Touroverzicht The River - Amerika 2

28-08-2016
14 september Foxborough, MA - Gillette stadion
11 september Pittsburgh, PA - Consol Energy Center
9 september Philadelphia, PA - Citizens Bank Park
7 september Philadelphia, PA - Citizens Bank Park
5 september Virginia Beach, VA - Veterans United Home Loans Amphitheater
1 september Washington, DC - Nationals Park
30 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion
28 augustus Chicago, IL - United Center
25 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion
23 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion

Amerikaanse tourfinale in Foxborough
14 september Foxborough, MA - Gillette stadion

Springsteen en de E Street Band hebben woensdagavond 14 september de Amerikaanse tour afgesloten met een vier uur durende show in het Gillette stadium in Foxborough (nabij Boston). Bruce had voor de laatste avond nog een paar verrassingen in petto.De show opende weer met 'New York City Serenade', begeleid door een strijkersensemble. Voorafgaand aan de show had Bruce een setlist gepland met na 'New York City Serenade' aan het begin vijf nummers van Darkness on the Edge of Town. Tijdens de show bedacht Bruce zich en na 'Prove it All Night' (dat met het van de Darkness-tour bekende piano-/gitaar-intro werd gespeeld), kwamen zes nummers van Greetings from Asbury Park, NJ, gevolgd door drie van The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle, zoals de setlisten van de meest recente shows ook vorm hebben gekregen. 'Blinded By the Light' en 'Growin' Up' bevatten een verhaal van Bruce. Na 'Rosalita' volgden een viertal verzoeknummers: 'No Surrender', 'Boom Boom', 'Darkness on the Edge of Town' en 'Radio Nowhere'. Ook 'Detroit Medley, dat vroeg in de set achter 'Out in the Street' werd gespeeld, was een verzoeknummer.Na 'Light of Day' volgde nog een verzoeknummer, '4th of July, Asbury Park (Sandy)'. Het kreeg een wonderschone uitvoering. Bruce zei dat hij het nummer in Bradley Beach, New Jersey had geschreven. Hij had de band klaar staan, Roy Bittan op accordeon en Soozie Tyrell op viool stonden naast hem, maar hij zei dat hij het anders dan normaal wilde spelen. Nadat Bruce het nummer ingetogen op elektrische gitaar startte, gaf hij teken aan de band om te wachten met in te vallen. Met zijn ogen gericht op de teleprompter en helemaal in zichzelf gekeerd, zong Bruce alle coupletten, zichzelf op gitaar begeleidend, terwijl de band toekeek. Pas bij de laatste regel: "Love me tonight, and I promise I love you forever", keek Bruce op, lachte en gaf hij de band het teken om aan het einde mee te spelen.'Sandy' stond eigenlijk op de setlist gepland als opener van de toegiften. Daar kwam nu, op verzoek, 'Long Walk Home', net als de vorige show, in een soloakoestische uitvoering. Bruce leidde het in met een dankwoord en een verwijzing naar de campagnes van de Amerikaanse presidentsverkiezing: "This is the last night of our tour. We've been through the United States, and we've been through Europe, and back here for these past ten shows. They've meant a tremendous amount to us. I can't tell you how much I appreciate all you folks coming out and seeing us tonight. It never gets old. It's an amazing thing to see all the people still support your music after all these years.
Along with all of you, I've had to live through the election campaign. And I gotta say, it's been one of the ugliest I've seen in my entire life. And there was just a lot of speaking to our worst angels. You let those things out of the bottle, all that ugliness, the genie doesn't go back in the bottle so simple. Anyway, I'm going to do this with that in mind, this is 'Long Walk Home'."Na de akoestische versie van 'Long Walk Home' volgde een prachtige versie van 'Jungleland'. Peter Wolf, zanger van de J. Geils Band en vaste gast bij shows in Boston, kwam meedoen bij 'Shout'. 'Rockin' All Over the World' van John Fogerty maakte aan het einde van de tour nog een debuut. Bruce sloot de show af met 'Bobby Jean'. Tijdens het eerste couplet liep Bruce zingend naar achteren, liep de trap achter het podium naar beneden en stopte zelfs even met zingen. Onduidelijk is wat hij hier ging doen, want het werd niet door de camera vastgelegd.

De show duurde vier uur en twee minuten en was om vijf voor twaalf ten einde. Er was een strikte curfew, om half 12, maar voorafgaand aan de show had Little Steven al via Twitter laten weten: "We don't do curfews."


The Rising-set op 9/11 in Pittsburgh
11 september Pittsburgh, PA - Consol Energy Center

Sinds de aanslagen op 11 september, vijftien jaar geleden, hebben Springsteen en de E Street Band tot gisteren geen touroptreden gedaan op 11 september (in 2010 trad Bruce een keer op in de Stone Pony als benefiet voor de school van zijn zoon Evan). Het publiek in Pittsburgh kreeg met zes nummers een flinke portie van The Rising te horen. Local hero Joe Grushecky kwam meespelen op tourpremière 'Light of Day'.De tour kwam gisteravond terug in de zaal waar hij in januari van start ging, het Consol Energy Center. Bruce startte met 'New York City Serenade' en vervolgde de show met nummers die verwezen naar de aanslagen in New York en bij het Pentagon in 2001. Op rij volgden 'Into the Fire', 'Lonesome Day', 'You're Missing' en 'Mary's Place'. 'You're Missing' was sinds The Rising-tour in 2003 niet meer gespeeld. De normaliter door Danny Federici gespeelde orgelsolo verving Bruce door een mondharmonicasolo.Bruce speelde ook weer een set van Greetings from Asbury Park, NJ (vijf nummers achter elkaar) en The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle (drie nummers).Joe Grushecky, Springsteens muzikale vriend uit Pittsburgh, kwam met zijn zoon Johnny meespelen op 'Light of Day'. 'Streets of Fire', deze tour pas een keer eerder gespeeld in Milaan, stond vorige show al op de setlist maar kwam toen niet aan bod. In Pittsburgh werd het venijnige Darkness-nummer wel gespeeld, gevolgd door 'American Skin'. 'My City of Ruins' werd aan 'The Rising' gekoppeld aan het einde van de set. Opvallend was dat 'Hungry Heart' voor het eerst deze tour niet gespeeld werd.

De toegiften opende Bruce soloakoestisch. Hij zei dat hij van iemand een kopie van de grondwet had gekregen en dat voorop "Fuck Trump" stond. "This is for him", zei Bruce waarna hij een mooie soloversie van 'Long Walk Home' speelde waar eigenlijk 'Secret Garden' op de setlist stond. Een mooie uitvoering van Backstreets volgde, waarna de gebruikelijke toegiften de avond vol maakte en de show na drie uur en drie kwartier speeltijd ten einde kwam met 'Bobby Jean'.


Vini Lopez bij tweede show Philadelphia
9 september Philadelphia, PA - Citizens Bank Park

Springsteen en de E Street Band hebben gisteravond het tweede concert in het honkbalstadion van de Phillies, het Citizens Bank Park, gegeven. In drie uur en drie kwartier kwamen veel nummers langs die ze de eerste avond niet gespeeld hadden. Ook haalde Bruce een special guest, drummer Vini 'Mad Dog' Lopez, het podium op voor twee nummers van Greetings From Asbury Park, NJ.

De show begon om acht uur weer met 'New York City Serenade', met begeleiding van een strijkersensemble. Al snel speelde Bruce verzoeknummers van fans uit het publiek: '(From Small Things) Big Things One Day Come', 'I'm Goin' Down' en 'Loose Ends'. Jake Clemons ging de fout in bij laatstgenoemde nummer maar Bruce moedigde hem lachend aan om door te gaan. Na afloop maakte Bruce een grapje: "There are beers on Jake, everyody!"Vini Lopez, de oorspronkelijke drummer van de E Street Band, kwam het podium op voor twee nummers van het eerste album, 'Saint in the City' en 'Spirit in the Night', waarbij hij vlak bij Bruce's microfoon op tamboerijn meespeelde. Geen 'Incident on 57th Street' deze avond (het stond wel op de vooraf geplande setlist), Bruce koos er voor om na 'Sandy' en 'Kitty's Back' direct met 'Rosalita' te beginnen. Twee nummers die het ook niet gered hebben in de show maar wel op de setlist stonden, waren 'Rendezvous' en 'Streets of Fire'.Voor 'No Surrender' haalde Bruce een jonge man het podium op die een bordje bij zich had waarmee hij vroeg of hij mee mocht spelen met 'No Surrender'. Hij had de akkoorden aangegeven op het bordje. Hij kreeg een gitaar omgehangen en deed het verdienstelijk, dat vond Bruce zelf ook.
'My City of Ruins' was ook een verzoeknummer. De maker van het bordje verwees met een foto van de Twin Towers en de woorden: "We Rose Up" naar de aanslagen van 11 september 2001, bijna vijftien jaar geleden. De uitvoering was een emotioneel hoogtepunt in de set, gevolgd door een sublieme versie van 'American Skin'.Volgens sommige aanwezigen was de combinatie 'Racing in the Street' en 'Lucky Town' het hoogtepunt van de avond. De toegiften opende Bruce weer met 'Streets of Philadelphia' (volgens de oorspronkelijke setlist had Bruce vooraf gepland om 'Secret Garden' hier te spelen), deze keer gevolgd door 'Backstreets'. Aan het einde van de show volgde na 'Bobby Jean' nog 'Jersey Girl', waarna technici vuurwerk achter het podium ontstaken.Zondag spelen Bruce en de band eem indoorshow wanneer het voorlaatste concert van de tour in Pittsburgh gepland staat.


Door de vier uur speeltijd heen in Philadelphia
7 september Philadelphia, PA - Citizens Bank Park

Springsteen en de E Street Band hebben woensdagavond 7 september (zonder Patti) het eerste van twee concerten in het Citizens Bank Park (honkbalstadion van de Phillies) gegeven. Het concert met tourpremières 'The Fever','Thundercrack' en 'Streets of Philadelphia' duurde vier uur en vier minuten, waarmee Bruce bijna de langste speeltijd ooit (concert in Helsinki 2012) evenaarde.

Opvallend is dat de kaartverkoop voor deze twee shows in Philadelphia nogal tegenviel. De GA-kaarten (die in Philadelphia ook pitkaarten zijn) voor de tweede show waren vorige week nog steeds via de reguliere verkoop te bestellen. Voor een van oudsher echt Springsteen-bolwerk als Philadelphia is dat opvallend. Bruce liet zich hierdoor niet weerhouden en haalde voor het eerste concert veel oude nummers van stal.

Het concert begon weer met 'New York City Serenade' met daarbij de ondersteuning van een strijkersensemble. De eerste tien nummers kwamen allemaal van de eerste twee albums. Voor 'Growin' Up' zei Bruce: "Before my biography, this was my biography." Bruce was overdag naar Freehold geweest, voor tv-opnames in zijn oude basisschool. Wellicht geïnspireerd door dat bezoek vertelde hij halverwege het nummer een kort verhaal: "There I was, stranded in my little one-dog hometown. The town hated me. I was a freak! I didn't fit in the box. Let me in, let me in! I tried to find something I could excel at. I was fourteen, I already had one thing I could excel at. But just that one. And one day, I was walking downtown and I pass the Western Auto Store. Western Auto was a store that sold old guitars and car parts. And there in the window was a half decent and absolutely affordable beat-up acoustic guitar. So I knew what I had to do, I had to work! No! So I went over to my aunt Dora and uncle Warren and uncle Warren took me into the yard with the big clippers and he showed how to exactly trim the hedges and he showed me how to exactly mow the lawn. And he paid me 50 cents an hour. And then I painted the lady across the street's house and I tarred her roof in the mid summer 95 degree heat. And I saved my 50 cents. And when I had $18, I quit honest work forever. And I went down to that Western Auto Store and I grabbed that guitar and it had telephone wires for strings and I took it home and I played it, and I played it. And I sounded shit goddamn awful. And then my cousin came over and he said: 'No, you've got to tune it.' And I tuned it, and I practised, and I practised, and I practised, and I practised, and I practised, and I practised... Til one late summer night I picked it up and went... I took month-long vacations in the stratosphere."

Na de nummers van The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle volgden op verzoek de tourpremières van 'The Fever' en 'Thundercrack'. Bruce had deze twee "Philadelphia specials" wel vooraf al op de setlist geschreven. Voor de uitvoering van 'Jack of All Trades' bracht Bruce de strijkers weer terug het podium op. Bruce kondigde het aan met de woorden: ""I wrote in 2009 when everyone was losing their retirement funds."

De toegiften opende Bruce met tourpremière 'Streets of Philadelphia, gevolgd door 'Jungleland'. Bij 'Dancing in the Dark' haalde Bruce een vrouw uit het publiek die een bordje had met: "Kevin Buell impersonator". De dame deed net alsof ze de gitaren van Bruce en Steve ging controleren en danste ook kort met de echte Kevin Buell, Springsteens gitaarroadie. Aan het einde van het nummer gooide Bruce de gitaar naar haar.
Bij 'Shout' zei Bruce: "I wanna see you shake your cheesesteaks now", verwijzend naar het fameuze broodje vlees en kaas dat in Philadelphia populair is. Bruce zei aan het einde ook: "We can't go on. It's a school night. It's a work night, I have to go get a cheesesteak!", toen hij deed alsof 'Shout was afgelopen, maar het even later alsnog een keer opstartte. Geen soloakoestische afsluiter deze keer, Bruce en de band zwaaiden het publiek met het afsteken van vuurwerk uit tijdens 'Bobby Jean'.

Vrijdag volgt het tweede concert in Philadelphia.


Uitgestelde concert Virginia Beach: twee tourpremières
5 september Virginia Beach, VA - Veterans United Home Loans Amphitheater

Springsteen en de E Street Band hebben maandagavond 5 september (zonder Patti Scialfa) opgetreden in het Amphitheater in Virginia Beach. Dit concert stond oorspronkelijk gepland voor zaterdagavond, maar moest vanwege storm worden verschoven naar maandag. Na twee extra dagen rust kwamen Bruce en de band met een drie uur en drie kwartier durende show met twee tourpremières, 'The E Street Shuffle' en 'Factory'.

Geen 'New York City Serenade' met violen aan het begin van de show; Bruce stapte alleen het podium op en speelde een soloversie van 'For You' op piano als opener. De eerste tien nummers kwamen van Springsteens eerste twee albums. 'The E Street Shuffle' was daarbij een tourpremière. Na 'Rosalita' ging Bruce op zoek naar verzoekbordjes en hij speelde er vroeg in de set drie op rij: 'Thunder Road', 'Pink Cadillac' en 'Save My Love'. 'Thunder Road' was op verzoek van een stel dat zich wilde verloven, en dat gebeurde tijdens de uitvoering van het nummer. Na 'The Promised Land' kwamen pas de eerste twee (en de enige) nummers van The River: 'Hungry Heart' (inclusief crowdsurf) en 'Out in the Street', gevolgd door verzoeknummer 'Mary's Place'.

De toegiften opende Bruce met 'Backstreets'. Bij 'Dancing in the Dark' zag Bruce een bord waarop het scherm van een iPhone was afgebeeld en waarop iemand voor een groepsdans vroeg en als tegenprestatie beloofde geen selfies te maken. Bruce haalde ten minste maar liefst veertien mensen het podium op, waar ook wat fans tussen zaten die de afgelopen shows al een keer op het podium waren geweest. De show sloot Bruce echter in zijn eentje af, met een soloakoestische versie van 'This Hard Land'.

Nog vier shows en dan is deze tour voorbij. Eerst treden Bruce en de band twee keer op in het honkbalstadion in Philadelphia, daarna keren ze terug naar de indoorzaal in Pittsburgh waar de tour in januari begon. En ze sluiten de tour volgende week woensdag af in het American Football-stadion in Foxborough.


Washington krijgt MetLife-behandeling
1 september Washington, DC - Nationals Park

Springsteen en de E Street Band hebben donderdagavond 1 september opgetreden in het Nationals Park in Washington DC. In een drie uur en drie kwartier durende show kwamen veel speciale nummers langs die Bruce en de band dinsdag bij de laatste show in MetLife-stadion hadden gespeeld.

De show opende weer met 'New York City Serenade' waarbij een strijkerskwartet voor ondersteuning zorgde. Daarna volgden twee zomerse nummers: 'Summertime Blues' en 'Sherry Darling'. Bruce speelde vijf nummers van Greetings from Asbury Park, NJ op rij, met daarbij 'Lost in the Flood' als hoogtepunt. Voor 'Saint in the City' vertelde Bruce dat hij het nummer speelde toen hij voor John Hammond van CBS ging auditeren. Hij zei het nummer vlak daarvoor geschreven te hebben, in zijn toenmalige appartement boven een schoonheidssalon in Asbury Park.

Het blokje van The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle bestond deze show uit 'Kitty's Back', 'Incident on 57th Street' en 'Rosalita'. De vorige show stond 'Better Days' op de setlist maar werd toen niet gespeeld; in Washington haalde het nummer van Lucky Town wel de show en was daarmee de enige tourpremière. Er zat ook een blokje van Born in the USA in de show: Bruce speelde vier nummers van zijn succesalbum uit 1984 achter elkaar.
'Secret Garden' opende weer de toegiften, gevolgd door 'Jungleland'. 'Seven Nights to Rock' in plaats van 'Glory Days' en 'Twist and Shout' en slotnummer 'Bobby Jean' in plaats van 'Jersey Girl' waren de enige wijzigingen in de toegiften ten opzichte van de laatste MetLife-show.

Guido en Marleen Heilbron waren ook in Washington en mailden: "Het concert was wederom fantastisch! Het publiek was enorm enthousiast en het honkbalstadion droeg ook bij aan de uitzinnige sfeer. Wanneer je denkt dat New Jersey niet te evenaren is, flikt Bruce het toch weer. We kregen het beste van de twee MetLife-avonden: 'Lost in the Flood', 'Kitty's Back', 'Incident', 'Jungleland' en 'Secret Garden' aangevuld met het sign request 'Growin' Up', het geweldige 'Trapped' en een mooi uitgevoerde 'Better Days'."

Zwemster Katie Ledecky uit Washington was bij de show en bezocht Bruce backstage. Deze ster van de Olympische Spelen (ze won in Rio vier gouden medailles en een zilveren) is een van de weinige personen op Twitter die door het account van Springsteen zelf wordt gevolgd. Bruce poseerde met haar met de gouden medailles. Ledecky plaatste de foto uiteraard op Twitter.
Alles uit de kast voor derde MetLife-show
30 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion

Springsteen heeft de fans bij het derde concert in MetLife-stadion in East Rutherford, New Jersey, verwend met een zeer verrassende setlist waarop vier tourpremières. De show duurde precies vier uur, het langste concert in Amerika en een na langste (op het concert in Helsinki 2012 na) in Springsteens carrière. Bruce dankte het publiek aan het einde van de show voor drie van de plezierigste concerten in de Meadowlands. "It's always great to come home."

Voor een kniesoor was de enige kritiek op de show van gisteren dat het weinig met The River te maken had, slechts twee nummers nummers speelde Bruce ervan. Daarnaast haalde hij het eerste uur alleen maar nummers van vóór Born to Run van stal. De opener was wederom 'New York City Serenade' met een strijkersensemble, waarna Bruce begon aan een blokje van vier nummers van Greetings from Asbury Park, NJ. Hij introduceerde het met de woorden: "Are you ready to gamble with the E Street Band? Tonight we are gonna play a bunch of things that we didn't play the other two nights. Let's see how we do."Ricki Lee Jones kwam meezingen bij de microfoon van Patti bij 'Spirit in the Night'. 'Summertime Blues', de cover van Eddie Cochran, gebruikte Springsteen als overgang naar vier nummers van zijn tweede album, The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle. Voor '4th of July, Asbury Park' zei Bruce: "We haven't played this one in a while." De laatste en enige keer deze tour was in Glasgow. Na afloop zei Bruce: "It's a beautiful night. This is as good as New Jersey gets." 'Kitty's Back' was een tourpremière en de bandversie van 'Incident on 57th Street' was dat eigenlijk ook. Deze tour had Bruce dit nummer twee keer eerder gespeeld, solo op piano, in Parijs en Dublin. Mooi was uiteraard dat hij het koppelde aan 'Rosalita', net zoals dat oorspronkelijk op de plaat is vastgelegd.

'Pretty Flamingo', de hit van Manfred Mann uit de jaren zestig, was ook een tourpremière. Bruce, die de sambaballen erbij had genomen, introduceerde het met een "sad but also happy" verhaal over een vrouw naar wie hij vroeger smachtte. Hij vertelde dat hij boven een lunchroom woonde en hij elke dag om 1 uur 's middags opstond, en elke dag een broodje met ham, kaas, sla en mayonaise, maar zonder mosterd nam. "I don't like change. I am a creature of habit", zei Bruce. Hij vertelde dat hij bij het raam ging zitten en elke dag een vrouw zag langslopen. "No, her name was not Cynthia", zei hij, wijzend op een vrouw vooraan in het publiek. Bruce zou het liefst elke dag naar buiten zijn gegaan en had iedereen willen vragen om te stoppen met winkelen, met auto rijden, met alles waar men mee bezig was, uit respect voor deze dame. Totdat ze wegliep. Aan het einde concludeerde hij: "Zoals de Rolling Stones al zeiden, 'You can't always get what you want'. Maar heb ik al gezegd, soms wel. Want ik herinner me dat ze rood haar had. En lange sexy benen." Bruce keek lachend naar Patti Scialfa, die bij dit optreden weer meedeed.'Atlantic City' markeerde de overgang naar vijf achtereenvolgende nummers van het Born in the USA-album  waaronder ook 'Downbound Train'. 'Living Proof', in de soundcheck gerepeteerd naast 'Better Days', 'Incident', 'Kitty's Back', 'Secret Garden', 'Does This Bus Stop at 82nd Street?' en 'New York City Serenade', maakte ook zijn debuut. Bruce heeft het nummer slechts drie keer eerder met de E Street Band gespeeld, de laatste keer was eenmalig in 2009. Hij droeg het op aan zijn oudste zoon Evan. Op de setlist stonden nog drie nummers van de '92/'93-periode, namelijk 'Lucky Town', 'Human Touch' en 'Better Days', maar die werden niet gespeeld.

De toegiften opende Bruce met een mooie versie van 'Secret Garden' en na vier uur speeltijd sloot hij net zoals de vorige twee concerten in MetLife af met 'Jersey Girl'.

Guido en Marleen Heilbron waren bij de show en mailden: "Wat een show! Nog beter dan de show van de 25e, de vier uur door. Het begin was al fantastisch, al die oude klassiekers. Het duo 'Incident', met supersolo, en 'Rosalita': wat een feest! Hoogtepunt was voor ons 'Secret Garden'; we hebben dit nummer gespeeld op onze trouwdag en het is daardoor heel speciaal voor ons!"

Donderdag treden Bruce en de band op in het Nationals Park-stadion in Washington.

Setlist 30-8: New York City Serenade (met strijkers) / Blinded By the Light / Does This Bus Stop at 82nd Street? / (It's Hard to Be a) Saint in the City / Spirit in the Night (met Ricki Lee Jones) / Summertime Blues / 4th of July, Asbury Park (Sandy) / Kitty's Back / Incident on 57th Street / Rosalita (Come Out Tonight) / Pretty Flamingo / Atlantic City / I'm Goin' Down / Darlington County / Working on the Highway / Downbound Train / I'm on Fire / Hungry Heart / Out in the Street / Living Proof / Candy's Room / She's the One / Because the Night / The Rising / Badlands // Secret Garden / Jungleland / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Twist and Shout / Glory Days / Shout / Jersey Girl
vetgedrukt: tourpremière/special guest


Indoorshow Chicago
28 augustus Chicago, IL - United Center

Tussen de drie stadionconcerten in MetLife hadden Springsteen en de E Street Band een indoorshow gepland, in het United Center in Chicago. Ruim drieënhalf uur gaven Bruce en de band (zonder Patti Scialfa) een intense show met een paar verrassende keuzes maar zonder tourpremières.

Volgens aanwezigen die ook de concerten in in New Jersey hadden bijgewoond, was het optreden in Chicago nog beter dan de twee stadionshows. Wellicht dat de sfeer in een arena meer bijdraagt aan de intensiteit, daar waar een stadionconcert eerder garant staat voor uitgelatenheid. Bruce opende opnieuw met 'New York City Serenade', waarbij een strijkerssectie meedeed, net als op 'Jack of All Trades'. Het was een ander ensemble als dat in New Jersey. 'Jack of All Trades' zat in een sterk blok in het midden van de show, waar ook 'Death to My Hometown', 'The River', 'American Skin (41 Shots)' en 'Murder Incorporated' deel van uit maakten.

Bruce speelde zeven verzoeknummers, waaronder 'Mary's Place', 'Racing in the Street' (dat overigens ook op een latere plek op de geplande setlist stond) en 'None But the Brave'. Het bord voor 'Racing' was een foto van Bruce in een net pak met daarop de tekst: "I don't always play Racing in the Street but when I do, it's because I see a unique sign that politely requests that I do so". 'The Promised Land' was ook een verzoeknummer, al had de maker van het bordje wel een schrijffout gemaakt, want er stond "The Promise Land". 'Hungry Heart' eindigde Bruce met een crowdsurf over de hoofden van de pit.

Tijdens ' Waitin' on a Sunny' koos Bruce een 10-jarig meisje uit dat goed zong een duidelijk haar hele optreden van A to Z had ingestudeerd, want ze nam de show vrijwel geheel van Springsteen over. Bruce concludeerde: "Geef haar een contract. De toekomst van rock'-n-roll!" De show verliep niet geheel foutloos, Max Weinberg startte bij 'Candy's Room' in een afwijkend drumintro en werd door Bruce teruggefloten. De toegiften openden Bruce en de band met 'Backstreets' en met 'Bobby Jean' kwam het concert om half twaalf ten einde. Dinsdag spelen Bruce en de band weer in het MetLife-stadion in New Jersey.

Setlist 28-8: New York City Serenade (met strijkers) / Prove it All Night / My Love Will Not Let You Down / The Ties that Bind / Sherry Darling / Two Hearts (incl. It Takes Two) / The Promised Land / Mary's Place / Racing in the Street / None But the Brave / Hungry Heart / Out in the Street / Death to My Hometown / Jack of All Trades (met strijkers) / The River / American Skin (41 Shots) / Murder Incorporated / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Waitin' on a Sunny Day / Candy's Room / She's the One / Because the Night / The Rising / Badlands // Backstreets / Born to Run / Dancing in the Dark / Rosalita (Come Out Tonight) / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Bobby Jean


Diverse records en Tom Morello voor MetLife 2
25 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion

Springsteen en de E Street Band hebben donderdagavond 25 augustus het tweede concert in het MetLife-stadion in East Rutherford gegeven. De show duurde bijna vier uur, waarmee het meteen het record voor langste Amerikaanse concert ooit van het concert van dinsdag overnam. Bruce had het strijkersensemble weer uitgenodigd voor twee nummers en Tom Morello kwam meedoen bij drie nummers, waaronder 'The Ghost of Tom Joad'.

Het concert van afgelopen dinsdag duurde drie uur en 52 minuten, het concert donderdag duurde nog eens zes minuten langer. Daarmee is het na de shows in Helsinki 2012 en (de eerste in) Göteborg dit jaar het derde langste concert van Bruce ooit. De show begon hetzelfde als die van dinsdag, met 'New York City Serenade' als opener. Het strijkersensemble onder aanvoering van Seeger Sessions-bandlid Sam Bardfeld was weer van de partij. Ook later in de show kwamen de strijkers weer het podium op voor 'Jack of All Trades'.

Met veertien nummers die dinsdag bij de eerste show niet waren gespeeld, wisselde Bruce bijna de helft van de setlist. Opvallend was wel dat 'The River', de naamgever van deze tour, voor het eerst niet gespeeld werd. Voorafgaand aan 'Night' zei Bruce dat het album Born to Run 41 jaar geleden uitkwam. 'My City of Ruins' was een verzoeknummer en droeg Bruce op aan de slachtoffers van de aardbeving in Italië. 'Waitin' on a Sunny Day', ook een verzoeknummer, zat vroeg in de set. Bruce nodigde uiteraard een kindje uit op het podium om mee te zingen. Hij vroeg hoe oud het kind was: "Drie jaar! Dat is een record", reageerde Bruce na het horen van het antwoord. Het is nu wachten totdat de eerste 1-jarige in Springsteens handen wordt geduwd voor een "duet"...

'Darkness on the Edge of Town' en 'Lost in the Flood' waren ook verzoeknummers. Tom Morello, die momenteel tourt met The Prophets of Rage, verscheen op het podium voor 'Death to My Hometown', 'American Skin' en, aan het einde van de set, 'The Ghost of Tom Joad' waarop hij zijn karakteristieke gitaarsolo's liet horen. Nils Lofgren kreeg de kans om zijn gitaarkunsten te tonen op 'Youngstown' en 'Because the Night'. Voorafgaand aan 'Youngstown' maakte Bruce een opmerking over de presidentsverkiezing in Amerika, die hij "the ugliest I've ever seen" noemde.

De toegiften opende Bruce met 'Backstreets'. Bij 'Dancing in the Dark' haalde hij een aantal mensen uit het publiek: twee kinderen van wie er eentje gitaar mocht spelen, maar ook een vrouw die de dinsdag ook al het podium op werd gehaald. Ook de Nederlandse Anjali Ram werd (voor de derde keer deze tour) door Bruce het podium opgevraagd. Anjali mailde dat ze een bordje bij zich had met de tekst: 'Can I show Garry my Tallent'. Anjali berichtte ons hier desgevraagd over: "Bruce zei tegen mij: 'Nice seeing you again, kid.' En Patti, die er goed uit zag, zei: 'Hey! How are you?' Bruce en Patti hadden tijdens de show een goede band en af en toe een intiem momentje samen, zoals een kusje hier en een dansje daar. Samen met mij mochten bij 'Dancing in the Dark' ook een vrouw het podium op die de eerste show ook al op het podium kwam, een meisje dat eerder deze tour ook al op het podium heeft gestaan en een roodharig jongetje met een bordje voor Patti. Eerder in de show had hij al een plectrum van Bruce gekregen en zijn broer ook.
Ik vond de tweede show iets beter dan de eerste.
Danny Clinch was er om te fotograferen. Bruce's moeder was er en hij bedankte haar aan het einde van de show natuurlijk, en zei dat zonder haar niemand vanavond hier zou zijn geweest. Tijdens 'Jersey Girl' begon het publiek opeens te juichen omdat iemand zijn vriendin ten huwelijk had gevraagd. Bruce stopte het nummer en vroeg wat er aan de hand was en nodigde hen vervolgens uit op het podium om te dansen. De jongen gaf een heel aandoenlijke, lieve, korte maar krachtige liefdesverklaring op het podium: 'I love you more than music itself, hell I love you more than Bruce!'"Met het aanzoek en het vuurwerk aan het einde van het nummer duurde de show bijna vier uur. Bruce nam afscheid van het publiek met de woorden: "We'll be back next Tuesday for another extravaganza!" Misschien dat die derde show in MetLife een nieuw record zal zetten. Maar eerst zullen Bruce en de band nog een indoor show spelen, aanstaande zondag in Chicago.

Setlist 25-8: New York City Serenade (met strijkers) / Prove it All Night / Night / No Surrender / Wrecking Ball / Sherry Darling / Spirit in the Night / My City of Ruins / Waitin' on a Sunny Day / Darkness on the Edge of Town / Lost in the Flood / Hungry Heart / Out in the Street / Death to My Hometown (met Tom Morello) / Youngstown / Jack of All Trades (met strijkers) / American Skin (41 Shots) (met Tom Morello) / The Promised Land / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Tougher than the Rest / Because the Night / The Rising / The Ghost of Tom Joad (met Tom Morello) / Badlands // Backstreets / Born to Run / Dancing in the Dark / Rosalita (Come Out Tonight) / Tenth Avene Freeze-out / Shout / Thunder Road / Jersey Girl
vetgedrukt: special guest


'Jack of All Trades' in New Jersey
23 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion

Springsteen en de E Street Band hebben op 23 augustus in Bruces thuisstaat New Jersey opgetreden, in het MetLife Stadium. Patti Scialfa was er ook bij. Het leek erop dat Bruce de tegenvallende kaartverkoop een oppepper wilde geven, want hij gaf een lange show van bijna vier uur met een aantal fanfavorieten, waaronder 'Something in the Night' en 'Rosalita'.

Springsteen opende de show met een bijzondere versie van 'New York City Serenade'. Daar wandelde een heel strijkersesemble voor het podium op. Hij had dit nummer samen met 'Incident on 57th Street' (dat het concert niet haalde) gesoundcheckt. Net als 'Jack of All Trades' waarvoor de strijkers terugkwamen. Het middenstuk van de show met deze tourpremière, vanaf 'Death to My Hometown' tot en met 'The River', haalde volgens sommigen de energie wat uit het concert. Jammer dat zelfs een thuispubliek rustige nummers als 'Mansion on the Hill' niet weet te waarderen. Daar zat een mooi verhaal bij. Bruce zei dat dat nummer over zijn jeugd in Freehold ging, waar hij met zijn moeder ijs haalde bij Jersey Freeze. Daar in de buurt stond een radiomast met rode lichtjes, volgens zijn moeder een "reus". Later zag hij in die mast een mansion on the hill.Niet tot ieders vreugde willigde Bruce een verzoek voor 'Santa Claus is Comin' to Town' in. De man van het verzoekbord mocht ook mee komen zingen op het podium. Wel weer mooi: als vierde nummer speelde Bruce 'Something in the Night'. Volgens Stan Goldstein vertelde hij ook hier een verhaal bij, over hoe hij vroeger vaak erg laat op bleef, tot 3 uur 's nachts speelde hij met bands in bars, en daarna ging hij nog naar een diner om wat te eten. Bij 'Independence Day' vertelde Bruce weer een lang verhaal over zijn vader. Toen zijn overlijden nabij was, vroeg Bruce hem wat zijn favoriete nummer was. "Die over mij", zei zijn vader.

Tijdens 'Out in the Street' was er een grappig moment. Bruce stond op de uitloper en wilde de microfoon in zijn achterzak doen, zodat hij gitaar kon spelen, maar hij kreeg het ding er niet in geperst. Even stopte hij hem toen maar in zijn mond en ging zo gitaar spelen. Vervolgens gaf hij Patti ook niet op de tijd de kans om haar "Meet me out in the street" te zingen. Dat moest over. 'Growin' Up' was een verzoeknummer. Aan 'Darlington County' voegde Bruce volgens Billboard nog een lick uit 'Honky Tonk Women' van de Rolling Stones toe.

De toegiften opende Bruce met 'Jungleland'. Bij ' Dancing in the Dark' haalde Bruce twee mannen het podium op. Eentje mocht met Soozie dansen, de ander  had een bord met een tekst als 'Dans met een oude kale fan'. 'Rosalita' kwam langs en Bruce sloot af met 'Jersey Girl' en vuurwerk dat vanachter het podium en vanaf het dak van het stadion werd afgeschoten.

Setlist 23-8: New York City Serenade (met strijkers) / Wrecking Ball / Badlands / Something in the Night / The Ties That Bind / Sherry Darling / Spirit in the Night / Santa Claus is Comin' to Town / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Growin' Up / You Can Look (But You Better Not Touch) / Death to My Hometown / Mansion on the Hill / Jack of All Trades (met strijkers) / My Hometown / The River / American Skin (41 Shots) / The Promised Land / Working on the Highway / Darlington County / Because the Night / She's the One / Brilliant Disguise / The Rising / Land of Hope and Dreams // Jungleland / Born to Run / Dancing in the Dark / Rosalita / Tenth Avene Freeze-out / Shout / Bobby Jean / Jersey Girl

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF