Docu Western Stars 17 november in Nederlandse bioscopen

21-09-2019

De documentaire over Springsteens Western Stars is zondag 17 november eenmalig in Nederlandse bioscopen te zien. Dat heeft de Nederlandse afdeling van filmdistributeur Warner Bros bekendgemaakt. De voorverkoop start maandag 23 september, op Springsteens verjaardag. In België is de documentaire al op 18 oktober te zien, op het filmfestival in Gent.

Volgens het persbericht behandelt de documentaire "de thema's liefde en verlies, eenzaamheid, familie en de onverbiddelijk voortschrijdende tijd. De film roept het beeld op van het Amerikaanse Westen – zowel het mythische Westen als de harde werkelijkheid – en vertelt met archiefbeelden, muziek en Springsteens persoonlijke bespiegelingen het verhaal van Western Stars."

In de documentaire zie je Springsteen "alle 13 songs op het album spelen, ondersteund door een band en een volledig orkest, onder het kathedraalachtige dak van zijn bijna 100 jaar oude schuur." Tijdens de aftiteling spelen Bruce en het orkest 'Rhinestone Cowboy' van Glen Campell. De muziek van deze artiest was een inspiratie voor Bruce bij het maken van Western Stars.

De documentaire duurt 123 minuten. De officiële hashtag is: #WesternStarsMovie


© 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.Emmy Award voor Thom Zimny voor Springsteen on Broadway

16-09-2019

Regisseur Thom Zimney heeft in de categorie Outstanding Directing for a Variety Special een Emmy Award gekregen voor Springsteen on Broadway.

Bruce was zelf ook genomineerd met Springsteen on Broadway in de categorie Outstanding Variety Special, maar die werd gewonnen door James Corden voor de Carpool Karaoke met Paul McCartney.Springsteen licht Western Stars-film toe in Toronto

16-09-2019

Springsteen was op 12 september bij de eerste voorstelling van de Western Stars-film op het Toronto International Film Festival. Hij gaf een korte introductie voorafgaand aan de film en na afloop kwam hij met regisseur Thom Zimny het podium op om een aantal vragen van Toby Emmerich, directeur van Warner Bros., te beantwoorden.

In de film speelt Bruce met een dertigtal muzikanten het gehele album Western Stars. De opnames, die vier dagen duurden, zijn gemaakt in een oude schuur die op Springsteens terrein in New Jersey staat. De nummers van Western Stars worden afgewisseld met beelden die zijn  gemaakt in de woestijn in Californië nabij Joshua Tree National Park. Terwijl instrumentale muziek te horen is die Bruce zelf speelt, introduceert hij de nummers en doet hij wat persoonlijke ontboezemingen. Bruce vertelde na de vertoning aan het publiek dat hij deze film als een onderdeel van een trilogie ziet, samen met de autobiografie Born to Run en de Springsteen on Broadway-show.

Er zijn ook home-videobeelden te zien van Bruce en Patti (op dat moment zwanger van hun tweede kind) tijdens hun huwelijksreis in Yosemite Park. Na de vertolking van Western Stars-album spelen Springsteen en het orkest tijdens de aftiteling 'Rhinestone Cowboy', een cover van Glen Campell.
De muziek van de film zal ook uitgebracht wordt op cd. Aan het einde van het gesprek zei Bruce dat hij de E Street Band weer samen gaat brengen en nummers voor de band geschreven heeft en graag "a really good rockband record with the E Street Band" wil gaan opnemen.Bruce doet wederom mee aan Stand Up for Heroes

09-09-2019

Springsteen doet op 4 november voor de twaalfde keer mee aan het benefietgala  Stand Up for Heroes in New York. Daar treden stand-up comedians en muzikanten voor de Bob Woodruff Foundation, dat militairen en veteranen ondersteuntdie in oorlogsituaties gewond of getraumatiseerd zijn.

In het Theater van Madison Square Garden treedt Bruce op met Ronnie Chieng, Hassan Minhaj, John Oliver en John Stewart. Bruce speelt normaliter een drietal nummers akoestisch en vertelt schuine moppen. Daarnaast doet hij mee aan de veiling.Live-download Passaic '78

09-09-2019

De download van deze maand is een klassieker: het concert van 19 september 1978 in Capitol Theater in Passaic, New Jersey. Eerder al werd de show van 20 september uit het archief gehaald, maar de show op de eerste avond in Passaic wordt bij de meeste fans hoger aangeslagen.

Deze eerste van drie shows in Passaic werd live op de radio uitgezonden en in het bootlegcircuit staat het concert bekend als Piece de Resistance. De setlist bevat venijnige uitvoeringen van 'Streets of Fire' en 'Prove It All Night', vroege versies van 'Independence Day' en 'Point Blank' en speciale uitvoeringen van 'Meeting Across the River', 'Kitty’s Back' en 'Raise Your Hand'. Met de eerdere archiefuitgaves van de '78-shows van The Roxy en The Agora is het nu wachten op de release van The Winterland om de grote vier '78- uitgaves compleet te maken.Springsteen-verjaardagsfeestjes in Nederland en België

09-09-2019, laatste update: 10-09-2019

Springsteen wordt 23 september 70 jaar. Ter gelegenheid van zijn verjaardag worden er in Nederland en België verschillende fanfeestjes georganiseerd.

Op 21 september wordt in De Schalm in Westwoud een Springsteen-avond georganiseerd met livemuziek. In Hamme, België organiseert Linda Rottiers in Rejong tussen 15 en 22u een feest met een optreden van de tributeband Boss Brothers.

Op 22 september organiseert Marta Jacobsen in De PIP in Den Haag de Boss Bash. De Italiaanse tributeband Blood Brothers treedt twee uur op, voorafgegaand door twee voorprogramma's (The Folding Mirrors Old Time Band en duo Jumping Stones). Er is een dj en een verloting van een foto van Bruce, genomen en gesigneerd door Frank Stefanko.
Meer informatie via Facebook. Kaarten zijn online te bestellen. Via de nieuwsbrief ontvangen Be True-leden volgende week een kortingscode. De eerste 30 bestellers met deze code ontvangen korting op de entreeprijs. Dit moet worden afgestemd met de organisator.

Ook op 22 september treedt de tributeband Bruce Brothers om 14u op in dn Hiemel in Maastricht. In De Roma in Antwerpen spelen vijf acts Springsteen-muziek bij de (uitverkochte) Radio1 Springsteen Sessie.

Judith Scheper van We Speak Music organiseert op 25 september in P60 in Amstelveen vanaf 20.30u een Bruce-avond met Springsteen-muziek, een bingo en fanquiz. Springsteen-kenners komen aan het woord om hun licht over Springsteens muziek te laten schijnen.
Ten slotte treedt de tributeband de Bruceband op 28 september op op Bleekerseiland festival in Meppel.Film Western Stars in de bioscoop

28-08-2019, laatste update: 08-09-2019

De Western Stars-film is door Warner Bros. aangekocht en gaat op het Toronto International Film Festival op 15 september in première. Vanaf 25 oktober draait de film in Amerikaanse bioscopen.

Of de film ook in Nederlandse en Belgische bioscopen komt, is nog niet bekend. Wel zal de film in oktober op het filmfestival in Londen worden getoond.Little Steven in Utrecht

24-08-2019

Little Steven en de Disciples of Soul traden maandag 19 augustus op in de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Het concert stond oorspronkelijk geprogrammeerd in de kleinere Pandorazaal, maar werd vanwege grote belangstelling verplaatst naar de grote zaal.

De tweeënhalf uur durende show volgde de vaste setlist. Little Steven kiest er bij deze Summer of Sorcery-tour voor, anders dan zijn muzikale vrienden Springsteen en Southside Johnny, om elke avond dezelfde lijst nummers te spelen (zie ook de concertverslagen van Leon Verdonschot in Berlijn en Brussel eerder dit jaar). Alle nummers van het recente album Summer of Sorcery passeerden de revue, en een paar oude nummers als 'I Am a Patriot', 'Bitter Fruit', 'Forever' en in de toegiften 'Sun City'. Er was ook ruimte voor een blokje van drie nummers die Steve samen met Bruce voor Southside Johnny schreef: 'Little Girl So Fine', 'Trapped Again' en 'Love on the Wrong Side of Town' (aan dit nummer schreef ook Southside Johnny zelf mee).


Foto's: Sarah Jones.Blinded By the Light: opgroeien met Springsteen

12-08-2019, laatste update: 24-08-2019

De film Blinded By the Light draait vanaf 22 augustus in Nederlandse bioscopen en is een aanrader voor Springsteen-fans. Be True bezocht de persvoorstelling, vanochtend bij Warner Bros in Amsterdam. De film, gebaseerd op het boek Greetings From Bury Park van de schrijver en Springsteen-fan Sarfraz Manzoor, gaat over Javed. De tiener van Pakistaanse ouders groeit in de jaren tachtig op in de wijk Bury Park in Luton, vlak bij London.

Javed ligt overhoop met zijn Pakistaanse vader en hij probeert tegen diens wil zijn ambitie als schrijver ("Writers tell the world something it needs to hear") waar te maken. Zijn lerares op de middelbare school haalt het beste in Javed boven. Op die school ontmoet hij Roops, een andere Pakistaanse jongen die zich kleedt in spijkerstof, een Amerikaanse vlag op zijn rug van zijn jasje heeft genaaid en buttons van Springsteen draagt. Roops luistert naar de muziek van "The Boss". "Who's boss?", vraagt Javed hem verbaasd en het antwoord is: "The boss of us all."


Javed en zijn vriend Roops in de schoolkantine. © 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.

Roops leent Javed twee cassettes van Springsteen uit (Born in the USA en Darkness on the Edge of Town) en als Javed op zijn jongenskamer naar 'Dancing in the Dark' en 'The Promised Land' op zijn walkman luistert, voelt hij zich rechtstreeks aangesproken; Bruce weet waar het misgaat in zijn leven! Dit moment zullen veel fans die in dezelfde periode kennismaakten met de muziek van Springsteen, vast herkennen: bij het zien van de beelden van de typische jaren '80-documentaire The Old Grey Whistle Test en live-materiaal van 'The River' bij het No Nukes-concert, dwalen je gedachten af naar de periode dat je zelf Springsteen ontdekte.


Javed in zijn kamer. © 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.

Opvallend is wel dat in de film over Bruce in die tijd (1987) gesproken wordt als "de muziek waar je vader naar luistert", terwijl de opgroeiende jeugd Tiffani en Debbie Gibson prefereert. Waarschijnlijk een overdramatisering van de feiten die bijdraagt aan het hoge zoetsappige feel-good-karakter van de film. In Nederland was Springsteen na Born in the USA en de release van de Live 1975/'85-box in ieder geval ongekend populair.

Vader verliest fabrieksbaan
Javed krijgt te maken met racisme (hierbij passeren tekstregels van 'Badlands'), een ontluikende romance (tekstregels van 'Thunder Road', 'Prove it All Night' en 'Hungry Heart') en vriendschap ('Born to Run'). Maar het belangrijkste onderwerp van het verhaal is de strijd die hij voert met zijn vader ('Independence Day'), die vastgegroeid zit in de Pakistaanse tradities, ontslagen wordt bij de fabriek en daardoor in zijn eer als hoofd van de familie wordt aangetast, waardoor hij maar met veel moeite zijn gezin bij elkaar weet te houden.

De film is een heuse feel-good movie, geregisseerd door Gurinder Chadha, vooral bekend van de film Bend It Like Beckham. Met enkele scènes gaat Chadha wel erg over the top. Vooral in de musicalachtige dansscène op 'Born to Run' waarin de drie vrienden door de wijk in Luton dansen – met een korte cameo van de schrijver Manzoor in het toekijkende publiek – en waarbij de danspasjes op de brug lijken op die uit de clip van 'Baggy Trousers' van Madness, waarvan Javed aan het begin van de film zegt dat het zijn favoriete nummer is. Maar los van de opgelegde sentimenten in zo'n type film, is Blinded By the Light vooral voor Springsteen-fans veel meer aansprekend dan bijvoorbeeld  Risky Business (1983), Wise Guys en Ruthless People (1986) die we ook met z'n allen hebben bekeken, omdat er een enkel nummer van Springsteen in zat.

Filmfoutjes
Door echte Springsteen-fans zijn wel een paar opvallende missers te noteren. De vader (ook Bruce-fan) van vriend Matt zingt "you can hide 'neath your lovers" in plaats van "covers" als hij samen met Javed 'Thunder Road' op de markt vertolkt. Javed en Roops kijken in 1987 in de Stone Pony naar een video van Live in Houston 1978, de dvd die pas bij The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story boxuitgave van 2010 zat. Javed heeft posters van Springsteen-foto's die pas veel later verkrijgbaar waren en de lyrics van 'The Promised Land' komen in beeld met daarin met een opvallend foutje: "If I could wrench this moment into my hands". Javed luistert ook naar een studioversie van 'Because the Night', die in die tijd alleen op bootlegs te beluisteren was.

© 2019 Warner Bros. Pictures. All rights reserved.


De film is voor het verhaal en de soundtrack een aanrader en in de aftiteling zit een mooie bonus: het niet eerder verschenen nummer 'I'll Stand By You', dat Bruce oorspronkelijk aan de makers van de eerste Harry Potter-film gaf, maar voor die productie niet geselecteerd werd.

 


Soundtrack Blinded By the Light

De soundtrack, uitgebracht op cd en dubbel-lp, bevat twaalf nummers van Springsteen. Naast een aantal klassiekers staan er twee niet eerder uitgebrachte nummers op. De studio-opname 'I'll Stand By You', die Bruce oorspronkelijk wilde geven aan de makers van de eerste film van Harry Potter. En de soloakoestische liveversie van 'The Promised Land' zoals Bruce die bij Concert for Valor op 11 november 2014 in Washington speelde. Ook staan er live-opnames op van 'The River' (van het No Nukes-concert 21 september 1979 in New York, eerder uitgebracht via de reeks live archiefopnames) en 'Thunder Road' (van West Hollywood 18 oktober 1975, eerder uitgebracht op Live 1975/'85 en als live-archiefopname).

De Springsteen-nummers op de soundtrack: Dancing in the Dark / The River (live) /Badlands / Cover Me / Thunder Road (live) / Prove it All Night / Hungry Heart / Because the Night / The Promised Land (live) / Blinded By the Light / Born to Run / I'll Stand By You

De vinylversie verschijnt op 30 augustus. Bij deze platenzaken zal een speciale oranje gekleurde versie verkrijgbaar zijn.

 

De soundtrack is al verschenen, de film is vanaf donderdag 22 augustus in Nederland te zien. De filmdistributeur Warner Brothers stelt via een winactie voor geregistreerde Be True-lezers een aantal vrijkaartjes en cadeaupakketten beschikbaar. Lezers van de nieuwsbrief worden hierover via e-mail geïnformeerd.


Videoclip van 'I'll Stand By You'.Clarence Clemons-dvd verschijnt eind augustus

12-08-2019

In juni berichtten we al dat de documentaire Clarence Clemons: Who Do I Think I Am? op dvd en blu-ray zou verschijnen. De releasedatum is nu bekend: 27 augustus.

De film gaat voor een groot deel over de reis die Clemons in 2005 maakte naar China, op zoek naar zijn spirituele roots. Een vroege versie van de documentaire werd op het Garden State Film Festival in Asbury Park op 2 april 2011, in aanwezigheid van Clemons en Springsteen, getoond. De makers hebben na de dood van Clarence de doumentaire uitgebreid. In de film zitten interviews met onder anderen Nils Lofgren, Joe Walsh, Vini Lopez, Jake Clemons en Bill Clinton.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF