'Be True' in Albany

09-02-2016

Foto: Muriël Kleisterlee.

Springsteen en de E Street Band hebben op maandagavond 8 februari in het Times Union Center in Albany, New York opgetreden. Patti Scialfa was afwezig en Bruce gaf tijdens de show geen uitleg over haar afwezigheid. Na de uitvoering van The River speelden ze 'Be True' en de 'Detroit-medley'.

Bruce en de band (zonder Patti  Scialfa dus) betraden vlak na 8 uur het podium en startten met de zaallichten nog aan met The River-outtake 'Meet Me in the City'. Voor het laatste refrein begroette Bruce het publiek en vroeg of iedereen klaar was om getransformeerd en ge-entertaind te worden. De start van de albumuitvoering was 'The Ties that Bind'. Jos Westenberg en Muriël Kleisterlee waren bij het concert in Albany. Jos: "Ik vond de albumuitvoering prachtig. We hebben het in 2009 ook in New York gezien, een memorabele avond was dat, maar deze keer is er veel meer repetitie aan voorafgegaan en dat is te zien en te horen. Er zitten veel kleine subtiliteiten in de nummers die je pas opvallen bij deze uitvoeringen, zoals de mondharmonica die Jake Clemons speelt tijdens 'Jackson Cage', Charlie Giordano die een kort stukje accordeon speelt bij 'The Price You Pay'. Bruce vertelt ook meer bij de uitvoeringen van bepaalde nummers, met name 'Independence Day', 'I Wanna Marry You', 'Stolen Car' en 'Wreck on the Highway'. Ook al is de verrassing weg bij zo'n albumuitvoering, bij het horen van juweeltjes als 'Independence Day', 'I Wanna Marry You', 'Point Blank', 'Fade Away', 'The Price You Pay', 'Stolen Car', 'Drive All Night' en 'Wreck on the Highway', allen de laatste jaren weinig gespeeld, zal geen enkele fan verveeld raken." Ook Muriël vond dit de hoogtepunten van de show, samen met 'Rosalita'. "Al is het na twee jaar zonder Bruce-concert gesteld te moeten hebben, ook altijd weer lekker om nummers als 'Because the Night' te horen."


Foto's: Jos Westenberg.

Bruce droeg een opvallend groot zwart kruis aan een ketting om zijn nek, groter dan de hanger die hij aan het einde van de Tunnel of Love-tour een tijdje gedragen heeft. Aan het begin van 'Sherry Darling' riep Bruce het publiek op om "party noises" te laten horen. Na 'Jackson Cage' volgde 'Two Hearts', waarbij Little Steven de vaste duetpartner van Bruce aan de microfoon was. Aan het einde werd 'It Takes Two' geplakt, maar wat minder uitgesponnen dan dat bekend is van de versies sinds de Reunion-tour. Steve is bij deze River-shows prominenter aanwezig dan tijdens de Wrecking Ball-  en High Hopes-tours met de uitgebreide band. Garry Tallent, die een zonnebril droeg, hield zich wat meer op de vlakte maar kwam deze show geregeld met Steve aan een microfoon zingen. Jos: "Max Weinberg had een korter geknipt kapsel, zag er erg fit uit, speelde fantastisch en leek zeer ontspannen. Jake Clemons had een aantal mooie momenten om te schitteren, maar bij bijvoorbeeld 'Independence Day', waarvan we de laatste jaren nooit de bandversie meer gehoord hebben, viel het mij op dat hij de solo veel minder krachtig kan blazen dan dat Clarence Clemons dat deed."


Foto: Jos Westenberg.

'Independence Day' was het eerste moment dat Bruce lange tijd het woord nam. Hij vertelde vooraf dat op The River veel personages voorkomen die op zoek zijn naar een connectie. 'Independence Day' beschrijft het intieme moment dat twee mensen een gesprek met elkaar voeren, twee mensen die van elkaar houden (een vader en zoon), maar die beseffen dat ze niet meer met elkaar samen in een huis kunnen leven.
'Hungry Heart' is volgens Bruce een nummer over "traveling". Uiteraard nam Bruce ook in Albany een crowdsurf van achter de pit terug naar het podium. Toen hij terug was op het hoofdpodium liep hij met een brief in zijn achterzak, die hij pas een aantal nummers later weglegde. 'Crush on You' mag Bruce dan wel beschreven hebben als een niemendalletje waarvan hij later spijt had om het ten faveure van 'Roulette' of 'Be True' op The River te hebben gezet, de live-uitvoering rockte en vooral de gitaarlicks van Bruce en Steve maken het meer dan de moeite waard. Hetzelfde geldt voor 'You Can Look', waarop Steve weer net als bij 'Two Hearts' bij Springsteens microfoon meezong.


Foto: Jos Westenberg.

'I Wanna Marry You' is door sommige concertbezoekers al terecht genoemd als een hoogtepunt in de set. Bruce nam de sambaballen ter hand en vertelde voor het 'Here She Comes'-intro dat het nummer een dagdroom beschrijft. "Do you remember your first kiss? Of course you do! Everybody remembers their first kiss. I remember all my first kisses." Met Steve prominent op zang deed Bruce het 'Here She Comes'-gedeelte vooraf aan 'I Wanna Marry You en het geheel was een mooie opmaat naar het prijs- en titelnummer van The River. Na afloop van deze uitvoering nam Bruce een moment de tijd om het applaus in ontvangst te nemen.


Foto's: Jos Westenberg.

'Point Blank' was een mooi begin van het derde deel van The River-uitvoering. Het piano-intro van Roy Bittan viel op en ook de partijen die Max Weinberg speelde op de bekkens waren mooi. Steve Van Zandt liet snerpend zijn aanwezigheid horen met een Gretch-gitaar. 'Cadillac Ranch', "a song about a funeral", speelden ze trager en korter dan de live-uitvoeringen van de laatste jaren. 'I'm a Rocker' was weer een moment waarop Bruce aan de wandel ging door het gangpad dat de pit en de rest van de zaalvloer scheidt, om ook daar fans een handje te kunnen geven.


Foto: Jos Westenberg.

'Fade Away' kreeg dezelfde mooie soulvolle uitvoering zoals we die van de laatste jaren kennen, maar dan zonder introductie.  'Stolen Car' introduceerde Bruce wel: "This is my first song about a relationship... in all it's nitty-gritty. It's a prototype of the songs on Tunnel of Love." Jos: "'Stolen Car' was voor mij het hoogtepunt in de show. Ik had ernaar uitgekeken dit te horen en de uitvoering stelde niet teleur. De versie was identiek aan de albumuitvoering."

'Ramrod' was weer een moment van lolligheid aan de microfoon met Steve. 'The Price You Pay' mag dan wel een nummer zijn dat Bruce in het verleden niet meer zo graag live speelde, bij veel fans stond het al lang het op het wensenlijstje en bij deze tour zijn ze verzekerd van deze mooie uitvoering.
'Drive All Night' heeft de laatste jaren de setlist wel af en toe gehaald en is een nummer waarop Jake Clemons kan stralen. Bruce koppelde een paar regels van 'Dream Baby Dream' aan het einde van dit nummer, wanneer hij zingt "Dream on Baby. I just want to see you smile." Jos: "Achter mij stond een vrouw die, steeds als Bruce zong "I drive all night, just to buy you some shoes", het nodig vond om heel hard te lachen. Jammer dat ze op zo'n manier wilde laten weten dat ze bepaalde tekstregels niet zo kon waarderen."


Foto: Jos Westenberg.

'Wreck on the Highway' is het slotstuk van het album. In de uitvoering in Albany zat een prominente tokkel van Nils Lofgren op zijn akoestische gitaar. Aan het einde, voor het laatste coda, vertelde Bruce dat tijd het onderliggende thema ("the sub text")  van The River is en dat de klok doortikt in het leven. "Als je dertig en volwassen wordt, ontdek je dat je maar een beperkte tijd hebt in het leven, tijd om een gezin te stichten, tijd om iets goeds te doen." Een mooie afsluiter en na de laatste noten zei Bruce kort: "That's The River!" Hij gunde het publiek de tijd om het applaus voor de albumuitvoering te laten horen.

De bandleden hadden de instrumenten voor het volgende nummer al gehaald, maar Bruce liet ze weten dat hij Badlands' wilde spelen in plaats van het geplande 'Loose Ends'. Na 'Wrecking Ball' en 'Backstreets' (waarin Bruce aan het einde een paar geïmproviseerde regels zong, voordat hij het couplet opnieuw startte), volgde toch een andere River-outtake: 'Be True'. "This is for.... eh for...", zei Bruce vooraf, hij leek niet op de naam van een bepaalde fan te komen en zei toen maar: "This is for all our special friends." Hij vertelde erbij dat het nummer wel op de oorspronkelijke enkele lp-versie van het album stond. De uitvoering verliep niet vlekkeloos, Max Weinberg leek in het begin de mist in te gaan, maar Bruce lachte het weg. 'Be True' was wel samen met 'Loose Ends' en 'Murder Incorporated' in de soundcheck gerepeteerd.


Foto: Jos Westenberg.

Bruce en de band verlieten niet het podium voor de toegiften, maar vervolgden met 'Born to Run'. Aan het einde spotte hij een bordje in het publiek dat hij naar voren liet brengen. De 'Detroit-medley' honoreerde hij tussen de stukken bordkarton die weer her en der werden getoond, Bruce noemde deze keuze "Vintage River".


Foto's: Jos Westenberg.

Aan het einde van 'Rosalita' voerden Bruce, Little Steven en Jake Clemons een heuse Three Stooges-act uit. Steve greep Bruce aan zijn hoofd vast en zette zijn tanden in zijn oor. Muriël: "Een toneelstukje ja, maar wel een heel leuke! Een gedreven uitvoering was het zeker ook, niet alleen een uitgelaten versie." In slotstuk 'Shout' stelde Bruce alle muzikanten kort voor, noemde hij de heart-breaking (etc.) E Street Band en deed hij de 'I'm just a prisoner of rock 'n' roll"-uitroep. Bruce zag een jongen in de pit met een geruit overhemd. "I see you at all the shows, why don't you come backstage after the show so you can get a round of applause." Na afloop zwaaiden Bruce en de band kort naar het publiek, er volgde geen line-up van de band zoals bekend van vorige tour. Bruce wees roadie Kevin Buel nog even aan welke fan hij backstage wilde ontmoeten en verliet toen na 3 uur en twintig minuten het podium. Volgende show is woensdag in Hartford.


Het moment vlak na "I know your mamma don't like me 'cause I play in a rock and roll band." (Foto: Jos Westenberg)

Setlist 8-2: Meet Me in the City / The Ties that Bind / Sherry Darling / Jackson Cage / Two Hearts (incl. It Takes Two) / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Crush on You / You Can Look (But You Better Not Touch) / I Wanna Marry You / The River / Point Blank / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Fade Away / Stolen Car / Ramrod / The Price You Pay / Drive All Night / Wreck on the Highway / Badlands / Wrecking Ball / Backstreets / Be True / Because the Night / The Rising / Thunder Road // Born to Run / Detroit-medley / Dancing in the Dark / Bobby Jean / Rosalita (Come Out Tonight) / Shout
vetgedrukt: tourpremière

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.


Foto: Jos Westenberg.'Roulette' in Boston

05-02-2016

Foto: Jan Heijdra.

Springsteen heeft gisteravond met de E Street Band in de TD Garden in Boston opgetreden. Voor het eerst deze tour haalde Bruce naast de opener 'Meet Me in the City' een tweede outtake van The River te voorschijn. 'Roulette', opgenomen voor het album uit 1980 maar pas voor het eerst in 1988 verschenen als b-kantje van 'One Step Up', was het eerste nummer dat na de albumuitvoering werd gespeeld.

'Roulette' leidde Bruce in met de woorden: "This is the first song we cut for The River. Never made it onto The River, but it should have." Tijdens 'Prove it All Night' speelde Bruce zelf de gitaarsolo's. Nils Lofgren schitterde op 'Because the Night'. Aan het einde van de avond, na de bandintroductie aan het begin van slotnummer 'Shout', kwam Peter Wolf, zanger van de J. Geils Band, meezingen bij de microfoon van Patti. Wolf is een vaak geziene gast bij de shows in Boston. Het concert duurde bijna 3 uur en 20 minuten. Het volgende concert is maandag in Albany.

Jan Heijdra en Petra van Bergeijk waren in Boston en zagen het concert vanaf de eerste rij: "In Amerika werken ze met een systeem waar iedereen een bandje krijgt met een nummer en om 5 uur gaan ze loten voor de volgorde. Vanaf het winnende nummer wordt de pit volgelaten. Petra en ik hadden nummer 298 en 299, er waren dus al 300 man eerder bij het stadion aangekomen. Om 5 uur steeg de spanning. We kregen te horen dat er 729 bandjes waren uitgedeeld. En ja hoor, het getal dat werd getrokken was 279! Wat betekende dat wij als 21 en 22e de pit in mochten lopen! Dit resulteerde in een plekje op de eerste rij vlak voor Bruce en de band. Wat een mazzel. Het concert was fantastisch, Bruce was weer lekker op dreef en we hebben geleerd dat Steve in Boston is geboren. Hoogtepunten van de dag waren toch wel 'Point Blank', 'Fade Away', 'Because the Night' en 'Stolen Car'. Kortom, een ervaring om nooit te vergeten."


Foto: Jan Heijdra.

Setlist 4-2: Meet Me in the City / The Ties that Bind / Sherry Darling / Jackson Cage / Two Hearts (incl. It Takes Two) / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Crush on You / You Can Look (But You Better Not Touch) / I Wanna Marry You / The River / Point Blank / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Fade Away / Stolen Car / Ramrod / The Price You Pay / Drive All Night / Wreck on the Highway / Roulette / Prove it All Night / She's the One / Candy's Room / Because the Night / Human Touch / The Rising / Thunder Road // Badlands / Born to Run / Dancing in the Dark / Rosalita (Come Out Tonight) / Shout (met Peter Wolf)
vetgedrukt: tourpremière/special guest

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.


Foto's: Jan Heijdra.Rolling Stone-interview: volgende plaat soloalbum

05-02-2016

In een interview met Rolling Stone-journalist David Fricke, de avond voor de eerste show van de tour in Pittsburgh, liet Springsteen weten eigenlijk een soloalbum klaar te hebben gehad, waarmee hij ook alleen op tour wilde. "Dat was het album waar ik voor Wrecking Ball al aan werkte. Ik heb er lang aan gewerkt. Ik ben er na High Hopes naar teruggegaan en heb het begin zomer vorig jaar afgemaakt."

Springsteen zei nog niet te weten wanneer hij het album gaat uitbrengen: "Ik hou het nu achter de hand. Ik wil nu met de band spelen, daarvan genieten. Wanneer het volgende moment daar is, ronden we het af en brengen we het uit. Het is ongewoon om een album achter de hand te hebben." Bruce zei tevens een pauze te hebben genomen in het songwriting-proces.

David Fricke voelde Bruce ook aan de tand over The Ties that Bind: The River Collection, en vroeg of er nog outtakes over zijn van The River-periode: "Met de box hebben we alles dat luisterbaar was, uitgebracht. Er zijn misschien nog wat curiositeiten over. Wanneer we zo'n box uitbrengen, dan overweeg ik niet alle nummers uit te brengen, alleen maar om te laten zien wat we hebben gedaan. Ik ga voor iets dat een reden had om tot leven te komen, niet gebruikt werd maar wel een op zichzelf staande entiteit is."

Over het concept van de tour, het integraal spelen van een album dat meer dan 35 jaar oud is, vroeg Rolling Stone aan Bruce of het niet vreemd is om zonder nieuw materiaal te touren. "Op dit moment hebben we zo veel muziek tot onze beschikking dat we niet beperkt zijn tot die formule. Ik wil de mogelijkheid hebben om gewoon erop uit te gaan en twintig, veertig, zestig, of tien shows te spelen. En de band te laten spelen. We zijn dat punt gepasseerd dat we een albumrelease nodig hebben om te kunnen optreden. Ik wil die cyclus doorbreken. Ik wil erop uit gaan en muziek spelen en zien wat er gebeurt. De box gaf ons die mogelijkheid.""Plus, het album waar ik aan werkte, was een soloplaat. Ik zou dat waarschijnlijk ook in mijn eentje gaan spelen op tour. Gezien de tijd die daarvoor nodig is, dacht ik: dan zal de band tweeënhalf, drie jaar niet meer optreden. Ik wilde niet zo veel tijd laten passeren zonder dat de band samenspeelt. Het is in mei alweer twee jaar geleden. Op dit moment in mijn leven wil ik de vrijheid hebben om te kunnen zeggen: willen we optreden, dan gaan we wat shows boeken."
Rolling Stone vroeg of de planning met dagen rust tussen de shows een bewuste keuze van Bruce was, maar hij ontkent dat. "Ik heb de shows niet zelf geboekt. Gemiddeld spelen we drieënhalf concert per week. En met deze show gaan we over drie uur heen. Het moet comfortabel blijven. Je wilt niet dat je stem het begeeft. Je wilt elke avond het beste kunnen geven."

Over het strakke stramien van de setlist, met de volledige uitvoering van The River en weinig ruimte voor verzoekjes en setwijzigingen, zegt Bruce: "Ik vind het niet erg dat we dat nu niet doen. Het is fijn daar even een pauze van te kunnen nemen. Het kan misschien nog wel gebeuren, als we eenmaal bezig zijn, in de set na de set. Maar The River is bijna een plaat van de fans. Er staan veel nummers op, 'Stolen Car', 'Jackson Cage', die niet noodzakelijkerwijs de eerste nummers zijn die fans noemen als nummers waar ze je van kennen. Dat is waarom ik de set na de set bedacht, dat zijn nummers die een breed publiek kennen. The River is een beetje een buitenstaander. Dat deel van de show is voor de mensen die in de kleine hoeken van die plaat hebben gekeken en zich verheugen op het horen van 'Fade Away' of 'Independence Day', nummers die we niet zo vaak meer spelen."Concert in Dublin

04-02-2016

Aiken Productions, de concertorganisator in Ierland, heeft bevestigd dat Springsteen op 27 mei in het stadion van Croke Park in Dublin met de E Street Band zal optreden. Kaartverkoop voor deze show start volgende week donderdag 11 februari om 10 uur Nederlandse tijd.

Er is sprake van een extra show die mogelijk nog toegevoegd wordt, op 29 mei. Dit is nog niet officieel bevestigd. Kaartverkoop gaat via Ticketmaster.Twee concerten in Italië

02-02-2016, laatste update: 04-02-2016

Claudio Trotta, promotor van de Italiaanse Barley Arts concertorganisatie, heeft bevestigd dat Springsteen en de E Street Band in de zomer voor twee shows naar Italië komen: op 3 juli in San Siro, Milaan en op 16 juli in Circus Maximus in Rome.

Het is de zesde keer in zijn carrière dat Springsteen in San Siro in Milaan zal gaan optreden. Circus Maximus ligt in het historische gedeelte van Rome. In de oudheid vonden hier de wagenrennen met paarden plaats. Het terrein heeft een capaciteit van meer dan 150.000 toeschouwers (bij het Live 8 concert in 2005 werd zelfs een bezoekersaantal van 200.000 gehaald). De Italiaanse krant La Repubblica noemt de show in Rome de afsluiter van de tour. Of dat de waarheid is, zal pas duidelijk worden wanneer alle data bekend zijn.
Voorverkoop voor de show in Milaan start dinsdag 9 februari om 11 uur 's ochtends via TicketOne en het de kaartverkoop voor het concert in Rome start zaterdag 13 februari om 11 uur, via dezelfde website.Extra shows in de Verenigde Staten

27-01-2016, laatste update: 01-02-2016

De afgelopen dagen was het een publiek geheim dat er extra concerten in de Verenigde Staten komen. Vandaag werden deze officieel aangekondigd. Tot 25 april touren Bruce Springsteen en de E Street Band nog in Amerika. Het concert op het Rock in Rio Lisboa-festival op 19 mei is nu ook officieel bevestigd.

De reeks nieuwe shows beginnen met een derde concert in Los Angeles op 19 maart, waarvan aanstaande vrijdag de voorverkoop start. Het concert in Madison Square Garden, New York, dat afgelopen zondag vanwege de sneeuwstorm niet door kon gaan, wordt op 28 maart ingehaald. De laatste Amerikaanse show vindt op 25 april in Brooklyn plaats. Al deze Amerikaanse shows bevatten de volledige uitvoering van The River.

Rock in Rio Lisboa op 19 mei in Portugal wordt ook genoemd in het persbericht. Of de integrale albumuitvoering van The River ook in Lissabon te horen zal zijn, staat niet in het persbericht.

Extra shows:
19 maart: Los Angeles, CA - Memorial Sports Arena
nog niet bekend: Portland, OR - Moda Center
nog niet bekend: Seattle, WA - Key Arena at Seattle Center
28 maart: New York, NY - Madison Square Garden (eerder gepland op 24 januari)
31 maart: Denver, CO - Pepsi Center
3 april: Oklahoma City, OK - Chesapeake Energy Arena
5 april: Dallas, TX - American Airlines Center
7 april: Kansas City, MO - Sprint Center
10 april: Greensboro, NC - Greensboro Coliseum
12 april: Columbus, OH - Schottenstein Center
14 april: Auburn Hills, MI - The Palace of Auburn Hills
18 april: University Park, PA - Bryce Jordan Arena
20 april: Baltimore, MD - Royal Farms Arena
23 en 25 april: Brooklyn, NY - Barclays Center
19 mei: Lissabon, Portugal - Rock in Rio Lisboa

Alle voorverkoopinformatie staat op de Concertpagina.Bruce en E Street Band 19 mei op Rock in Rio Lissabon

26-01-2016

Via de officiële mediakanalen van het Portugese Rock in Rio Lissabon is bekend geworden dat Springsteen en de E Street Band op 19 mei op het festival zullen optreden.

Er gaan nog meer geruchten over concerten in Europa. Italiaanse kranten melden dat op 14 mei mogelijk een show in het Circus Maximus in Rome te verwachten is. Een hardloopevent, Race for the Cure, schijnt er zelfs voor te worden verzet. De verwachting is dat een Europese touraankondiging niet meer lang op zich laat wachten.Los Angeles krijgt derde show

25-01-2016

Springsteens River-tour 2016 wordt uitgebreid met waarschijnlijk meerdere extra shows. De eerste show die via Ticketmaster bevestigd is, is een derde concert in Los Angeles op 19 maart. De voorverkoop voor deze show start aanstaande vrijdag.

Er gaan alle langere tijd geruchten dat er in ieder geval meer Amerikaanse concerten aan komen. Volgens diverse bronnen worden deze week nog meer Amerikaanse data aangekondigd. De shows staan op dit moment nog niet op Springsteens officiële site.Gratis download Chicago

25-01-2016

Omdat de show in Madison Square Garden, New York van zondag 24 januari verplaatst moet worden vanwege de sneeuwstorm, doet Springsteen zijn fans de officiële download van het concert in Chicago van 19 januari cadeau. De mp3 is twee dagen lang gratis te downloaden.

Op zijn website heeft Bruce het volgende bericht laten plaatsen:

"Out here on E Street, we're missing our fans at The Garden tonight and wanted to send this along."

De mp3-versie is gratis te downloaden via Springsteens officiële website (klik op Buy, Free mp3). De download van de eerste show van The River-tour 2016, van Pittsburgh 16 januari, is vlak na release teruggetrokken omdat de opname opnieuw gemixt moet worden.Bruce en Patti treden op bij springruitersbenefiet

25-01-2016

Bruce en Patti waren vrijdag 22 januari gastheer en -vrouw van het Rockin' Rio-benefiet in Wellington, Florida om geld in te zamelen voor het Amerikaanse springruiterteam dat naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat. Ze traden ook op bij het benefiet dat op de Louisburg Farm werd gehouden.

Bruce en Patti zijn persoonlijk betrokken bij het Amerikaanse springruitersteam, want hun dochter Jessica maakt kans om als ruiter naar de Olympische Spelen te gaan. Bruce sprak de aanwezigen, waaronder veel ruiters, aan het begin van de avond toe: "Patti en ik zijn al langer dan twintig jaar betrokken bij de paardenwereld, sinds Jess begon met paardrijden toen ze vijf jaar oud was. Het is onnodig om te zeggen dat het pensioen voor mij nog lang niet in zicht is. Ik moet letterlijk nog avond na avond optreden om het eten voor paarden te kunnen betalen. Het leven van Patti en mij is zeer verrijkt door onze betrokkenheid bij de paardrijwereld. Ik heb mij dochter zien opgroeien tot een jonge vrouw met karakter en uitmuntendheid. Ik heb velen van jullie zien opgroeien met haar. Ik heb de besten in de wereld jaar na jaar zien wedijveren, en ik weet wat erbij komt kijken. We zijn hier vanavond om jullie focus, jullie harde werken en toewijding te eren. Ik weet dat het niet altijd een makkelijk leven is, en ik wil jullie laten weten dat we 100 procent achter jullie staan."

Bruce leverde ook een bijdrage aan de veiling die plaatsvond. Twee winnaars die elk $ 300.000 betaalden, gingen naar huis met een gesigneerde gitaar en ieder tien VIP-pasjes voor een concert naar keuze van The River-tour 2016. In totaal bracht het benefiet anderhalf miljoen dollar op.
Bruce en Patti traden ten slotte ook met de huisband op en speelden 'Money (That's What I Want)', de hit van Barrett Strong uit 1959. Het is niet bekend of ze nog meer nummers hebben gespeeld .Bowie-tribute bij energieke tourstart in Pittsburgh

17-01-2016

Zaterdagavond 16 januari is The River-tour 2016 van start gegaan met een energieke show in het uitverkochte Consol Energy Center in Pittsburgh. Bruce en de E Street Band toonden hun vorm in een drieënhalf uur durende show waarin ze 34 nummers speelden. De toegiften begon Bruce met 'Rebel Rebel' van de afgelopen week overleden muzikant en tijdgenoot David Bowie.

Als startpunt van The River-tour was Pittsburgh gekozen, de stad "where the rivers meet" (de Monongahela en Allegheny komen in Pittsburgh samen en vormen daar het begin van de Ohiorivier). Bruce en de band hadden goed gerepeteerd en nergens in de show weken ze van de vooraf geplande setlist af. Fans hadden bordjes met verzoeknummers meegenomen, maar Bruce negeerde ze.

Moses Tjhin was bij de tourstart in Pittsburgh en mailde zijn indrukken van de show: "Uit alle hoeken van de wereld en de VS kwamen fans naar Pittsburgh. Bruce was zeer goed bij stem, het geluid was erg goed te horen, tot aan het dak waar ik stond, en Bruce speelde met hart en ziel bij nummers als 'Drive All Night' en 'Backstreets'. Ook was hij erg spraakzaam bij de rustige nummers. Voor de Amerikanen blijft dit steeds het moment om te praten of drank te halen. Terzijde, ik hoorde van enkele Amerikanen zeggen dat zij het jammer vonden dat Bruce geen 'Born in the USA' heeft gespeeld."

Het concert startte met 'Meet Me in the City', de outtake van The Ties That Bind: The River Collection. Het was ook de enige outtake van The River die deze avond gespeeld werd. Bij de start zei Bruce: "We're gonna take you to The River! I wanna know: Are you ready to be transformed?!"  De albumuitvoering, die na de opener volgde, introduceerde Bruce met de woorden: "This was the record where I was trying to find out where I fit in. I wanted to make a record that was big enough that it felt like life, or like an E Street Band show." Opvallend was dat Bruce veel vertelde voor de nummers. Zo kregen 'Independence Day' en 'Stolen Car' een introductie. Voor 'Stolen Car' zei Bruce, net als bij de enige voorgaande albumuitvoering van The River in New York in 2009, dat het een voorloper was van zijn songwriting op Nebraska.Geen verzoeknummers, maar wel een crowdsurf. Tijdens 'Hungry Heart' ging Bruce weer achter de pit langs en dook op de uitgestoken handen van het publiek om zo over de hoofden van de fans terug naar het podium gedragen te worden.De albumuitvoering eindigde met een tien minuten durende versie van 'Drive All Night', met twee mooie saxofoonsolo's van Jake Clemons (die tijdens de show wel enkele opvallende foutjes maakte) en een spookachtige versie van 'Wreck on the Highway'. Na twee uur speeltijd dankte Bruce het publiek: "Thanks a lot, that's The River." Maar dat was niet het einde van de show, met 'Badlands' en 'Wrecking Ball' werd de show gewoon voortgezet. Het publiek joelde toen Bruce de Giants, het American footballteam uit New Jersey, noemde, en lachend noemde hij daarna "Steelers", het team uit Pittsburgh. Ook de klassiekers 'Backstreets' en 'Because the Night', compleet met Nils Lofgrens solo die hij rondspinnend op een been uitvoerde, kwamen langs voordat 'Thunder Road' de set afsloot.Voorafgaand aan de toegiften stond Bruce stil bij het overlijden van "our good friend David Bowie": "He supported our music way, way, way back in the early beginning. In 1973 he rang me up and I visited him in Philly where he was making the Young Americans record. He covered some of my music, 'Hard to Be a Saint in the City' and 'Growin' Up', when he was a big supporter of ours. I took a Greyhound bus down to Philadelphia. That's how early it was. Anyway, we're thinking of him." Daarna volgde 'Rebel Rebel', het rocknummer van Bowie's album Diamond Dogs uit 1974.

Bruce haalde bij 'Dancing in the Dark' een vrouw het podium op die binnenkort gaat trouwen en nog als vrijgezel met hem wilde dansen. 'Born to Run' zat in de toegiften, die in jubelstemming werden afgesloten met 'Rosalita' en de cover 'Shout'. Dinsdag volgt het tweede concert in Chicago.Moses mailde ons verder nog: "Hartverscheurend vond ik 'Wreck on the Highway' en 'Fade Away' was ook erg mooi. De minder vaak gespeelde nummers waren voor mij de hoogtepunten. Mooi intro bij 'I Wanna Marry You' en 'Point Blank'. Tijdens de uitvoering van het album stonden Bruce en Steven centraal. Garry was bijna onzichtbaar – soms stond hij achter de vleugel – maar zijn basspel was fenomenaal. Er zat een schoonheidsfoutje in de brug van 'The Price You Pay'."


Het podium in Pittsburgh bezien vanaf de tweede rinf (foto: Moses Tjhin).

"Bij 'Thunder Road' moest Bruce aan het begin de geluidstechnicus van het soundboard instructie geven om het pianospel harder te laten horen", aldus Moses. "In het algemeen was de band erg goed ingespeeld. Jake speelde goed, maar kan natuurlijk Clarence niet doen vergeten. Hij stond op zijn eigen plek. Zelfs Patti, Soozie en Nils bleven onopvallend. De vaak gespeelde nummers weken qua uitvoering niet af van de vorige tours, bijvoorbeeld 'Two Hearts' met 'It Takes Two' aan het einde. Bij 'Born to Run' en 'Shout' stond de hele zaal overeind. Toch nog borden met verzoeknummers in de pit gezien, onbegrijpelijk. Bruce negeerde deze ook."

Setlist 16-1: Meet Me in the City / The Ties that Bind / Sherry Darling / Jackson Cage / Two Hearts (incl. It Takes Two) / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Crush on You / You Can Look (But You Better Not Touch) / I Wanna Marry You / The River / Point Blank / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Fade Away / Stolen Car / Ramrod / The Price You Pay / Drive All Night / Wreck on the Highway / Badlands / Wrecking Ball / Backstreets / Because the Night / Brilliant Disguise / The Rising / Thunder Road // Rebel Rebel / Bobby Jean / Dancing in the Dark / Born to Run / Rosalita (Come Out Tonight) / Shout


Stand met merchandise in Pittsburgh, met speciaal voor deze show een oranje poster (foto: Moses Tjhin).


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF