Informatie over Springsteen-internetmagazine en fanclub Be True

Be True is het Nederlandstalige Bruce Springsteen-internetmagazine  en fanclub voor Springsteen-fans.
Op Be True vind je nieuws, foto's en achtergrondinformatie over Bruce Springsteen, de E Street Band en aanverwante artiesten. Be True bevat exclusieve artikelen en foto's. Het is de bedoeling dat deze niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan privé-gebruik: het lezen en bekijken hiervan.

De makers Jos Westenberg en Muriël Kleisterlee (e-mail: contact@betrue.nl) wensen je veel plezier bij het lezen en bekijken van deze site. Muriël Kleisterlee runt ook het mediabureau www.redactiepalet.nl en is in te huren als freelance eindredacteur/journalist/tekstschrijver/bladen- en boekenmaker.

Website-ontwerp: Martijn Harleman
Medewerkers: Johan van Es (tree-administrator) & Kari-Anne Fygi
Fotografen menufoto's: Rob Verhorst, René van Diemen & Harry Scott
Programmeerwerk: Online Supporter 

 

Meld nieuws!
Schroom niet om nieuws dat niet op onze website staat aan ons door te geven via contact@betrue.nl. Daarmee help je ons bij het omvangrijke en tijdrovende werk dat het onderhouden van deze website met zich meebrengt. Aarzel ook niet om eventuele fouten of niet-werkende links aan ons door te geven.

Geschiedenis Be True
Tourboek Rising High
Tourboek Magic Nights
Be True in de media
Release parties, previews & fanmeetings 
Presales en kaartverkoop Nederlandse concerten 
Verlotingen, prijsvragen, kortingen en andere acties 
Cd-trees


Geschiedenis Be True

Be True bestaat sinds 13 september 2000. De website is opgericht door Jos Westenberg (wetenschappelijk onderzoeker) en Muriël Kleisterlee (eindredacteur/bladenmaker), die deze website ook beheren. In de eerste jaren kregen zij vaste redactionele versterking van Kari-Anne Fygi (eindredacteur/journalist). 
Sinds het najaar van 2002 is Be True te bereiken via de makkelijk te onthouden URL www.betrue.nl. Bij het 5-jarig bestaan van Be True in september 2005 heeft de gehele website een nieuwe vormgeving gekregen, ontworpen door webdesigner Martijn Harleman. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan is de site  in november 2010 weer gerestyled door Martijn.
Be True heeft artikelen gepubliceerd met medewerking van onder anderen Leon, Kluun, Tom Engelshoven, Bram van Splunteren en popfotograaf Rob Verhorst.

  

Rising High
In juni 2004 heeft Be True een boek uitgegeven over de Rising-tour, getiteld Rising High - Be True Rising Tourboek (ISBN: 90-808775-1-4). Dit boek telt 96 full-colour pagina's op A4-formaat en is ingenaaid in een stevige dubbele kaft (paperback). Rising High heeft een oplage van 1300 stuks en is inmiddels uitverkocht. Rising High is gerecenseerd in muziekbladen Oor en Aloha en in het Algemeen Dagblad.Magic Nights
In juni 2009 heeft Be True een boek uitgegeven over de Magic-tour, getiteld Magic Nights - Be True Magic Tourboek (ISBN: 978-90-808775-2-8). Dit boek telt 160 full-colour pagina's geïllustreerd met 343 foto's en is in een luxe hardcover-uitvoering uitgebracht. Magic Nights heeft een oplage van 2.000 stuks en is inmiddels voor bijna 90 procent uitverkocht. Magic Nights kreeg een uiterst lovende recensie op Muziek.nl en stond in de rubriek Must Haves van het entertainment magazine Off the Record.

 

Be True in de media
Be True heeft al vaak de aandacht van de Nederlandse media getrokken:

 • 16 augustus 2002: het RTL-journaal laat bij een item, waarin het concert van 22 oktober 2002 in Ahoy' wordt aangekondigd, beelden zien van de website van Be True. Dit was nog de oude, allereerste versie van de site, met de lichtgele achtergrond.• 2 & 3 september 2002: Be True's persbericht over de misstanden die plaatsvonden bij de voorverkoop voor Ahoy' op 31 augustus haalt drie kranten (het Leidsch Dagblad, Trouw en het Algemeen Dagblad) en Radio 2. Radio 2 interviewt de directeur van Mojo over GWK- en Postkantoor-medewerkers die kaarten achterhielden.
• 7 september 2002: de website van Be True wordt in muziekblad Oor getipt in de categorie FAN-TASTISCH.
• 26 september 2002: naar aanleiding van een van de krantenartikelen neemt het tv-consumentenprogramma Ook dat nog! contact op met Be True en wijdt in haar uitzending van 26 september een item aan de wantoestanden bij de voorverkoop van 31 augustus. Daphne Bunskoek speelt Muriël Kleisterlee. Sjaak Bral speelt de Leidse VVV-directeur die tegenover de pers had verklaard: "Mijn medewerkers hoeven toch zeker niet voor hun eigen deur te gaan liggen?"• december 2003: de webmaster van Southside Johnny plaatst op de officiële site www.southsidejohnny.org de link naar de Engelstalige versie van het door Be True gehouden en geschreven interview met Southside Johnny.
• 30 mei 2004: Radio Vlaardingen interviewt Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg over de website, het boek Rising High en de fanmeeting van 6 juni 2004 in Stairway to Heaven in Utrecht.
• juni 2004: in het bekendste muziekblad van Nederland, Oor, schrijft journalist Frans Steensma een lovende recensie over Be True's Rising-tourboek Rising High.
• 28 juni 2004: het Algemeen Dagblad publiceert ook een recensie over Rising High, geschreven door Stefan Raatgever.
• augustus 2004: muziekblad Aloha wijdt een nieuwsbericht aan Rising High.
• juni 2005: het tv-actualiteitenprogramma Twee Vandaag raadpleegt BeTrue.nl voor het voorbereiden van hun Springsteen-interview van 19 juni 2005 en verwijst bij de online geplaatste lange versie van het interview met een link naar de Be True-site. De Twee Vandaag-redactie biedt Be True het interview in artikelvorm ter publicatie aan.
• 20 juni 2005: Jos Westenberg (op weg naar het concert in Parijs) wordt langs de Franse snelweg live geïnterviewd voor het 3FM radioprogramma Schiffers.fm over het concert dat Springsteen de avond daarvoor in Ahoy gegeven heeft.
• 16 mei 2006: Be True-lezer Wilco Schepen is aanwezig bij het interview dat Nova met Springsteen houdt en doet al op 17 mei - twee dagen voordat het op internet staat en drie dagen voordat het wordt uitgezonden op televisie - op BeTrue.nl verslag van het reilen en zeilen rond het interview.
• 27 mei 2006: in het Financieele Dagblad wordt Be True genoemd als één van de favoriete websites van Kieskeurig-directeur Janet Sellis.
• 2007: fotograaf Bob Bronshoff noemt Be True als één van zijn favoriete websites in het magazine van Iberia Airlines.
• januari 2008: journalist Paul Verstappen publiceert een interview met Jos Westenberg in het cultureel blad Zuiderlucht in de rubriek "De Verzamelaar". Tevens wordt een foto van Jos Westenberg van het concert in Bilbao (26 november 2007) gepubliceerd.
• voorjaar 2008: journalist Bart Ebisch raadpleegt en citeert Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg voor artikelen in de Springsteen-special van muziekblad Off the Record.
• mei 2008: het NRC publiceert een door Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg samengestelde lijst van de tien beste boeken over Bruce Springsteen (lees deel 1 en deel 2).
• 18 juni 2008: buiten voor de Amsterdamse Arena, 's middags voor het concert van Springsteen aldaar, worden Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg voor een kennisquiz over Springsteen in een filmpje geïnterviewd door Revu.nl. Muriël en Jos winnen de quiz.• mei 2009: cultureel blad Zuiderlucht publiceert foto's van Muriël Kleisterlee van het concert in Los Angeles (16 april 2009) bij een artikel van Leon Verdonschot.
• juni 2009:  Muziek.nl publiceert een zeer lovende recensie over Magic Nights van de hand van Jochem Geerdink.
• zomer 2009: Magic Nights zit in de rubriek Must Haves van muziekblad Off the Record nummer 3 2009.
• juli 2010: de officiële website van Southside Johnny en zijn Facebook-pagina publiceren de Engelstalige versie van Be True's tweede interview met Southside Johnny.
• november 2010: Jochem Geerdink schrijft een verslag over de release party van The Promise-box die Be True samen met Sony organiseerde in Stairway to Heaven in Utrecht.
• augustus 2011: Tom Engelshoven schrijft in Oor een artikel naar aanleiding van het overlijden van Clarence Clemons en hij verwijst naar artikelen van Muriël Kleisterlee, Jos Westenberg en Kari-Anne Fygi op de website van Be True als geraadpleegde bronnen.
• 28 mei 2012: Muriël Kleisterlee wordt op Pinkpop geïnterviewd door Frits Spits. Het interview wordt live uitgezonden in het radioprogramma Tijd voor Twee op radio 2.
• juni 2013: Muriël Kleisterlee, Jos Westenberg en Kari-Anne Fygi worden voor Oor door Tom Engelshoven geïnterviewd voor een voorbeschouwing op Springsteens concert in Nijmegen.
• september 2015: Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg hebben elk een hoofdstuk geschreven voor het boek Bruce en Ik van Leon Verdonschot. Be True-lezers krijgen voorrang bij de voorverkoop van de boekpresentatie in Paradiso.
• april 2016: de officiële website van Southside Johnny en zijn Facebook-pagina publiceren de Engelstalige versie van Be True's derde interview met Southside Johnny.

  

Release parties, fanmeetings, pre-sales, speciale acties en cd-trees
Ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen onderneemt Be True fanclubactiviteiten voor vaste (geregistreerde) lezers, zoals luistersessies, fanmeetings, pre-sales, speciale acties en cd-trees.

Luistersessies, previews en fanmeetings
• zomer 2002: Be True organiseert in Utrecht de enige Nederlandse luistersessie van The Rising, een week voordat het album verschijnt.
• 13 april 2003: 1e Be True Springsteen-fanmeeting in rockcafé Stairway to Heaven in Utrecht, met mini-beurs, videoprogramma, loterij en een optreden van Soolketz. De meeting trekt meer dan 150 bezoekers.
• 6 juni 2004: 2e Be True Springsteen-fanmeeting in Stairway to Heaven in Utrecht, met boekpresentatie Rising High, mini-beurs, videoprogramma en loterij. Er komen meer dan 200 bezoekers op de meeting en boekpresentatie af.
• 18 april 2005: Be True organiseert in samenwerking met platenmaatschappij Sony BMG Music Entertainment de enige officiële Nederlandse luistersessie voor Devils & Dust in het Hard Rock Café in Amsterdam. Ook worden er enkele prijzen verloot en krijgt iedere bezoeker een poster mee naar huis.
• 9 november 2005: Be True organiseert in samenwerking met Sony BMG een unieke preview van de Born to Run 30th Anniversary-dvd in bioscoop Utopolis in Almere. Een deel van het beroemde Hammersmith-concert en de bijbehorende documentaire is op groot bioscoopscherm te zien, een wereldpremière. Alle bezoekers krijgen een poster en een previewpas die korting geeft bij aanschaf van de box.
• 18 april 2006: Be True organiseert in samenwerking met Sony BMG een luistersessie voor de cd/dvd We Shall Overcome: The Seeger Sessions in Stairway to Heaven in Utrecht. Ook de dvd wordt vertoond. De nieuwe Springsteen-release is hier een week voor de officiële releasedatum al te koop, een wereldprimeur. Er wordt een gratis poster bij verstrekt en er is een verloting.
• 31 mei 2007: Be True organiseert in samenwerking met Sony BMG en Plato Den Haag een preview van Live in Dublin in het cafe van Paard van Troje in Den Haag. De dvd wordt vertoond en verkocht, alle bezoekers krijgen een gratis poster.
• 26 september 2007: Be True en Sony Music organiseren de releaseparty voor Magic in rockcafé Stairway to Heaven in Utrecht georganiseerd. Meer dan 200 bezoekers kunnen als eerste ter wereld de cd beluisteren en aanschaffen. Daarbij krijgen ze, zolang de voorraad strekt, een gratis poster. Alle kopers krijgen later een promo lyricsboekje thuisgestuurd. Tevens is er een verloting van cd's, dvd's, T-shirts en posters.
 • 21 januari 2008: Be True's en Sony's releaseparty voor Working on a Dream in rockcafé Stairway to Heaven in Utrecht wordt erg druk bezocht. Er komen meer fans dan Stairway kan herbergen en de voorraad cd's en daarbij behorende gratis promo lyricsboekjes en litho's vliegen over de toonbank. Niet alle aanwezige fans kunnen een cd aanschaffen maar Sony Music zorgt dat na afloop alle fans die zonder lyricsboekje en litho achterblijven en hun naam hebben achtergelaten, alsnog deze items thuisgestuurd krijgen. Bij de releaseparty is tevens een verloting van posters en cd's.
• 14 juni 2009: Be True organiseert de Post Pinkpop Party, een drukbezochte fanmeeting in Stairway to Heaven in Utrecht, met de boekpresentatie van Magic Nights, mini-beurs, videoprogramma en loterij. Ook is er een optreden van de band The Bruce Brothers.
• 17 juni 2010: Be True organiseert in samenwerking met Sony Music de Nederlandse releaseparty van Live in Hyde Park in bioscoop MustSee in Breda in de week voor de officiële release. Een groot deel van de dvd wordt op groot scherm getoond. De bioscoop is met 276 bezette stoelen uitverkocht. De dvd is te koop en na de voorstelling krijgen alle bezoekers een gratis poster mee naar huis.
• 11 november 2010: Be True en Sony Music organiseren in de week voor de officiële release de Nederlandse releaseparty voor de Darkness on the Edge of Town-box in Pathé-bioscoop Amsterdam Arena. Een groot deel van het Houston concert wordt vertoond, een wereldpremière. De bioscoopzaal is met 282 bezette stoelen uitverkocht. De box en de dubbel-cd The Promise zijn te koop en na afloop krijgen alle bezoekers een gratis poster mee naar huis.
• 9 januari 2014: Be True en Sony Music organiseren in de JT Bioscoop in Amersfoort een preview van de bonus Born in the USA-dvd die bij de limited-edition uitvoering van High Hopes verschijnt. In twee zalen zien ruim 550 fans de complete albumuitvoering van Born in the USA zoals dat in Hyde Park, Londen 2013 werd gespeeld. De bioscoopvertoning is uitverkocht. Na de vertoning wordt onder de toeschouwers een canvas-print verloot en krijgt iedere aanwezige van Sony een promosingle van 'High Hopes' en een poster mee naar huis.
• 10 mei 2014: Via Be True kunnen zo'n 60 leden de première bijwonen van de documentaire High Hopes in South Africa. De film die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen eind januari 2014 in Zuid-Afrika maakten rondom de Springsteen-concerten aldaar, wordt in het Ketelhuis op het Westergasterrein vertoont. Vervolgens woont een deel van de fans ook de aansluitende tv-opnames van Pauw & Witteman bij.
• 2 december 2015: Be True en Sony Music organiseren twee dagen voor de release van de The Ties That Bind: The River Collection een bioscooppreview van de documentaire en het River-concert van Tempe, 1980 in Pathé Amersfoort. Zo'n 240 fans zijn aanwezig (uitverkocht). Na afloop is de box via Sony te koop en kopers krijgen een grote foto als bonus. De preview was tevens het tiende evenement dat Be True samen met Sony Music organiseerde bij een nieuwe uitgave van Springsteen.
• 13 juni 2019: Be True en Sony Music organiseren in De Vorstin in Hilversum de Nederlandse releaseparty van Western Stars. De nieuwe plaat wordt gedraaid en verkocht. Voor alle kopers is een exclusief lyricsboek beschikbaar en onder de ruim 230 aanwezigen worden 10 canvasfoto's van Danny Clinch verloot.


Pre-sales en kaartverkoop Nederlandse concerten
• november 2002: Be True organiseert in samenwerking met Mojo, voorafgaand aan de officiële voorverkoop, een pre-sale voor kaarten voor het concert van 6 mei 2003 in De Kuip. Duizend Be True-lezers worden aan kaarten geholpen.
• april 2005: Be True organiseert in samenwerking met Mojo, voorafgaand aan de officiële voorverkoop, een pre-sale voor kaarten voor het concert van 19 juni 2005 in Ahoy'. Zevenhonderd Be True-lezers worden aan kaarten geholpen.

Verlotingen, prijsvragen, kortingen en andere speciale acties
• november 2001: bij het verschijnen van de eerste jubileumeditie van Be True is er een verloting geweest van drie posters (Springsteen geschilderd door Herman Brood).
• zomer 2003: korting op het boek Beyond the Palace van Gary Wien.
• december 2003: verloting van twee door Southside Johnny gesigneerde cd's onder prijsvraaginzenders die het best kunnen vertellen wat ze aanspreekt in Southside.
• mei/juni 2004: korting op het in juni gepubliceerde boek Rising High.
• april 2006: grote Be True Trivia Quiz, een kennisquiz over Springsteen met verloting van verschillende prijzen.
• oktober 2007: een verloting onder Be True-lezers van gesigneerde foto's van het boek For You door fotograaf Lawrence Kirsch.
• juni 2008: verloting complete set Japanse papersleeves en 5 abonnementen op Off the Record, weggegeven door vanLeest en entertainmentblad Off the Record.
• november 2009: een verloting onder Be True-lezers van 3 exemplaren van het boek The Light in Darkness door auteur Lawrence Kirsch.
• februari 2014: Joost Marsman verloot onder Be True-lezers 2x2 kaarten voor zijn showcase Bruce By Marsman in Amsterdam.
• januari 2019: Be True-lezers krijgen korting bij de kaartverkoop van de voorstelling Legendary Albums Live: Born in the USA.
• mei 2019: Kinepolis verloot onder Be True-lezers 2x2 kaarten voor de bioscoopvoorstelling van Asbury Park: Riot, Redemption, Rock 'n Roll.
• augustus 2019: Warner Bros verloot onder Be True-lezers 6 prijzenpakketten met vrijkaartjes voor de bioscoopvoorstelling van Blinded By the Light.

Cd-trees
• februari 2002: tree van het kerstconcert op 7 december 2001 in Asbury Park, met bonusnummers van de andere kerstshows van dat jaar.
• december 2002: tree van de Rising-show in Stockholm 24 oktober 2002, met bonusnummers van andere concerten van de Rising-tour.
• maart 2003: tree van het concert van Ahoy', 22 oktober 2002.
• oktober 2003: tree van het Kuip-concert van 8 mei 2003, met bonusnummers van 6 mei.
• januari 2004: tree van de Southside Johnny-concerten in Nederland van oktober 2003.
• 2004: 6 cd-tree van Amerikaanse stadionshows van het einde van de Rising-tour.
• juli 2005: trees van drie Europese Devils & Dust-shows: Brussel (30 mei), Dusseldorf (16 juni) en Ahoy' (19 juni 2005).
• juni 2006: tree van de Seeger Sessions Show van 16 mei 2006 in Amsterdam.
• januari 2007: tree van de Seeger Sessions shows in Rotterdam (13 oktober 2006) en Antwerpen (7 november 2006).
• maart 2008 : tree van het Magic-concert van Arnhem (1 december 2007) met bonustracks van het concert van Antwerpen (12 december 2007).
• januari 2009: tree van de Magic-show van Antwerpen (23 juni 2008) met bonustracks van Amsterdam (18 juni 2008).
OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF