Springsteen on Broadway

31 oktober
27 september
11 juli
30 juni
19 juni
30 mei
11 en 12 april
22 en 23 maart
8 maart
3 maart
30 januari, 1 en 2 februari
26 januari
17 januari
17 januari
18 januari
13 januari
28 december
26 en 27 december
22 december
25 november
22 en 25 november
15 en 17 november
3 november
25 oktober
12 oktober
5 oktober
4 oktober
3 oktober
29 september
19 september

Minutenlange staande ovatie bij Halloweenshow
31 oktober

Foto: Alain Van Rentergem

Alain Van Rentergem reisde deze week naar New York. Mede dankzij tickets uit de cancellation line zag hij eerder dit jaar al drie voorstellingen van Springsteen on Broadway. Bij de laatste voorverkoop kreeg hij de kans mooie kaarten te kopen en hij koos voor het voorstelling op 31 oktober. Zo kwam Alain nog een vierde keer in het Walter Kerr Theatre en kon hij een vergelijking maken met de shows die hij eerder zag.

De feestdag Halloween betekende voor Bruce en Patti gewoon een werkdag. Er waren ook geen Halloween-toestanden in het Walter Kerr Theatre. Enkel een verdwaalde jongedame met indrukwekkende diadeem op het hoofd plantte zich neer, een paar plaatsen naast ons op rij 2 in het midden van de zaal. Op rij 3 schoten ze in een kramp van verstomming, maar de dame had al snel begrepen dat ze haar hoofdattractie maar beter onder de stoel kon opbergen.


Foto: Alain Van Rentergem
Stipt om 20.00u kwam Bruce het podium op. Hij was opvallend rap van tong, praatte veel meer dan de shows die ik zag in januari. Het concert duurde 2 uur en 40 minuten, 20 minuten langer dan ik meemaakte in januari. Je merkt dat door de grote hoeveelheid voorstellingen die Bruce gegeven heeft, dat hij heel ontspannend zijn verhaal doet en hij wat meer kleine afwijkingen heeft aangebracht ten opzichte van januari.
Hoogtepunten? Het is één groot hoogtepunt! Na 'Tenth Avenue' kreeg Bruce een minutenlange staande ovatie van de complete zaal, hij moest lang wachten vooraleer hij zijn vrouw Patti kon aankondigen! En die ovatie voor Bruce zorgde ervoor dat Patti zoiets had van 'wat jij kan krijgen, kan ik ook'. Ik weet het niet maar haar inbreng was fabuleus. Met passie en klasse werden de twee duetten voor mij een van de hoogtepunten.


Foto: Alain Van Rentergem

Foto: Yolanda Nouws.

Maar het zou onrecht doen aan bepaalde andere momenten in de show om die niet extra in de schijnwerper te plaatsen: 'My Father's House' was zeer emotioneel, 'Born in the USA' speelde Bruce met alle beschikbare grinta. Zijn betoog over de waarden van de democratie gaf de uitvoering extra kleur, door de aandacht voor de slachtoffers van Pittsburgh. Er zaten veel democraten in de zaal waardoor deze speech af en toe onderbroken werd door emotionele reacties van de aanwezige Amerikanen. De combinatie 'Dancing in the Dark' en 'Land of Hope and Dreams' blijft heel speciaal. En het moment bij 'The Promised Land',  waar Bruce weg van de microfoon zingt, blijft mijn favoriete moment in de show.
Er was weinig volk uit Europa, had ik het gevoel maar ik kan het mis hebben. Om 22.40 was dit stukje toptheater voorbij. Helaas, want zelfs na vier keer blijft het ontzettend boeiend en beklijven. Deze rasartiest, singer, songwriter, entertainer maar bovenal uitzonderlijke getalenteerd emo-man met een pen van goud moesten we nu vaarwel zeggen. Hopelijk niet definitief, maar tot binnenkort.

 Foto: Alain Van Rentergem

Yolanda Nouws was ook bij de show op 31 oktober en mailde: "We vonden de voorstelling geweldig intens, zo emotioneel! Het verslag van Alain Van Rentergem kunnen we alleen maar beamen. De plaatsen waren ook super, de zaal is ongelooflijk. We zijn zo ontzettend blij dat we de trip ondernomen hebben."


Foto: Yolanda Nouws.


'Two Hearts' op Broadway
27 september

Bruce is na een pauze van twee weken op 26 september weer gestart met Springsteen on Broadway. Patti was afwezig bij de show op 27 september en Bruce besloot om 'Two Hearts' te spelen, een nummer dat nog niet eerder in de show zat.

Patti moest verstek laten gaan vanwege stemproblemen. Ook bij de show van 28 september deed ze niet mee. Bruce speelde toen 'This Hard Land' als afsluitende toegift.


Archieffoto: Martijn Harleman


Springsteen speelt toegift op Broadway
11 juli

Na meer dan 150 shows op Broadway met een min of meer vast script speelde Springsteen gisteravond plots een extra toegift na de gewoonlijke afsluiter 'Born to Run': 'This Hard Land'. Bruce zei voorafgaand aan de afsluiter dat het publiek nu mocht fotograferen.

Patti was niet bij de show, en daarom speelde Bruce 'Long Time Comin'' in plaats van 'Brilliant Disguise' en 'Tougher than the Rest'. 'The Ghost of Tom Joad' staat sinds 19 juni vast op de setlist in plaats van 'Long Walk Home', dus met 'This Hard Land maakte Bruce het lijstje van vijftien gespeelde nummers compleet.

Springsteen kreeg afgelopen shows ook bezoek van collega-muzikanten. In juni waren onder anderen The Edge en Adam Clayton van U2, Alicia Keys en Tim McGraw en Faith Hill bij de show. McGraw tweette: "Faith & I went to see this last night... Most incredible thing I've ever seen. Masterfully done, every artist who sees this will be truly inspired to be better, to give more & to live up to the gifts & responsibility we've been given. Watching the Boss & Patti together was magic." Op 28 juni zat Jon Bon Jovi in de zaal en deze week vloog de Australische rocker Jimmy Barnes speciaal naar New York om de voorstelling te zien. Jimmy Barnes schreef erover op Facebook: "The best show I've seen since the last Bruce Springsteen show I went to. Heartfelt emotional, pure."


Jimmy Barnes (in het zwart en met ketting naast Bruce) bezocht met zijn vrouw en zoon Springsteen on Broadway op
12 juli en poseerde met Bruce en Patti.


Broadway: staande ovatie na 'Land of Hope and Dreams'
30 juni

Kees Zaal, die op 29 en 30 juni in New York zou zijn, was lang op zoek naar een kaartje voor Springsteen on Broadway, maar vond pas op donderdag een kaartje voor de show van zaterdag. "Het kost een bak geld, zo'n ticket vooraan, maar voor mij was het absoluut dubbel en dwars waard."

Uiteindelijk ben ik via Facebook en BTX bij iemand uitgekomen die een kaartje over had en heb ik zo een prachtige plaats gescoord voor de zaterdag. Degene die mij het kaartje verkocht ging zelf ook, dus dat was ook leuk. Hij vertelde dat hij pas woensdag via Ticketmaster kaarten had gekocht. Een vriend van hem had ook zo kaarten voor dezelfde avond. Het probleem voor Europese fans is dat deze kaarten pas in de week voor de show beschikbaar komen, voor ons midden in de nacht worden aangeboden per sms en je maar 20 minuten hebt om te bestellen.

Op vrijdagavond 29 juni ben ik nog even langs het Walter Kerr Theatre gegaan en zag Bruce alleen bij de uitgang links en rechts wat handtekeningen uitdelen. Op zaterdag was ik rond 17.15 bij het theater en stond toen op rij 2 van een van de vakken bij de ingang. Bruce kwam om 18.45 aan en nam de tijd om links en rechts wat handtekeningen te zetten. Mijn indruk is dat hij wel in een oogwenk kijkt wat hij gaat tekenen, maar dan in een gestaag tempo langs de rij gaat. Als je op de tweede rij staat moet je geluk hebben.


Foto: Jos Westenberg.
Het theater zelf is erg grappig, je gaat door de deur en staat meteen in de zaal, er is geen foyer of zo. Stoelen en beenruimte deden mij denken aan het oude Luxor in Rotterdam, maar het is prima uit te houden. Nu het concert zelf. Ik heb heel weinig gelezen, eigenlijk alleen na de eerste voorstelling de reacties bekeken. De voorstelling cq. het concert is fantastisch, zeker als je beneden zit. Aangezien Springsteen diverse malen buiten de microfoon spreekt, vraag ik mij af hoe goed dit nog te horen is op de balkons. Verder kijkt hij weinig naar boven, de meeste interactie is met de zaal beneden. Voor Amerikaanse begrippen is het publiek erg gedisciplineerd, op talloze momenten is het echt muisstil in de zaal, ik vond de sfeer erg goed. Ook het foto- en filmverbod werd nageleefd.

Omdat ik weinig reviews vooraf had gelezen, was mijn verwachting dat hij voornamelijk vertelt met af en toe een song ter illustratie. Toch vind ik het meer een concert, misschien ook omdat hij tijdens het vertellen lichtjes doorspeelt op gitaar of piano. Zeker naar het einde toe loopt het met het blok 'The Ghost of Tom Joad', 'The Rising', 'Dancing in the Dark' gekoppeld aan 'Land of Hope and Dreams' in één stuk door. Voor 'Tom Joad' stond hij even stil bij de demonstraties van die dag die hem hoopvol stemden dat er toch nog iets van democratie is in de US. Bij 'The Rising' herhaalde hij aan het eind "The dream of life" een paar keer. Je zou daar een referentie naar de vluchtelingen in kunnen zien. Duidelijker was de referentie bij 'Land of Hope and Dreams', met name het einde zong Bruce zof feln dat hij een staande ovatie kreeg.
Wat ik bijzonder mooi vond is dat songs die je al erg goed kent zo'n andere uitvoering krijgen dat het lijkt alsof je ze voor het eerst hoort. De pianoversie van 'Tenth Avenue' bijvoorbeeld maar ook 'Dancing in the Dark' begint nu weer te leven als nummer, zonder al die kermis op het podium die je ziet bij de stadionconcerten. Kortom, ja het kost een bak geld, zo'n ticket vooraan, maar voor mij was het absoluut dubbel en dwars waard.


Foto: Jos Westenberg.


Bruce neemt met 'The Ghost of Tom Joad' standpunt in
19 juni

Springsteen paste deze week zijn voorstelling op Broadway aan om een statement te maken. Hij was net als veel anderen geschokt over de schrijnende beelden van  kinderen die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens  gescheiden werden van hun ouders, toen ze illegaal de grens probeerden over te steken. Bruce veroordeelde de regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor deze situatie en speelde 'The Ghost of Tom Joad'.

De wereld reageerde deze week geschokt op televisiebeelden die waren gemaakt aan de Amerikaans-Mexicaanse grens: huilende kinderen die gescheiden werden van hun ouders, in hun poging om illegaal de grens over te steken. Bruce week dinsdag 19 juni van zijn vaste Broadway-script af:

"We are seeing things right now on our American borders that are so shockingly and disgracefully inhumane and un-American that it is simply enraging. And we have heard people in high position in the American government blaspheme in the name of God and country that it is a moral thing to assault the children amongst us. May God save our souls."


Foto: Muriël Kleisterlee.

Bruce haalde daarna Dr. Martin Luther King aan en vervolgde: "I've played this show 146 nights with basically the same setlist, but tonight calls for something different." 'The Ghost of Tom Joad' volgde in plaats van 'Long Walk Home'. Eerder was 'The Ghost of Tom Joad' al Springsteens keuze op avonden dat Patti niet mee kon doen (samen met 'Long Time Comin'' vervingen deze nummers 'Brilliant Disguise' en 'Tougher than the Rest'), maar nu gebruikte hij het nummer over sociaal onrecht in de maatschappij meer dan ooit om zijn standpunt duidelijk te maken.

President Trump tekende een dag later na allerlei protesten uit binnen- en buitenland een decreet waarmee hij verbood om kinderen van hun ouders te scheiden bij situaties aan de Amerikaanse grens.


Broadway: "Alsof je bij Springsteen thuis zit"
30 mei

Nissi en Moses Tjhin bezochten op 30 mei Springsteen on Broadway en stuurden na thuiskomst onderstaand verslag naar Be True. "Vanaf onze fauteuils is het alsof je bij Springsteen thuis zit. Met het heengaan van generatiegenoten als Danny Federici, Clarence Clemons, Prince, David Bowie en Tom Petty zou je denken dat Springsteen nu heel bewust met zijn tijd omgaat. En dan raakt het mij als Springsteen zijn schaarse tijd benut om zijn fans te vertellen over de belangrijkste personen en leermomenten in zijn leven."

"Het is alweer 25 jaar geleden dat ik Freehold, de plaats van Springsteen en zijn boom - op de hoes van 'My Hometown' - bezocht, een wish van een fan die de internationale doorbraak van Springsteen van dichtbij heeft meegemaakt. Het begon in 1981 toen ik zag hoe Springsteen Ahoy veroverde met energieke uitvoeringen van 'Thunder Road' en 'The Promised Land'. Daarna volgde in 1984 zijn wereldwijde doorbraak. En zag ik hoe Springsteen 50.000 mensen liet meebrullen op 'Born in the USA'.
Toen kwam voor Springsteen een periode van scheiding, afscheid van The E Street Band, writer’s block en depressies. Maar 25 jaar geleden was ik nog niet bewust van deze donkere periode uit het leven van Springsteen. Want ik was zelf op huwelijksreis en net met veel energie begonnen aan mijn eerste baan. Zo bleef ik Springsteen volgen en genoot ik van zijn intieme soloconcerten, reünieconcerten met The E Street Band en de full album performances van The River. Dankzij de boxsets en autobiografie Born to Run kreeg ik wel steeds meer inzicht in de diepere betekenis van zijn liederen en zijn drijfveren. Als je dan denkt dat Springsteen na 45 jaar geen magic tricks meer heeft, verrast hij met Springsteen on Broadway.


Bruce signeerde de foto die Nissi in 1993 in Freehold liet nemen.

Op 30 mei arriveren mijn broer en ik dan bij Walter Kerr Theatre. Bij de artiesteningang staan om 17 uur ongeveer 20 personen te wachten. We zien veel securitymannen aan het werk, maar ook vreemde vogels die overduidelijk betaald zijn om een gesigneerde plaat te scoren. Zo staan we te wachten… op steenworp afstand van het Columbia Records-kantoor, waar de carrière van Springsteen begon. En Power Station en Hit Factory, waar de albums zijn opgenomen die zorgden voor zijn internationale doorbraak. En Apollo Theater, CBGB en MSG, waar alle muziekhelden van Springsteen hebben opgetreden.
In dit muziekwalhalla zien we rond 18:15 uur Springsteen - zonder Patti - uit een zwarte SUV stappen. Springsteen is ontspannen en geeft allereerst mijn broer een hand en signeert vervolgens alles wat in zijn handen wordt geschoven: boeken, albums, posters, tickets. Het viel mij op dat Springsteen bijzondere items ook echt bestudeerde. Zo ook de twee foto’s van mijn zoons bij Springsteen-concerten.


Foto's: Nissi Tjhin.

Mijn avond kan niet meer stuk met twee gesigneerde foto’s en Orchestra-stoelen B1 en B3. We zitten helemaal voorin met niemand voor ons en hebben - in tegenstelling tot rij A – heel veel beenruimte. Over de performance is eigenlijk alles wel geschreven op Be True. Dankzij een volledige opname die eerder op Youtube stond (inmiddels verwijderd), wist ik vooraf alle verhalen, grappen en liederen. Maar toch heb ik enorm gelachen om de grappen, diverse kippenvelmomenten beleefd en twee keer een traantje weggepinkt. Persoonlijk vind ik het heel bijzonder dat Springsteen op 68-jarige leeftijd een jaar lang optreedt op Broadway. Met het heengaan van generatiegenoten als Danny Federici, Clarence Clemons, Prince, David Bowie en Tom Petty zou je denken dat Springsteen nu heel bewust met zijn tijd omgaat. En dan raakt het mij als Springsteen zijn schaarse tijd benut om zijn fans te vertellen over de belangrijkste personen en leermomenten in zijn leven. In de meest intieme setting die je je maar kunt voorstellen. Vanaf onze fauteuils is het alsof je bij Springsteen thuis zit. En hij zijn levensverhaal aan jou persoonlijk vertelt. 'Dancing in the Dark' lijkt alleen voor jou gezongen te worden, omdat er niemand achter of naast Bruce staat. Als Springsteen eindigt met 'I hope I've been a good traveling companion' en dan recht op mij afloopt om een hand te geven, flitsten 38 Springsteen-jaren voorbij. En denk ik alleen nog maar: 'Thank you Bruce!!' "


Foto's: Nissi Tjhin.


"Bruce verrast als ervaren kleinkunstenaar"
11 en 12 april

Herman Bosschaart was met Willem Nootenboom op 11 en 12 april bij Springsteen on Broadway. Ze maken deel uit van een groepje van vier fans dat gezamenlijk veel concerten, met name van Springsteen en de Rolling Stones bezoekt. De show op Broadway maakte veel indruk op Herman: "Voor je het weet zijn de dikke twee uur voorbij en is de bewondering voor zijn vakmanschap alleen maar groter geworden." Dit is zijn verslag.

Omdat we in eerdere verslagen hadden gelezen dat Bruce tussen 17.00 en 19.00 uur arriveert, zijn we bij de wachtende fans gaan staan. Met de koude wind en nauwelijks boven vriespunt zeker geen pretje. Maar wachten in de kou werd goedgemaakt met het scoren van een handtekening van de Boss op een cd-inlay. Bruce was goed voorbereid op het zetten van handtekeningen, hij stapte met een viltstift al in de aanslaguit het busje. Boeken signeren schijnt zijn voorkeur te hebben en in de rij werd gesteld dat hij vinyl meestal overslaat. Patti zwaaide vriendelijk maar schoot meteen naar binnen. Door een groep scholieren, die onder begeleiding een rondtour maakten, werden we weer met beide benen op de grond gezet. Op de vraag op wie al die mensen stonden te wachten, zei hun begeleider: "Bruce Springsteen." Hun volgende vraag: "Who is that?" Ja, we worden wat ouder, en onze helden ook!


Bruce komt aan bij het Walter Kerr. (Foto's: Herman Bosschaart)

De volgende dag kregen we voor onze eerste show gezelschap van Stones-maatje Peter, een Nederlander die al een aantal jaar in de VS woont, maar nog vaak met ons meegaat naar concerten. Over de show zelf is al veel geschreven en wij kunnen niet anders dan bevestigen dat de meeste ervaringen overeenkomen met de onze. De beide shows waren vrijwel identiek en wij troffen een publiek zonder Amerikaans geyell of veel ge-"Bruuuce". Het enige storende is dat Bruce er niet voor gekozen heeft het fotograferen tijdens het laatste nummer vrij te geven. De flitsende zaklampen en het heen-en-weer-geloop van de security die het publiek waarschuwingen geeft, is tijdens het slotnummer erg storend.
Het theater is intiem en biedt iedereen prima zicht. Ook het geluid is perfect. De ambiance en het Broadway-gevoel bieden meerwaarde, maar de beenruimte is voor Europeanen, en de stoelbreedte voor Amerikanen, veel te krap. En voor velen moet de show (hoe mooi dan ook) ook niet veel langer duren. De buurman van Willem kon het op driekwart van de show niet meer aan, en vertrok al trekkebenend naar achter; daar kon hij z’n benen strekken.De inhoud van de show is voor wie het boek heeft gelezen niet verrassend. In onze beleving intens en met veel gevoel voorgedragen. Zeer aangrijpend is het stilstaan bij de vroege Jersey-rocker Walter Chicon en Bart Haynes, de drummer van de Castiles. Bruce bekent een soort schuldgevoel dat zij voor hem in het leger moesten. Ze zijn beiden gesneuveld in Vietnam. Verder lijkt het wel of Bruce zijn frustraties kwijt moet over de (saaie) omgeving waar hij is opgegroeid en over de moeilijke verhouding die hij met zijn vader had. Aandoenlijk is het eerbetoon aan zijn moeder. Natuurlijk is er een ruim eerbetoon aan zijn gabber 'Big Man Clarence', dat kippenvel bezorgt, maar ook Danny en de overige leden van de E Street Band worden niet vergeten. Opvallend is de zorgzaamheid voor en adoratie van Patti tijdens haar bijdrage aan de show en zeker na afloop, waarbij het lijkt alsof ze zegt: "Goed gedaan, maatje."
Voor je het weet zijn de dikke twee uur voorbij en is de bewondering voor zijn vakmanschap alleen maar groter geworden. Natuurlijk wisten we dat hij meer was dan een rocker die zijn liedjes goed kon brengen, maar dat hij ook in staat was zoiets als een ervaren kleinkunstenaar neer te zetten, is verrassend. Zo gedreven, emotievol, respectvol, spelend met geluid, de mimiek, kwetsbaarheid, angst… Is dat allemaal gespeeld, of kon dit wel eens het sluitstuk zijn? Ik zie hem jammer genoeg, hier niet mee naar Europa komen.


Peter, Willem Nootenboom en Herman Bosschaart (vlnr) voor het Walter Kerr Theatre op Broadway.

Natuurlijk ontkom ik ook niet aan een aantal andere gevoelens die wij bij deze Broadway-shows hebben. Over de entreeprijzen en het feit dat hij een deal is aangegaan met Ticketmaster, is al genoeg gezegd. Maar dat hij hiermee het 'contact' met de oorsprong van zijn fanbase is kwijtgeraakt, doet pijn. Dat wij als 'Boss-Stones-concertgroepje' dit een tweede keer hebben moeten meemaken, hadden we niet verwacht. Mick & Keith c.s. worden al jaren gestuurd door de Sales en Marketing. We hadden niet verwacht dat onze working man hero hen zou volgen. Dit is overigens niet alleen het management aan te rekenen, want net als bij Mick en Keith gebeurt er ook weinig tot niets zonder Springsteens medeweten. Natuurlijk had Landau hem hiervoor moeten beschermen, maar die was jaren geleden de weg al kwijt met zijn veel te dure 'concertgeluidsdragers'. Uiteraard als je het niet wil betalen, moet je niet gaan. Maar ik weet zeker dat er genoeg fans zijn, en misschien wel grotere dan wij, voor wie het bezoek aan Broadway simpelweg onhaalbaar is.

Ook Bruce heeft daar, ook bij ons, een krasje (zeg maar: kras) door opgelopen. Toch wist die kras gelukkig niet al de geweldig mooie momenten (net als bij de Stones) uit! Het feit dat de Broadway-reeks een paar keer verlengd is, is volgens mij niet alleen vanwege financiële redenen maar ook uit oogpunt van damage control. Reken erop dat ze geschrokken zijn van de scherpe kritiek en ervoor gekozen hebben te zwijgen en de fans in ieder geval allemaal de kans te geven erbij te zijn. Wij hebben in ieder geval een fantastisch bezoek aan de 'Big Apple' gehad met twee onvergetelijke shows, gelardeerd met een bezoek aan de Bowie-tentoonstelling in het Brooklyn Museum en ter afsluiting ook nog een concert van Billy Joel in de beroemde muziektempel Madison Square Garden.


Plony: twee keer dezelfde plek op Broadway
22 en 23 maart

Plony Visser was op 22 en 23 maart bij Springsteen on Broadway: "Geweldig! Dit had ik zeker niet willen missen."

Op 19 december vorig jaar heb ik met hulp van Martijn Harleman twee tickets voor verschillende avonden van Bruce on Broadway kunnen kopen. Martijn is een echte fan, die zich inzet voor een andere fan! Klasse!
Woensdag 21 maart was ik al om 16.00 uur bij het theater en er stonden ook al wat mensen. Het was slecht weer, het had de gehele dag gesneeuwd en was erg koud. Later stonden er wel heel veel mensen in de rij om nog een ticket te scoren vanwege het slechte weer én de gecancelde vluchten. Omstreeks 18.45 arriveerden Bruce en Patti. Patti ging gelijk naar binnen en Bruce nam de tijd om te signeren, zo ook mijn Born to Run-boek.
Donderdag 22 maart was ik om 17.00 uur bij het theater en wilde ik foto's maken, want tijdens het signeren heb je daar geen tijd voor. Bruce en Patti arriveerden weer ongeveer dezelfde tijd als de dag ervoor. Patti nam deze keer ook de tijd om te signeren en ik heb met haar kunnen praten. En ook Bruce nam weer de tijd om te signeren.


Patti signeert. Foto: Plony Visser.

Het Walter Kerr Theatre is een mooi gebouw met een prachtige zaal. Sfeervol, maar de aankleding van podium stelt niet veel voor. Bruce wordt aangekondigd met een "performance", een optreden, een voorstelling, dus je kan en moet het niet vergelijken met een concert. Beide optredens heb ik als identiek ervaren. Ik had zelfs twee keer dezelfde plek, maar de tweede avond vond ik het publiek veel enthousiaster. Mooie uitvoeringen van zijn nummers, waarbij diverse kippenvelmomenten. En de nummers met zang van Patti kan ik altijd enorm waarderen.
Ik vind het heel bijzonder dat Bruce "zijn" persoonlijke verhaal op "zijn manier" aan jou wil vertellen. En bewonderenswaardig dat hij dit zo doet, night after night. En zeker nu Springsteen on Broadway weer is verlengd, geeft hij veel fans de kans om dit te beleven. Geweldig! Ik had het zeker niet willen missen."


Monique Jansen: zonder kaartje naar New York
8 maart

Foto: Monique Jansen

Monique Jansen ging op 7 maart zonder kaartje naar New York, maar zag een dag later toch de voorstelling Springsteen on Broadway: "Fijn dat hij mijn favoriete nummer 'My Hometown' in deze show heeft opgenomen."

Op 7 maart vloog ik zonder kaartje voor de Broadway-show naar New York. Daar aangekomen in de lobbyvan het appartementencomplex heb ik via Messenger een kaartje bemachtigd van zeer behulpzame tramps, die ik zeer dankbaar ben. Direct de volgende avond was het al zover. Heerlijk relaxed aangekomen in het theater, dat op 3 minuten loopafstand van mijn appartement lag. Mijn plek was echt fantastisch, ik zat bijna op het podium. Een zeer intense show volgde, waarin Bruce zijn persoonlijke verhaal deelt. Fijn dat hij mijn favoriete nummer 'My Hometown' in deze show heeft opgenomen. Dat zorgde overigens wel voor het eerste emo-momentje, maar dat terzijde. De twee nummers samen met Pati zorgden voor de afwisseling in de show en ik vond Patti echt heel goed zingen.


Foto: Monique Jansen.

De zondag na de show heb ik nog een tripje gemaakt naar een paar bekende plekjes in New Jersey. Het voelde nog specialer om door Freehold en Asbury Park te lopen, zo kort na de show. Het was een prachtige zonnige dag, die mooie plaatjes heeft opgeleverd.
Obama bij Springsteen on Broadway
3 maart

Zaterdagavond 3 maart bezocht Barack Obama de 84e voorstelling van Springsteen on Broadway. Bruce heeft zijn show, die nog tot en met 30 juni loopt, deze week hervat.Springsteen speelt niet meer vijf shows per week: eens in de twee weken slaat hij een dinsdagavondvoorstelling over en eind april slaat hij ook een ruime week over. Bij de eerste voorstelling na drie weken pauze, op woensdag 28 februari, was Patti afwezig. Bruce zei dat ze afwezig was vanwege rugklachten. Bruce speelde in plaats van de duetten 'Tougher Than the Rest' en 'Brilliant Disguise' de nummers 'Long Time Comin'' en 'The Ghost of Tom Joad'. Op donderdagavond 1 maart was Patti weer van de partij.


"Het heen en weer lopen in het theater was storend"
30 januari, 1 en 2 februari

Springsteen on Broadway 19 januari (Foto: Jeffrey Hietbrink).

Bas en Monique Jansen zagen vorige week drie Springsteen on Broadway-shows, op 30 januari en 1 en 2 februari. Ze rapporteren als eerste over externe storende factoren tijdens het optreden. “Het heen en weer lopen en schreeuwen naar Bruce tijdens de show door het Amerikaanse publiek vonden wij  storend.”

Op 29 januari vertrokken wij vanaf Schiphol naar JFK om Springsteen on Broadway te gaan zien. We gingen met tickets voor één avond waarbij we geen stoelen bij elkaar hadden, maar er bleek ter plekke aan de kassa relatief eenvoudig aan kaarten te komen, dus zijn we nog twee keer gegaan. Zo vonden wij onszelf voor een tweede avond terug op de eerste rij midden voor het podium… De dure kaarten ten spijt is het avond aan avond uitverkocht. Inmiddels zijn we er (helaas) langzamerhand aan gewend geraakt dat de grote namen in de rock ‘n’ roll belachelijke bedragen voor hun concertkaarten vragen.

Het Walter Kerr-theater is prachtig en ligt midden in het theaterdistrict van Manhattan. Het is klein en vanuit alle stoelen heb je erg goed zicht op het mooie, lage podium. Het geluid in de zaal is erg goed en wij vonden dat Bruce mooi werd uitgelicht. Het heen en weer lopen en schreeuwen naar Bruce tijdens de show door het Amerikaanse publiek vonden wij wel storend.

Als Bruce arriveert bij het theater staan er enige tientallen tot op het bot verkleumde fans te wachten op een handtekening. Het was snijdend koud in New York. Binnen in de zaal word je door de vriendelijke staf naar je plaats gewezen, waarbij wordt vermeld dat het verboden is foto’s te maken. Iets over achten gaan de lichten uit en komt na een korte introductie Springsteen het podium op wandelen.

Bruce wisselt (delen) van het verhaal uit zijn biografie af met nummers die hierop aansluiten. Een half jaar geleden zijn we met bevriende Bruce fans een week in Asbury Park geweest en hebben daar de ‘Rock and roll tour of the Jersey Shore’ gedaan. Hierdoor leven de verhalen die Bruce op het podium vertelt nog meer.

Er is in de show geen of weinig ruimte voor improvisatie of spontaniteit, wat de stadionconcerten van Springsteen juist vaak kenmerkt. Het verhaal en de grapjes zijn volledig gescript. Overigens vind ik dat niet storend, het verhaal zit mooi in elkaar en de verhaallijn en de gezongen nummers lopen erg goed in elkaar over.

Hoogtepunten waren wat ons betreft het blokje over zijn ouders met ‘My Father’s House’ en ‘The Wish’, en zijn verhaal over de Vietnam- oorlog en de mensen die niet of beschadigd hiervan terugkwamen. De uitvoering van ‘Born in the USA’ die daarop volgt, bezorgt je kippenvel, ‘The Promised Land’ en ‘Thunder Road’ zijn eveneens prachtig.


Bruce en Patti aan het einde van de show op 19 januari (foto: Jeffrey Hietbrink).

In een blokje met Patti worden mooie versies van ‘Thouger than the Rest’ en ‘Brilliant Disguise’ gespeeld, hoewel de meningen over de inbreng van Patti verdeeld zullen zijn. Toen we vooraan zaten hadden we de indruk dat bij ‘Brilliant Disguise’ de gitaar van Patti niet te horen (niet aangesloten?) was. In ‘Tenth Avenue Freeze-out’ wordt The E Street Band en met name Clarence Clemons geëerd. Mooi!

Het is letterlijk een show met een lach en een traan waarin Springsteen een overzicht geeft van zijn carrière tot nu toe. Hoewel het niet te hopen is, heeft zijn verhaal wel wat weg van een afscheid. Hoe het verder zal gaan, weet niemand maar als je de kans hebt om nog naar Broadway te gaan, dan zou ik het zeker doen.


Bruce en Patti aan het einde van de show op 2 februari (foto's: Bas Jansen).

Op de avond voor ons vertrek hebben we de tourposter laten signeren. Bruce nam de tijd voor een praatje en vroeg ons welk deel van de show we het leukste vonden. Voor hem is er nu een break van vier weken.


Patti wacht op Bruce om te vertrekken na de voorstelling van 19 januari (foto: Jeffrey Hietbrink).


Nico: "Wat een verhalenverteller, wat een muzikant!"
26 januari

Nico Broekzitter zag vrijdag 26 januari met zijn zus Springsteen on Broadway en mailde ons zijn impressies: "Tickets gekocht voor 75 dollar, hoog in de nok van het Walter Kerr theater, maar oh, oh, wat vonden wij het GE-WEL-DIG! Wat een verhalenverteller, wat een muzikant!"

Natuurlijk ga je niet naar New York om je muzikale held te zien en daarna negatief te zijn. Ik heb een hoop negatieve zaken gelezen, over (veel) geld verdienen, zijn ego, Broadway, teleprompters enzovoort. Samen met mijn zus heb ik enorm uitgezien naar het optreden op vrijdag 26 januari, in september zijn we ingeloot door het veel bekritiseerde Verified Fan-systeem van Ticketmaster, we waren zo blij als een kind! Tickets gekocht voor 75 dollar, hoog in de nok van het Walter Kerr theater, maar oh, oh, wat vonden wij het GE-WEL-DIG. Wat een verhalenverteller, wat een muzikant!


Nico Broekzitter en zijn zus.

Enorm gelachen om het verhaal over zijn autorijkunsten, of liever gezegd, het ontbreken ervan. En dat in relatie met het schrijven van 'Racing in the Street'. De band die hij schetst in zijn relatie met Patti, prachtig. 'The trust' die nodig is "om ook de kant van jezelf te laten zien die je liever niet laat zien", brrrrrrr ...

In de verhalen die Bruce vertelt over zijn vader, hoor ik tussen de regels door de depressie die hem parten heeft gespeeld en die dat misschien nog steeds doet. Misschien is deze show en het lange doorgaan ervan (van oktober t/m mei) juist de therapie die – ik weet het, het is psychologie van de koude grond – nodig is voor Bruce om een en ander te verwerken.

Bruce is er voor ons (alle fans), wij zijn er voor Bruce, die energie heb ik altijd gevoeld en voel ik nog steeds, ook op Broadway, in een kleine setting, met een enorm goed geluid en een prachtige minimaal ingericht (vaak van belichting veranderend) toneel. Het kost veel tijd, veel geld en een hoop gedoe om Bruce on Broadway te kunnen en mogen zien, maar wat hebben wij ervan genoten! Wij hadden het voor geen goud willen missen.


Nog een 'Broadway Meeting Across the River'
17 januari

Foto: Diantha Bos

Mark Lieffers bezocht Springsteen on Broadway op woensdag 17 januari met zijn vriendin Diantha Bos (van wie we gisteren al een verslag publiceerde): “De vertederende en liefdevolle introductie van Patti zoals Bruce die durft uit te spreken, raakt me." (Lichte spoiler alert!)

Tot onze enorme verbazing konden wij via de oneerlijke Verified Fan-tombola toch kaartjes voor het Broadwayspektakel kopen. De unieke kans om Bruce vanaf de eerste rij te zien grepen we graag: woensdag 17 januari 2018 zitten we met onze knieën tegen het podium recht voor, en met vrij zicht op, de microfoon en de piano. Ja, de prijs hiervoor is hoog, maar dat verandert niet. Zoals New Yorkers zeggen: “It is what it is.” Simpel, klaar: je hebt het voor over, of niet.

Een uur voor de show komen Bruce en Patti in de vrieskou aan op 48th Street bij het kleine Walter Kerr Theater met de vrolijk verlichte Springsteen on Broadway-billboards. Een grote glimmende zwarte Chevy heeft ze uit Jersey naar de City aan de andere kant van de Hudsonrivier gebracht, waar verkleumde fans hen natuurlijk toejuichen. Een paar vriendelijke woorden, een snelle foto en dan gaan ze naar binnen, en wij ook. “We hebben 937 plaatsen”, zegt de zaalmanager.” Fotograferen mag alleen bij het buigen”, benadrukt hij als hij onze plaatsen ziet “en pas op, want vorige week heeft Bruce iemand uit de zaal laten halen die hem flitsend steeds verblindde.” Een Amerikaan naast ons was erbij en bevestigt: de beveiliging zette hem zo buiten!

Iets na achten gaat het licht boven het basaal ingerichte podium uit. Bruce loopt naar de microfoon vlak voor ons en start een korte, duidelijk ingestudeerde, monoloog over DNA, balls en andere zaken die je nodig hebt om dit te kunnen doen en zet ‘Growin’ Up’ in op de gitaar. Mooi, heel mooi, kippenvel! Ik zie het plectrum van snaar naar snaar springen, zie de spieren in zijn arm rollen en de reflectie van de stagelights glinsteren in zijn ogen. Bruce speelt gitaar, vertelt, speelt piano en vertelt verder. Het overgrote deel van het optreden is gescript, dat is bekend. Af en toe is dat te merken, maar dat doet niets af aan de man die als altijd zo subliem, intens en oprecht voor ons optreedt. Zijn emoties en overpeinzingen, zijn humor en zijn verhalen zijn ook hier en nu echt, daar ben ik van overtuigd. Anders kan je dit juist niet vele shows achter elkaar doen. Na 40 years burning down the road, waarin de verhalenverteller ons verhaal en iemand anders’ verhaal heeft verteld, wil Bruce ons nu zijn eigen verhaal vertellen. Dat mag hij, en dat willen honderdduizenden fans graag horen en zien. Voor ons is dat puur genieten.


Foto: Mark Lieffers

Ook vanwege de intieme theatersetting beleef ik het concert heel anders dan in de stadions en concertzalen: er wordt niet gepraat, niet gefeest en geen eten of drinken gehaald. De focus ligt puur op de man op het podium. Bruce vertelt over zijn leven, zingt zonder microfoon direct voor mij over The Promised Land en vertelt dat hij – figuurlijk – zijn vaders kleren aantrok om in zijn songs het blue collar leven te kunnen schetsen. Dit omdat hij, zo grapt hij, tot aan deze Broadwayreeks zelf nog nooit vijf dagen achter elkaar gewerkt had, sterker nog, zelfs geen “honest day’s work” in zijn leven heeft gekend. Ik zie zijn wangen invallen en weer uitbollen bij het bespelen van de mondharmonica. Hij straalt plezier uit als hij op de piano ‘Tenth Avenue Freeze-out’ speelt en vertelt over zijn band, zijn vrienden, die de hele zaal mag eren door keihard “E STREET BAND!” te roepen. Het diepe verdriet over het verlies van Clarence, “like losing the rain”, is voelbaar. Bruce zegt dat hij de Big Man de volgende keer hoopt te zien, het klinkt net zo oprecht als de enorme bewondering en liefde voor zijn altijd optimistische moeder, vertaald in ‘The Wish’ op de piano (“we’ll find us a little rock ‘n roll bar, ma, and we‘ll go out and dance”) en het respect voor zijn vader.

De vertederende en liefdevolle introductie van Patti zoals Bruce die durft uit te spreken, raakt me. Hij vertelt dat hij haar voor het eerst zag optreden in Asbury Park (uiteraard). Haar eerste gezongen regel uit een oud Exciters-nummer was “I know something about love”… Dat was even schrikken voor de Bruce van toen, maar het is helemaal goed gekomen met hem en de vrouw die hem op de been houdt. De duetten, ‘Tougher Than the Rest’ en ‘Brilliant Disguise’, illustreren hun liefde en professionaliteit.

 
Foto's: Diantha Bos

Mijn absolute hoogtepunt van de avond is de magnifieke en feilloze overgang van ‘Dancing in the Dark’ naar ‘Land of Hope and Dreams’. De adembenemende stilte achter de akoestische, zo gedreven en intense uitvoering maakt de indringende boodschap van dat laatste nummer nog emotioneler. Fantastisch! En dan het eind: Bruce slaat een dubbele hartslag op zijn gitaar ter afsluiting van ‘Born to Run’, de spot valt weg en 937 dolgelukkige fans juichen in het donker. Het licht gaat aan, Bruce bedankt ons voor “comin’ out” en hij en Patti buigen. Als Patti van het podium loopt, geeft ze me een low-five. En daarna krijg ik een echte hand van Bruce. Thank you so much, Bruce!


Broadway-Bruce: "Ook mij bracht hij in vervoering"
17 januari

Springsteen deelt handtekeningen uit. (Foto: Diantha Bos)

Diantha Bos ging woensdag 17 januari met haar vriend Mark Lieffers naar Springsteen on Broadway en voelde zich koud en warm tegelijk. Het verslag van Mark volgt morgen. Nu eerst dat van Diantha (lichte spoiler alert!): “Ook mij bracht hij in vervoering.”

Met nog een griepje onder de leden en na een klein uurtje heen en weer huppelen door de snijdende kou, tussen de rijdende auto’s door op Broadway, en op de stoep voortdurend door gewichtige bodyguards weggestuurd worden, lukt het toch om wat kiekjes te schieten en uiteindelijk zitten we op de warme roodfluwelen stoelen in het Walter Kerr Theater met onze koude knieën strak tegen het podium aan! 

Blij en verrast met onze eerste rang-kaarten bleef de oplettende staf het publiek geregeld waarschuwen geen foto’s te maken, zowel voor als tijdens het optreden. Dit volgens zeggen op nadrukkelijk verzoek van Bruce. Ook mocht het podium niet dienen als bijzettafel voor onze originele Bruce Springsteen-drinkbekers. Het publiek om ons heen keek glunderend en vol enthousiasme om zich heen terwijl ze hun koude handen probeerden op te warmen aan hun warme dranken en warme adem.

Zo ver mogelijk van huis
Vele impressies heb ik inmiddels op Be True gelezen, vaak heel herkenbaar, maar geschreven vanuit ieder zijn eigen belevenis. Een andere Bruce, een ander optreden, een ander podium, zijn levensverhaal maar ook het levensverhaal van een ander. Nu op Broadway, niet ver van New Jersey, naar zijn zeggen een gat, waar niemand in kwam, waar niemand uit kwam. Althans, bijna niemand...
Nu zijn verhaal, zijn optredens zonder publiek, zijn puberteit, zijn rockimago en ook de behoefte zijn vleugels uit te slaan, zo ver mogelijk van huis. Vluchten, ‘Thunder Road’, een auto die ervoor nodig was, geen rijbewijs, geen ervaring met een “foreign stick” en uiteindelijk tien minuten van New Jersey neerstrijken.  

De levensverhalen van anderen die hij vertelde; van zijn vader, ‘My Father’s House’, van zijn zus, ‘The River’. Zij raakte zwanger, trouwde met een rodeo rider en beiden zijn nog steeds “safe and sound” op rodeo’s te vinden. Zijn moeder, altijd positief, haar wens om met haar zoon te dansen, ‘The Wish’.
Clarence, er verschijnt een lach op zijn gezicht, Clarence die hij mist, hoe hij was, hoe vaak zij wel niet samen waren, hoezeer hij hem nog steeds mist en dat Bruce zelfs Clarence’ problemen mist!

  
Mark Lieffers en Diantha Bos op hun stoelen op de eerste rij. (Foto links: toestel Diantha Bos, foto rechts: Mark LIeffers)‘Land of Hope and Dreams’. Zo mooi en secuur opgebouwd, zo gevoelig, zo emotioneel, zoveel passie en energie, adagio en ik voelde dat de zaal met hem meeging. En ook mij bracht hij in vervoering.
Afgekeurd voor militaire dienst, Bruce voelt zich schuldig, “wie is er voor mij in de plaats gegaan?” vraagt hij zich af. ‘Born in the USA’. Zovelen die naar Vietnam gingen, zovelen die gesneuveld zijn of gewond raakten. De veroordelingen later wanneer de soldaten gebroken terugkwamen.
Red headed woman, love of his life en nog vele mooie woorden die hij met ons deelde om zijn liefde voor haar vol trots met ons te delen. Hij omarmt haar en ik zie dat ze van elkaar houden. Mooi, mooi, mooi!
‘Born to Run’. En tot slot spreekt Bruce rustig en kalm ‘Our Father’ uit. Beiden buigen en ik mag eindelijk foto’s maken. Patti en Bruce kunnen niet anders dan langs ons heen lopen en wanneer wij onze verwarmde knieën strekken en dankbaar over het podium naar voren buigen, weten zowel Patti als Bruce onze handen te vinden. Een bijzondere en memorabele avond!


Springsteen grapte: "You, morons"
18 januari

Rij bij het naar binnen gaan. (Foto: Martijn Harleman)

Martijn Harleman was bij de Springsteen on Broadway-show van donderdag 18 januari en mailde ons een verslag. "Het typische 'I love you Bruce' kwam weer uit de zaal."

De sfeer bij binnenkomst was goed en gezellig. De nummers met Patti vond ik erg fraai. Die tweede stem heeft echt meerwaarde, geeft de nummers meer spanning. Het lijkt me wel een opgave voor haar om iedere avond alleen maar die twee nummers mee te mogen zingen overigens… Ik moest wel wennen aan Springsteens manier van vertellen. De meeste verhalen en anekdotes komen natuurlijk uit z’n biografie, toch  is het bijzonder om het hem zelf live te horen vertellen. Alhoewel de verhalen avond na avond waarschijnlijk nagenoeg gelijk zijn, probeert Bruce je te overtuigen dat hij het verhaal ter plekke oprakelt.

Er zat een man voor ons die telkens zijn enthousiasme in moest houden. Zo'n type dat bij een concert de hele avond met een vuist in de lucht staat te zwaaien. Hier liet hij zich af en toe subtiel gaan, maar werd dan door z'n vrouw aangestoten en eraan herinnerd dat hij op Broadway zat en zich koest moest houden. Het typische "I love you Bruce" kwam ook weer uit de zaal, maar ik kan me eigenlijk niet herinneren of Bruce daar wat op gezegd heeft. Bij het stukje over 1 + 1= 3 kon het publiek niet helemaal meekomen in de onderbouwing. Te vroeg werd "3" geroepen toen hij het nog over het gewone dagelijkse ritme had. Lachend kwam er bij Bruce iets als een "you, morons" uit.

Het optreden is korter dan een normaal live-concert, maar voor m’n knieën was het goed dat het niet veel langer duurde, de beenruimte is erg krap. Al met al was het een mooie avond, vooral ook door de entourage, de locatie, een ander perspectief op de nummers en de samenhang, maar niet zo rijk als bijvoorbeeld een Devils & Dust-concert, dat leefde veel meer en voelde completer. Achteraf gezien had ik misschien toch nog bij de kassa moeten gaan staan om nog een extra show te kunnen zien, gewoon om de nummers nog een keer te horen en de nieuwe arrangementen een tweede keer te kunnen beleven.

   
Foto's: Martijn Harleman


"Het mysterie Springsteen groeit met deze Broadway-shows"
13 januari

Kari-Anne Fygi bezocht Springsteen on Broadway op zaterdag 13 januari. Ze stuurde een recensie in. "De voorstelling is een grote terugblik op zijn leven, alsof er geen nieuw hoofdstuk lijkt aan te komen. En dat terwijl er naar verluidt al zo’n vier jaar een album op de plank ligt. Het mysterie Springsteen groeit met deze Broadway-shows." [Voor enkele passages hieronder geldt een spoiler alert!]

Voordat ik naar New York City vertrok, heb ik de reviews van Springsteens Broadway-show nog eens even doorgelezen. Zoveel positieve woorden, zoveel blijdschap bij de aanwezigen. Mijn scepsis ten aanzien van het hele concept Springsteen die máándenlang vijf avonden in de week hetzelfde verhaal afsteekt met als ondersteuning elke avond dezelfde liedjes, móét wel ongegrond zijn. We hebben het hier over Springsteen, kwaliteit gegarandeerd. Daarnaast: als Springsteen zulke hoge toegangsprijzen durft te vragen, dan is hij ten zeerste overtuigd van zijn kunnen in het theater. Het feit dat mijn kaartje 300 dollar kost (shit): it better be good.

Veel van de fan-euforie bestaat uit het feit dat mensen blij zijn de man in zo’n kleine, intieme setting te zien optreden. Het is natuurlijk ook bijzonder om Springsteen, die met gemak Camp Nou in Barcelona en San Siro in Milaan uitverkoopt, in een zaaltje met 975 stoelen te zien. Je kunt hem in het Walter Kerr Theatre zonder microfoon ook goed horen, las ik. Hoe intiem is dat? Nou, dat kan best intiem zijn, dacht ik toen ik in oktober na enige twijfel besloot om naar de 13-januari-show te gaan. Ik wilde het zelf zo graag ervaren. Zien of de man mij met zijn Broadway-werk kon overtuigen.


Foto: Kari-Anne FygiHelaas. Het heeft niet zoveel zin om de show uitvoerig te beschrijven, want heb je een showrecensie gelezen, nou, dan kun je die ook op de andere shows plakken. Hoe on-Springsteeniaans.

Waar is Springsteen?
Die avond dwaalde mijn blik diverse keren af naar de mensen op de eerste rij. Ze betaalden 850 dollar per stoel. 850 dollar. De exorbitante (jaja, ik weet het, Broadway) toegangsprijzen, het exclusieve karakter (al die mensen die de boot missen omdat ze onvoldoende financiële middelen hebben om hun held te zien), hoe on-Springsteeniaans. Springsteens motto ‘Nobody wins unless everbody wins’ lijkt niet bestaand op Broadway.
Daarnaast lijkt zijn uitspraak: 'The best music is essentially there to provide you something to face the world with’ ook verder weg dan ooit. Ik bedoel, een half uur luisteren naar een lang verhaal over zijn jeugd en zijn ouders (dat men ook al meer dan uitvoerig in zijn autobiografie heeft kunnen lezen), deed mij naar mijn bed verlangen vanwege de jetlag. Het was ronduit saai en blij vlagen kitscherig.
Springsteen blijkt erg goed over zichzelf te kunnen praten. Maar laat zijn kracht 'm nu juist zitten in het vertellen van verhalen die bij iedereen resoneren. Ik miste de relevantie met het hier en nu, waar hij wat mij betreft het beste in is. Dat is niet het geval bij de verhalen die hij uit zijn autobiografie opnieuw in het theater vertelt.

Sofastof
Tijdens de show bekroop mij de benauwde gedachte: is het mogelijk dat een mens ook te lang therapie volgt? Want daar deden zijn verhalen over zijn jeugd mij aan denken: sofastof. Om een 68-jarige man nog zo obsessief over zijn vader te horen praten, maakte een ongemakkelijk gevoel bij mij los. Springsteens persoonlijke verhalen zijn relevant als ingrediënt in zijn werk, als ze tot uiting komen in zijn muziek en teksten. Dan creëer je rock 'n' roll, kunst zelfs in sommige gevallen. Dan raak je mensen, neem je je publiek mee op reis waarbij ze zich betrokken voelen en zich in kunnen herkennen. Het belangrijkste ingrediënt in Springsteens werk is connectie. In zijn Broadway-voorstelling lijkt die connectie verder weg dan ooit. Je luistert naar, bij vlagen een langdradig, verhaal met weinig emotie. Zo vertelt hij helemaal niets over zijn depressies, terwijl die natuurlijk onlosmakelijk zijn verbonden met zijn motivatie tot het creëren van muziek en de noodzaak tot optreden. De tragiek die fans zoveel vreugde geeft. Dé paradox in Springsteens leven.


Foto: Kari-Anne Fygi

Het is een theatershow en daardoor per definitie klinisch en afstandelijker dan een volwaardig Springsteen-optreden. Maar dat de emotie zo afwezig zou zijn, had ik niet verwacht. Dit komt mede door het feit dat alles is gescript, want ja, Broadway en theatervoorstelling. Maar je zou denken dat als elke avond hetzelfde is, Springsteen los zou kunnen komen van de teleprompters, iets minder zou voorlezen en iets meer zijn best zou doen om uit die comfortzone te komen. Maar helaas. Hoort het niet ook bij 'Broadway' om iets beter je best te doen om de tekst uit je hoofd te leren? Ik bedoel: die mensen die vlak voor je snufferd zitten, hebben tenslotte 850 dollar betaald.

Hoogtepunten
Niet alles in de show was een teleurstelling gelukkig. Zijn verhaal voorafgaande aan 'Born in the USA', met de punchline: "Ik hoefde niet naar Vietnam, maar iemand anders is dus in mijn plaats vertrokken. Iemand nam mijn plek in", en een daadwerkelijk prachtige uitvoerig van het nummer zorgden voor kippenvel op de armen van deze Broadway-twijfelaar.
Een ander hoogtepunt was 'Brilliant Disguise'. Zo akoestisch gespeeld was de mooie melodie van het nummer goed te horen en leek het alsof ik de tekst voor het eerst hoorde.
Maar het hoogste hoogtepunt was de uitvoering van 'Dancing in The Dark'. Ik ben het nummer gaan verafschuwen tijdens de laatste paar tours. Niet alleen vanwege de poppenkast tijdens de uitvoering van het liedje (al die springerige Springsteen-fans naast de man op het podium), maar vooral vanwege de lelijke live-uitvoering (melodie uitgegumd zodat mensen kunnen dansen, want 'feestje!'). De akoestische Broadway-versie is zo warm, zo mooi en zo prachtig dat ik er tranen van in mijn ogen kreeg (zie je, ik ben niet helemaal van steen).
Zijn verhaal over dat hij nu een oude man is en niet langer ongeschreven levenspagina’s voor zich heeft zoals hij wel als jonge man had, was een van de weinige momenten in de show voor mij waar in Springsteens gesproken tekst emotie naar boven kwam drijven. Gescript of niet, het kwam binnen bij mij. Omdat we dat allemaal ervaren natuurlijk.

Bij het verlaten van het kleine theater bleef een gedachte bij mij hangen: waarom doet Springsteen dit? Wat haalt hij er persoonlijk uit? Waarom nu? De voorstelling is een grote terugblik op zijn leven, alsof er geen nieuw hoofdstuk lijkt aan te komen. En dat terwijl er naar verluidt al zo’n vier jaar een album op de plank ligt. Het mysterie Springsteen groeit met deze Broadway-shows.


"Alleen al voor 'Born to Run' akoestisch had ik 200 dollar over gehad"
28 december

Jeroen Zuidema was op 28 december bij Springsteen op Broadway. Hierbij zijn verslag.

Na de bekendmaking van de shows voelde ik dat ik geen keus had: hier moet ik gewoon naartoe! Na de eerste ronde tevergeefs standby te hebben gestaan, opende ik 14 september in spanning mijn mail. Tot mijn verrassing was ik ingeloot en zou ik tussen 12:00 en 14:00 een code en een link ontvangen. Er kwam niets meer uit mijn handen die ochtend. Naarmate de tijd verstreek werd de spanning groter. Op het moment dat ik om circa 13:40 voor de zoveelste keer mijn telefoon checkte, en enigszins wanhopig werd, zoemde en trilde hij twee keer achter elkaar. En ja hoor, een code en een link. Mijn dochter schrok zich rot van mijn vreugdekreet. Om 16:00 inloggen en daar was het draaiende berichtje met “looking for tickets”. Dat leek een eeuwigheid te duren. Min of meer blind drukte ik op “ok” nadat twee tickets “gevonden” waren. 400 dollar per ticket is best veel geld. Of het te veel is, ben ik nog altijd niet over uit.

Donderdag 28 december was het zo ver! Wel lekker om eens 20 minuten van tevoren naar binnen te gaan in plaats van 20 uur of meer! Het theater is inderdaad klein. Je zit eigenlijk overal goed. Mijn vrouw en ik zaten op rij 11.

Iets na 20:00 uur kwam Bruce op. Het begin was indrukwekkend, maar het verhaal over zijn vader in de kroeg werd wat lacherig verteld, wat ik nogal apart vond, gezien de trieste achtergrond. Ik vond het geweldig om bepaalde nummers nu eens akoestisch te horen. Ik zal niet elk nummer noemen, maar 'The Promised Land'; prachtig! 'Tenth Avenue Freeze-out', echt adembenemend goed op alleen piano met een lang eerbetoon aan Clarence. Patti was nog steeds ziek, dus helaas geen 'Thougher than the Rest'. 'The Rising', indrukwekkend op de 12-snarige gitaar. Helemaal als je een paar uur eerder het 9/11-monument en museum hebt bezocht. Grappig moment was toen Bruce vertelde over een optreden in de beginperiode waarbij de band van 21:00 tot 03:00 vijf sets speelden. Iemand in het publiek riep: “Just like tonight!” Bruce antwoordde onmiddellijk: “In your dreams! In your dreams!”

Foto: Jos Westenberg.

Het geluid is subliem en Bruce maakt mooi gebruik van de afstand tot de microfoon. Soms vol erin, soms een meter erachter en soms ervoor, zodat hij onversterkt zingt. In het theater komt goed tot uiting wat een geweldige gitarist Bruce is. Ik vermoed dat hij afgelopen tijd ook veel achter de piano heeft gezeten, want zijn spel was echt geweldig. Echt veel beter dan de paar keer dat hij bij een full band-concert achter de piano kroop.

'Dancing in the Dark', waanzinnig en verrassend sterk op alleen gitaar met een overgang naar 'Land of Hope and Dreams'. 'Born to Run' als slot. Een nummer dat ik heel erg graag een keer live akoestisch wilde horen. Alleen hiervoor had ik al 150 tot 200 dollar over gehad. Om 22:24 was het afgelopen. Alles bij elkaar een ervaring die eigenlijk niet in geld uit te drukken is. Het was heel anders. Erg bijzonder. Ik miste na afloop wel het euforische gevoel en de “zin” om morgen weer te gaan. Het is namelijk precies dezelfde show en als je het boek hebt gelezen en de documentaire Bruce Springsteen in his own words hebt gezien, ken je het verhaal. Ik had het niet willen missen, maar doe mij volgende keer maar weer een full band-concert van 3,5 uur en voor in de pit voelt het dan nog misschien wel intiemer dan in het theater. En iets van 87 euro voor een kaartje is dan eigenlijk gewoon een koopje.


Foto: Muriël Kleisterlee.

Ik moet bekennen dat het imago van mijn muzikale held (al 35 jaar) iets is afgebrokkeld door deze tour met vijf dagen in de week precies dezelfde show, die al twee keer is verlengd en nog tot en met juni 2018 duurt. Ik hoop nog altijd dat Bruce niet zelf de toegangsprijzen bepaalt, maar op zijn minst weet hij ervan. Ik schat dat hij per avond minstens de helft van de omzet en dus minimaal 200.000 dollar overhoudt. Best lekker als je bedenkt dat hij op zo'n uur rijden van het theater woont: 17:00 weg, wat eten, optreden en voor 24:00 weer thuis. Ik kan mij dan ook niet aan de indruk onttrekken, dat het gewoon om geld gaat en dat vind ik jammer. Ik heb altijd gehoopt, misschien tegen beter weten in, dat Bruce ook op dit gebied anders was.


Be True-verslag Bruce on Broadway
26 en 27 december

Jos Westenberg en Muriël Kleisterlee zagen Springsteen op tweede kerstdag zonder Patti Scialfa op Broadway optreden.

Patti was vanwege een fikse griep niet in staat om mee te doen en dus paste Bruce de setlist aan. Hij speelde 'Long Time Comin'' en 'The Ghost of Tom Joad' in plaats van de duetten met Patti op 'Tougher than the Rest' en 'Brilliant Disguise'.
"This is the part of the night where I usually tell the folks how smart, tough and... fragile miss Patti is", zei Bruce halverwege de voorstelling. "And tonight she is fragile. Unfortunately she caught the flu and she spent the day yesterday in the hospital. So I am gonna have to swim, man swim." Bruce maakte een paar zwemgebaren met zijn armen. "I figured I can't talk about Pats, I will talk about the kids or something."

Bruce vertelde het verhaal uit de biografie, over hoe zijn vader vlak voor de geboorte van zijn eerste zoon bij hem op bezoek kwam en hem bekende vaak niet een goede vader te zijn geweest. "My father was petitioning me for an ancesteral role in my life. He wanted me to write a new ending to our relationship and to be ready for a new beginning I was about to experience. It was the greatest moment in my life with my dad and it was all I needed."
Bruce herkent in de rol die zijn vader in zijn leven speelde een waarschuwing dat hij niet moet vervallen in dezelfde fouten. Dit statement maakt ook ook in het volgende lied, 'Long Time Comin''. De uitvoering hiervan leek sterk op de versie die Bruce speelde tijdens de Devils & Dust-tour en dit nummer ging direct over in 'The Ghost of Tom Joad'. Ook dit nummer was de al bekende akoestische uitvoering, met mondharmonica, en Bruce speelde het op een van de met kruisjes, hangers en tarotkaarten beplakte gitaren die hij tijdens de Devils & Dust- en de Seeger Sessions-tours gebruikt.


Foto: Muriël Kleisterlee

Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg waren bij de show op tweede kerstdag en die van de dag erna. Jos: "Mijn algemene indruk was dat de Springsteen on Broadway-voorstelling toch wel gelijkenis heeft met zijn optredens bij de Devils & Dust-tour, maar nu met wat meer persoonlijke verhalen die we kennen uit de biografie, en een paar nieuw geschreven teksten." Muriël vult aan: "Zijn verhalen uit de biografie heeft hij hier en daar wel wat aangepast, soms met meer mooie details."
Jos: "Ook heeft Bruce sommige uitvoeringen van bekende nummers wat aangepast. Door de nieuwe arrangementen klonken deze nummers weer fris. 'The Rising' is een goed voorbeeld hiervan. En het lange pianointro van 'My Hometown' met bijbehorende verhaal, is echt prachtig."

'The Promised Land' speelde Bruce na het verhaal over de eerste roadtrip die hij met zijn toenmalige band Steel Mill naar Californië maakte. Jos: "Bruce sprak zijn bewondering uit over het landschap dat hij onderweg zag, de woestijn die hij doorkruiste. Dat was de inleiding naar het nieuwe arrangement van 'The Promised Land'. Deze versie week nogal af van de andere akoestische versies die we kennen. Nu klonk het hoopvol. De versie van SOS Racism uit 1988 klinkt veel meer verbitterd en de versie van de Devils & Dust-tour haast wanhopig. Toch doen die uitvoeringen me meer dan het nieuwe arrangement. Wel heel geslaagd vind ik de uitvoering van 'Born in the USA'. Het is de akoestische uitvoering die Bruce met slide speelt op 12-string, of beter gezegd, 10-string want hij heeft de dubbele G-snaar van de hals laten halen. Deze uitvoering speelde Bruce al in 1998 en bracht hij in 2000 uit op Live in New York City. De uitvoering op Broadway klinkt nog wat scherper en heeft nog wat meer venijn. Na het felle gitaarintro zingt Bruce de eerste twee coupletten a capella. Hij herhaalt 'the road, the road, the road' meermaals na '40 years burning down the road'. Dat gekoppeld aan het verhaal dat hij vooraf vertelt, over zijn ontmoeting met Ron Kovic en de Vietnamveteranen, en de overpeinzing over wie in zijn plaats naar Vietnam is gestuurd, maakt veel indruk."
Foto's: Jos Westenberg
Jos: "Wanneer Bruce zijn verhalen vertelt, of ze helaas toch ook wel vaak half voorleest vanaf de teleprompter, ziet het er soms wat onbeholpen uit. Met zijn gitaar omhangen steekt hij zijn duimen of halve hand in zijn broekzakken als hij begint te praten. Bruce heeft bij het creëren van de show goed bedacht hoe hij deze wilde opbouwen, met verhalen uit de biografie die een inleiding vormen naar de nummers die hij speelt. Zo gaat 'Growin' Up' natuurlijk over zijn jeugd waarin hij voor het eerst Elvis op televisie zag, 'My Hometown' over opgroeien in Freehold, 'My Father's House' en 'The Wish' over zijn ouders en 'Tenth Avenue' over de E Street Band ('not the best players, but the right players') en met name Clarence Clemons. Ontroerend is vooral het moment waarop Bruce zegt: 'Clarence and my friendship would lead me to believe that we have stood together in other older times. Along other rivers, in other ancient cities, in other fields, doing our modest version of God's work... See you next time around, Big Man.' De rilling die dan over het publiek trekt wordt bevrijd wanneer Bruce aangeeft dat het publiek even los mag gaan om The Big Man met een enorme ovatie te eren."


Foto: Jos Westenberg.

Muriël: "De eerste avond hadden we prachtige zitplaatsen op de eerste rij en de tweede avond zaten we op het eerste balkon. De plek in de zaal zegt niet zoveel over je beleving van de performance. We vonden Bruce op de tweede avond allebei beter. Misschien kwam het door de twee dagen pauze die hij rond Kerstmis had genomen, of misschien was Bruce wat afgeleid doordat Patti op eerste kerstdag naar het ziekenhuis moest, maar het leek alsof hij op onze eerste avond erg veel gefocust was op de teleprompter. Je zou verwachten dat hij na dik zestig voorstellingen de show en het verhaal wat meer in zijn hoofd heeft zitten, maar het voorlezen viel wel erg op. Op onze tweede avond leek dat minder het geval. Zijn timing leek beter, al bezorgde zijn Amerikaanse humor ons meestal niet meer dan een glimlach. De Amerikanen kunnen wel goed lachen om zijn grappen. Wat me het meest trof op de eerste avond was met hoeveel liefde en hoe mooi hij over zijn moeder sprak voor 'The Wish' en hoe mooi de uitvoering van dat nummer was. Echt een hoogtepunt. Dat vond ik op de tweede avond dan weer minder over komen."

Jos: "Bruce vertelde sommige dingen net iets anders en hij leek, vooral bij 'The Wish', af en toe wat meer pauze te nemen en zijn verhaal zelf wat meer te overdenken. Van 'Long Time Comin'' leek Bruce zelf ook te genieten, toen hij na afloop bekende: 'That snuck up on me.' Bruce bracht de grappen ook minder geforceerd. De eerste avond speelde hij heel erg de grappige Bruce, maar de tweede avond leek hij daarvoor minder zijn best te hoeven doen. Misschien kwam dat ook door een spontaan grappig voorval aan het begin van de show, tijdens het middenverhaal in 'Growin' Up', toen een harde politiesirene van buiten te horen was. Bruce stopte zijn verhaal en zei: 'They are coming to get me. They know I don't belong here.'
Deze ironische opmerking geeft misschien ook wel een beetje weer hoe Bruce zelf tegen zijn Broadway-optreden aankijkt. Want het blijft wringen natuurlijk. De meeste toegangskaartjes zijn vreselijk duur. Dat, en het Verified Fan-verkoopsysteem dat Ticketmaster onder goedkeuring van Bruce hanteert, zorgt eerder voor het uitsluiten van fans. Als je Bruce dan hoort vertellen dat hij met deze show zijn magic trick wil doen, namelijk  vanuit het niets een wij-gevoel creëren in zijn publiek, dan klinkt dat wel een beetje ironisch. Aan de andere kant bezien, Bruce heeft in het verleden vaker soloakoestische concertreeksen gedaan. Als hij echt een keer iets heel anders wil doen, al is dat spelen op The Great White Way, het centrum van de entertainmentindustrie op Broadway, dan is deze biografieshow waarschijnlijk het juiste format voor hem om die kans te verzilveren."

Foto: Muriël Kleisterlee.

Muriël: "Mijn teleurstelling in Bruce op dit punt is groot. Hij staat alleen voor zijn eigen ego op Broadway. Als hij had gekozen voor bijvoorbeeld het Count Basie Theatre in Red Bank hadden de ticketprijzen onder de 200 dollar kunnen blijven. Het Verified Fan-systeem werkt ook voor geen meter. We hebben ondanks onze order history van Springsteen-concertkaartjes in Amerikaanse steden alleen maar standby gekregen. Alleen dankzij de hulp van een andere fan en een familielid dat een nieuw Ticketmaster-account - zonder order history dus - had aangemaakt, is het gelukt om kaarten te kopen. Het lijkt er nu op dat veel Europese fans deze tour gaan missen, en dat is heel jammer. Van de geruchten over het mogelijk voortzetten van de show in Londen, horen we momenteel niks meer."


Foto: Muriël Kleisterlee.


Jos: "Mooie woorden spreekt Bruce over zijn moeder. Zijn intro voor 'The Wish', hoewel grotendeels al bekend, blijft aandoenlijk. Ik vond het daarbij ook mooi om dit nummer juist op tweede kerstdag te horen."
Wanneer Bruce iets eerder in de show over zijn vader spreekt, midden in 'My Father's House', legt hij uit waarom hij zo vaak over zijn vader geschreven heeft: "Those whose love we wanted, but whose love we couldn't get, we emulate them. We watch them, closely. And we do what they did. It's the way we stake our claim to the love that was rightfully ours but denied. So when I was a young man and I was looking for a voice to melt with mine to tell my stories and to sing my songs, well I chose my father's voice. Then when I was looking for something to wear to present myself, I put on a factory worker's clothes. Those were my father's clothes. I went to work. It was the only work that I knew."

Daarna besloot hij met het verhaal dat in de biografie staat, wanneer hij na het overlijden van zijn vader in een droom zijn pa bij een optreden in het publiek ziet zitten. Knielend naast zijn vader zegt hij, wijzend naar zichzelf op het podium: "Zo zie ik jou." Jos: "Het viel me op dat Bruce in het boek zo openhartig en uitgebreid vertelt over zijn eigen depressies, maar hij in de voorstelling dit onderwerp naast een korte vermelding over zijn depressieve vader, verder niet benoemt."
Muriël: "En hij dan weer wel een flauw grapje maakt over optredens bij winkelcentra-openingen en in een psychiatrische inrichting, toen hij net begon als muzikant."
Foto's: Muriël Kleisterlee.

Op 26 december arriveerde Bruce even voor zessen bij het Walter Kerr Theatre en deelde enkele handtekeningen uit aan fans (en handtekeningenjagers) die de kou hadden getrotseerd. Een dag later was Bruce vanwege het verkeer flink vertraagd. Hij besloot om uit de auto te stappen en het laatste stuk te voet naar het theater te lopen, waar hij ruim na zeven uur pas aankwam. Patti ontbrak ook bij de show op 27 december. Bruce, misschien iets geschrokken van reacties op internet (op sommige groepen op Facebook werd al tot "prayers for Patti" opgeroepen) over de (ziekenhuis)verklaring van haar afwezigheid die hij een dag eerder had gegeven, stelde het publiek nu gerust: "She'll be alright. She is just out for the moment. I'm gonna have to take you on a slightly different adventure. Oh, she's alright, she just can't get on her feet yet."


Foto's: Muriël Kleisterlee.

Jos: "Ik ben blij in de mogelijkheid te zijn geweest om deze show te kunnen zien (met veel dank aan de mensen die ons hebben geholpen bij de voorverkoop), en ongetwijfeld zal voor de meeste fans gelden dat ze hiervan zullen genieten. Bruce bedankt de aanwezigen tijdens de show en spreekt de hoop uit een goede 'traveling companion' te zijn geweest. Zo ervaar ik het zelf ook, we zijn half jaren tachtig aan een reis met Bruce en zijn muziek begonnen. Door de exclusiviteit die dit format creeërt, zal deze show jammer genoeg niet voor iedereen te bezoeken zijn. Bij Springsteen on Broadway draait de show alleen om Springsteen, zijn muziek en zijn verhalen. Het is een verademing om Bruce weer een keer te zien optreden zonder de elementen die de concerten van recente tours kenmerkten en die ik te veel vind afleiden, zoals de smeekbedes van mensen die voor de vijfde keer in een tour met de kapper van Bruce op de piano willen dansen, het telkens weer toelaten - door Springsteens security georganiseerd - van dezelfde groep dames net voordat de soms dagenlang wachtende fans naar binnen mogen, de soundmixshow-taferelen bij 'Waitin' on a Sunny Day', de lading karton en oudpapier die de hele show te pas en onpas voor je neus omhoog wordt gehouden of de aandachttrekkerij met T-shirtjes en poppenkastfiguren à la Jan Klaassen en Katrijn. Dit soort uitingen deden de rock 'n' roll-show vaak tot het niveau van de Film van Ome Willem en Stuif Es In zakken. Hoewel ik aan die programma's goede herinneringen bewaar, is het niet iets dat ik wil zien bij een Springsteen-concert. De "zie mij"-neigingen zijn er nog steeds, want op het einde van de show was er nog een groepje Noorse fans op het balkon voor ons die met lichtgevende Noorse vlaggetjes hun aanwezigheid aan Bruce kenbaar maakte. Gezien het moment was het niet meer afleidend te noemen, hooguit een beetje onbegrijpelijk nationalistisch."


Foto's: Jos Westenberg.

Setlist 26-12: Growin' Up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Long Time Comin' / The Ghost of Tom Joad / The Rising / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run


Foto: Muriël Kleisterlee


Saskia en Ronald: "Bruce imponeert ook op Broadway"
22 december

Saskia Groos en Ronald Henrich gingen vlak voor de kerst naar New York en zagen de voorstelling Springsteen on Broadway op 22 december. Ze stuurden een verslag in naar Be True: "Soms zit het mee in het leven. Bruce zien in onze geliefde stad New York, waar wij zo eens in de twee of drie jaar komen. En dan ook nog kaarten scoren voor een voorstelling tijdens de kerstperiode als de stad zich extra sfeervol presenteert."

"Twee dagen voor onze voorstelling stonden we met zo’n honderd fans op de aankomst van Bruce bij het theater te wachten. Iets na zeven uur stopte het busje. Patti stapte eerst lachend en zwaaiend uit, maar liep direct door naar binnen. Daarna kwam Bruce in zijn bekende wat slepende tred en bescheiden houding. Hij nam even de tijd voor wat handtekeningen en een enkele foto.


Video: Saskia Groos.

Vrijdag 22 december togen wij weer naar het theater. Eerst een security check vergelijkbaar met op een vliegveld. Tasjes open en door een detectiepoort. Blijkbaar is men zeer bang voor illegale registraties. Tenslotte stonden de eerste shows al snel op YouTube. Ook tijdens de voorstelling werd scherp gelet op het verbod om opnames te maken.
Het theater is klein. Krappe gangen en weinig beenruimte. Ook is het vrij steil, waardoor er een zeer intieme sfeer ontstaat. Prompt om acht uur (ook weleens fijn) kwam Bruce, gekleed in een zwart T-shirt op. Wat volgde was een imponerende, ruim twee uur durende voorstelling.
Bruce weet zijn levensverhaal in een breder perspectief te plaatsen. Humor, zelfspot en emoties zijn goed in balans. De legendarische autotrip van coast to coast kwam langs, hij vertelde dat mister Born to Run uiteindelijk vlak bij zijn geboorteplaats woont, maar ook de pijn over zijn moeizame relatie met zijn vader. Een prachtige ode aan Clarence en een liefdesverklaring aan Patti blijven ook in de zoveelste voorstelling uit het hart komen.
Muzikaal komen er een aantal pareltjes voorbij. 'My Hometown' op piano, natuurlijk 'The Wish', 'Long Way Home' en 'Land of Hope and Dreams'. 'Born in the USA' verdient een speciale vermelding. Bruce legt nog maar eens uit hoe deze song is bedoeld, waarna het intro kippenvel teweegbrengt en de tekst er verbeten uitkomt.


Foto: Muriël Kleisterlee.

De man kan het blijkbaar opbrengen avond aan avond deze strakke voorstelling te spelen. Je kan je afvragen waar hij de inspiratie vandaan haalt om zoveel voorstellingen te programmeren. De uitdaging om dit een aantal keren te doen is te begrijpen. Maar voor iemand die altijd opviel door setwijzigingen, verzoeknummers en interactie met de band en het publiek is deze koerswijziging toch opvallend. Benieuwd of iemand hem dat eens zal vragen. En dat geldt ook voor een statement van Bruce over de schandalig hoge toegangsprijzen.
Na legendarische avonden in het Feyenoord-stadion, feesten tijdens de Seeger Sessions, de wolkbreuk in Florence, de 'weilanden' in Herning en Den Haag, fantastische setlisten in Mönchengladbach en Leipzig een paar handen vol met 'gewone' topshows neemt deze voorstelling ook een bijzondere plek in op onze concertlijst."


Daan Sleiffer: "Elk lied met gepaste aandacht en intensiteit"
25 november

Daan Sleiffer was bij de show van Bruce op Broadway van 25 november. Vooraf had hij geen enkel verslag gelezen, om zich zoveel mogelijk te laten verrassen. Is dat gelukt?

Daan stuurde zijn verslag naar Be True:

Bruce solo, liedjes en de biografie, veel meer wist ik vooraf niet over de show van Springsteen op Broadway. Door mijzelf op nieuwsrantsoen te zetten, wilde ik mij zoveel mogelijk laten verrassen door de theatervoorstelling. De avond bleek een kruising tussen MTV Storytellers en de Devils & Dust-tour. Bruce vertelt verhalen en speelt liedjes. Op rij zes in het intieme theater zat ik er zo bovenop dat ik geen zucht miste en niet zo dichtbij dat ik er zenuwachtig van werd. Bruce versterkt het intieme gevoel van het kleine theater nog eens door zich regelmatig onversterkt hoorbaar te maken, een paar meter naast de microfoon.

Absurd beroemd
Hoewel de show volledig is uitgeschreven en de tekst meedraait op een teleprompter, brengt Bruce het als nieuw. Hij weet het serieuzere verhaal te vertellen en ook grappen kan hij plaatsen. Dat hij over veel zelfspot beschikt, maakt het des te grappiger, zoals hij ook al eens liet zien in zijn parodie bij Jimmy Fallon. Het eentonige werk in de fabriek of in de autowasserij waar hij zo indringend over zingt? Bruce verklaart erover: ‘Ik ben absurd beroemd geworden met schrijven over dingen waarmee ik geen enkele persoonlijke ervaring heb’, – tot plezier van de zaal. Als jongen in Freehold haatte hij school, vanzelfsprekend: ‘Dat is les één voor rocksterren. Heb je ooit gehoord van de band The School Lovers? Nou dan.’ Een andere basisles voor rockers gaat volgens Bruce over goede podiumposes; hij doet er een paar voor: ‘Tachtig procent van het werk’. Elke aanwezige herkent ze en lacht.


Foto's: Daan Sleiffer.

En dan de muziek. Hoezeer ik ook geniet van de E Street Band, er gaat voor mij niets boven de eenvoud van alleen deze man met een akoestische gitaar. Dan hoor je werkelijk hoe goed hij is, zijn liedjes en de uitvoering. Teruggeworpen op zichzelf, zonder band om tegenaan te leunen, speelt hij elk lied met gepaste aandacht en intensiteit. Over zijn stem heb ik mij weer verwonderd: zingt deze man met de jaren telkens beter? Ook zijn gitaarspel, dat in de grote shows ondergaat in het geweld van al die E Streethelden, was indrukwekkend. De opvallende nieuwe arrangementen, voor onder meer 'The Rising', klonken fris, alsof hij ze die morgen aan de keukentafel had uitgevlooid. Ook op piano begeleidt hij zichzelf inmiddels goed genoeg – geen charmant geklungel meer zoals tijdens de Devils & Dust-tour.

Liefde nauwelijks een thema
De keuze van de liedjes op Broadway sluit aan op het verhaal dat hij vertelt. Het zijn vooral de grote songs die hij speelt, met wat mij betreft als uitschieter 'Born in the USA', dat ik nog nooit zo uitgekleed en ijzingwekkend hoorde. 'Born to Run' natuurlijk, 'Thunder Road'. Maar ook een 'Long Walk Home' en het weinig gespeelde 'The Wish'. Achteraf miste ik 'The River'. Komt dat omdat de (falende) liefde nauwelijks een thema is in zijn theaterverhaal?
Uit zijn biografie heeft hij namelijk een selectie gemaakt. Het overkoepelende thema is misschien samen te vatten als ‘de dingen die voorbij gaan’, al klinkt dat melancholischer dan het is. Hier staat een man die de hartverwarmende verhalen uit zijn leven opdist. Hij vertelt veel over zijn jeugd, zijn ouders en met name over zijn moeder en haar trotse levenslust. Dat zijn zwaarmoedige vader en daarmee ook zijn eigen depressies deze avond vrijwel achterwege blijven, is zo een duidelijke keuze.
Hij vertelt kort over zijn band. The Big Man eert hij met gepaste woorden en Patti Scialfa kondigt hij aan als de vrouw die hij bij de eerste ontmoeting op het podium hoorde zingen: ‘I know something about love…’. Over de liefde, relaties en het huwelijkse leven worden we niet veel wijzer, maar de twee duetten met Scialfa zijn prachtig, de keuze voorspelbaar: 'Tougher than the Rest' en 'Brilliant Disguise'.


Foto's: Daan Sleiffer.

Meer theater
Werd ik nu verrast door deze show? Nee, dat niet. Bruce vertelt en speelt zoals ik hem dat vaker zag doen. Hij doet wat hij doet op zijn meest Bruce-ige manier, dus ik heb genoten. Muziek maken en verhalen vertellen, het gaat hem met tientallen jaren podiumervaring vanzelfsprekend goed af. Toch vraag ik mij af waarom hij er niet voor heeft gekozen om er meer theater van te maken. Want theater, dat is de verwachting die ‘Bruce on Broadway’ bij mij opriep. De biografie biedt er allerlei mogelijkheden voor. Bruce die plaatjes draait uit zijn jeugd en vertelt wat er zo goed aan is, dat zou interessant kunnen zijn. Bruce die oude beelden van de E Street Band laat zien en er verhalen bij vertelt. Een decor dat meer is dan een barkruk, een piano en een opkomende gitaarroadie. Alleen al het aanbrengen van tempowisselingen in de voorstelling door een goede regisseur, zou hem helpen om het verhaal nog sterker te brengen.

Ik vermoed dat de eigengereidheid van deze man, die ons al zoveel mooie muziek en een verrassende carrière bracht, ook zijn beperking is. Verrassend theater lijkt niet het doel van deze voorstelling. Echtheid, nabijheid en eenvoud zijn dat wel. Bruce Springsteen alleen op een podium, met zijn verhalen en zijn liedjes, is meer dan genoeg om dat bereiken.


Astrid van der Werf over Bruce on Broadway: "Zo moet je je het voorstellen"
22 en 25 november

Astrid van der Werf trok zich niets aan van het feit dat ze pech had bij de voorverkoop voor Broadway. Ze besloot gewoon naar New York te gaan. Uiteindelijk scoorde ze kaarten voor twee shows! Ze vertelt hoe het is om Springsteens Broadway-show mee te maken. Het is een voorstelling, geen concert.

Het is geen concert zoals we gewend zijn. Het is een show die van de eerste tot laatste minuut is bedacht, die helemaal vast staat, waar niet één afwijking de setlist in sluipt. Het is een voorstelling en daarom is Broadway helemaal niet zo’n gekke plaats. Wij zijn eraan gewend dat Springsteen elke avond de setlist ingrijpend wijzigt, maar ook bij die constateringen horen nuances. Luister maar eens naar tien bootlegs van de Born in the USA-, Tunnel of Love - of Human Touch-tour en je hoort vrijwel elke avond dezelfde show, twee a drie nummers daargelaten. De extreme afwisseling is pas (oma vertelt!) van de laatste twintig jaar.

Kerr binnen

Maar hoe dan ook: elke avond hetzelfde is het eerste Grote Verschil. Het tweede is het zitten. We zitten allemaal in dat hele kleine Kerr Theatre. Dat deden we weliswaar ook al bij Tom Joad en Devils & Dust, maar dit is toch anders. Kleiner, donkerder. Alles valt op. Elk hoestje hoor je. Alles wat Bruce off mic zegt is moeiteloos te verstaan. En wanneer iemand stiekem een foto maakt, zie je het schermpje oplichten. Het is intiem. Je zit bij Bruce op schoot. Je bent als het ware op visite.

Het is geen setlist, maar een verhaal. Geen concert, maar een voorstelling

De term “setlist” dekt de lading niet. Bruce speelt geen setlist, hij vertelt een verhaal. En dat verhaal is niet chronologisch, maar opgebouwd rond thema's. Het gaat over Bruce en zijn verhouding tegen over respectievelijk zijn vader, moeder, band en de wereld. En hij illustreert dat verhaal met zijn liedjes. De verhalen zijn niet nieuw. We hebben ze allemaal al eerder gehoord en anders gelezen in het boek, maar vertellend vanuit één perspectief, maakt Bruce er een heel mooi cirkeltje van. Aan het eind is het verhaal rond. De “blokjes” rond zijn ouders en band zijn heel persoonlijk, ontroerend en soms hilarisch. Je komt heel dichtbij Bruce.

Het verhaal over de Wereld waarmee het niet al te goed gaat duurt maar kort, hij maakt er weinig woorden aan vuil, noemt Trump niet eens bij naam, maar zingt er wel drie liedjes over: ‘Long Walk Home’, ‘Land of Hope & Dreams’ en zelfs ‘Dancing in The Dark’. Want als je je heel pessimistisch voelt over het hedendaagse Amerika, moet je maar je dansschoenen aantrekken (“tie the laces of your dancing shoes”), net als zijn moeder altijd deed.

einde kerr

En vertellen kan Bruce als de beste (en spelen ook trouwens)

Dat Bruce een verhaal kan vertellen weten we allemaal. De zaal hangt aan zijn lippen. De stilte is soms geladen en de ontroering is overal. Bij mij rollen de tranen bij ‘Tenth Avenue Freeze Out’ over de band in het algemeen en Clarence Clemons in het bijzonder. En bij de rest zitten ze hoog.

Een paar keer heb ik het gevoel dat de zaal (of ben ik dat?) het liefst op zou willen staan om met vuisten te zwaaien, te schreeuwen en te springen. Een paar keer klinkt unisono “Bruuuuuuuuuuuuuuuce”. Wat mij ook opvalt is dat Bruce ontzettend goed bij stem is en zo goed gitaar speelt. In ‘Born to Run’ speelt hij niet alleen de akkoorden maar ook de beroemde riff. In ‘The Rising’ zit ook heel mooi een repeterend thema. Bruce wordt steeds meer Robert Johnson: je hoort twee gitaren terwijl er maar een wordt bespeeld. Hij leert er dus nog steeds bij.

Het kwam hard aan in mijn buik en hart

Het is niet zo dat er niets valt op te merken. De baas heeft alles (weer) in eigen hand gehouden en ik ben wel benieuwd wat er uitgekomen zou zijn als hij een externe regisseur in de arm zou hebben genomen. Verrassingen in de songkeuze ontbreken grotendeels.

Ik ging echter met niet al te hoge verwachtingen en zelf met enige scepsis naar de show en die reserves ben ik volkomen kwijt. Net als bij eerdere shows, was en ben ik euforisch. Het is rechtstreeks mijn buik en hart in gegaan. Ik ben weinig hoopvol over de wereld in deze tijd, maar Bruce heeft me getroost, opgewekt, en me weer wat optimistischer gestemd. Ik vond Bruce er tijdens de River-tour van vorig jaar soms zo ontzettend afgepeigerd en moe uit zien. Dit doet hem (wellicht) goed. Hij is in vorm.

buiten theater

Het publiek komt voor het once-in-the-lifetime-moment, maar dit nooit meer Bruce.

De veel besproken en torenhoge toegangsprijzen zorgen bij mij voor nog wat extra zorgen. Zou het publiek niet voornamelijk bestaan uit Wall Street-patsers en bankdirecteuren? Maar dat is niet zo.

De mensen die hierop afkomen, hebben net als ik hun spaarrekening omgekeerd en voor tien jaar afgezien van verjaardags- en sinterklaascadeautjes. Het zijn allemaal jarenlange fans. Buiten laten we elkaar onze mooiste Bruce-foto’s zien, scheppen we op over hoe dichtbij het podium we bij die show stonden, en wat we gemeenschappelijk hebben. De stemming is uitgelaten.

Het is voor bijna iedereen een once-in-a-lifetime-moment. We vinden ook allemaal dat we geen keuze hebben. Deze metafoor heb ik van een andere fan overgenomen omdat ik me er zo goed in kan vinden: ik ben 32 jaar geleden, in 1985, bij Bruce op de trein gesprongen en ik ga nu ook mee. Natuurlijk ga ik mee! Ik deel dat gevoel met bijna iedereen bij het theater, maar over nog iets is iedereen het eens: dit nooit meer, Bruce!

Nieuwe Bruce-idioom: cancellation line

Ik ben op de bonnefooi naar New York gegaan. Ik word zo chagrijnig van het feit dat er aan geen kaart te komen is, dat ik bedenk dat ik ter plekke mijn geluk ga beproeven. Letterlijk een paar dagen voor vertrek, krijg ik via, via een kaart voor zaterdag 25 november. Dat maakt de hele operatie een stuk relaxter, natuurlijk, maar ik ga woensdag 22 november toch in de zogenaamde ‘cancellation line’ staan (stel dat er iets mis zou gaan op 25 november?) en die kan ik iedereen aanraden als een serieuze optie.

Elke dag staan er een handvol (tien tot vijftien) mensen waarvan in ieder geval een paar kaarten krijgen. Soms vier, soms acht, soms tien. Ik was die woensdag nummer 1 in de ‘cancellation line’.

Om 19.00 krijg ik van de box office een kaart aangeboden die ik kan weigeren of aannemen. Een keuze is er niet. Ik neem ‘m aan. Ik heb dan vijf uur in de rij gestaan. Niet erg lang, maar het is verschrikkelijk koud. Het Kerr Theatre zit in een straatje waar geen zon komt en de wind doorheen giert.

Bruuuuuuuuuuuuuce

deur kerr

Als ik ruim drie uur later buiten kom, sta ik nog te trillen. Niet alleen meer door de kou, maar vooral door het afreageren van spanning. Ik voel me ontzettend bevoorrecht, rijk en gelukkig. Aan de overkant van de straat wacht ik totdat Bruce naar buiten komt, zodat ik nog een keer kan zwaaien.

Bruuuuuuuuuuuuuuuce! 


Cock Dam: "Nooit zo dichtbij Bruce geweest".
15 en 17 november

Cock Dam scoorde zes dagen voor het concert een kaartje voor Springsteen on Broadway via een Facebook-groep, en wist ter plekke aan de kassa ook nog een kaartje voor een tweede show te kopen. Hij mailde een verslag: "Voor mijn gevoel ben ik nog nooit zo dicht bij Bruce geweest. Het was magisch, uniek, ontroerend, humoristisch, zo anders dan die vele shows die ik de afgelopen 32 jaar heb gezien."


Bruce en Patti arriveren bij het theater (foto 25-10: Lennart Bloemhof).

"Ik ben net terug van een paar dagen New York en ik heb het voorrecht gehad om de shows van woensdag 15 november en vrijdag 17 november te mogen zien. Er al veel geschreven over Springsteen on Broadway, mooie bijdragen van Ankie, Johan en Lennart op Be True en er staat een heel mooi verslag op www.chuckearling.com.  Maar hierbij dan ook mijn verhaal.
Net als velen van ons was het mij niet gelukt om een bestelcode van Ticketmaster te krijgen. Op vakantie diverse toeren uitgehaald om in contact te blijven met Ticketmaster, dit tot ergernis van mijn vrouw, maar helaas leverde het dus niets op. Ik had mij er al een beetje bij neergelegd dat ik niet naar Broadway zou gaan, want de prijzen op StubHub vond ik bizar hoog. Via een Facebook-pagina kwam ik in contact met een groep waar kaartjes werden geruild en gevraagd. Tot mijn verbazing kreeg ik op een ochtend een bericht kreeg of ik dezelfde avond in New York kon zijn om de show van Springsteen te zien. Helaas moest ik vertellen dat ik uit Nederland kwam en ik geen mogelijkheid zag om op zo'n korte termijn naar New York te komen. Een dag later kreeg ik een aanbod voor een kaartje voor een voorstelling zes dagen later, op woensdag 15 november, met de vraag of ik dat kon halen. Ik heb meteen spontaan teruggeschreven dat ik zou komen, koste wat kost."

Cock schakelde een reisbureau in om op korte termijn zijn reis te laten organiseren en hij arriveerde de dag voor de show in New York. Op 15 november bezocht hij 's ochtends het 9/11 Memorial op Manhattan: "Zeer indrukwekkend, je kunt op een groot tablet de namen en het verhaal lezen en horen van de omgekomen slachtoffers. Ik drukte op een willekeurige naam en las het verhaal achter deze jongeman die was omgekomen. Hij was een groot Springsteen-fan en iedere dag als hij naar huis reed stond er muziek op van the Boss."

  
Foto's 25-10: Lennart Bloemhof

's Avonds ging Cock op tijd naar het theater: "Bruce komt tussen half 7 en 7 uur aan en neemt, samen met Patti, de tijd voor het uitdelen van handtekeningen. Ik heb ook een mooie handtekening van Bruce mogen ontvangen in mijn boek Born to Run.  Wat betreft de show sluit ik mij aan bij alles wat geschreven is. Voor mijn gevoel ben ik nog nooit zo dicht bij Bruce geweest. Het was magisch, uniek, ontroerend, humoristisch, zo anders dan die vele shows die ik de afgelopen 32 jaar heb gezien. Hij heeft in een kleine intieme setting zijn leven aan mij verteld met prachtige verhalen en muziek en daarbij de hoop uitgesproken dat hij een 'good travelling compagnon' is geweest, en dat het mij heeft geholpen op mijn reis door mijn leven. De voorstelling was een hoogtepunt van 2 uur lang, werkelijk alles klopte. De setting van het theater, het publiek, het geluid. Dit was absoluut het beste van Springsteen wat ik in al die jaren in de vele verschillende soorten shows heb gezien."

Cock besloot om twee dagen na deze ervaring nog eens te proberen een kaartje voor de show te bemachtigen: "Ik wist dat er iedere dag een 'cancellation row' voor het theater was, een rij voor kaartjes die eventueel over zijn. Die worden tegen de 'normale prijs' verkocht, wat in dit geval nog altijd tussen 500 en 800 dollar is. Als je bij de eerste 10 personen bent, heb je kans een aanbod voor een kaartje te krijgen. Bij mijn poging was de rij niet langer dan 10 personen, ik was nummer 4 in de rij en mocht nog een keer de show meemaken. Dezelfde show, dezelfde nummers maar toch weer een totaal andere beleving. Diep onder de indruk en zeer voldaan vloog ik de volgende dag terug naar Amsterdam."


Bruce on Broadway: "Iedereen was muisstil"
3 november

Ankie Baecke en Johan van Es waren 3 november bij Springsteen on Broadway. Ankie appte een verslag: "Ik vond het geweldig! Heel anders dan alles wat we tot nu hebben gezien van Bruce." Robert Raaijmakers bezocht de show op 4 november: "Bruce is absoluut in zijn element."


Foto: Lennart Bloemhof (25-10-17)De show begon iets na acht uur en duurde tot kwart over tien. Ankie: "Er is geen lobby in het theater, je loopt bijna direct de zaal in." Het publiek gedroeg zich prima, volgens Ankie. "Bruce praatte soms zonder microfoon, zo de zaal in. Iedereen was muisstil. Amerikanen hebben andere humor dan ik heb. Ze lagen dubbel om de grapjes. Bruce vertelt heel naturel. Je hebt niet in de gaten dat hij iedere avond hetzelfde verhaal vertelt. Citeren uit het boek doet hij nauwelijks. Alle verhalen zijn natuurlijk bekend, maar komen mooi bij elkaar. Op een bepaald moment liet hij het verhaal los en speelde hij de nummers zonder intro of context. Dat vond ik jammer. Later ging hij gelukkig weer meer vertellen."


Bruce aan het einde van de show (Foto: Johan van Es, 3-11-2017).

Hoogtepunten voor Ankie waren '10th Avenue Freeze-out', 'The Wish' en het einde van 'The Promised Land'. "Bruce was goed bij stem. Het geluid in de zaal is top en de belichting sfeervol."

Ook Johan vond het een hele mooie voorstelling: "Deze vorm is nieuw. Het draait om Springsteens verhaal, dat wordt ondersteund door liedjes.
Je kunt het vergelijken met een boekverfilming. Springsteen vertelt over dingen die letterlijk in zijn autobiografie staan. Maar het is zeker geen voorlezen of voordragen. Slechts één keer leest hij een stuk uit het boek voor, dat deel over de eerste reis naar de westkust met Tinker West.
In de eerste helft van de show is de verhaallijn van het boek duidelijk aanwezig. Hij begint met het 'con man'-stukje uit de inleiding, en dat-ie belachelijk veel geld verdient met schrijven over dingen waar hij absoluut geen praktische ervaring mee heeft (‘gewoon’ werken dus). Daarna gaat hij in op zijn achtergrond: hoe hij opgroeide ('Growin' Up'), waar hij vandaan komt ('My Hometown'). Hij vertelt over zijn vader ('My Father's House'), zijn moeder ('The Wish'), hoe hij weg wil uit die omgeving ('Thunder Road'), en dat dit hem niet is gelukt ('I live 10 minutes from my hometown'). Vervolgens vertelt Bruce over de trip naar San Francisco in een poging door te breken met de band ('The Promised Land').
Hij vertelt waarom hij niet naar Vietnam ging ('Born in the USA') en besteedt aandacht aan het verhaal van The E Street Band ('Tenth Avenue Freeze-out'). Ook echtgenote Patti ('Tougher than the Rest' en 'Brilliant Disguise') komt aan bod.

Het is knap hoe hij al deze bekende nummers, die - met uitzondering van 'The Wish' - niet puur autobiografisch zijn, zo mooi in zijn persoonlijke verhaal weet te mengen. Het geeft een extra lading aan de nummers. Neem 'Born in the USA'. Dit nummer maakt hij persoonlijk door zich af te vragen wie zijn plaats in die oorlog innam.
Daarnaast kennen sommige nummers een afwijkende uitvoering. 'The Promised Land' klinkt anders dan de versies die hij tijdens The Ghost of Tom Joad-tour en de Devils&Dust-tour speelde. 'Tenth Avenue' lijkt op de uitvoering die hij speelde voor The Christic Institute in 1991, maar toch net niet helemaal. 'Born in the USA' heeft een nieuw arrangement, met het slide-intro van The Reunion- en The Rising-tours, maar een groot deel van het nummer zingt hij a capella.
Het verhaal en de nummers lopen door elkaar heen. Bij sommige nummers ('Growin' Up', 'Tenth Avenue') gaat eerst het verhaal verder voor het nummer wordt afgerond. De introductie van Patti is niet meer dan hij al jaren doet met The E Street Band ('the love of my life', 'my angel'), aangevuld met dat-ie in 1984 al verliefd werd op haar... stem. Ik kan me voorstellen dat dit voor Patti zelf prettiger is dan een lofzang of een analyse van hun huwelijk, avond aan avond, waar ze zelf bij is.
Na het Patti-gedeelte wordt de verhaallijn losgelaten. Bruce spreekt in bedekte termen over president Trump, zonder hem bij naam te noemen. Hij hoopt dat 'de huidige situatie' een tijdelijke terugval is en speelt hij 'Long Walk Home'. Daarna volgt 'The Rising', dat voor mij weer aan betekenis had gewonnen nadat we eerder die dag het 9/11 Memorial hadden bezocht. Springsteen introduceert het nummer helaas niet, maar deze nieuwe versie was wel mooi. 'Dancing in the Dark' kondigt hij kort aan en vanuit dat nummer gaat zonder onderbreking over in 'Land of Hope and Dreams'."


Bruce ontmoet fans nadat hij met Patti is aangekomen bij het theater (foto: Johan van Es, 3-11-2017).

 Johan: "Na de eerste staande ovatie keert Bruce terug naar zijn verhaal. Hij vertelt de mensen in de zaal over hoe de boom uit zijn jeugd verdwenen is. Dat inspireert hem tot het Onze Vader en het nog één keer noemen van mensen die hem ontvallen zijn: zijn vader en grootouders, tantes, Bart Haynes, Walter Chichon, Terry Magovern, Danny Federici, Clarence Clemons.
De afsluiting is 'Born to Run', ook in een nieuwe versie. Niet de langzame versie van de Tunnel of Love-tour, maar een solo-akoestische uitvoering die dichter bij het normale tempo ligt. En dan zijn de iets meer dan twee uur opeens voorbij gevlogen.
Deze vorm gaat Bruce goed af. Hij is een goede verhalenverteller en het lukt hem om een hele avond te boeien. Maar hij is geen komiek, hoewel het Amerikaanse publiek daar anders over denkt, ze liggen vaak dubbel om voorspelbare en bekende grappen.
Hét komische moment is ook het enige moment waar hij, zo denk ik, van het script afwijkt: in zijn verhaal over The E Street Band zegt dat je niet per se de beste, maar wel de juiste muzikanten moet hebben in je band.  Want 1+1 is gelijk aan 3. Om het verschil aan te geven zegt hij dat 1+1=2 normaal is. 'Dat is opstaan en weer naar bed gaan.... oh nee, opstaan, gaan werken en weer naar bed gaan, alleen ik sta op en ga weer naar bed, jullie niet.' En om die grap moet hij zelf zo hard lachen, dat het mij een verspreking lijkt, die hij ad rem oplost.
Het publiek is respectvol en stil. Bijna niemand loopt naar de bar of het toilet. Hooguit hoorde je zo nu en dan iemand in je buurt heel zachtjes meezingen of neuriën. Het geluid in het theater is goed. Die keren dat hij zonder microfoon spreekt, is hij probleemloos te verstaan.
Het theater is echt heel klein. Er is geen lobby, bij binnenkomst sta je direct achter de stoelen die op de vloer voor het podium staan. Opvallend is ook dat het podium dwars op de ingang staat. Verder is het een traditioneel Broadway theater uit 1926, dus met een tamelijk kitscherig uiterlijk met bladgoud en tierelantijntjes en iets te kleine stoelen."


Bruce deelt handtekeningen uit nadat hij met Patti een uur na het optreden het theater verlaat (foto: Johan van Es, 2-11-2017).

Robert Raaijmakers was zaterdag 4 november samen met zijn nicht Mariëlle Verkuijlen bij Springsteen on Broadway en hij was erg onder de indruk. Hij mailde: "Het was onbeschrijflijk mooi. Absoluut hoogtepunt voor mij was 'Brilliant Disguise', samen met Patti. Sinds Storytellers, waar ze dit nummer ook samen deden, heb ik altijd gehoopt dat ik dit nog eens live mocht aanschouwen. Vanavond was het zover en het overtrof mijn verwachtingen, zo mooi en intens en die stemmen die prachtig bij elkaar passen. Een ander hoogtepunt was 'The Rising'. Ik heb dat altijd al een prachtig nummer gevonden, maar als je eerder op de dag het 9/11 museum hebt bezocht komt dit nog veel harder binnen, kippenvel.
Bruce vertelde een mooi verhaal over zijn vader midden in 'My Father's House'. Vlak na de dood van zijn vader had Bruce een droom. Hij was aan het optreden voor duizenden dolenthousiaste mensen en zijn vader was in het publiek. Een moment later stond hij naast zijn vader. Hij zei: 'Zie je die vent op het podium, dat is hoe ik jou zie.' Het theater is een schitterende locatie, fantastisch geluid en Bruce is absoluut in zijn element en zo ontzettend goed met een werkelijk subliem einde van 'The Promised Land', staand voor zijn microfoon, dus zonder versterking, prachtig."


Lennart: "Perfect geluid bij Springsteen on Broadway"
25 oktober

Foto: Jeff Ross

Lennart Bloemhof was gisteren bij Springsteen on Broadway en mailde een verslag. "De stem van Bruce, zijn gitaar, piano en mondharmonica zijn echt perfect afgestemd op de zaal. Hoogtepunt voor mij was 'The Wish'. Een prachtig nummer dat Bruce eigenlijk veel te weinig heeft gespeeld."

Bruce kwam rond 18.45 met Patti aan bij het Walter Kerr Theatre, oftewel iets meer dan een uur voor de show. Volgens de aanwezige fans flink wat later dan een dag eerder, toen hij rond kwart over vijf al binnen was. Hij nam een minuutje de tijd voor een paar handtekeningen en selfies, daarna was het op naar de theaterdeur. Het is echt een prachtige locatie, op steenworpafstand van Times Square. Het theater ademt historie, van de ornamenten op de muur, de stoeltjes met rode bekleding tot de schitterende gevel. Ikzelf, en ook de mensen om me heen, had geen idee wat er te verwachten stond.

De sfeer was ontspannen binnen. Aangezien het zo lastig was tickets te krijgen en vanwege de setting heerste er een soort once-in-a-lifetime-sfeer. Bruce kwam stipt 20.00 uur het podium op, in zwarte broek en zwart T-shirt. Hij zwaaide even naar het publiek en begon meteen met de show. Nu had ik me de afgelopen dagen als een malle door z'n autobiografie heen gewerkt voor deze show, en voor degenen die dat ook gaan doen/al hebben gedaan, zullen er flink wat herkenbare anekdotes in de show zitten. Eigenlijk vertelt Bruce z'n levensverhaal en hij kiest bij elk thema een lied dat het thema dekt. Anders dus dan bijvoorbeeld op de dvd van VH1 Storytellers, waarbij hij z'n muziek uitlegt. Maar uiteindelijk gaat het om de muziek en wat was dit een ontzettend intense, intieme show zoals ik nog nooit eerder heb ervaren. Kippenvel vanaf 'Growin' up', het eerste nummer.


Foto: Jeff Ross

Het geluid in het Walter Kerr is echt perfect. De stem van Bruce, zijn gitaar, piano en mondharmonica zijn echt perfect afgestemd op de zaal. Zo af en toe zingt/praat Bruce zelfs onversterkt. Het geeft de show een extra soort intimiteit. Daar komt bij dat tijdens het concert Broadway-regels gelden. Dus bijvoorbeeld geen telefoons, geen verzoekbordjes en niet staan. Daar hield iedereen zich aan en degene die dat niet deed, kreeg meteen een tikje op de schouders. Tuurlijk, er werd uitbundig geklapt, maar pas na een nummer of wanneer Bruce daar om vroeg.

Op een mooie manier staat Bruce stil bij het overlijden van Clarence ("Hij was elemental. Toen ik hem verloor, was het als het verliezen van de regen") of zijn depressies ("Jongens, suicide watch is voorbij", grapte hij bij de overgang naar het vrolijke 'The Wish'). 'Tougher Than the Rest' en 'Brilliant Disguise' met Patti is prachtig. Ik hoop dat ze bij alle shows aanwezig blijft. De interactie tussen Bruce en Patti heeft altijd iets speciaals, of dat nou voor 60 duizend mensen is of voor 967. 'Born in The USA' speelt Bruce in de versie met slidegitaar, erg gaaf in zo'n kleine zaal. 'Land of Hope and Dreams' loopt zonder pauze over van 'Dancing in the Dark' en dat werkt goed.

Hoogtepunt voor mij was 'The Wish'. Een prachtig nummer, dat Bruce eigenlijk veel te weinig heeft gespeeld. Wat me wel opviel was dat Bruce zich opmerkelijk strak aan zijn show hield. Hij besteedde op geen enkele manier aandacht aan het overlijden van Fats Domino. Daarnaast blijft hij ver weg van het bekritiseren van zijn omstreden president. Maar eigenlijk is het ook wel goed zo. Het draait bij Springsteen on Broadway om de muziek, het verhaal en uiteindelijk de boodschap van Bruce. Dat doet hij met passie en gemeend. Voor mij was het een onvergetelijke avond.


Foto: Jeff Ross


Springsteen on Broadway officieel geopend
12 oktober

Donderdag 12 oktober ging Springsteen on Broadway na zeven succesvolle try-outshows officieel van start. Bruce koos voor dezelfde setlist die hij sinds de derde show speelt. In de zaal zaten veel bekende Amerikanen en bekenden van Bruce.

Onder anderen Little Steven, Max Weinberg, Nils Lofgren, Jake Clemons, Tom Hanks, Steven Spielberg, Edward Norton, Jimmy Iovine, Brian Williams en Jon Stewart waren aanwezig.
Nu de shows officieel begonnen zijn, verschijnen ook de eerste recensies in de pers. En de media zijn bijna unaniem lovend:Uiteraard is er ook altijd een uitzondering op de regel, NJ.com gaf een negatieve review:
NJ.com: Sorry Bruce fans, but Springsteen on Broadway is a dud


Kleine wijziging in derde Broadway-show
5 oktober

Springsteen heeft donderdagavond 5 oktober de derde try-outshow gespeeld op Broadway. Ten opzichte van de vorige twee voorstellingen wijzigde hij een nummer: in plaats van 'The Ghost of Tom Joad' speelde hij 'The Rising'.

Ook werd de monoloog door deze setwijziging iets aangepast. Bruce heeft aangegeven dat de shows grotendeels een vaste vorm gaan hebben, maar wellicht dat hij de definitieve vorm nog niet gevonden heeft of dat hij op een paar plekken in de show toch ook wijzigingen wil aanbrengen.

Update 8-10: Bruce hield bij de twee volgende shows (op 6 en 7 oktober) vast aan deze setlist.

Setlist 5-10: Growin' Up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / Brilliant Disguise (met Patti Scialfa) / The Rising / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run


Tweede show op Broadway
4 oktober

Woensdagavond 4 oktober was de tweede Springsteen on Broadway-show in het Walter Kerr Theatre. Oscar Rosenboom zag de voorstelling en was diep onder de indruk: "Anders dan bij andere concerten voert hij hier echt een soort toneelstuk op. Bruce vertelt zijn verhalen en daar draait de show om. En wat kan die man prachtig vertellen."

De show is, zoals Bruce zelf al in interviews aangaf, een vast geheel, dus zat er geen wijziging in de nummerkeuze of in de verhalen die hij vertelde. Oscar mailde ons vlak na de show: "Ik kan haast niet beschrijven wat er vanavond hier is gebeurd. Twee uur lang had ik kippenvel, lachen, huilen. Ik ben zo'n gelukkig iemand dat ik hier bij mocht zijn. Anders dan bij andere concerten voert hij hier echt een soort toneelstuk op. Bruce vertelt zijn verhalen en daar draait de show om. De muziek is puur als ondersteuning van de verhalen. En wat kan die man prachtig vertellen."


Foto: Oscar Rosenboom.

Oscar: "De setlist, als je het zo mag noemen, kende geen verrassingen. Maar de uitvoeringen waren zo intens. Of anders dan ik ooit heb gehoord. Vooral 'The Promised Land' viel op doordat Bruce er een wat vrolijkere uitvoering van maakte. 'My Hometown' was zo gevoelig dat bijna niemand het droog hield. 'Tenth Avenue Freeze-out' op piano, met in het midden een verhaal over overleden dierbaren met als grootste klap natuurlijk Clarence Clemons. Daarna kwam Patti op met een introductie vol humor en liefde. Samen deden ze 'Tougher than the Rest' (Bruce op piano) en 'Brilliant Disguise' (op gitaar) op zo'n manier dat je overtuigd bent dat die twee echt bij elkaar horen. Bruce ging bij een paar stukken aan de rand van het podium staan en zong dan onversterkt de zaal in. Vooral het laatste stuk van 'The Ghost of Tom Joad' was magistraal op die manier.
'Dancing in the Dark' ging vloeiend over in 'Land of Hopes and Dreams' en als afsluiter 'Born to Run' in een werkelijk prachtige versie. Hij eindigde met een gebed dat hij vroeger op school tot vervelens toe elke dag moest herhalen en waarbij hij zich altijd stierlijk verveelde. Hij deed dat na door heel monotoon iets onverstaanbaar te mompelen; hij gaf aan dat hij dat in deze tijden wel passend vond. Daarna riep de hele zaal: 'Amen'. Het leek wel de kerk. Bruce haalde vervolgens Patti nog een keer het podium op om samen afscheid van het publiek te nemen en toen was het alweer voorbij en bleven 960 mensen helemaal in vervoering achter."


Foto: Oscar Rosenboom.

Voorkant van het programmaboekje (foto: Oscar Rosenboom).

Boven op het balkon was de beenruimte aanzienlijk kleiner dan onder in de zaal, vond Oscar. "Ik kreeg zelfs kramp in mijn kuiten. En ze zijn heel streng tegen mensen die foto's of video's willen maken. Helaas stond de bewaker pal achter me, dus helaas kon ik maar een paar foto's aan het einde maken. Er waren twee plekken waar merchandise werd verkocht. In het orchestra-gedeelte achterin aan de bar en boven ook op een klein plekje. Veel keuze is er niet: een drinkbeker, twee soorten T-shirts, een vest, de paperbackuitvoering van het boek Born to Run en een poster. Bij het plaatsnemen op je plek krijg je een soort programmaboekje. Niet alleen voor de Bruce-show maar wel grotendeels. Het vreemde daaraan vond ik de laatste pagina: reclame voor Stubhub, de website die de kaarten voor waanzinnige prijzen te koop aanbiedt."

Oscar had Bruce weer opgewacht bij het theater. "Patti was nu wel mee, zij stapte als eerste uit de auto. Daarna stapte Bruce uit, hij droeg zijn eigen tas. Hij leek een stuk meer ontspannen dan gisteren en nam iets meer de tijd om naar het wachtende publiek te zwaaien. Er kon zelfs een handkusje vanaf voor een dame naast mij. "


Merchandisestand (foto: Oscar Rosenboom).

Oscar: " Een tip voor mensen die nog geen kaart hebben en toch willen gaan: boek een vlucht naar New York en ga op tijd bij het theater staan. Vandaag zijn opnieuw ongeveer twaalf mensen gelukkig geworden met een kaartje bij de kassa. Hou er rekening mee dat je genoeg geld op je creditcard hebt staan. Veel keuze is er niet en je moet natuurlijk meteen beslissen. Ik heb na afloop een Nederlandse moeder en dochter gesproken die dus twee kaarten van $500 konden kopen, maar de daglimiet van de creditcard bleek niet meer voldoende. Alleen de moeder kreeg een kaart van $500 en de dochter bleef buiten staan."


Foto: Oscar Rosenboom.


Eerste try-outshow Springsteen on Broadway
3 oktober

Op 3 oktober is Springsteen zijn Broadway-reeks begonnen met een eerste try-outshow. In twee uur en twee minuten speelde Bruce vijftien nummers, waarvan twee met Patti Scialfa. Bruce droeg de show op aan de maandag overleden zanger Tom Petty, zijn familie en band The Heartbreakers. Oscar Roosenboom had alleen kaarten voor vanavond, maar sprak wel met bezoekers van deze eerste show: "Iedereen had de indruk dat de show flink geregisseerd is."

Voordat de concertreeks officieel van start gaat op 12 oktober, zijn er zeven try-out shows in het Walter Kerr Theatre. Bruce heeft in interviews aangegeven dat hij elke avond een vastomlijnde show zal geven, dus de setlist bevatte dezelfde nummers als in de eerste repetitieshow in New Jersey en de repetitie op Broadway. Bruce begeleidde zichzelf op akoestische gitaar en piano. Tussen de nummers door vertelde hij verhalen en las hij voor uit de biografie.


Foto's: Phyllis Rogers (links) en Dave Gaetano (rechts).


Foto: Dave Gaetano (rechts).

Oscar Rosenboom is in New York en heeft een kaartje voor de show van vanavond (4 oktober). Hij nam gisteren al een kijkje bij het theater en mailde: "Ik heb vandaag bij het Walter Kerr Theatre gestaan. Vele mensen stonden in de cancellation line, hopend op een kaartje. Het was er erg gezellig uiteraard. Ook Britse en Duitse mensen gesproken, geen Nederlanders. Kevin Buell was al binnen. Rond vijf uur kwam Bruce aan. Helaas liep hij zonder iets te zeggen gelijk naar binnen, we zagen hem maar drie seconden. De eerste mensen die er stonden, hebben een kaartje kunnen krijgen. Mij lukte het niet, maar het kan dus wel. Morgen wordt mijn dag, die kaart heb ik tenminste."


Foto: Oscar Rosenboom.

Oscar vervolgt: "Voor het theater is een afzetting gemaakt tot aan de parkeerplaats ernaast, met detectiepoortjes. E Street Radio heeft zich daar gesetteld. Na de show heb ik even gepraat met mensen die de eerste show gezien hebben. Er waren geen gekke verrassingen. Bruce praat veel maar niet over de songs zelf zoals bij Storytellers. Iedereen had wel de indruk dat de show flink geregisseerd is. Weinig tot geen ruimte voor gekke dingen. Misschien komt dat ook omdat het de eerste try-outshow is. Hij heeft het heel even gehad over de gebeurtenissen in Las Vegas. Patti deed ook mee met de bekende nummers. Little Steven zat gewoon in het publiek.
Er is een mogelijkheid om binnen merchandise te kopen, maar hiervoor zul je ruim op tijd binnen moeten zijn. Anders is het te druk om wat te kopen voor de show begint. Bruce ging ongeveer drie kwartier na afloop samen met Patti naar buiten om, iets rustiger dan bij het naar binnen gaan, in de klaarstaande auto te stappen."

Setlist 3-10: Growin' Up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / Brilliant Disguise (met Patti Scialfa) / The Ghost of Tom Joad / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run


Repetitie in Walter Kerr Theatre
29 september

Springsteen heeft vrijdag 29 september voor het eerst een repetitieshow in het Walter Kerr Theatre op Broadway gegeven. Bruce speelde dezelfde nummers als bij de eerste try-out in het Pollak Theatre. In een twee uur durende show vertelde hij verhalen uit zijn biografie en zong hij dertien nummers solo en twee met Patti Scialfa.

Een aantal mensen had voor deze show een uitnodiging ontvangen. Buiten stonden zo'n vijftien fans. Vlak voor het begin van de show werden die allemaal gratis toegelaten. Ze kregen een plek op het eerste balkon.

Bruce begon de show met 'Growin' Up' en vertelde daarna over zijn jonge jaren in Freehold, toen hij Elvis op de televisie zag en daarna The Beatles en zo verliefd werd op muziek. 'My Hometown' speelde hij op piano en hij vertelde over de buurt waar hij opgroeide. "Al die tijd heb ik gezongen over het verlaten van die stad en nu woon ik er op tien minuten rijden", grapte Bruce.
Daarna volgden twee nummers over zijn ouders. Eerst 'My Father's House', waarbij hij enkele passages over zijn vader uit het boek aanhaalde. Hij vertelde dat hij als klein jochie zijn vader in een café ophaalde en over de droom die hij later had dat zijn vader op het podium stond. Bij  'The Wish' haalde Bruce de herinnering aan zijn moeder op: hij lag nog in bed als zij opstond om zich klaar te maken om naar haar werk te gaan.


Het podium voor de show.
De reis die hij met Steel Mill en manager Carl Tinker West naar San Francisco maakte, stond centraal bij 'Thunder Road' en 'The Promised Land'. Rond een bluesversie 'Born in the USA' vertelde Bruce over zijn ontmoeting met Ron Kovic, de Vietnam-veteraan die het boek Born on the Fourth of July schreef. Hoewel Bruce bij zijn ontmoeting met Kovic erg op zijn gemak was, had hij het soms moeilijk wanneer hij andere Vietnam-veteranen sprak. Zijn militaire dienstkeuring waarbij hij werd afgewezen passeerde ook de revue. "Ik ben nu blij dat mijn naam niet tussen de oorlogslachtoffers op de gedenkmuur in Washington staat."
'Tenth Avenue Freeze-out' speelde Bruce op piano. Uiteraard kwam Clarence Clemons daarbij ter sprake, net als alle E Street Bandleden overigens. Voor 'Tougher Than the Rest' (op piano) en 'Brilliant Disguise' (op gitaar) kwam Patti Scialfa meezingen. Bruce vertelde dat hij haar ontmoette in de Stone Pony. Hij zei ook dat je in een relatie je masker moet afdoen en elkaar moet kunnen vertrouwen.Voor 'The Ghost of Tom Joad' haakte Bruce aan op hedendaagse immigrantenproblematiek. Bruce vergeleek de huidige immigranten met de Europeanen die in het verleden naar de Verenigde Staten kwamen via Ellis Island. Voor 'Long Walk Home' sprak Bruce over de problemen aan in Charlottesville. "Het moet moeilijk zijn om je buurtgenoten te zien wanneer ze de straat opgaan met brandende fakkels."
'Dancing in the Dark' en 'Land of Hope and Dreams' speelde Bruce achter elkaar, gevolgd door 'Born to Run', waarna hij het einde van de autobiografie voorlas, inclusief het Onze Vader. Hij besloot de show met de overdenking dat hij lang geleden een belofte aan zijn publiek had gedaan om zijn verhaal te vertellen. "Ik hoop dat het jullie helpt bij jullie eigen verhaal."


Bruce repeteert soloshow al voor publiek in New Jersey
19 september

Springsteen heeft op 19 september in het Pollak Theatre van het Center of the Arts van de Monmouth University in West Long Branch, New Jersey, een repetitie van zijn Broadway-show gehouden. Voor een zaal van zo'n tweehonderd genodigden speelde Bruce zo'n vijftien nummers op piano en gitaar en vertelde hij verhalen tussen de gespeelde nummers.

Voorafgaand aan het optreden sprak Dave Marsh de aanwezigen streng toe dat ze niets mochten bekendmaken over dit geheime optreden. Toch is er uitgelekt dat Bruce geen nieuwe nummers speelde en dat Patti Scialfa meedeed op twee nummers.

Update 23-9: De complete setlist van de eerste repetitie op dinsdag 19 september:

Growin' up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / Brilliant Disguise (met Patti Scialfa) / The Ghost of Tom Joad / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run

Op donderdagmiddag 21 september repeteerde Bruce weer in het Pollak Theatre. Vrijdag 21 september oefende Bruce nogmaals voor publiek. Hij speelde bijna dezelfde setlist als de eerste avond, maar in plaats van 'Long Walk Home' speelde hij 'The Rising.In het Pollak Theatre op Monmouth University kunnen ruim 700 toeschouwers, maar bij Springsteens repetitie waren zo'n
200 genodigden aanwezig.

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF