummers op rij: 'Gotta Get That Feeling' (daarvoor alleen live gespeeld bij het laatste optreden met Clarence Clemons, in het Carousel House in Asbury Park in 2009), 'Bad Moon Rising' en 'Thundercrack'.
Na de verzoeknummers volgde drie nummers van het Wrecking Ball-album, het titelnummer, 'Death to My Hometown' en het zelden gespeelde 'This Depression', dat Bruce opdroeg aan zijn bodyguard Gil. Het was een prachtige intense uitvoering met een geweldige solo van Nils Lofgren.

'Because the Night' speelde Bruce in plaats van het vooraf geplande 'Save My Love' en hij besloot in dit nummer zelf de gitaarsolo aan het einde te spelen, in plaats van deze zoals gebruikelijk aan Nils Lofgren toe te wijzen.De set werd een beetje gehaast afgesloten met een vaste keuze als 'Waitin' on a Sunny Day', een vrij ongeïnspireerde versie van 'The Rising', maar een zeer gedreven uitvoering van 'Land of Hope and Dreams'.De toegiften begon Bruce met een speech waarin hij de fans bedankte die veel shows bezocht hadden en hem door Europa volgden. "Ik weet dat jullie veel moeite doen om van stad naar stad te reizen, ik weet van de wachtrij en wat jullie doen om hier te kunnen zijn." Hij droeg 'Secret Garden', dat ze volgens hem maar een paar keer eerder gespeeld hebben, op aan de Duitse Anne en "her guy" Jeff. Dit nummer is bij de Sony Studio-shows in 1995 gespeeld voor video-opnames, maar pas één keer eerder, in 2000 in New York, bij een E Street Band-concert. Vervolgens nog een nummer dat Bruce op verzoek van ene 'Wil' speelde. "Almost forgot to play this, but we promised." 'Atlantic City', op een rare plek in de set, werd gevolgd door 'Badlands' en 'Born to Run'.Tijdens 'Dancing in the Dark' kwam een heel gezin het podium op. Bruce haalde eerst vijf meisjes uit de zaal, maar na een kort dansje lieten ze weten dat hun moeder een stukje verderop in het publiek stond. Ze mochten haar ook het podium ophalen. Daarna lieten de dames weten dat vader weer op een andere plek in de pit stond, en ook hij mocht Bruce op het podium vergezellen.

'Shout', de cover van The Isley Brothers, was op dat moment van de tour een vast onderdeel van de toegiften, waarbij de meeste mobiele muzikanten plat op het podium, gevolgd door een knieval van het publiek op de vloer in de zaal.

Bruce sloot de show soloakoestisch af met twee nummers op gitaar: 'If I Should Fall Behind' en 'Thunder Road'.

Het concert van 24 juli 2013 in de First Direct Arena in Leeds is te downloaden via Springsteens officiële site. In het weekend van 24 en 25 november geldt 50 procent korting.

Setlist: Roulette / My Love Will Not Let You Down / No Surrender / Something in the Night / American Skin (41 Shots) / The Promised Land / Hungry Heart / Local Hero / Gotta Get That Feeling / Bad Moon Rising / Thundercrack / Wrecking Ball / Death to My Hometown / This Depression / Because the Night / Darlington County / Shackled and Drawn / Waitin' on a Sunny Day / The Rising / Land of Hope and Dreams // Secret Garden / Atlantic City / Badlands / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-Out / Shout / If I Should Fall Behind (soloakoestisch) / Thunder Road (soloakoestisch)

 
Bruce krijgt plaat van Nederlandse fan op Broadway

25-11-2018

Fabian Dijkstra ging op 13 november naar Springsteen on Broadway en nam een presentje mee om buiten bij het theater aan Bruce te geven: een plaat met zijn eigen muziek. Fabian mailde zijn ervaring naar Be True.

Eindelijk is het dan zo ver! Na maanden wachten ga ik ook naar Springsteen on Broadway. We (mijn vrouw en ik) hebben via het verfoeide Verified Fan-systeem dan toch kaartjes voor de show van dinsdag 13 november kunnen kopen en om te voorkomen dat we met een dikke jetlag bij de show zitten hebben we besloten om een weekje in New York vakantie te vieren. Dit geeft ons ook de kans om mee te doen aan de lucky seat-loterij voor de shows op vrijdag en zaterdag, maar helaas lukt het ons niet om via die weg nog een extra kaartje te bemachtigen.
Het bezoek aan New York heeft wat mij betreft naast vakantie vieren en het bijwonen van de show nog een doel. Dolgraag wil ik de plaat die ik met mede Bruce-fan René Palsma onder de naam “Scooter and the Big Man” heb opgenomen, aan Springsteen geven. Ik besef dat de kans dat dit gaat lukken niet heel groot is, maar je mag dromen toch?


Foto's: Gerjanne Dijkstra

We landen vrijdag mooi op tijd in New York en zijn nog redelijk fit. Hoewel het regent besluiten we toch even langs het Walter Kerr theater te lopen om te kijken of we de tickets voor dinsdag alvast op kunnen halen. De uiterst vriendelijke dame achter de balie weet ons te vertellen dat we dat pas op de dag van de show kunnen doen, maar dat het vast goed gaat komen. Er staan een paar mensen bij het theater en voor we het weten staan we gezellig te kletsen met Italiaanse en Deense fans en onder een afdakje blijven we ook nog droog.
Wat al eerder mensen is opgevallen: er staan her en der ook professionele handtekeningenjagers tussen de fans te wachten. Ze vallen direct uit de toon tussen de Springsteen-fans en vertellen bijvoorbeeld vol trots dat ze net 100 dollar voor de handtekening van Elton John (die ook in de stad is) hebben gekregen. We negeren ze maar wisselen concertervaringen uit met de andere fans. We spreken mensen die de show al drie keer hebben gezien en mensen die zonder kaartje naar New York zijn gekomen om te proberen via de loterij en de cancellation line nog kaarten te krijgen. Er komen toch iedere avond kennelijk wel een aantal kaartjes terug die niet zijn opgehaald of er bellen mensen af. Deze avond worden er zo nog vier kaartjes verkocht, die komen terecht bij mensen die de hele dag de regen hebben getrotseerd. 
De tijd vliegt en opeens wordt er gesleept met dranghekken, staan er veel breedgeschouderde mannen met een paraplu op straat en komt er een grote, zwarte Chevrolet Suburban aanrijden. Bruce is aangekomen! Hij stapt uit, gevolgd door zijn chauffeur, maar zonder Patti. Ik pak snel de lp en een Rolling Stone met Bruce op de cover uit mijn rugzak, ik leg de Rolling Stone op de platenhoes, want wil niet dat hij de plaat voorbij loopt omdat hij denkt dat het een bootleg is ofzo.Bruce loopt langs de rij en deelt her en der een handtekening uit op lp’s, boeken en vooral veel Broadway-posters (die zien we wel weer op eBay verschijnen). Dan staat-ie opeens recht voor me. Geroutineerd signeert Bruce de Rolling Stone en zie ik mijn kans schoon. Ik houd de plaat voor hem met de woorden: “Hey Bruce, I have a record of my own band for you, it’s a gift.” Hij kijkt verbaasd op en begint te lachen. “O, really? Thanks!” Hij giechelt wat en neemt mijn plaat aan. Hij kijkt even naar het album en steekt zijn hand uit om mij te bedanken. Ik schud hem de hand en stotter nog dat ik hem eigenlijk wil bedanken en dat het heel veel voor me betekent en dan loopt hij het theater in. Missie geslaagd! En hoewel ik hem nog veel meer had willen vertellen, denk ik dat het weekje New York niet beter kon beginnen!

Dan is het alweer snel dinsdag, de dag van de show. We halen de kaartjes op (inderdaad, het kwam allemaal goed) en nu pas echt gerustgesteld gaan we wat eten. Om 19.00 uur gaan we het theater binnen nadat we langs een metaaldetector zijn gegaan. We hebben deze week meerdere Broadway-shows bekeken, maar de beveiliging hier is zwaarder (in ieder geval duidelijker aanwezig) dan bij alle andere shows. We zitten naast mensen die deze show voor de vierde keer gaan zien en een oudere vrouw die Bruce een dag later precies veertig jaar geleden voor het eerst zag (in Utica, New York, op 14 november 1978, “For Less than 10 dollar!”)

Over de show zelf is al zoveel geschreven dat ik daar weinig aan toe te voegen heb, behalve dan dat het op een aantal punten leek alsof Bruce van zijn script afweek. Hij vertelde dat zijn moeder nu acht jaar alzheimer heeft, moeite heeft om coherente zinnen te vormen, maar dat ze nog steeds graag danst. Als ze op bezoek komt, dan zetten ze altijd een plaat van Glen Miller op en begint ze automatisch te dansen. Bruce leek het daar echt even moeilijk te hebben, ook in de zaal kwam dit keihard binnen. Grote kerels zaten te huilen.
Gelukkig is het niet allemaal emotioneel. Bij 'Growin’ Up' bij de zin “When they said sit down, I stood up” sprong er een man op om vervolgens verdwaasd om zich heen te kijken en tot de conclusie te komen dat hij de enige was die opsprong en snel weer gaat zitten. Mooi zijn ook de nummers samen met Patti. Ik ben persoonlijk geen fan van haar stemgeluid, maar de manier waarop Bruce 'Tougher than the Rest' naar haar toe zingt is heel mooi om te zien.
De 2 uur en 40 minuten die de show inmiddels duurt, voelen als een half uurtje en hoewel er veel te zeggen is over bijvoorbeeld het prijskaartje, het avond na avond hetzelfde verhaal vertellen, of je afvragen of je als bijna 70-jarige nog zo met je vader bezig moet zijn, ben ik ontzettend blij dat ik dit heb mogen meemaken. Ik kijk uit naar de Netflix-special, denk dat die nog wel een paar keer op herhaling gaat staan! Maar daarna is het toch wel eens tijd voor de release van een nieuw album.


Bruce loopt met de plaat van Fabian in handen het theater in.

Erik Braak ging op 8 november naar Springsteen on Broadway en schreef een verslag op zijn blog.
Marco Hendriks zag de voorstelling en schreef een verslag op zijn blog.

Lees ook de andere verslagen van Be True-lezers die Springsteen on Broadway hebben gezien.Bruce speelt vier nummers bij Stand Up for Heroes

06-11-2018

Springsteen heeft gisteravond vier nummers gespeeld bij de Stand Up for Heroes-benefietshow in New York. Bruce speelde twee nummers solo en zong een duet met Patti en een met countryzanger Eric Church.

Springsteen opende zijn optreden met 'This Hard Land'. Daarna riep hij Patti Scialfa het podium op voor 'If I Should Fall Behind'. Eric Church, die zelf ook had opgetreden, kwam meedoen met 'Working on the Highway'. Bruce sloot zijn optreden en de avond af met de solo-uitvoering van 'Dancing in the Dark' die hij ook op Broadway speelt. Omdat Stand Up for Heroes stand-upcomedy met muziek combineert, vertelde Bruce tussendoor twee schuine moppen, die hij ook al eens bij een eerder Stand Up for Heroes-optreden had verteld. Na het optreden volgde er geen veiling zoals dit in de afgelopen jaren wel gebeurde, maar een presentatrice zei dat men via een donatie op Omaze.com kaartjes kon winnen voor Springsteen on Broadway met een backstage meet and greet met Bruce en Patti.

De Stand Up for Heroes-show is een benefiet voor de Bob Woodruff-foundation, een stichting die gewonde en getraumatiseerde militairen steunt bij de revalidatie. Bruce heeft vorig jaar niet meegedaan, maar daarvoor had hij nog geen van de jaarlijks terugkerende shows gemist. De show vond gisteren plaats in het Hulu Theatre van Madison Square Garden. Naast Bruce en Eric Church traden ook komieken Jimmy Carr, Jim Gaffigan, Seth Meyers en Jon Stewart op. Eric Church is een countryzanger die in Amerika een hit had met het nummer 'Springsteen'. Misschien een te voor de hand liggende keuze, in ieder geval  koos Church er gisteravond voor dit nummer niet te spelen.

Setlist 5-11: This Hard Land (solo) / If I Should Fall Behind (met Patti Scialfa) / Working on the Highway (met Eric Church) / Dancing in the Dark (solo)Springsteen on Broadway-cd verschijnt half december

01-11-2018, laatste update: 02-11-2018

Springsteen on Broadway komt op 14 december uit als dubbel-cd en 4 lp's.

De audio release bevat een extra nummer, 'Long Time Comin'' dat Springsteen weleens speelde als Patti er niet was. Niet op de lijst staat 'Long Walk Home' dat Bruce in het begin vaak speelde, maar de laatste maanden niet meer. 'Land of Hope of Dreams' was donderdagmiddag 1 november op de Amerikaanse radio te horen, is al te downloaden via iTunes, te beluisteren via Spotify, en is geplaatst op Springsteens officiële videokanaal (hij staat ook onder aan dit bericht).De audio release van Springsteen on Broadway bevat niet alleen muziek maar de gehele voorstelling, dus ook Springsteens verhalen.

DISC 1, SIDE A
1. Growin’ Up (Introduction)
2. Growin’ Up
3. My Hometown (Introduction)
4. My Hometown

DISC 1, SIDE B
1. My Father’s House (Introduction)
2. My Father’s House
3. The Wish (Introduction)
4. The Wish

DISC 2, SIDE A
1. Thunder Road (Introduction)
2. Thunder Road
3. The Promised Land (Introduction)
4. The Promised Land

DISC 2, SIDE B
1. Born In the U.S.A. (Introduction)
2. Born In the U.S.A.
3. Tenth Avenue Freeze-Out (Introduction)
4. Tenth Avenue Freeze-Out

DISC 3, SIDE A
1. Tougher Than the Rest (Introduction)
2. Tougher Than the Rest
3. Brilliant Disguise (Introduction)
4. Brilliant Disguise
5. Long Time Comin’ (Introduction)
6. Long Time Comin’

DISC 3, SIDE B
1. The Ghost of Tom Joad (Introduction)
2. The Ghost of Tom Joad
3. The Rising

DISC 4, SIDE A
1. Dancing In the Dark (Introduction)
2. Dancing In the Dark
3. Land of Hope and Dreams

DISC 4, SIDE B
1. Born To Run (Introduction)
2. Born To Run


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF