Je persoonlijke concertstatistieken via Bosstime

15-07-2014

Eelco Klomp, ontwikkelaar en bedenker
van Bosstime.

Statistieklijstjes van gespeelde nummers per Springsteen-tour kent iedere fan uit fanclubbladen, forums en boeken als Magic Nights. Om de statistieken persoonlijk te maken en te zien welke nummers je zelf al eens live hebt gehoord, maken sommige fans eigen lijstjes in Excel. Dat kost veel tijd. Op Bosstime.nl kun je na het invullen van bijgewoonde concerten, automatisch allerlei leuke, persoonlijke statistieken raadplegen. Een interview met bedenker en ontwikkelaar Eelco Klomp.

Door Muriël Kleisterlee

Hoe kwam je op het idee voor een statistiekenpagina die persoonlijke lijstjes genereert?
“Vroeger heb ik vaak zitten klooien in Excel om mooie overzichten te krijgen van de door mij bezochte concerten en daaruit volgende songanalyses. Als hobby heb ik websites maken en ik was al een tijdje in het bezit van de domeinnaam www.bosstime.nl. Ik dacht als ik nu eens een website kon maken met in de database de door mij bezochte concerten en daarbij horende setlijsten, dan moet het mogelijk zijn om met de data uit de database overzichten te maken zoals je die ook in Excel kan maken. Over het resultaat was ik zo tevreden dat ik het graag wilde delen met andere fans.”


Wat voor soort statistieken vallen er te raadplegen via Bosstime?
“Als je een account aanmaakt en alle concerten aanvinkt die je hebt bezocht, kun je je overzichten aanklikken van jouw concerten, de songs en het aantal keer die je ze gehoord hebt plus een rangschikking van die nummers naar album live. Ook kun je een lijstje bekijken van zeldzame nummers, songs die Bruce zelden speelt maar die jij al een keer hebt gehoord. Verder is het mogelijk om al je concertlocaties op een Google Map te bekijken.”

Hoe ben je te werk gegaan met het verzamelen van alle setlists?
“Als bron heb ik in eerste instantie de officiële website van Bruce Springsteen gebruikt. Maar door het enthousiasme van de gebruikers wilde ik zoveel mogelijk concerten, plaatsen en setlijsten in de database krijgen. Om handmatig van meer dan tweeduizend concerten de setlijsten in te voeren is eigenlijk niet te doen. Via Paolo Calvi van de Italiaanse fansite www.brucespringsteen.it heb ik Excel-bestanden gekregen waardoor ik mijn database kon vullen met zeer veel setlijsten. Daarnaast heb ik gebruikgemaakt van onder andere Brucebase en diverse andere fansites. Van elke concertlocatie heb ik handmatig de exacte gps-coördinaten opgezocht en dit gekoppeld aan de zaal of stadion.”

Op internetforum BTX zijn na jouw aankondiging over Bosstime foutjes ontdekt in de door jou verzamelde concertgegevens. Hoe zorg je ervoor dat alles klopt?
“Zoals gezegd vergelijk ik setlijsten van diverse bronnen, onder meer de officiële site van Springsteen, Greasy Lake, Backstreets, brucespringsteen.it, Brucebase en www.setlist.fm. In alle genoemde bronnen heb ik verschillen ten opzichte van elkaar gevonden, maar ik kan wel stellen dat Brucebase de meest complete en correcte bron is die er is. Voor de ontwikkeling van Bosstime heb ik bewust ook hulp gezocht bij fans op de forums Tramps Like Us en BTX. De op- en aanmerkingen die ik daar heb gekregen, heb ik gebruikt om de site te verbeteren. Ik ben ondertussen bezig om alle concerten te controleren aan de hand van Brucebase. Ik controleer dan of mijn setlijst overeenkomt en ik markeer de setlijst als ‘volledig’, ‘deels volledig’ of ‘onbekend’. Deze markering wil ik in de toekomst ook bij de setlijsten aangeven.”

Hoeveel setlists zijn er inmiddels in Bosstime verwerkt?
“Op 12 juli stond de teller op 1207. Via de hulp van die Italiaan heb ik bijna alle concerten van 1974-2002 gekregen. Vanaf 2002 heb ik zelf setlijsten toegevoegd. Omdat het allemaal handmatig moet heb ik me in eerste instantie beperkt tot de reguliere shows. Preshows, gastoptredens, tv-optredens en losse optredens zitten er nog niet allemaal in van de periode 2002-2011. Van zo'n vierhonderd VS-plaatsen missen de gps-coördinaten nog, die moet ik komende tijd nog aanvullen. Ook ga ik extra controleren op volledigheid en juistheid van setlijsten. Volgens mijn lijstje zou ik nog 203 setlijsten moeten toevoegen. Door mijn volledigheidscheck weet ik dat er van die 203 op dit moment 70 onbekend zijn en 75 deels bekend. Ik moet er nog 58 toevoegen, voornamelijk gastoptredens, tv-optredens of andere losse optredens.”

 

Ingevoerde gegevens in Bosstime
Aantal gebruikers: 1207
Aantal nummers: 795
Aantal tours: 20
Aantal concerten: 2313
Aantal setlists: 2110
Aantal stadions: 1029


Te vinden op:

www.bosstime.nl
www.facebook.com/mybosstime

www.twitter.com/mybosstime

 

Je hebt ook een app ontwikkeld en daarmee meegedaan aan een prijsvraag van iCreate Magazine. Kunnen we de app binnenkort ook downloaden?
“Ja, met die prijsvraag heb ik een tweede prijs gewonnen, een leuke aanmoediging om verder te gaan met de ontwikkeling. Inmiddels is de eerste versie van de app helemaal klaar en heb ik deze bij Apple ingediend. Als Apple hem heeft goedgekeurd, lanceer ik hem – waarschijnlijk nog eind deze maand of in augustus – tegelijk met de Android-app. In eerste instantie is de app nog Nederlandstalig en is Mijn Bosstime er nog niet in verwerkt. Vooralsnog kun je er dus alleen informatie over concerten en setlijsten mee opvragen. Je kunt nog niet je eigen concerten aanvinken en je  persoonlijke statistieken bekijken. Daar ga ik wel aan werken. Voor deze app ga ik 2,69 euro vragen en ik wil eerst kijken hoe hij het gaat doen. Een meertalige app volgt dan hopelijk later en ik denk dat ik het Mijn Bosstime-gedeelte daarin ga verwerken achter een ‘in app aankoop’. Dat wil zeggen dat een gedeelte van de app ontgrendeld wordt door hier een eenmalig bedragje voor te betalen. Als dat gedaan is blijft de ontgrendelde informatie altijd zichtbaar. Ik hoop dat ik zo de gemaakte kosten eruit kan halen en in de toekomst de app in de lucht kan houden.”Je timmert flink aan de weg, want er is nu ook een internationale variant. Kun je daar wat over vertellen?
“De website is nu volledig meertalig en de internationale versie is via www.mybosstime.com te bereiken. Op dit moment in het Nederlands, Engels en Fries. Ik werk momenteel met een Duitser aan een Duitse variant. Alle webteksten worden dan in de andere taal weergegeven, ook land en plaatsnamen. Voorbeeld: in het Nederlands Keulen, in het Engels Cologne en in het Duits Köln. Ik heb ondertussen aardig wat inspiratie opgedaan bij andere soortgelijke websites van bijvoorbeeld Pearl Jam en U2. In de toekomst wil ik nog meer statistische gegevens toevoegen en het geheel vooral grafisch mooier vormgeven.”
OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF