Gelukkige winnaars bij release party Western Stars

14-06-2019

Bijna 250 Springsteen-fans kwamen 13 juni naar de release party van Western Stars in De Vorstin in Hilversum. Voor de elfde keer konden Nederlandse Bruce-fans het album al een dag voor de release beluisteren en kopen. Sony stelde bovendien tien Danny Clinch-foto's en tien T-shirts ter verloting beschikbaar.

Het is een unicum in de wereld. Bij bijna iedere release van een studioalbum van Springsteen worden Nederlandse fans door Sony Music al een dag voor de officiële release in de gelegenheid gesteld het nieuwe album als eerste te beluisteren en aan te schaffen. De release party van Western Stars was alweer de elfde die Be True en Sony samen organiseerden.

Alle bezoekers kregen bij binnenkomst een lootje en een drankmuntje. Na een kort welkomstwoord van Jos Westenberg (Be True) werd Western Stars gedraaid in de concertzaal van De Vorstin. Tien op 80 x 80 centimeter uitvergrote foto's van de bekende Springsteen-fotograaf Danny Clinch vormden het decor van de release party. Deze foto's werden ook doorlopend via een beamer op groot scherm vertoond.

Zo kregen Nederlandse Bruce-fans ook Western Stars als eerste ter wereld te horen (de lp's die sommige buitenlanders overdag al in de bus hadden gevonden daargelaten). Bovendien konden ze het album plus een mooi promoboek met foto's en alle songteksten mee naar huis nemen. Verder waren er twintig fans die hun lot verzilverd zagen in de vorm van een uitvergrote Danny Clinch-foto op canvas  of een T-shirt van Western Stars of Springsteen on Broadway. Ook deze collector's items waren door Sony Music ter beschikking gesteld. Een van de winnaars slaakte een vreugdekreet uit toen ze hoorde dat op haar lotnummer een T-shirt was gevallen: "Ik heb nog nooit iets gewonnen!", riep ze vervolgens.

Al met al kunnen we weer spreken van een geslaagde release party, waar volop gelegenheid was om bij te praten met andere fans na drie jaar zonder tour in Europa.Videoclip Western Stars verschenen

13-06-2019

De videoclip van het titelnummer 'Western Stars' verscheen om middernacht op de dag van de albumrelease.Little Steven in Berlijn en Brussel

10-06-2019

Little Steven trad vorige week op in Berlijn en deze week stond hij in Brussel en op het Hello Festival in Emmen. Vandaag is een extra concert bevestigd: op 19 augustus treden Little Steven and the Disciples of Soul op in TivoliVredenburg in Utrecht. Journalist en Little Steven-fan Leon Verdonschot ging naar de shows in Berlijn en Brussel en mailde zijn recensie naar Be True.

De nieuw tour van Little Steven and the Disciples of Soul is ook daadwerkelijk een niéuwe tour. In de beste zin van het woord: het is een compleet nieuwe show met een compleet nieuwe setlist, met dezelfde band, maar met een herboren frontman.

Dinsdag 28 mei speelde de band in Huxleys Neue Welt in de Oost-Berlijnse wijk Neukölln. Een zaal met een roemruchte geschiedenis, die in de jaren ’80 werd gerenoveerd. Little Steven heeft over Berlijn het nummer ‘Checkpoint Charlie’ geschreven, maar dat speelde hij vanavond niet. Centraal in de tour staat het nieuwe album Summer of Sorcery, waarvan hij alle nummers speelt, afgewisseld met minstens één nummer van al zijn andere studioalbums (drie van Voice of America), ‘Sun City’, en een blok van drie nummers die hij samen met Bruce voor Southside Johnny schreef, die hij net als tijdens de Soulfire-tour bedankt voor “keeping my music alive for all these years, while I was playing the gangster”.


Foto's: Leon Verdonschot.

Vanaf openingsnummer ‘Communion’ vallen een paar dingen op.

Ten eerste: dit is werkelijk letterlijk een shów, inclusief choreografie, inclusief een fantastisch theatrale opkomst en een zo mogelijk nog theatrale introductie van de bedoeling van de avond (namelijk: de verliefde magie van zomer herbeleven).

Flamboyant
Ten tweede: Little Steven heeft de best mogelijke route doorlopen, door met veertien medemuzikanten zeer uitgebreid te touren, vervolgens meteen de studio in te duiken om een nieuwe plaat op te nemen, en daarna  direct weerop tour te gaan. Tijdens de Soulfire-tour in Australië eerder dit jaar hebben ze de nieuwe show gerepeteerd, waardoor je nu kijkt naar een band die niet alleen deze nummers tot in de finesse beheerst, maar ook met een enorm plezier, veel vrijheid en zichtbaar zelfvertrouwen speelt. Vaak moest ik denken aan de E Street Band toen de Wrecking Ball-tour eenmaal op de rit stond, en je het gevoel had dat deze groep muzikanten tot werkelijk álles, iedere overgang en stijlbreuk, in staat was. De flamboyante achtergrondzangessen hadden al betrekkelijk weinig last van podiumvrees, maar ook de blazers (onder wie Wrecking Ball-saxofonist en originele Abury Juke Eddie Manion) staan te schitteren als nooit tevoren.

Goed bij stem
En ten derde is er de transformatie van Little Steven zelf. Toen hij in oktober 2016 in de Londen voor het eerst in vele jaren weer als bandleider het podium betrad voor wat toen nog een eenmalige reünie van de Disciples of Soul leek, was hij niet meer de expressieve frontman die hij in de jaren tachtig was. Hij was een charismatische gitarist, die voor het eerst in jaren weer eens uit de schaduw van de beste frontman ter wereld kroop. De transformatie terug naar zélf weer een werkelijk frontman zijn, vertelde hij toen ik hem tijdens het begin van de Soulfire-tour interviewde, zou jaren duren, “als het ooit nog lukt”. Dat heeft dus een kleine drie jaar geduurd. Want de Little Steven die nu op het podium staat, heeft weer precies de dwingende aanwezigheid die hij tijdens de Voice of America-, Freedom No Compromise- en Revolution-tour ook had. Hij heeft ook weer dezelfde manier van het verhaal vertellen met zijn gezichtsmimiek én met zijn handen. Een groot verschil met de Soulfire-tournee: Little Steven doseert zijn eigen gitaarspel, hij staat bijna de helft van de show zonder gitaar op het podium. Dat geeft bandleider Marc Ribler veel meer ruimte, en die pakt hij even enthousiast als overtuigend op. En het zorgt ervoor dat Steven meer de zánger is, met hoorbaar resultaat: hij is erg goed bij stem.

In Berlijn bestond zijn aanhang duidelijk voor een groot deel uit de oude rockliefhebbers. Het Southside Johnny-werk leek hier grotendeels onbekend, in tegensteling tot de Voice of America-nummers ‘Los Desaparecidos’, ‘I Am A Patriot’ en afsluiter ‘Out of the Darkness’.

Glansrol
‘Los Desaparecidos’ is een van de hoogtepunten van de set, ook omdat het een kant van Little Steven toont die op het even vrolijke als melancholische Summer of Sorcery ontbreekt: de venijnige, felle politieke activist. Een ander hoogtepunt is een vergeten nummer van zijn vijfde studioalbum Born Again Savage: ‘Camouflage of Righteousness’. Voor dat album opgenomen met een triobezetting (bepaald niet de lulligste: Jason Bonham op drums en Adam Clayton op bas), maar nu gespeeld met een enorme band als deze, en met een glansrol voor Stevies eigen gitaarwerk.Het derde hoogtepunt is de eerste toegift: het titelnummer van Summer of Sorcery, in menig opzicht Stevies eigen ‘Land Of Hopes And Dreams’. “We’re gonna walk together / On the promenade / Forever and ever / In your Summer of Sorcery”.

Show in Brussel
Anderhalve week later speelde hij in de Ancienne Belgique in Brussel. De set was hetzelfde, maar in plaats van voor vijfhonderd enthousiaste Berlijners stond hij nu voor een vrijwel uitverkochte AB, met een werkelijk euforisch publiek, dat het album veel beter leek te kennen, en het werk van Southside Johnny eveneens. Het was op papier dezelfde show (dezelfde setlist, namelijk, en wanneer je deze show ziet, snap je ook meteen dat deze setlist niet of nauwelijks meer zal veranderen, want is een volmaakt gelegde puzzel), maar in de praktijk niet: het was het levende bewijs dat een zaal een band kan optillen, en andersom ook, en heen en terug en heen en terug.In augustus komt hij terug, in ieder geval ook naar Vredenburg (daar spelen trouwens diezelfde avond in de ándere zaal Chuck D en Tom Morello met hun Prophets of Rage, die doorgaans veel korter spelen, dus ruim klaar zijn voor Little Steven aan ‘Sun City’ begint). Omdat Little Steven volgend jaar weer terug moet transformeren van frontman naar rechterhand, zal augustus waarschijnlijk de enige Nederlandse kans zijn om de vollédige show te zien.

Ik wil verder niet dramatisch doen, maar wie die kans niet grijpt, zal zijn hele verdere leven moeten slijten in zelfverterende spijt en zelfhaat.

Voor het concert op 19 augustus in TivoliVredenburg start de voorverkoop aanstaande zaterdag 15 juni.Documentaire Clarence Clemons verschijnt op dvd

09-06-2019

De film Clarence Clemons: Who Do I Think I Am?, waar jaren aan gewerkt is, verschijnt in augustus op dvd.

De film gaat voor een groot deel over de reis die Clemons in 2005 maakte naar China, op zoek naar zijn spirituele roots. Een vroege versie van de documentaire werd op het Garden State Film Festival in Asbury Park op 2 april 2011 al eens getoond, in aanwezigheid van Clemons en Springsteen. De makers hebben via langdurige crowdfundacties de benodigde financiële middelen ingezameld om de film te kunnen bekostigen. Aan de film doen onder anderen Nils Lofgren, Joe Walsh, Vini Lopez, Jake Clemons en Bill Clinton mee.Download New Jersey 22-9-2012

09-06-2019

De download van de maand juni is de audio-opname van het Wrecking Ball-concert op 22 september 2012 in Metlife Stadium, East Rutherford, New Jersey. De aanvang van deze show werd uren opgeschoven vanwege slecht weer. Vervolgens duurde het concert tot ruim na middernacht, waardoor Springsteens verjaardag tijdens het concert gevierd werd.

Bij de door regen twee uur vertraagde opkomst zei Bruce tegen het publiek: "I think I just invited 55,000 people to my birthday party!" Bruce en de band speelden 'Janey Don't You Lose Heart' toen het 12 uur 's nachts werd. Het publiek zong daarna voor de eerste keer 'Happy Birthday' en Bruce liet de band 'In the Midnight Hour' inzetten. Het publiek zong aan het einde van de show nog eens 'Happy Birthday' voor Bruce terwijl zijn moeder (door Bruce "the boss of bosses" genoemd), schoonmoeder en zus taart op het podium brachten.

Speciale uitvoeringen tijdens dit Wrecking Ball-concert waren 'Cynthia', 'Pay Me My Money Down', 'Janey Don't You Lose Heart' en 'Into the Fire' (opgedragen aan Rich Nappi, brandweerman in New York die een paar maanden daarvoor omkwam in een brand in Brooklyn), dat een prachtig intro van Bruce kreeg. Gary US Bonds kwam meedoen op 'Jolé Blon' en 'This Little Girl'.

De download is te bestellen via Springsteens website.Promoboek en fotoverloting bij release party

06-06-2019

Bij de release party van Springsteens Western Stars, op donderdag 13 juni in de Vorstin in Hilversum, krijgen mensen die de cd of de plaat aanschaffen, een mooi promoboek (A4) met foto's en de songteksten cadeau. Ook worden er een aantal uitvergrote Springsteen-foto's van Danny Clinch verloot van de elf foto's (80 x 80 cm) die het decor van de release party vormen.

Zoals inmiddels traditie is, is Nederland is het eerste land ter wereld waar fans de kans krijgen het nieuwe album al een dag voor de releasedatum in handen te krijgen en te beluisteren.

Het programma
19.30-20.00: inloop
20.10: start luistersessie in het decor van een dozijn uitvergrote Springsteen-foto's van Danny Clinch
20.55: verloting foto's Danny Clinch (80 x 80 cm)
21.05: start verkoop
21.30: einde

Gastenlijst
Toegang is gratis na aanmelding voor de gastenlijst (noem alle personen die je eventueel mee wilt nemen) op: preview@betrue.nl. Van je aanmelding krijg je geen bevestiging. Wij zetten je naam op de gastenlijst, dat is voldoende.

Productprijzen (geef in je mail aan of je wat wilt kopen!)

  • cd: € 17,99
  • lp, regulier vinyl: € 34,99
  • lp, limited edition coloured vinyl: € 39,99

Om een goede inschatting van de mee te nemen producten te kunnen maken, vraagt Sony alle geïnteresseerden ons via e-mail zo snel mogelijk te laten wat je wilt kopen: preview@betrue.nl.
Let op: dit is geen reservering, op = op.

Wil je een lp, kleuren-lp of cd aanschaffen en heb je dat eerder niet aangegeven, stuur dan een nieuwe mail en zet erin dat je je al had aangemeld: preview@betrue.nl.

Promoboekje alleen bij release party
Bij de releaseparty op 13 juni in Hilversum deelt Sony Music aan iedereen die een cd of lp koopt, een promoboekje (A4-formaat) uit. Dit prachtige boek bevat foto's en de songteksten van Western Stars. Met het aantal aanmeldingen dat we nu hebben, ziet het ernaar uit dat er 1 boekje per aangeschaft product beschikbaar is. Als er zich echter nog veel meer mensen aanmelden, kan er ook worden overgegaan op één exemplaar per koper, ongeacht het aantal cd's/lp's dat je koopt. Dit besluit Sony Music op de avond zelf, op basis van het aantal bezoekers.We kregen al vragen of de boekjes opgestuurd kunnen worden als je 13 juni niet naar Hilversum kunt komen. Dat is helaas niet het geval. Het promoboek is een exclusief collector's item dat in Nederland alleen bij de releaseparty verkrijgbaar is. Er gaat veel tijd zitten in de organisatie van deze releaseparty en Sony Music betaalt de locatiehuur en promoboekjes. Aanwezigheid van jou en aanschaf van een cd/lp wordt beloond (zolang de voorraad strekt).

Locatie
De Vorstin ligt op 5 minuten lopen van treinstation Hilversum en een parkeergarage.Bruce: geen tour bij Western Stars

26-05-2019

Aan Western Stars wordt hoogstwaarschijnlijk geen tour gekoppeld. Dat blijkt uit een gesprek met Springsteen en een Italiaanse journalist. Bruce heeft tegen de Italiaanse krant La Repubblica gezegd dat hij in het najaar het eerder genoemde album met de E Street Band gaat opnemen, en dat ze daarna op tour gaan.

De journalist sprak Springsteen bij een hotel in Rome, waar Bruce en Patti verbleven vanwege een springruiterwedstrijd van dochter Jessica in de Italiaanse hoofdstad.
De journalist informeert eerst naar het nieuwe album Western Stars en vraagt daarna of als er een tour komt, ook Rome zal worden aangedaan. Daarop antwoordt Bruce: "We gaan volgend jaar op tour. In het najaar ga ik de studio in om een album met de E street Band op te nemen. Als we daarmee klaar zijn, gaan we op tour. Uiteraard doen we dan ook Rome aan."

Bruce vertelt ook dat er een documentaire is gemaakt van de opnames van Western Stars in zijn thuisstudio.Nieuwe single: 'Tucson Train'

23-05-2019, laatste update: 30-05-2019

Bruce heeft via zijn social media weer een nieuwe single aangekondigd: 'Tucson Train'. De single en video zijn op 30 mei verschenen.Tweede single: 'There Goes My Miracle'

17-05-2019

Bruce heeft gisteren de tweede single van Western Stars vrijgegeven: 'There Goes My Miracle'.Southside Johnny op 9 oktober in Amsterdam

16-05-2019

Southside Johnny and the Asbury Jukes treden traditiegetrouw ook dit jaar op in Paradiso. Op woensdag 9 oktober spelen ze in de Amsterdamse poptempel.

De kaartverkoop voor deze show start op 17 mei.Lezing Springsteen en verval van Amerikaanse steden

16-05-2019

Dinsdag 21 mei vindt de lezing 'Bruce Springsteen en het verval van de Amerikaanse stad' plaats in Amsterdam. Hoogleraren Robert Kloosterman en Giselinde Kuipers zijn  diep in de teksten van Springsteen gedoken en gebruiken ze als bron voor geschiedschrijving en stadssociologie. Het belooft een interessante en muzikale avond te worden waar onderzoek, musicologie en liefde voor Springsteens muziek elkaar ontmoeten.

De songteksten van Springsteen bieden een aangrijpend beeld van het verval van de industriële Amerikaanse stad. Economisch geograaf Robert Kloosterman en socioloog Giselinde Kuipers hebben onderzocht hoe het werk van Springsteen dit verval illustreert.


Het vervallen Casino in Asbury Park. (Foto: Muriël Kleisterlee)

Ze illustreren via de teksten van Springsteen hoe in de loop der jaren de aandacht is verschoven van de stad als plaats om uit te gaan, meisjes te ontmoeten en te ontsnappen aan het gewone burgerlijke leven, naar de stad en haar bewoners, als slachtoffers van de de-industrialisering.  Kloosterman concludeert dat in de dertig jaar tussen het uitkomen van ‘My Hometown’ in 1984 en ‘Death To My Hometown’ in 2012 de situatie in veel Amerikaanse steden verder achteruit is gegaan en de opkomst van rechts populisme hier niet los van is te zien: “Met het ingaan van de 21ste eeuw is er geen verbetering opgetreden. Integendeel, de-industrialisering zet door en de crisis van 2008 slaat hard toe. De plekken in New Jersey die veel voor Springsteen en zijn creativiteit betekend hebben, zakken nog verder weg.” Bruce Springsteen maakt dit verval voor veel Amerikanen tastbaar.

De lezing op dinsdag 21 mei om 17.00 uur, aan het Spui 25 in Amsterdam, is na aanmelding via de site van het evenement gratis toegankelijk.Bruce ook bij Little Steven in Asbury Park

09-05-2019

Na het gastoptreden bij de cd-presentatie van Little Steven in Beverly Hills afgelopen weekend, kwam Bruce gisteravond ook meespelen met Little Steven and the Disciples of Soul in Asbury Park. Hij deed dezelfde drie nummers als afgelopen weekend in Beverly Hills: 'Tenth Avenue Freeze-out', 'Sun City' en 'I Don't Want to Go Home'.

 

Het optreden gisteravond in het Paramount Theatre in Asbury Park was Little Stevens tweede show van de Summer of Sorcery-tour. Volgende week komt hij met de Disciples of Soul naar Europa. Op 7 juni spelen ze in Ancienne Belgique in Brussel en op 9 juni op het Hello Festival in Emmen.Springsteen kondigt nieuw E Street-album en -tour aan

06-05-2019

Springsteen heeft bij het Netflix-evenement in Hollywood in een interview met regisseur Marty Scorsese gezegd dat hij afgelopen maand nieuw materiaal voor de E Street Band heeft geschreven dat hij wil opnemen en dat daarna een tour zal volgen. Hij speelde na het interview twee nummers uit zijn Springsteen on Broadway-show: 'Dancing in the Dark' en 'Land of Hope and Dreams'.

Het evenement in de Raleigh-studio was bedoeld om Netflix-programma's onder de aandacht te brengen bij de juryleden die voor de Emmy Awards gaan stemmen. Bruce opende de serie evenementen gisteravond met een een interview en optreden. Voorafgaand aan het interview werd een gedeelte van Springsteen on Broadway getoond.

Tegen filmregisseur Marty Scorsese vertelde Bruce dat hij al zeven jaar geen materiaal meer voor de band had geschreven en het gevoel had een writer's block te hebben. Vorige maand kreeg hij inspiratie en schreef hij bijna een heel album vol met nieuwe nummers. Bruce zei hierover: "I know where it came from, but at the same time, it just came out of almost nowhere. And it was good, you know. I had about two weeks of those little daily visitations, and it was so nice. It makes you so happy. You go, 'Fuck, I'm not fucked, all right?' There will be another tour!"

Aan het begin van het interview kwam de scène van de film Taxi Driver ter sprake, waarin Robert De Niro de befaamde "Are you talking to me?"-tekst voor de spiegel uitspreekt. De Niro had een optreden van Bruce gezien in The Bottom Line waar Bruce het "Are you talking to me?"-stukje met het publiek uithaalde, waarbij onduidelijk was of De Niro dit van Bruce geleend had. Scorsese zei dat hij De Niro nog had proberen te bellen om dit na te vragen, maar de acteur was onbereikbaar. "We'll leave it as urban myth", was Springsteens conclusie. Bruce zei wel dat hij de tekstregel "They wind up wounded, not even dead" uit 'Jungleland' uit de film Mean Streets van Scorsese heeft gehaald.

Toen Bruce en Marty de parallellen in elkaars werk bespraken, zei Bruce: "Duisternis is altijd interessanterer dan het licht. Het is mooi als je aan het einde licht binnen kunt laten, maar ik was altijd meer geïnteresseerd in de dingen die niet goed gingen. Ik wilde mijn werk baseren altijd op de donkere kant van iets, zodat je het licht moet verdienen." Bruce zei dat voor de Netflix-registratie van Springsteen on Broadway, net als bij Scorseses film The Last Waltz, gekozen was om het publiek pas aan het einde van het optreden in beeld te brengen. Bruce vertelde dat Springsteen on Broadway op twee avonden werd gefilmd en dat hij niet tevreden was over de eerste opname, omdat hij zich te veel bewust was van de filmcamera's. Bruce vond dat hij de tweede avond meer zijn best moest doen: "We wilden ervoor zorgen dat het het waard zou blijven de beelden te bekijken, want het is ook maar een optreden van een oude man met een gitaar."

Bruce met regisseur Marty Scorsese.Bruce doet mee met Little Steven in Beverly Hills

05-05-2019

Springsteen heeft zaterdagavond 4 mei in Beverly Hills meegedaan bij de toegiften van het optreden van Little Steven and the Disciples of Soul in het Saban Theatre. Hij speelde drie nummers mee.

Bruce liep gekleed in een zwart T-shirt en spijkerbroek het podium op toen de begintonen van 'Tenth Avenue Freeze-out' klonken en Little Steven zei: "We've got a friend out here." De uitvoering van deze klassieker verliep heel spontaan. Bruce zong "They made the change uptown and Little Steven joined the band". Aan het einde bleek toch dat dat het nummer ongeoefend was, want dat laatste stuk ging de mist in maar dat kon de pret niet drukken. Na 'Tenth Avenue' zong Bruce ook mee met 'Sun City' en 'I Don't Want to Go Home'. Hij liep na het einde van het nummer zwaaiend het podium af, terwijl Steve en de band nog een toegift speelden.

Bruce is in Beverly Hills, omdat hij vandaag voor juryleden van Netflix gaat optreden om de Broadway-registratie te promoten voor een Emmy Award. Little Steven trad op in Beverly Hills vanwege zijn Summer of Sorcery-tour.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF