'American Skin' met Legend bij Shining a Light-concert

19-11-2015

Springsteen heeft gisteravond in Los Angeles het Shining a Light-concert geopend met een uitvoering van 'American Skin'. Niet verrassend natuurlijk, omdat het nummer qua thematiek perfect aansloot bij het anti-racismethema van het concert. Wat wel bijzonder was, was dat Bruce het nummer samen met John Legend zong.

In de band speelden Tom Morello, Roy Bittan, Max Weinberg en een bassist. Bruce kwam alleen voor het openingsnummer op het podium. Andere artiesten die deze avond optraden waren onder anderen Joan Baez, Ziggy Marley, The Last Internationale, Ed Sheeran, Eric Church, Pharrell Williams, P!NK en Sting.Plaats van handeling was het Shrine Auditorium in Los Angeles, de plek waar Bruce goede herinneringen aan heeft. In 1995 trad hij hier twee keer op, bij de Grammy Awards-show en bij een concert voor Frank Sinatra. En de twee befaamde concerten voor de Christic Institute, op de dag af 25 jaar plus 2 dagen geleden, vonden hier plaats.

Een gedeelte van het concert wordt 20 november in Amerika op televisie uitgezonden.


Bruce poseert met John Legend (links) en Tom Morello (rechts).
Bruce bij Saturday Night Live

17-11-2015

Springsteen maakt op 19 december zijn opwachting in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live. Dit nieuws liet hij via zijn officiële kanalen op Facebook en Twitter weten. Stan Goldstein, een fan en journalist uit New Jersey met vaak betrouwbare informatie, denkt dat Bruce in het programma een korte tour zal aankondigen die nog in december start.

Springsteen is twee keer eerder bij Saturday Night Live geweest. In 1992 trad hij er op vlak voor het begin van de '92/'93-tour en in 2002 na de release van The Rising. Volgens Billboard komt Bruce niet alleen naar de studio maar neemt hij de E Street Band mee. Op de websites van zender NBC, Springsteen en Rolling Stone wordt daar geen melding van gemaakt.Rome 2013 beschikbaar als download

12-11-2015, laatste update: 14-11-2015

De eerste Europese show die als officiële download beschikbaar komt, is het concert van 11 juli 2013 in Rome. Springsteen speelde bij dit Wrecking Ball-concert een gedeelte van het The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle-album en een strijkersorkest versterkte de band bij 'New York City Serenade'.

Het verzoek voor 'New York City Serenade' hadden Italiaanse fans via een massale bordjesactie al bij het cocnert in Milaan aan Bruce kenbaar gemaakt. Bij het concert op het Ippodromo delle Capannelle in Rome willigde hij het in. Later liet Springsteen een videoclip van deze uitvoering op zijn website plaatsen.
De download is inmiddels via de officiële site beschikbaar. De cd-versie verschijnt eind november.

Update 14-11: na kritiek van fans die de download gekocht op de geluidskwaliteit heeft nugs.net besloten de verkoop van deze download te stoppen en de opname opnieuw te mixen. Binnen enkele weken wordt een nieuwe versie van de download beschikbaar gesteld en fans die de eerste download hebben gekocht, krijgen gratis een nieuwe versie.Bruce veilt concertkaarten bij Stand Up for Heroes

11-11-2015

Springsteen heeft gisteren in het theater van Madison Square Garden in New York opgetreden bij het jaarlijks terugkerend Stand Up For Heroes-benefiet. Hij speelde vier nummers solo op akoestische gitaar, tapte zoals gewoonlijk tussen de nummers door enkele schuine moppen en aan het einde van zijn optreden veilde hij twee gitaren voor het goede doel van de avond. Tijdens het bieden deed Bruce als bonus voor de winnaars kaartjes voor een concert bij de eerstvolgende E Street Band-tour erbij, een diner met de band en een rondleiding backstage door Bruce zelf.

Bruce heeft nog geen jaargang gemist van het Stand Up For Heroes-benefiet, dat dit jaar voor de negende keer in New York werd gehouden. De opbrengsten van het benefiet gaan naar de Bob Woodruff-stichting. Woodruff is een Amerikaanse journalist die in 2006 in Irak gewond raakte en met de door hemzelf opgerichte stichting steunt hij gewonde en getraumatiseerde militairen. Bij dit benefietoptreden wordt stand-up comedy en muziek aan elkaar gekoppeld. Naast Bruce traden dit jaar ook de komieken John Oliver, Seth Meyers en Ray Romano op, alsook trompettist Chris Botti.

Voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart kondigde Springsteen aan met de woorden "The Prins of New Jersey". Bruce begon zijn optreden direct met een akoestische versie van 'For You', uitgevoerd op akoestische gitaar. Deze keer geen bijval van Patti, Bruce trad alleen op. Na 'For You' koos hij voor akoestische versies van de Born in the USA-nummers 'Darlington County', 'Working on the Highway' en 'Dancing in the Dark'.Bij 'Darlington County' floot Bruce de solo. Tussen de uitvoeringen door vertelde hij schuine moppen. Hij waarschuwde het publiek voor zijn seksueelgetinte grappen: "Ik zei niet dat het goede grappen zouden zijn. Het zijn muzikantenmoppen, grappen die muzikanten vertellen." Een van de moppen had hij vorig jaar al verteld.Na het optreden nam Bruce een elektrische telecaster ter hand en begon die stilletjes te bespelen (instrumentale riff van 'Mystery Train') toen presentatrice Lydia Fenet de veiling startte van de gitaar waar Springsteen op speelde. Bruce zei dat hij de gitaar zou signeren en deed er kaartjes bij voor de eerstvolgende E Street Band-show waar hij de winnaar zelf backstage zal rondleiden. "You get your picture taken with our instruments. And you get to eat a lot of slop food with the band. You have to bring your own drugs, the band doesn't like to share their own drugs."Op het moment dat het bieden wat langzamer ging, rond $240.000, riep Bruce dat de winnaar ook een lasagne van zijn moeder erbij kreeg. Tegen het $300.000-bod zei Bruce dat de winnaar ook zijn buren mee mocht nemen naar het concert. Uiteindelijk werd door twee mensen $370.000 geboden en beiden kregen een gitaar plus de bonuscadeaus van Bruce. Springsteen eindigde na het bieden met een paar tekstregels van 'Mystery Train' en een regeltje van het nummer 'Money (That's What I Want)': "The best things in life are free".
Daarna kwamen de vier komieken het podium op voor een laatste veiling. Bruce reed een Harley Davidson het podium op en de presentatrice leidde met de komieken de veiling. Er werden nog bonusitems bijgedaan, waaronder een leren jas van Bruce zelf. De motor bracht $100.000 op voor het goede doel.Springsteen doet mee aan benefiet rond racisme

22-10-2015

Springsteen gaat op 18 november meedoen aan het benefietconcert Shining a Light rond het thema racisme in The Shrine Auditorium in Los Angeles. Het event wordt georganiseerd door tv-zender A&E Networks en radiozender iHeartMedia en wordt op 20 november uitgezonden in de VS.

 

Het concert met de titel Shining a Light: A Concert for Progress on Race in America wil racisme aan de kaak stellen. De producer van het concert zegt: "De huidige raciale situatie bevindt zich op een kritiek punt." Hij refereert hiermee ongetwijfeld ook aan het vaak onnodige geweld dat agenten nogal eens gebruiken tegen zwarte arrestanten, niet zelden mensen die ook nog onschuldig blijken te zijn. Hij stelt ook dat veel hedendaagse muzikanten dit aan het hart gaat, net als de muzikanten die vroeger achter de burgerrechtenbewegiging stonden. Hij hoopt dat deze gevoelens van bezorgdheid maar ook die van hoop via het concert een stem krijgen, net als mogelijke oplossingen.

Naast Springsteen doen onder anderen Sting, Pharrell Williams, Sting,  John Legend, Ed Sheeran, Pink en Eric Church mee. De opbrengsten gaan naar het Fund for Progress on Race die het geld weer onderverdeeld onder mensen en organisaties die iets proberen te doen aan racisme door te zorgen voor meer onderling begrip en betere relaties, op beleidsniveau of op maatschappelijk niveau.River-box verschijnt 4 december

16-10-2015, laatste update: 11-11-2015

De al langer voor dit jaar verwachte River-box is vanochtend vroeg eindelijk aangekondigd. De box met de titel The Ties That Bind: The River Collection van Springsteens enige dubbel-studioalbum gaat 4 december verschijnen en bestaat uit vier cd's en drie dvd's.

De vier cd's zijn het dubbelalbum van The River (de eerder dit jaar verschenen geremasterde versie), het enkele album (The River: the Single Album) met tien nummers zoals dat oorspronkelijk gepland was te verschijnen in 1979, maar waar Springsteen niet genoeg eenheid in vond zitten en dat hij nooit uitbracht, en een cd met outtakes.

De tracklist van The River: the Single Album is: The Ties that Bind / Cindy / Hungry Heart / Stolen Car (alternatieve versie) / Be True / The River / You Can Look (But You Better Not Touch) (rockabilly versie) / The Price You Pay (versie met extra couplet)/ I Wanna Marry You / Loose End (de oorspronkelijke titel van dit nummer).
De titels van de outtakes zijn: Meet Me in the City / The Man Who Got Away / Little White Lies / The Time that Never Was / Night Fire / Whitetown / Chain Lightning / Party Lights / Paradise By the "C" / Stray Bullet / Mr. Outside / Roulette / Restless Nights / Where the Bands Are / Dollhouse / Living on the Edge of the World / Take 'Em as They Come / Ricky Wants a Man of Her Own / I Wanna Be with You / Mary Lou / Held Up Without a Gun / From Small Things (Big Things One Day Come).

Een aantal hiervan (vanaf 'Roulette') verscheen eerder al op Tracks of The Essential Bruce Springsteen (hoewel voor 'Held Up Without a Gun' alleen een live-versie werd gebruikt, nu verschijnt voor het eerst een studio-opname), maar de eerstgenoemde outtakes zijn niet eerder verschenen. Een groot aantal hiervan circuleerde zelfs niet eerder in het bootlegcircuit.In de box zitten verder twee dvd's met een (helaas onvolledige) opname (van 2 uur en 40 minuten) van het alom geprezen concert in Tempe, Arizona van 1980. Van het concert ontbreken de volgende nummers: 'Factory', 'Darkness on the Edge of Town', 'Racing in the Street', 'Stolen Car', 'Wreck on the Highway', 'Point Blank', 'Independence Day', 'Candy's Room', 'The Ties That Bind' en 'Backstreets'.
Thom Zimny, de regisseur en editor van de video's, vertelde aan Backstreets dat al het beschikbare materiaal is gebruikt, de ontbrekende nummers zijn niet weggeknipt. Wel bevatten deze dvd's nog 20 minuten aan bonusmateriaal van The River-tourrepetitie in Lititz, Pennsylvania van hetzelfde jaar. Volgens Backstreets is de beeldkwaliteit van het concert in Tempe veel beter dan die van Hammersmith 1975 van de Born to Run Anniversary-box en Houston 1978 van de Darkness on the Edge of Town Anniversary-box.

De derde dvd bevat een gloednieuwe documentaire van een uur van de hand van Thom Zimny over the making of van het album. Er zijn geen filmbeelden beschikbaar van de studio-opnames (alleen foto's), maar wel zijn er nieuwe beelden van Bruce, thuis met akoestische gitaar, waar hij uitleg geeft over nummers als 'Independence Day', 'Point Blank' en 'Wreck on the Highway'. Tot slot is er een hardcoverboek van 25,5 x 30 cm met tweehonderd foto's genomen in de studio en bij concerten, waarvan de meeste niet eerder gepubliceerd zijn, afbeeldingen uit Springsteen notitieboekjes en materiaal van het ontwerp voor het oorspronkelijke album.


Beeld uit The Making of.

Nadat Springsteen het album dat hij eerst na Darkness on the Edge of Town maakte naar de prullenbak had verwezen, begon hij met de E Street Band aan een proces van anderhalf jaar schrijven en opnemen. Dit resulteerde in het dubbelalbum The River. De redactie van Rolling Stone heeft de documentaire al gezien en citeert Springsteen daaruit: "Het was een mooie ontwikkeling. In die tijd nam ik allerlei verschillende geschiedenisboeken door om mezelf een plek te geven, te begrijpen waar ik vandaan kwam en wat dat betekende. Ik wilde nummers met een bredere scope en wat diepgang schrijven. En ik wilde schrijven over de plaats waar ik woonde en over de sociale krachten die zich in die geschiedenis afspeelden. Ik heb heel wat geschiedenisboeken verslonden om te proberen een gevoel te krijgen bij waar alles vandaan kwam."

De eerste audiotrack ('Meet me in the City') is vanochtend vrijgegeven:Trailer:

'Ramrod' van Tempe 1980:

BRUCE-avond in Paradiso groot succes

29-09-2015

De Springsteen-tribute annex boekpresentatie in het Amsterdamse Paradiso was gisteravond een meer dan geslaagd evenement, meent onze verslaggever Robert Neugarten.

Het is natuurlijk altijd even afwachten met zo’n avond. Een parade van verschillende artiesten staat vaak garant voor lange pauzes, lullige introducties en een wisselvallig geluid. Van dat alles was gisteren weinig te merken; we zagen een soepele show waarin de optredens elkaar snel opvolgden.

Leon Verdonschot, samensteller van het boek Bruce en ik dat de directe aanleiding vormde voor het evenement, zette stipt om half negen wat richtlijnen uiteen. We zouden een relatief rustig eerste uur te zien krijgen dat zou worden doorspekt met een aantal gelezen voordrachten (stukken uit het boek) en gevolgd door een wat ruigere tweede helft.

Och War Ik Maar Bruce Springsteen
Verdonschot droeg zelf het nodige aan het tempo bij door zijn enthousiaste presentaties kort en bondig te houden. Ex-voetballer Björn van den Doelen beet het spits af met de hartenkreet ‘Och War Ik Maar Bruce Springsteen’, waarna Art Rooijakkers ons meenam naar zijn eerste kennismaking met Bruce.

Art Rooijakker Bruce Paradiso

Een vroeg muzikaal hoogtepunt was wat mij betreft de bijdrage van Bernard Hering, die ‘Factory’ zong alsof hij zelf gisterochtend zijn lunchboxje had ingepakt.

Apocalyptisch regenachtige dag 
Kluun vermaakte ons met een verhaal over een apocalyptisch regenachtige dag in Manchester, en good old Mart Smeets kreeg het publiek op zijn hand met een verhaal over een toevallige ontmoeting met een niet nader genoemde rockster. Maar hij had weleens in Carré gespeeld. En hij kwam van de Jersey Shore.

Mart Smeets, Bruce Paradiso

Hoge kwaliteit
Ondertussen was wel duidelijk geworden dat de band die voor de hele stoet artiesten als anker diende van hoge kwaliteit was. Zonder ooit de E Street Band na te spelen wist dit gezelschap onder leiding van Frans Pollux (die zelf een in Venloos dialect vertaalde ‘Thunder Road’ ten gehore bracht) tot dicht bij de kern van vrijwel alle gespeelde Bruce-nummers te komen. Vakwerk.

Steviger 
Na het eerste uur werd het inderdaad steviger. Het rockuurtje werd ingeleid door Lucretia van der Vloot, die een gloedvolle ‘Because the Night’ zong, maar als een van de weinigen te lijden had onder geluidsproblemen. Haar krachtige stem had een stuk harder gemogen.

Erwin Nyhoff zong 'The River', waarvan de tekst me deze avond weer eens als een sloophamer raakte; wat een schitterend en ontroerend verhaal is het toch. Deze versie was wat mij betreft het eerste van een reeks hoogtepunten.

 Erwin Nijhoff - Bruce Paradiso

Maurits Westerik (GEM) was niet de meest charismatische zanger van de avond, maar hij werd vrijwel van zijn taak ontheven door het publiek, dat ‘Hungry Heart’ gepassioneerd meebrulde. Heideroosje Marco Roelofs trakteerde ons na een valse start op een snoeiharde en energieke versie van ‘Radio Nowhere’, en surprise guest Jack Poels (Rowen Hèze) oogstte veel lof met zijn eigen ‘Op De Foto Met Bruce’.

Marco Roelofs - Bruce Paradiso

Zelf genoot ik het meeste van ‘Rosalita’, dat zeer aanstekelijk werd gezongen door Marcel Harteveld en maar weer eens vlekkeloos werd uitgevoerd door die puike band.

 Einde Bruce Paradiso

‘Dancing In The Dark’ en ‘Born To Run’ (Erwin Nyhoff weer) waren de uitsmijters. Net echt en allebei gewoon heel lekker.

 Bruce Paradiso

Was er dan helemaal niets op de avond aan te merken? Ach, de ‘Downbound Train’ van Jan Eilander van Trio Bier getuigde van een gebrekkig gevoel voor melodie. En Beatrice van der Pel zong ‘Fire’ zo keurig als een Pointer Sister dat ik haar ervan verdacht dat ze nog nooit van die hele Bruce Springsteen had gehoord. Maar dat waren uiterst minieme minpuntjes tijdens een heerlijke show.

Tekst: Robert Neugarten Beeld: Ger & Ellis PeetersDevils & Dust-show is de nieuwe download

26-09-2015

De nieuwe download is bekend: een show van de Devils & Dust-tour: Columbus (Ohio), 31 juli 2005.

Volgens Backstreets een van de beste performances van de Devils & Dust-solotour:
'And fine audience recordings aside, this period of the Devils & Dust tour has never been heard before in this quality, another reason why the show was chosen.'

Bijzondere nummers die avond: 'Lift Me Up', 'Valentine's Day', 'When You're Alone', 'Back in Your Arms' en 'Cynthia'.

De show is nu te downloaden.Bruce bij Jackson Browne in Red Bank

23-09-2015

Springsteen was dinsdagavond 22 september, de avond voor zijn 66ste verjaardag, bij het concert van Jackson Browne in het Count Basie Theatre in Red Bank, New Jersey. Hij speelde mee met de laatste twee toegiften: 'Take it Easy' en 'Our Lady of the Well'.Bruce bij Stand Up for Heroes

15-09-2015

Springsteen zal ook dit jaar meedoen aan Stand Up For Heroes, dat op 10 november in Madison Square Garden in New York City wordt gehouden. Deze benefietshow is voor de Bob Woodruff Foundation, een stichting die gewonde en getraumatiseerde oorlogsveteranen steunt.

Voor Bruce is Stand Up For Heroes inmiddels een vaste traditie, hij heeft nog geen jaargang gemist en speelt dus ook bij de negende uitvoering van dit benefiet waar comedy en muziek op het programma staan. Dit jaar doen naast Springsteen ook voormalig Daily Show-presentator Jon Stewart, komieken John Oliver, Seth Meyers en Ray Romano en trompettist Chris Botti mee. Er wordt door de kaartverkoop en de bijbehorende veiling meestal veel geld opgehaald, de afgelopen acht jaargangen hebben meer dan 27 miljoen dollar opgebracht.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF