Shows in 2013

6 november New York City, NY - Madison Square Garden Theater
8 februari Los Angeles, CA - Convention Center

Bruce kwam met drie grappen en drie nummers naar Stand Up For Heroes
6 november New York City, NY - Madison Square Garden Theater

Springsteen heeft op 6 november opgetreden bij het Stand Up For Heroes-benefiet. Hij speelde drie nummers. Ook werd er een gitaar van hem geveild, dit begeleidde hij met stukjes van riffs van 'Mystery Train'. Op het eind zong hij er ook nog een regeltje bij: "Train arrived, sixteen coaches long." Leon Verdonschot was erbij en mailde een verslag.

Stand Up for Heroes is een jaarlijks terugkerend benefiet voor de Bob Woodruff Foundation (die veteranen ondersteunt) in het theater van Madison Square Garden. Een enorme (5.600 stoelen) en uitverkochte zaal, die dit jaar voor eenderde is gevuld met de enige mensen die geen hartelijk applaus krijgen van het publiek: vertegenwoordigers van Wall Street.

De eerste staande ovatie van de avond is voor de mensen waar het om draait: de veteranen. Met name een jong echtpaar dat samen vertelt over hun leven nadat hij zonder benen en met één arm terugkwam uit Afghanistan, maakt veel indruk op het publiek. Hierna komen in een hoog tempo de comedians, en dat zijn grote namen. Jon Stewart is het scherpst en meest politiek en Jerry Seinfeld blijkt nog steeds extreem populair, maar zelfs hun ontvangst valt in het niet bij die van Bill Cosby. In Nederland moeilijk voorstelbaar omdat we hem alleen van zijn wat brave tv-serie kennen, maar Cosby is als comedian legendarisch scherp. Ook vanavond. Hij laat de zaal bulderen wanneer hij een veteraan op de eerste rij die een grap hardop afmaakt, toebijt: "Het kan me niet schelen in welke oorlog je hebt gevochten: als ik praat, gedraag je je." Om vervolgens op te merken dat hij al lang voor deze veteranen in oorlogen vocht, "toen er nog niet eens wapens bestonden".

Het eerste muzikale optreden is van Roger Waters van Pink Floyd, die met een vrijwel alleen uit (soms lichamelijk gehandicapte) veteranen bestaande band drie covers speelt ('Imagine', 'Hallelujah' en 'A Change is Gonna Come') en een nummer van Pink Floyd: 'Comfortably Numb'.
Voor de opkomst van Springsteen komt een voor Nederlanders ongebruikelijk moment: er wordt geld opgehaald voor de Bob Woodruff Foundation. Dat gaat erg snel: de veilingmeester vraagt wie 50.000 dollar geeft, en wie gaat staan krijgt applaus en kan meteen afrekenen. Vijf minuten en 500.000 dollar later komt Jon Stewart opnieuw op, en kondigt met een citaat uit 'Born to Run' Bruce aan, die dezelfde euforische ontvangst als Bill Cosby krijgt. Bruce oogt fit, slank en vrolijk, en begint met de opmerking dat het een avond is met vooral comedy in een zaal met veel soldaten, en er vanavond vreemd genoeg nog niet één 'dirty joke' is verteld.

De korte versie: een man gaat met erectieproblemen naar de dokter. Die verwijst hem door naar een waarzegster, die hem een poeder geeft. Dat moet hij op zijn lul strooien, en als hij vervolgens 'one, two, three' zegt zal die recht staan 'als de Washington Tower'. Het werkt wel maar één keer. De man vraagt of hij de erectie weer kan stoppen. 'Simpel', zegt de waarzegster: door 'one, two, three, four', te zeggen. De man gaat naar huis, neemt zijn vrouw mee naar de slaapkamer, strooit het poeder op zijn lul, zegt 'one, two, three' en wil beginnen, als zijn vrouw vraagt: 'What is that "one, two, three" for?'
De grap valt erg goed, en meteen na de lach zet Bruce 'Dancing in the Dark' in, dat bij de openingsregels een hard herkenningsapplaus oogst. Het is een erg goede versie, waarin hij mooi met dynamiek speelt, vergelijkbaar met de live-versie van 'We Are Alive'. De hilariteit is groot als Bruce vervolgens weer een mop vertelt. Die is minder goed, maar, zegt Bruce: "I did't say there were good jokes. I just said: dirty."

Hij vraagt applaus voor zijn vrouw en Patti komt op. Het volgende nummer willen ze samen opdragen aan de gezinnen van de soldaten, zegt Bruce. Wat volgt is een bloedstollende versie van 'If I Should Fall Behind'. De zaal is muisstil. Het is niet de strakste versie ooit, overigens: ze moeten op het eind af en toe wat zoeken naar elkaars timing. Als het nummer is afgelopen en Patti het podium verlaat, laat Bruce de sfeer weer ontspannen door nog een mop. Ook een vieze. Een écht vieze, deze keer, die hij met zichtbaar plezier vertelt.

Vervolgens neemt hij plaats achter de piano, en zet hij 'Dream Baby Dream' in. Het nummer begint als de versie die we kennen van de Devils and Dust-tour, maar halverwege komen de samples van de studioversie erin. En zoals wel vaker wanneer Bruce live met elektronische invloeden werkt: bepaald niet subtiel. Het middenstuk verzuipt daardoor enigszins, met het nummer valt weer op zijn plek wanneer Bruce zijn kruk verlaat en het zingt met alleen maar de zware beat en de samples. De versie is intens en Bruces performance ook, maar het blijft een wat vervreemdend beeld: Bruce als een soort tape-act. Het applaus is dan ook minder hard dan bij de voorgaande twee nummers.

Daarna komt de gastheer weer op voor wat een veiling blijkt van Bruces gitaar. Hij lijkt er zelf aanvankelijk wat ongemakkelijk onder: luisteren naar uitgebreide complimenten aan zijn eigen adres, terwijl hij als een soort mascotte op het podium staat. Maar hij vindt zijn draait door af en toe wat riffs te spelen terwijl de veiling begint. Aanvankelijk lijkt het hoogste bod te blijven steken op 150.000 dollar, maar dan gooit Bruce er extra's in: de koper krijgt ook gitaarles, en een ritje op zijn Harley. De zaal roept om de lasagna van zijn moeder: ze kennen hun (en zijn) klassiekers. Bruce schudt eerst ontkennend, maar gaat dan toch overstag, waardoor het hoogste bod meteen over de 200.000 dollar gaat. Hij voegt er nóg iets extra's aan toe: opnamen in zijn thuisstudio. 250.000 dollar betaalt de hoogste bieder vervolgens. Die krijgt applaus, wat ook meteen het einde van de avond blijkt, waardoor een echt slotapplaus voor Bruce uitblijft.

Als het publiek vervolgens naar de uitgang loopt, meldt de veilingmeester zich via de microfoon nog even. Of de koper zich even wil melden; Bruce wil namelijk zijn gitaar voor hem signeren.Setlist 6-11: Dancing in the Dark / If I Should Fall Behind (met Patti Scialfa) / Dream Baby Dream


Bruce geëerd als Musicares Person of the Year
8 februari Los Angeles, CA - Convention Center

Springsteen is vrijdagavond 8 februari in Los Angeles geëerd als MusiCares Person of the Year. Bij het gala werd Bruce toegezongen door een aantal vakgenoten en hij trad aan het einde van de avond zelf ook op. Daarnaast heeft hij een lange, inspirerende toespraak gehouden, volgens één van de toeschouwers "de beste acceptance speech" die dit event ooit kende, "grappig, gepassioneerd en dankbaar".

Springsteen was met zijn familie en een aantal genodigden naar het Convention Center van Los Angeles gekomen. Tijdens het galadiner was er een veiling voor MusiCares, een stichting die muzikanten met gezondheidsproblemen financieel ondersteunt. Aan het einde van de veiling werd een door Bruce en onder anderen Sting, Elton John, Neil Young, Emmylou Harris, Tim McGraw en Katy Perry gesigneerde Fender-gitaar verkocht. Bruce nam de veiling hiervan over en gooide allerlei extra's bij de gitaar: een uur durende gitaarles door hemzelf, een ritje naast hem in de zijspan van zijn Harley-motor, backstagepasjes en acht concertkaartjes, een rondleiding backstage door Bruce zelf en een diner met lasagne, gekookt door zijn moeder. Het hoogste bod voor dit prijzenpakket was 250.000 dollar.


Bruce veilt een gitaar (links) en ontvangt de Musicares Person of the Year Award uit handen van Neil Portnow,
voorzitter van de National Academy of Recording Arts and Sciences (rechts).


Daarna volgden de muzikale optredens die Jon Stewart op humoristische wijze aan elkaar praatte. The Alabama Shakes trapten af met 'Adam Raised a Cain', gevolgd door Patti Smith met 'Because the Night'. Er waren mooie uitvoeringen te horen van onder andere 'My City of Ruins' door Mavis Staples en Zac Brown, 'I'm on Fire' door Mumford & Sons en 'Streets of Philadelphia' door Elton John op piano.


Bruce met Emmylou Harris (links) en Tim McGraw (rechts).

Juanes begon 'Hungry Heart' soloakoestisch in het Spaans, maar schakelde met de huisband over op een elektrische versie in het Engels. John Legend deed een mooie pianocover van 'Dancing in the Dark'. Sting had problemen met de tekst van 'Lonesome Day' (de teleprompter weigerde bij zijn uitvoering) en Neil Young speelde met zijn band Crazy Horse een harde uitvoering van 'Born in the USA', waarbij zelfs twee dames op het podium meedansten.


Bruce met Elton John (links) en Sting (rechts).

Springsteen kreeg na de optredens een award uitgereikt door de voorzitter van de National Academy of Recording Arts and Sciences, die bij de benoeming als MusiCares Person of the Year hoort. Hij gaf vervolgens een uitvoerige toespraak (audio-opname). Hij noemde de avond "one of the loveliest nights of my life" en "de Italiaanse bruiloft die Patti en ik nooit hebben gehad." Hij ging in op enkele optredens: "John Legend deed me als Gershwin klinken, Neil Young als de Sex Pistols. Wat een avond!" Aan het einde van zijn speech vroeg Bruce iedereen in de zaal om naar voren te komen voor een "stage rush of tuxedos". Hij bedankte alle muzikanten: "Bedankt voor de goede uitvoeringen van mijn nummers. Jullie gaven me het gevoel van een 'person of the year'. En geef me nou die damned gitaar maar."

Bruce speelde met de huisband, waarin Shane Fontayne gitaar speelde en ook Curtis King en Cindy Mizelle zongen. Nils Lofgren, Jake Clemons en Patti Scialfa speelden vanaf het begin mee. Bruce begon met 'We Take Care of Our Own' en 'Death to My Hometown', waarvoor Tom Morello zich bij de band aansloot. Daarna namen E Streeters Roy Bittan, Garry Tallent en Max Weinberg de plaats in achter respectievelijk de piano, bas en drums en zij speelden met Bruce mee met 'Thunder Road' en 'Born to Run'. De avond werd afgesloten met alle artiesten op het podium voor 'Glory Days'. Bruce vroeg ook aan Jon Stewart om mee te doen op saxofoon.
John Legend twitterde na afloop van het event: "I was so honored to be a part of the @springsteen tribute tonight. So many beautiful performances. Very, very inspiring & affirming."Het MusiCares-gala is onderdeel van de Grammy Week. Zondag worden de Grammy Awards uitgereikt. Springsteen is in drie categorieën genomineerd; Best Rock Album (Wrecking Ball), Best Rock Song en Best Rock Performance ('We Take Care of Our Own').

Setlist 8-2:
The Alabama Shakes: Adam Raised a Cain / Patti Smith: Because the Night / Natalie Maines en Ben Harper: Atlantic City / Ken Casey: American Land / Mavis Staple en Zac Brown: My City of Ruins / Mumford and Sons: I'm on Fire / Jackson Browne en Tom Morello: American Skin / Emmylou Harris: My Hometown / Kenny Chesney: One Step Up / Elton John: Streets of Philadelphia / Juanes: Hungry Heart / Tim McGraw en Faith Hill: Tougher than the Rest / Tom Morello en Jim James: The Ghost of Tom Joad / John Legend: Dancing in the Dark / Sting: Lonesome Day / Neil Young en Crazy Horse: Born in the USA

Bruce en de huisband: We Take Care of Our Own (met Patti Scialfa, Jake Clemons en Nils Lofgren) / Death to My Hometown (met Patti Scialfa, Jake Clemons, Nils Lofgren en Tom Morello) / Thunder Road (met Roy Bittan, Max Weinberg, Garry Tallent, Patti Scialfa, Jake Clemons, Nils Lofgren en Tom Morello) / Born to Run (met Roy Bittan, Max Weinberg, Garry Tallent, Patti Scialfa, Jake Clemons, Nils Lofgren en Tom Morello)
Met alle artiesten en Jon Stewart: Glory Days
'Glory Days'-finale met alle artiesten.
Bruce arriveert met zijn familie (van links naar rechts: dochter Jessica, Patti Scialfa, zijn moeder en zus Pamela)
op de rode loper van het Convention Center in Los Angeles.

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF