Chris Christie en Bruce Springsteen

16-01-2014

Gouverneur Chris Christie (foto Bob Jagendorf, Creative Commons).

Springsteen dreef de spot met de Republikeinse gouverneur van New Jersey in zijn sketch bij Jimmy Fallon op 14 januari. Hoe zit dat nu, die relatie tussen Springsteen en een van zijn bekendste fans, Chris Christie?

Door Kari-Anne Fygi

Chris Christie, de potentiële Republikeinse presidentskandidaat voor 2016, ligt onder zwaar vuur vanwege een rel (‘Bridgegate’) over het sluiten van een brug tussen New Jersey en New York, omdat een Democratische burgemeester hem niet wilde steunen in de strijd om Christies herverkiezing.

Nog een rel
Deze week kwam daar een mogelijk nieuwe rel bij. De federale agenten doen op dit moment onderzoek naar Christies inzet van geld uit het fonds voor wederopbouw (na de storm Sandy). De verdenking bestaat dat hij het op oneigenlijke wijze heeft gebruikt voor een marketingcampagne voor de staat én zichzelf. Het verweer van Christie is dat hij het geld wilde gebruiken voor een commercial met bekende artiesten uit New Jersey, onder wie Springsteen, maar dat die niet konden meedoen. Dus figureerde hij zelf maar in de spot.
De gouverneur ligt dus hevig onder vuur en tot overmaat van ramp dolt Springsteen ook nog eens met hem. Springsteen voerde tijdens de Late Night Show van Jimmy Fallon (14 januari ) een wel heel speciale versie van ‘Born to Run’ uit, getiteld ‘Gov. Christie Traffic Jam’, waarin Bridgegate op de hak wordt genomen. Zo zingt hij dat een Christie-persconferentie (114 minuten!) langer duurt dan een show van hemzelf. De YouTube-video was 15 januari een regelrechte hit in sociale en traditionele media. De video ging viral.

Iedereen is welkom
Arme Christie, zou je denken. Word je zo voor schut gezet door je muzikale held. Want een ding is zeker, Christie is een echte Springsteen-fan. Hij is geboren en getogen in New Jersey en heeft naar eigen zeggen al meer dan 120 shows gezien. Hij gaf opdracht om de vlaggen halfstok te hangen toen Clarence Clemons in 2011 overleed.
Springsteen heeft veel rechtse fans en hij heeft vaak aangegeven dat iedereen welkom is bij zijn shows. Maar Christie gaat een stapje verder: hij wil graag dat de liefde wederzijds is. En dat is toch een brug te ver voor Springsteen, een overtuigde Democraat, die al drie keer campagne heeft gevoerd voor Democratische presidentskandidaten.
Een van de eerste keren dat Springsteen nee tegen Christie zei, was toen hij door de gouverneur in 2009 werd gevraagd om op zijn inauguratiefeest op te treden. Springsteens excuus was toen ‘dat hij zich niet in staatspolitiek wilde mengen’.

Open brief
In 2011 schreef Springsteen een brief aan de Asbury Park Press, waarin hij zijn ongenoegen uitte over staatsbezuinigingen van Christie die volgens hem de middenklasse richting armoede duwen. Maar Christie sloeg terug in een reactie: ‘Bruce is links. Dat betekent niet dat ik hem minder aardig vind. Maar ach, Bruce gelooft dat we de belastingen moeten verhogen zodat de overheid dingen kan doen die hij graag zou willen zien.’ Belastingverhogingen (een gruwel voor veel Amerikanen), daar schreef Springsteen helemaal niet over…

President Obama
Springsteens houding ten opzichte van de gouverneur veranderde na orkaan Sandy, mede door toedoen van president Obama. Terwijl de verkiezingsstrijd tussen Obama en Romney in volle gang was, bracht op 29-30 oktober superstorm Sandy veel schade toe aan de kust van New Jersey. De ravage was enorm en gouverneur Christie zette alles op alles om zijn staat te helpen. President Obama kwam op bezoek.
De foto’s waarop Christie en Obama na de orkaan gebroederlijk samen waren te zien, zetten kwaad bloed bij de Republikeinse presidentskandidaat Romney, die zich door Christie verraden voelde. Christie was na eerdere felle kritiek op Obama nu lovend over de president. De Republikeinen gruwden.


Obama en Christie bezoeken slachtoffers van de superstorm Sandy (foto: Pete Souza).

Air Force One
Obama rook zijn kans. 5 november 2012 vloog Springsteen mee in Air Force One om mee te helpen met de campagne in het midwesten van de VS. Aan boord belde Obama met Christie voor een update over Sandy. Aan het eind van het telefoongesprek zei hij: ‘Ik heb hier iemand die jou wil spreken.’ Christie kreeg Springsteen aan de lijn.
Christie: ‘Het was leuk om de president te spreken, maar nog leuker om met Bruce te praten.’
Springsteen heeft nooit wat willen vertellen over dat telefoongesprek aan boord van Air Force One, hij heeft het alleen bevestigd.

Een paar dagen later ontmoette hij Springsteen tijdens de Sandy-telethon. ‘We hebben elkaar omarmd’, zei Christie, ‘en hij heeft gezegd dat we officieel vrienden zijn.’ Christie vertelde Obama later dat hij had gehuild na de ontmoeting. Een jaar later won hij opnieuw de verkiezingen in zijn staat. Christie vierde het in… de Convention Hall in Asbury Park.


De uitnodigingskaart voor het inauguratiefeest van Christie van eind 2013.

Vriendschap bekoeld
De vriendschap tussen Springsteen en Christie lijkt na de Jimmy Fallon-show weer danig bekoeld. Maar of Christie zich gekwetst moet voelen? Ach. Het tijdschrift New Yorker vindt dat Christie gewoon blij moet zijn met de sketch: ‘Er is geen grotere eer voor een Springsteen-fan, en al helemaal niet voor iemand die uit New Jersey komt.’
OVER BE TRUE
PRIVACYVERKLARING
E-MAILNIEUWSBRIEF