Shows in 2012

15 december Newark, NJ - Prudential Center
12 december New York City, NY - Madison Square Garden
8 november New York City, NY - Beacon Theatre
5 november Madison, Columbus en Des Moines
2 november New York City, NY - NBC Studios, Rockefeller Plaza
27 oktober Pittsburgh, PA - Soldiers & Sailors Memorial Hall
23 oktober Charlottesville, VA - nTelos Wireless Pavilion
18 oktober Ames, IO - Hilton Arena
18 oktober Parma, OH - Cuyahoga County Community College Western Campus
16 oktober New York City, NY - Hammerstein Ballroom
22 juli Oslo, Noorwegen - Rådhusplassen
14 maart Austin, TX - Austin Music Hall
2 maart New York City, NY - NBC Studios
27 februari New York City, NY - NBC Studios
25 februari Asbury Park, NJ - The Press Room
12 februari Los Angeles, CA - Staples Center
14 januari Asbury Park, NJ - Paramount Theatre

Springsteen en de Stones in Newark
15 december Newark, NJ - Prudential Center

Springsteen was gisteravond een van de special guests bij het concert van de Rolling Stones in Newark, New Jersey. Hij speelde mee met 'Tumbling Dice'.Andere special guests waren oud-Stones gitarist Mick Taylor, Lady Gaga, John Mayer, Gary Clark Jr. en de Black Keys. Bruce kwam pas tegen het einde van de set het podium op en zong afwisselend met Mick Jagger de regels van de coupletten van 'Tumbling Dice'. Ook deelde hij met Ronnie Wood een gitaarsolo.Het optreden in het Prudential Center in Newark maakte deel uit van de serie optredens in Newark en Londen waarmee de Rolling Stones hun vijftigjarig bestaan markeren.


Springsteen opent 12.12.12-concert
12 december New York City, NY - Madison Square Garden

Springsteen en de E Street Band hebben het 12.12.12-benefietconcert in Madison Square Garden geopend met een half uur durend optreden. Het concert, waarmee geld werd ingezameld voor de wederopbouw na orkaan Sandy, werd wereldwijd op televisie uitgezonden.

Springsteen startte de avond in New York om half acht met een ingekorte versie van 'Land of Hope and Dreams', inclusief het stukje 'People Get Ready' aan het einde. Patti Scialfa maakte deel uit van de E Street Band, waarin ook alle blazers en achtergrondzangers die tijdens de Wrecking Ball-tour op het podium staan, meededen.


Het tweede nummer was 'Wrecking Ball', gevolgd door 'My City of Ruins', dat Bruce introduceerde met een speech over de schade die de orkaan Sandy had toegebracht in Asbury Park en de Jersey Shore. Aan het einde van het nummer plakten Bruce en de band een couplet van 'Jersey Girl'. Ten slotte vroeg Bruce "my friend and neighbor" Jon Bon Jovi het podium op voor een uitvoering van 'Born to Run'.

Bruce verscheen iets later op de avond, bij het optreden van Bon Jovi, weer op het podium om met de band 'Who Says You Can't Go Home' te spelen. Bij opkomst begroette Bruce eerst oud-Asbury Jukes-lid Bobby Bandiera, die tegenwoordig zijn geld verdient in Bon Jovi.

De rest van de avond kende nog enkele mooie muzikale samenwerkingen, zoals die tussen Eddie Vedder en Roger Waters, en tussen Chris Martin van Coldplay en Michael Stipe van R.E.M. Aan het einde van de show was er een kleine Nirvana-reünie, waar Paul McCartney samen met Nirvana-leden Dave Grohl en Krist Novoselic speelde. Andere artiesten die optraden waren The Rolling Stones, The Who, Billy Joel, Eric Clapton, Alicia Keys en Kayne West. Meerdere kanalen zonden het concert live uit.

Columbia zal een dubbel-cd met opnames van deze show uitbrengen.

Setlist 12-12: Land of Hope and Dreams (incl. People Get Ready) / Wrecking Ball / My City of Ruins (incl. Jersey Girl) / Born to Run (met Jon Bon Jovi) // met Bon Jovi: Who Says You Can't Go Home


Bruce en Patti bij Stand Up For Heroes
8 november New York City, NY - Beacon Theatre

Springsteen heeft gisteravond vier nummers gespeeld, waaronder eentje met Patti Scialfa, en twee moppen verteld in het Beacon Theater in New York bij het jaarlijks terugkerende benefiet Stand Up For Heroes. Het benefiet werd alweer voor de zesde keer georganiseerd door de Bob Woodruff Foundation, dat Amerikaanse oorlogsveteranen steunt.

Na een korte introductie door de vrouw van Bob Woodruff begon Bruce met de akoestische versie van 'We Take Care of Our Own'. Daarna vertelde hij dat hij ieder jaar niet alleen zingt, maar ook een paar slechte moppen vertelt. "Ik ben geen professional, maar ik heb wel een golfgrap." Na zijn grap vervolgde hij met 'Working on the Highway'.
Voor 'Tougher Than the Rest' kwam Patti Bruce versterken, die hij introduceerde als "Miss Patti". Na de mooie uitvoering schudde Bruce nog een mop uit zijn mouw. Hij sloot zijn optreden af met "Land of Hope and Dreams'. Na de uitzending werd Springsteens gitaar nog geveild.

De avond was begonnen met muzikale bijdragen van Max Weinbergs Big Band, waarin ook Eddie Manion met een saxsolo in de spotlight stond. Ook Roger Waters van Pink Floyd trad op en komieken als Ricky Gervais onderhielden het publiek met grappen.

Tegelijkertijd vond er in het Roosevelt Hotel in New York de uitreiking van de Billboard Touring Awards 2012 plaats. Springsteen won in de categorie Top Draw (meest verkochte kaarten).

Een groot deel van uitzending van Stand Up For Heroes is terug te kijken via onderstaande YouTube-link. Springsteens bijdrage begint na 2:01:50.

Setlist 8-11: We Take Care of Our Own / Working on the Highway / Tougher Than the Rest (met Patti Scialfa) / Land of Hope and Dreams


Springsteen op de bres voor Obama in Madison, Columbus en Des Moines
5 november Madison, Columbus en Des Moines

Springsteen heeft maandag 5 november drie rallies voor Obama in drie verschillende staten achter de rug. Bruce maakte zijn opwachting bij de rallies van de Democratische partij om Amerikaanse kiezers toe te spreken, te zingen en om Obama te introduceren.

In de eerste stad die hij bezocht, Madison, Wisconsin speelde Bruce vier nummers: 'No Surrender', 'The Promised Land', 'Forward' en 'Land of Hope and Dreams'. Ook hield hij een speech die na zijn optreden meteen op zijn site werd gepubliceerd.
Bruce vloog vervolgens samen met Patti in Obama's vliegtuig Air Force One naar Columbus, Ohio, waar hij om 21.40 uur Nederlandse tijd optrad met dezelfde vier nummers. 's Avonds vloog hij met de president naar Des Moines, Iowa waar hij (rond 4 uur 's nachts Nederlandse tijd) wederom dezelfde set nummers presenteerde. De optredens waren live te volgen via Ustream en CNN.com.

Springsteens complete optreden in Wisconsin is hier te zien.
Videofilmpjes van de optredens in Ohio:

'No Surrender'
'Promised Land'
'Forward'
Speech
'Land of Hope and Dreams'


Bruce in Madison, Wisconsin.

Bruce in Des Moines, Iowa.


'Land of Hope and Dreams' voor slachtoffers Sandy
2 november New York City, NY - NBC Studios, Rockefeller Plaza

Springsteen en de E Street Band hebben vrijdagavond 2 november 'Land of Hope and Dreams' gespeeld in de telethon voor de slachtoffers van de orkaan Sandy. Eerder in het programma speelde Bruce mee met de band van Billy Joel, Steven Tyler van Aerosmith en presentator Jimmy Fallon, die samen 'Under the Boardwalk' zongen.

Fallon leidde 'Under the Boardwalk' (oorspronkelijk van The Drifters uit 1964) in door te verwijzen naar de schade die Sandy heeft toegebracht, maar dat de boardwalk weer hersteld zal worden. Bruce, met een akoestische gitaar om, zong op de achtergrond in een microfoon met Mark Rivera, de saxofonist van Billy Joels band.Na optredens van Christina Aguilera, Jon Bon Jovi, Billy Joel, Areosmith, Sting en Mary J. Blige, sloten Bruce en de E Street Band de 'Hurricane Sandy: Coming Together'-televisieshow af. Bruce droeg 'Land of Hope and Dreams' op aan de mensen in New York en New Jersey, "and to all those who put their lives on the line with their service this week". Het was een ingekorte versie van de uitvoering die Springsteen deze tour live speelt, inclusief een stukje van 'People Get Ready' aan het einde.


Ook optreden voor Obama in Pittsburgh
27 oktober Pittsburgh, PA - Soldiers & Sailors Memorial Hall

Springsteen trad ook op in Pittsburgh bij een verkiezingsrally van de Democratische partij in de swing state Pennsylvania.

Bruce kreeg bij het optreden in de Soldiers & Sailors Memorial Hall hulp van zijn vriend Joe Grushecky en zijn zoon Johnny, die kwamen meezingen op 'We Take Care of Our Own'.
"Idealisme krijgt het zwaar te verduren tijdens deze verkiezingsstrijd", zei Bruce in zijn speech. "Maar het is de oorzaak van het feit dat we hier vandaag samen zijn. Je zou toch denken dat de wereld open staat voor verandering, voor petitie en voor discussie."


Bruce met Johnny en Joe Grushecky.

De set die Bruce speelde, was bijna gelijk aan die van het vorige optreden in Charlottesville, behalve dat hij 'The River' verving door 'Youngstown'.Setlist 23-10: No Surrender / The Promised Land / Forward / Youngstown / We Take Care of Our Own (met Joe en Johnny Grushecky) / Thunder Road


Democratische partij-rally in Charlottesvile
23 oktober Charlottesville, VA - nTelos Wireless Pavilion

Springsteen trad dinsdagmiddag 23 oktober op bij een rally van de Democratische partij in de universiteitsstad van Virginia.

Het optreden in Charlottesville vertoonde veel gelijkenis met de eerdere twee optredens voor de Democratische partij vorige week in Ohio en Iowa. Springsteen opende met 'No Surrender' en speelde achtereenvolgens 'The Promised Land', 'Forward', 'The River', 'We Take Care of Our Own' en 'Thunder Road'. Hij breidde het inleidend verhaal over het nummer 'Forward', dat hij zogezegd op verzoek van Obama schreef, uit met een imitatie van Obama die hem belde om uit te leggen dat hij een campagnelied nodig had. Bruce kon er niet veel van maken omdat er maar weinig rijmt op Obama.Bruce speelde 'The River' wat sneller dan het origineel en hij gaf het nummer wat meer ritme mee. Voor 'We Take Care of Our Own' zei hij dat het nummer geschreven is als een vraag: "How a country takes care of it's weakest citizens?"'Thunder Road' droeg Bruce op aan voormalig gourverneur van Virginia Tim Kaine, die Bruce eerder had aangekondigd en die zelf in de race is om senator te worden.Setlist 23-10: No Surrender / The Promised Land / Forward / The River / We Take Care of Our Own / Thunder Road


Bruce treedt ook op bij rally in Ames, Iowa
18 oktober Ames, IO - Hilton Arena

Bruce verscheen later op de avond ook bij een rally in Ames, Iowa. Hij speelde daar bijna dezelfde nummers als in Parma, alleen verwisselde hij 'Youngstown' door 'The River' en sloeg hij 'This Land is Your Land' over.

Bruce vertelde hoe het nummer 'Forward' tot stand was gekomen, zo is te lezen op zijn eigen site. Hij had een telefoontje van Obama gekregen, die stelde dat hij nog geen goede campagnesong had, terwijl Mitt Romney wel een countryzanger had weten te strikken. De titelsuggestie van de president was dus 'Forward' (Vooruit), waarop Springsteens commentaar was: "Het is beter dan 'achteruit'. Het is beter dan 'opzij'. En je wilt ook geen bumperstickers met 'ga opzij'." Na het nummer lachtte Bruce: "Kom daar nog maar eens overheen Mitt Romney!"

Setlist 18-10: No Surrender / The Promised Land / Forward / The River / We Take Care of Our Own / Thunder RoadBruce bij rally in Parma, Ohio
18 oktober Parma, OH - Cuyahoga County Community College Western Campus

Bruce heeft een half uur opgetreden bij de politieke rally van de Democratische partij in Parma, Ohio. Voor zo'n drieduizend bezoekers speelde hij zeven nummers op akoestische gitaar en riep hij de mensen op in november te gaan stemmen op president Obama.

Bruce verscheen na oud-president Bill Clinton op het podium. Clinton was zijn speech begonnen door te stellen dat hij nog nooit eerder als warm-up act had gediend voor Bruce Springsteen. Bruce, gewapend met akoestische gitaar en mondharmonica, begon met een snelle uitvoering van 'No Surrender', gevolgd door 'The Promised Land'. Bruce legde uit waarom hij zich weer mengt in de verkiezingsstrijd: "Ik ben hier vandaag voor Ohio, voor president Obama, en omdat ik de afgelopen dertig jaar geschreven heb over de afstand tussen de Amerikaanse droom en de Amerikaanse werkelijkheid. Ik heb die afstand tijdens een groot deel van mijn leven gemeten. Ik heb het van de binnenkant en de buitenkant gezien: als een kind uit de arbeidersklasse in New Jersey, waar mijn ouders het moeilijk hadden, en er niet altijd in slaagden om de eindjes aan elkaar te knopen, tot de Ninth Ward in New Orleans na Katrina (de Ninth Ward was het deel van de stad New Orleans dat het zwaarst getroffen was door de overstroming ten gevolge van de orkaan Katrina, red.), en tot de ontmoetingen met mensen van voedselbanken verspreid over de Verenigde Staten, die dagelijks proberen onze burgers die het moeilijk hebben door de moeilijke tijd die we doormaken, heen te loodsen."Bruce riep de mensen op om te gaan stemmen, want daarmee kunnen ze invloed uitoefenen. Ook noemde hij de goede dingen op die Obama de afgelopen regeerperiode heeft bewerkstelligd: de invoering van een nieuw gezondheidsstelsel in Amerika, de regulering van Wall Street en het redden van autofabrikant General Motors, die nog steeds auto's maakt. "What else would I write about?! I'd have no job without that!"Bruce sprak zijn bezorgdheid uit over vrouwenrechten en over de doorgaande ongelijkheid tussen arm en rijk, die zal doorgroeien "totdat velen eindigen zoals in een lied dat ik in de jaren 80 schreef, 'Jackson Cage': 'Just the scenery in another man's play.' Als we zo velen van onze burgers marginalizeren, zal hun talent, hun energie en hun stem verloren gaan. We zullen hun bijdrage aan dit geweldig land van ons verliezen. We zullen onszelf verarmen en we begeven onszelf op de weg naar de afgrond. Hun kansen moeten worden beschermd, en ik denk dat President Obama dit begrijpt."
Bruce zong daarna een spontaan geschreven lied, getiteld 'Forward', en vervolgde met 'Youngstown'.

'We Take Care of Our Own', het campagnelied van Obama voor deze verkiezingen, speelde Bruce uiteraard ook akoestisch en was in deze vorm een wereldpremière, en volgens velen een hoogtepunt in de set. Daarna volgde een lange versie van 'This Land Is Your Land' en ten slotte 'Thunder Road', waarbij Bruce het publiek steeds aanspoorde om mee te zingen.

De volledige transcriptie van Springsteens speech is te vinden op Backstreets.

De andere filmpjes van Springsteens  optreden zijn te vinden op de YouTube-pagina van WeerwolfManNews.

Setlist 18-10: No Surrender / The Promised Land / Forward / Youngstown / We Take Care of Our Own / This Land is Your Land / Thunder Road


Bruce eert Little Steven als "Big Man of the Year"
16 oktober New York City, NY - Hammerstein Ballroom

Springsteen heeft meegedaan aan het galaoptreden dat Little Kids Rock had georganiseerd voor Little Steven in de Hammerstein Ballroom in New York. Little Steven kreeg de Big Man of the Year Award en werd door tal van muzikanten toegesproken en -gezongen. Bruce gaf een komisch afsluitende speech en speelde mee met drie nummers bij het aansluitende optreden.

Little Kids Rock is een organisatie die als doel stelt om kinderen in achterstandswijken gratis muziekles te geven. Little Steven heeft zich actief ingezet voor deze organisatie en verdiende dit jaar de naar Clarence Clemons genoemde "Big Man of the Year Award". De avond werd voorgezeten door Little Stevens vrouw Maureen en Max Weinberg. Er waren meerdere speeches en een veiling, waarbij onder andere een door Springsteen en de E Street Band gesigneerde elektrische gitaar voor $15.500 verkocht werd. Bruce kwam als laatste spreker op het toneel voordat Little Steven aan het woord kwam.

Bruce noemde eerst Little Kids Rock "something close to Clarence's heart". Daarna richtte hij zich tot Little Steven: "There has been no better bandmate and wingman than Steve. This was almost ruined the first time we decided to live together." Bruce vertelde dat hij en Steve eind jaren zestig gingen samenwonen in Asbury Park in een ruimte die hij "a two men cell in Rahway Prison" noemde en hij vergeleek hun situatie met die van Felix en Oscar in 'The Odd Couple' (een toneelstuk): "Steve was een sloeber, net als Oscar en hij dwong me in de rol van Felix." Bruce maakte bekend dat Steve de toiletbril nooit omhoog deed als hij naar de wc ging: "Steve used to piss all over the toilet seat!" Bruce vertelde ook dat hij zelf een keer aan de telefoon zat met een vriendin, terwijl hij aan het afwassen was en de kraan open stond: "The great Asbury Park flood of 1969."Steve kwam het podium op om zijn dankwoord te geven en hij bedankte eerst Bruce: "Thank you Felix. What a liar! He still pisses on the toilet seat!" Steve hield zijn dankwoord vrij kort en wilde het muzikale deel van de avond laten beginnen: "I don't know about you, but I'm not going to live in a world without great rock and roll. And rock and roll needs to be played live." De huisband verscheen op het podium, met daarbij Bobby Bandiera op gitaar, Charlie Giordano op keyboard en de blazerssectie en het achtergrondkoor dat ook aan de Wrecking Ball-tour deelneemt.Om beurten verschenen tal van muzikanten op het podium die allemaal een bepaalde band met Little Steven hebben. Allen zongen ook een nummer van Little Steven. Darlene Love was present en zong 'Among the Believers' van Steve's soloalbum Voice of America. Jesse Malin deed 'Lyin' in a Bed of Fire' van Steves eerste album Men Without Women. The Midtown Men zongen 'All I Needed Was You' (van Southside Johnny's Better Days-album) en Gary US Bonds deed 'Standing in the Line of Fire', van zijn gelijknamig album. Southside Johnny kwam 'She's Got Me Where She Wants Me' doen, Dion DiMucci en Rubén Blades zongen 'Bitter Fruit' van Steve's Freedom - No Compromise. Elvis Costello deed 'This Time Baby's Gone for Good' waarna Tom Morello op het podium verscheen voor een uitvoering van 'Sun City' (met onder anderen Southside Johnny in het achtergrondkoor). Morello noemde 'Sun City' ook de inspiratie voor zijn afstudeerverslag (Morello studeerde Sociale Wetenschappen aan Harvard University).

Uiteindelijk verschenen Bruce en Little Steven samen op het podium om de finale in te luiden met een duet op 'Until the Good is Gone' (van Men Without Women). Daarna voegde ook Southside Johnny zich bij het duo voor een uitvoering van 'It's Been a Long Time' (van Southside's Better Days). Ten slotte kwamen alle muzikanten het podium op voor het slotstuk 'I Don't Want to Go Home', waarbij Little Steven de leiding nam en iedereen een regeltje liet zingen.Setlist 16-10: Until the Good is Gone (met Little Steven) / It's Been a Long Time (met Little Steven en Southside Johnny) / I Don't Want to Go Home (met alle artiesten)


Bruce en Steve bij herdenkingsconcert Oslo
22 juli Oslo, Noorwegen - Rådhusplassen

Springsteen en Little Steven hebben meegedaan bij het herdenkingsconcert in Oslo, dat werd gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van Anders Breivik, een jaar geleden in het centrum van Oslo en op het eiland Utoya. Bruce zong en speelde gitaar en mondharmonica op 'We Shall Overcome' en Steve zorgde voor extra begeleiding op akoestische gitaar.

Het concert vond plaats op een plein in Oslo naast het stadhuis voor meer dan 50.000 aanwezigen en het werd in Noorwegen rechtstreeks op televisie en via internet uitgezonden. Springsteen zei bij opkomst dat hij en Steve geëerd waren mee te mogen doen: "For all of us who love democracy and tolerance, it's an international tragedy. I send this out as a prayer for a peaceful future for Norway and dedicate it to the families who lost their loved ones."


Bruce met Alejandro Escovedo en Joe Ely op SXSW
14 maart Austin, TX - Austin Music Hall

Springsteen heeft op 14 maart, de avond voor zijn keynote speech, opgetreden op het SXSW-festival in Austin. Met Alejandro Escovedo en Joe Ely speelde hij vier nummers bij de afsluiting van de Austin Music Awards.

Bruce was in Austin om een speech te geven en met de E Street Band op te treden. De avond voor zijn eigen optreden speelde Bruce mee met Texaanse singer/songwriters Alejandro Escovedo en Joe Ely in de Austin Music Hall. Escovedo was ingepland om de show die ter gelegenheid van de Austin Music Awards werd gehouden, af te sluiten. Bruce, Joe Ely en Garland Jeffreys kwamen als special guests meedoen. Joe Ely kwam als eerste gastmuzikant het podium op om met Escovedo een nummer te spelen. Daarna vroeg Escovedo of er nog andere gitaristen waren die mee wilden spelen en verscheen Springsteen op het podium. Samen speelden ze 'Midnight Train' van The Flatlanders, een groep muzikanten waarin Joe Ely speelt.

  
'Always a Friend', een nummer dat Bruce al vaker met Escovedo heeft gespeeld, volgde. De eerste keer dat Bruce dit nummer met Escovedo deed was tijdens de Magic-tour. Deze uitvoering maakte onderdeel uit van The Magic Tour Highlights. Na 'Always a Friend' speelden ze Woody Guthrie's 'Going Down the Road Feeling Bad', een nummer dat Bruce in het verleden vaak met Ely gespeeld heeft. Ely verliet vervolgens het podium en Garland Jeffreys kwam in zijn plaats meedoen op de afsluiter 'Beast of Burden' van The Rolling Stones.


Bruce met links Alejandro Escovedo en rechts Joe Ely.

Setlist 14-3: Midnight Train / Always a Friend / Going Down the Road Feeling Bad / Beast of Burden


Interview en optreden bij Late Night
2 maart New York City, NY - NBC Studios

Springsteen was vrijdagavond 2 maart wederom te gast bij Late Night with Jimmy Fallon. Na het optreden van maandag, speelde hij nu drie nummers met de E Street Band, gaf hij een interview en deed hij mee aan een komische sketch met Jimmy Fallon aan het begin van de show.

Net als bij zijn bezoek in november 2010 opende het programma met een sketch waarin Jimmy Fallon Neil Young nadeed en Bruce een jongere uitvoering van zichzelf speelde. Deze keer speelde Fallon een akoestische versie van 'Sexy and I Know It' van het rappersduo LMFAO. Bruce stapte halverwege het nummer in de spotlight, verkleed als de Springsteen van de Born in the USA-tour.


Bruce als zichzelf en Jimmy Fallon als Neil Young bij de sketch aan het begin van Late Night.


Na deze grappige start ging Bruce bij Fallon aan het bureau zitten voor een interview. Fallon liet Bruce commentaar geven op de kleding die hij droeg op foto's van hemzelf door de jaren heen. Ook vertelde Bruce dat hem en Little Steven in de jaren zeventig de toegang tot Disney World werd ontzegd, omdat ze beiden een bandana droegen die ze niet af wilden doen. Fallon vroeg Bruce ook naar het optreden in Göteborg in de Born in the USA-tour dat het Ullevi stadion ruïneerde.

Na het gesprek met Fallon traden Bruce en de E Street Band op. Met speciale gast Tom Morello deden ze 'Death To My Hometown' en 'Jack of All Trades'. De E Street Band was aangevuld met de volledige blazerssectie die ook mee op tour gaat. Slotstuk was 'The E Street Shuffle', waarbij ook The Roots, de huisband van Fallon, meespeelde. Aan het einde van het nummer gebaarde Bruce naar het publiek om van de tribune te komen. Bekijk de filmpjes van alle optredens en het interview.


Twee nummers bij eerste Late Night-optreden
27 februari New York City, NY - NBC Studios

Springsteen heeft op maandagavond 27 februari twee nummers gespeeld bij Late Night with Jimmy Fallon: 'We Take Care of Our Own' en 'Wrecking Ball'.

De blazerssectie deed niet mee. De E Street Band, waarvan ook Patti Scialfa deel uit maakte, was alleen aangevuld met Curt Ramm op trompet. Soozie Tyrell speelde viool en achtergrondzangers Curtis King en Cindy Mizelle deden ook mee. Vrijdagavond 2 maart is het hele programma van Jimmy Fallon gewijd aan Bruce.


Springsteen bij benefiet voor overleden trainer
25 februari Asbury Park, NJ - The Press Room

Springsteen was 25 februari in The Press Room in Asbury Park waar een benefiet werd gehouden voor de kinderen van de onlangs overleden Tony Strollo, zijn persoonlijke trainer. Bruce speelde met de plaatselijk bekende band Boccigalupe and the Bad Boys zeven nummers.

De Press Room, een klein muziekcafé in Asbury Park, was met 200 aanwezigen afgeladen vol. Er waren optredens van verschillende plaatselijke muzikanten en er werd een veiling georganiseerd. Afsluiter van de avond waren Boccigalupe and the Bad Boys. Springsteen speelde op een geleende Fender Stratocaster mee met de soulcovers 'Soul Man' (bekend van Sam and Dave), 'Knock on Wood' en '634-5789 (Soulsville, USA)' (van Eddie Floyd en Steve Cropper). Daarna de rock 'n' roll-uitvoering van de 'Detroit-medley', bekend van Mitch Ryder and the Detroit Wheels, gevolgd door Sam and Dave's 'Hold on, I'm Comin''. Springsteens eigen 'Tenth Avenue Freeze-out' sloot de set af. Bruce wisselde de zangregels af met  John Oeser, de zanger van The Bad Boys. Bruce kwam na 'Tenth Avenue' nog terug voor een toegift: 'Rosalita (Come Out Tonight)'. In het publiek waren ook Eddie Manion en Jake Clemons aanwezig.Eerder op de avond trad ook Tony's broer Michael Strollo op, voormalig leadzanger van de uit Long Branch afkomstige band Exit 105 en nu solomuzikant. Hij speelde een akoestische set, met onder andere het nummer 'Could Die Young Tonight', wat volgens Michael het favoriete nummer van zijn broer was. Enkele oplettende aanwezigen zagen dat op de achtergrond, bijna onopvallend in het donker, Springsteen op akoestische gitaar zat mee te spelen bij dit en enkele andere nummers van Michael Strollo.


Bij het optreden van Michael Strollo (links) speelde Bruce mee op akoestische gitaar.

Tony Strollo was Springsteens persoonlijke fitnesstrainer en assistent bij de afgelopen tours. Strollo overleed op 7 februari op 40-jarige leeftijd. De benefietshow in The Press Room was in kort tijdsbestek georganiseerd om de weduwe van Strollo en de twee jonge kinderen van het stel financieel te steunen.Setlist 25-2:

Met Michael Strollo: o.a. Could Die Young Tonight

Met Boccigalupe and the Bad Boys: Soul Man / Knock On Wood / 634-5789 (Soulsville, USA) / Detroit-medley / Hold On, I'm Comin' / Tenth Avenue Freeze-out / Rosalita (Come Out Tonight)


Springsteen dolt met organist Tony 'Boccigalupe' Amato.


Overdonderend Grammy-optreden
12 februari Los Angeles, CA - Staples Center

Bruce met Paul McCartney na afloop van de Grammy Awards.

Springsteen en de E Street Band hebben zondagavond 12 februari de Grammy Awards-show in Los Angeles geopend met een energieke en volgens sommigen overdonderende uitvoering van 'We Take Care of Our Own'. De band was aangevuld met een 14-koppig strijkersensemble. Bruce speelde aan het einde van de show mee in de finale met Paul McCartney.

Bruce opende 'We Take Care of Our Own' met de opmerking "America, are you alive out there?" en stortte zich daarna vol overgave in het nummer. De band klonk strak en Steve deelde de microfoon met Bruce aan het einde van het nummer. Ook Patti Scialfa, Soozie Tyrell en de achtergrondzangers Cindy Mizelle en Curtis King maakten deel uit van de band. De blazerssectie deed niet mee. Vanwege het strijkersensemble kon Garry Tallent niet op zijn gebruikelijke plek op het podium staan. Hij stond nu rechts van Bruce, op de plek van Clarence.

Bekijk de uitvoering van 'We Take Care of Our Own'.

Tijdens Springsteens optreden waren onder anderen Paul McCartney, Lady Gaga en Coldplay-zanger Chris Martin in het publiek te zien. Na afloop van het optreden zei rapper LL Cool J, die de avond presenteerde, tegen het publiek: "Zoals altijd heeft Bruce Springsteen het over de tijd waarin we leven." Daarna gaf hij aan te willen beginnen met een gebed voor de overleden Whitney Houston, die anders ook op het Grammy Awards-feest aanwezig zou zijn geweest. In 1994 kreeg Springsteen nog uit handen van Houston een Oscar uitgereikt voor 'Streets of Philadelphia'. Helaas werd vanwege het overlijden van Houston het geplande eerbetoon aan Clarence Clemons afgelast. Saxofonist Maceo Parker die het eerbetoon zou houden, meldde dit in een Facebook-bericht. De beroemde funk-, soul- en jazzsaxofonist speelde ooit samen met Clarence het nummer 'Saxman' op het album Lucky Man van Dave Koz.

Aan het einde van de show haalde Paul McCartney Bruce samen met Dave Grohl en Joe Walsh het podium op. Met hen speelde Bruce mee bij het laatste deel van de Beatles-medley 'Golden Slumbers', 'Carry that Weight' en 'The End' , waarbij McCartney de gitaarsolo's onder de verschillende muzikanten verdeelde. Bruce brak een snaar in het gitaargeweld.

Bekijk het optreden van Bruce met Paul McCartney (vanaf 4:10).

The Promise-box won de Grammy Award in de categorie Best Boxed or Special Limited Edition Package. De onderscheiding gaat uiteraard niet naar Springsteen, maar naar de ontwerpers Dave Bett en Michelle Holme van Columbia Records.


Bruce bij Light of Day in Asbury Park
14 januari Asbury Park, NJ - Paramount Theatre

Bruce bij LIght of Day. (Foto: Stephanie Huys)

Springsteen heeft zaterdagavond 14 januari meegedaan aan het Light of Day-festival in Asbury Park. In het Paramount Theatre speelde hij mee met Joe Grushecky, Willie Nile en Garland Jeffreys. Ook trakteerde hij het publiek in het uitverkochte theater op een soloakoestische 'Incident on 57th Street'. 

Deze week vonden op verschillende locaties in Asbury Park optredens plaats in het kader van het jaarlijkse Light of Day-festival. Hoewel er ook vandaag nog enkele optredens zijn, was de zaterdagavondshow in het Paramount Theatre de grote finale. Aangezien Bruce een dag eerder in Asbury Park was gespot voor de opnames van een videoclip, was de verwachting groot dat hij ook bij het festival zijn opwachting zou maken.


Bruce speelt mee met Willie Nile (links) en Joe D'Urso (uiterst rechts). (Foto: Ron Ring)

Er stonden veel van Springsteens muzikale vrienden op het programma. Bruce verscheen voor het eerst  bij Garland Jeffreys op het toneel. Met de New Yorkse singer/songwriter speelde hij 'Wild in the Streets', een nummer dat ze al eens eerder samen speelden bij kerstshows van Springsteen in Asbury Park. Bij het optreden van Willie Nile verscheen Bruce samen met Joe D'Urso op het podium, om mee te jammen met het nummer 'One Guitar'.


Bruce speelt na zijn gastoptreden met Willie Nile (links) een akoestische versie van 'Incident on 57th Street'
(rechts). (Foto's: Ron Ring)

Bruce deed niet mee aan het optreden van Southside Johnny and the Poor Fools, een groep muzikanten, onder wie Soozie Tyrell en Jeff Kazee, waar Southside in een akoestische setting mee optreedt naast zijn gebruikelijke shows met de Asbury Jukes. Later op de avond zei Bruce wel dat hij het optreden van Southside had gezien: "Het was een schok om Southside gitaar te zien spelen. Er klopt iets niet in dat plaatje."


Vlak voordat Joe Grushecky and the Houserockers zouden optreden, ging het gordijn voor het podium omhoog en stond Bruce alleen in de spotlight met een akoestische gitaar om 'Incident on 57th Street' te spelen. Dit deed hij vorig jaar bij het tweede optreden in de Soldiers and Sailors Hall in Pittsburgh ook voorafgaand aan het optreden van Grushecky.


Bruce treedt op met zijn muzikale vriend Joe Grushecky. (Foto's: Ron Ring)

Bruce zit op het drumstel van Houserocker-drummer Joffo Simmons. (Foto: Stephanie Huys)

Na deze akoestische opener kondigde Springsteen Joe Grushecky and the Houserockers aan en maakte plaats voor zijn vriend. Grushecky vroeg Bruce na hun eerste nummer 'East Carson Street' alweer terug het podium op. Een set met Springsteen-nummers en Grushecky-nummers waar Bruce in het verleden al vaker op meedeed, volgde.
Bruce sprak over American football. De Pittsburgh Steelers, de club uit de stad van Joe Grushecky, was verslagen voor de titelstrijd en Bruce zei dat hij dit jammer vond. De New York Giants doen nog wel mee en Springsteens favoriete team speelt zondag een wedstrijd tegen de Green Bay Packers. "Er komt een grote blauwe trein aan (de Giants spelen in een blauw tenue, red.), ik heb er een goed gevoel over."
Bruce was in een goede bui. Hij ging boven op het drumstel zitten van Houserocker-drummer Joffo Simmons. En tijdens 'Johnny 99' maakte hij het de toetsenist moeilijk toen hij op het keyboard meespeelde met zijn voet en kont. Tussen de nummers door nam Bruce een glaasje tequila aan. Bij 'Because the Night' kwamen muzikanten John Eddie, Garland Jeffreys en Willie Nile meedoen.

Voordat hij het volgende nummer inzette, vertelde Bruce dat hij normaliter om deze tijd al in bed zou liggen. "Ik heb nog een kind in huis wonen en ik maak 's ochtends de pannekoeken. Naast de gitaar ben ik ook de chauffeur en de snelle kok. En wanneer ik van het podium stap, is er een red headed woman die mij daar aan herinnert." Tijdens 'Waitin' on a Sunny Day' sprong Springsteen van het podium de zaal in en ging hij op een paar stoelen staan om daar verder te zingen. Bruce kreeg een handpop aangereikt waar hij wat mee dolde en daarna spoorde hij het publiek aan mee te zingen.

Bruce neemt een shot tequila. (Foto: Ron Ring)

'Pumpin' Iron, Sweatin' Steel' is een klassieker van Joe Grushecky and the Houserockers die bij hun shows nooit ontbreekt. Bij 'Light of Day' kwam Max Weinberg meespelen op drums. Daarna werd Bob Benjamin, organisator van Light of Day, het podium opgehaald. Bruce vroeg hem hoe lang ze elkaar kennen. "Vanaf het eerste concert van de Darkness-tour in Buffalo in 1978. Ik was een stalker in het hotel", aldus Benjamin. Bruce herinnerde zich dat hij Benjamin om advies vroeg over de T-shirts die hij voor het eerst bij een tour verkocht: "Ik had zelf geen benul", zei Bruce.
Springsteen had nog geen zin om de avond af te sluiten en vervolgde met 'The Promised Land'. Daarna werd Bob Benjamin door alle artiesten op het podium met 'Happy Birthday' toegezongen. Bob kreeg uit handen van Bruce een verjaardagtaart. Benjamin deelde vervolgens met Bruce de microfoon tijdens 'Twist and Shout'. De avond werd, inmiddels was het al na 2 uur 's nachts, afgesloten door een akoestische 'Thunder Road' op een volgestroomd podium, met Bruce op gitaar, terwijl de andere muzikanten en het publiek meezongen.

Stephanie Huys reisde met haar vriend Peter Rondelez naar Asbury Park en schrijft: "Gisteravond is een droom van mij en mijn vriend eindelijk in vervulling gegaan: Bruce live zien in Asbury Park. Het was meteen één van de meest memorabele en emotionele concerten die ik ooit mocht meemaken. Na een nummer met Garland Jeffreys en Willie Nile te hebben meegespeeld, was het uitkijken naar de set van Joe Grushecky, waar Bruce de voorgaande jaren telkens een aantal nummers bij meespeelde. Maar wat volgde, hadden we nooit kunnen hopen, het gordijn ging omhoog en in plaats van Grusheky met zijn band, stond Bruce daar moederziel alleen met zijn akoestische guitar en zette hij 'Incident on 57 Street' in. De hele zaal veerde als één man op om het nummer mee te zingen.
Bruce verdween daarna kort weer achter de schermen maar even later kwam hij terug om nog twee uur (!) de pannen van het dak te spelen met de band van Grushecky. Hij speelde met zoveel intensiteit en vuur, zelden zo'n gedreven optreden gezien. Dat belooft wat voor de komende tour! Hoogtepunten? 'Adam Raised a Cain (met de kracht van een orkaan), 'Atlantic City' waarbij Bruce steeds de zin "everything dies baby that's a fact, but maybe everything that dies someday comes back" zong met zijn vuist gebald en wijzend naar de lucht, duidelijk als eerbetoon aan Clarence. Een uitbundige 'Johnny 99', Max Weinberg die kwam meedrummen op 'Light of Day' en een ontroerend 'Thunder Road' waarbij Bruce geen woord zelf zong, maar hij de hele zaal liet zingen. Het was een  avond om nooit meer te vergeten."


Bruce met Garland Jeffreys en Willie Nile. (Foto: Ron Ring)

Het Light of Day-festival vond dit jaar voor de twaalfde keer plaats. Het begon ooit in november 1998 met een optreden van Grushecky tijdens het veertigste verjaardagfeest van Bob Benjamin, de manager van Joe Grushecky. De Light-of-Day-stichting die dit festival organiseert, zamelt geld in voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson en is opgericht door Benjamin, die zelf ook aan deze ziekte lijdt waar nog geen geneesmiddel voor is. Bruce heeft aan negen van de twaalf jaargangen meegewerkt. Voorafgaand aan de show in het Paramount Theatre dit jaar gaven Benjamin en Grushecky een televisie-interview waarin ze vertelden over de Light of Day-stichting en het jaarlijkse festival.


Bob Benjamin krijgt van Bruce een taart voor de 12e verjaardag van Light of Day. (Foto: Stephanie Huys)

Setlist 14-1:
Wild in the Streets (met Garland Jeffreys) / One Guitar ( met Willie Nile en Joe D'Urso)
Incident on 57th Street (soloakoestisch)
Met Joe Grushecky and the Houserockers: Darkness on the Edge of Town / Never Be Enough Time / Adam Raised a Cain / Save My Love / Talking to the King / Atlantic City / Johnny 99 / I'm Not Sleeping / Because the Night (met John Eddie, Willie Nile en Garland Jeffreys) / Waitin' on a Sunny Day / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Light of Day (met Max Weinberg) / The Promised Land (met Max Weinberg)
Met alle artiesten en Bob Benjamin: Twist and Shout / Thunder Road (akoestisch)


'Thunder Road' met alle artiesten en aanhang op het podium, Max Weinberg op drums en Bob Benjamin
naast Bruce. (Foto: Ron Ring)

OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF