Springsteen breidt boektour uit

22-11-2016

Springsteen heeft voor komende week vijf nieuwe data aan zijn boektour door de VS toegevoegd. Tickets gaan vanmiddag in de voorverkoop.

Bruce doet de  volgende steden aan:

28 november: Books A Million Store Chicago, Illinois
29 november: Joseph-Beth Booksellers Cincinnati, Ohio
30 november: Tattered Cover Book Store, Denver, Colorado
1 december: BookPeople, Austin, Texas
2 december: 2nd & Charles, Kennesaw, Georgia

Kaarten gaan vanmiddag in de voorverkoop. De precieze informatie hierover wordt op Springsteens Facebook-pagina (onder Events) bekendgemaakt.Luisterboek Born to Run verschijnt op 6 december

18-11-2016

De audioversie van Springsteens autobiografie Born to Run verschijnt op 6 december. Het achttien uur durende luisterboek, dat Bruce zelf heeft ingesproken, bevat zestien cd's.

Het voorgelezen verhaal wordt ook muzikaal aangevuld. Bruce heeft hiervoor speciale instrumentale muziek voor de overgangen tussen de hoofdstukken opgenomen in zijn thuisstudio. Ook zijn gedeeltes van 'Living Proof', 'Long Time Comin'' en 'Born to Run', nummers die een belangrijke rol spelen in het boek en die in z'n geheel ook op de cd Chapter and Verse staan, in het luisterboek opgenomen.Bruce krijgt de Presidential Medal of Freedom

16-11-2016, laatste update: 22-11-2016

Springsteen is een van de 21 Amerikanen die van president Obama de Presidential Medal of Freedom krijgt, de hoogste onderscheiding voor een burger in de Verenigde Staten. De onderscheidingen worden op 22 november in het Witte Huis in Washington uitgereikt.

Naast Springsteen worden onder anderen acteurs Robert de Niro, Robert Redford en Tom Hanks, basketballers Michael Jordan en Kareem Abdul-Jabbar, zangeres Diana Ross maar ook Bill Gates en zijn vrouw Melinda geëerd.


Bruce in 2012 op campagnepad voor en met Barack Obama.

Update 22-11: Springsteen heeft zojuist de onderscheiding van president Obama ontvangen. Hij was samen met de twintig andere ontvangers van de medaille in het Witte Huis. Een voor een werden de geëerden de kamer in het Witte Huis waar de ceremonie plaatsvond, binnengehaald. Bruce werd als voorlaatste binnen geroepen.
Obama hield een speech waarin hij voor iedere onderscheiden gast een kort verhaal had. Over Springsteen begon Obama met de woorden: "He was sprung from a cage out of Highway 9" en hij refereerde later nog een keer aan 'Born to Run'; Bruce had ooit verteld dat hij een plaat wilde maken die klonk als de laatste plaat op aarde. Obama roemde Springsteens teksten: "When he told us about himself, he told us about ourselves and anybody else." Hij noemde Springsteens platen de 'anthems of our America'. Ook de E Street Band vergat hij niet, Obama noemde Clarence Clemons, Little Steven en Patti Scialfa bij naam. Hij sloot af met de woorden dat "I am a president, but he is the boss. Pushing 70, he is still laying down four hours each night." Ten slotte zei hij dat hij aan Bruce wel de Presidential Medal of Freedom wilde uitreiken, maar hij hoopte toch dat hij nog jarenlang een "prisoner of rock 'n' roll" zal blijven. Na de speeches kregen alle geëerden een voor een de medaille omgehangen door Obama zelf, voorafgaand door een nog kortere speech van een andere spreker.
Voorafgaand aan de ceremonie deden Bruce en alle onderscheiden gasten plus een paar andere aanwezigen (waaronder Patti Scialfa) mee aan een Mannequin challenge, door Ellen DeGeneres gefilmd en op Instagram gezet.De hele uitzending is terug te kijken op YouTube. Bruce op 48:50, op 1:19:30 en 1:45:50.

Springsteen speelt en spreekt voor Clinton

08-11-2016

Bruce en Clinton (foto die hij op zijn Facebook zette).

Werden Springsteens afgespeelde 'Glory Days' en 'Born in the USA' bij een Republikeinse rally gisteren nog ontvangen met boegeroep, gisteravond bij een Democratische bijeenkomst in Philadelphia kreeg Bruce (uiteraard) de handen op elkaar. Hij speelde drie nummers en hield een toespraak. Clinton en Obama waren ook aanwezig. Bruce ontmoette Hillary kort en zette daar een foto van op zijn Facebook-pagina.

Springsteen begon zijn optreden met 'Thunder Road'. Daarna hield hij een toespraak. Daarin zei hij onder meer: "De keuze morgen kan niet helderder zijn. Hillary's kandidatuur is gebaseerd op intelligentie, ervaring, voorbereiding en een echte visie op Amerika waarin iedereen meetelt. Waarin mensen van verschillende geloven en achtergronden bijeenkomen om problemen te bespreken op een redelijke en bedachtzame manier."

Donald Trump noemde hij "een man wiens missie niet veel verder reikt dan hijzelf, die geen fatsoen heeft" en "iemand die bereid is om ons langgekoesterde en bewonderde systeem te beschadigen in plaats van dat hij kijkt wat de redenen zijn voor zijn eigen epic mislukking".

Bruce speelde na zijn toespraak ook nog 'Long Walk Home' en 'Dancing in the Dark'. Het volledige optreden:Springsteen gaat optreden voor Hillary Clinton

07-11-2016

Springsteen gaat zich actief inzetten om Hillary Clinton in haar verkiezingsstrijd te steunen. Vandaag treedt hij op in Philadelphia bij een verkiezingsbijeenkomst van de Democraten, waarbij Hillary en Bill Clinton aanwezig zullen zijn, net als de huidige president Barack Obama. Jon Bon Jovi treedt ook op.

Springsteen streed in 2004 met de Vote For Change-tour ook al tegen de Republikein George W. Bush. In 2008 en 2012 trad hij op bij verkiezingsrally's van Barack Obama. Hoewel Bruce zich in interviews positief heeft uitgelaten over Hillary Clinton (en vooral negatief over haar tegenstander Donald Trump), was hij nog niet actief betrokken bij deze presidentsverkiezing. Als hij ernaar werd gevraagd, zei hij steeds iets als: "Ik weet niet of we er al een verzoek over hebben gehad." Dat verandert dus vandaag met zijn optreden bij de rally in de Independence Hall.Drie extra shows Australische tour

02-11-2016

Er zijn drie extra shows toegevoegd aan het Australische tourschema, en wel in Perth, Melbourne en Sydney. De voorverkoop voor deze shows start op 10 november.

Kijk op de concertpagina voor alle informatie over de tour in Australië en Nieuw-Zeeland.Bruce's tiende optreden bij tiende Stand Up for Heroes

02-11-2016

Springsteen heeft dinsdagavond 1 november in het theater van Madison Square Garden in New York opgetreden bij de tiende uitvoering van het jaarlijkse Stand Up for Heroes-benefiet. Hij speelde vier nummers soloakoestisch, vertelde tussendoor een paar schuine moppen en hielp met de veiling van een motor en een gitaar.

Springsteen verscheen aan het einde van de avond op het toneel. Hoewel hij bij deze optredens soms steun krijgt van Patti, was hij nu alleen. Hij speelde vier nummers soloakoestisch: 'Working on the Highway', 'I'll Work for Your Love', 'Long Walk Home' en 'Dancing in the Dark'. Tussendoor vertelde hij, geheel in traditie van de stand-upcomedy die bij dit benefiet hoort, enkele schuine moppen. Aan het niveau van de grappen en de wijze waarop Bruce ze vertelt, is vaak wel af te leiden dat hij in de wieg is gelegd voor muziek en niet voor comedy.

Aan het einde van zijn optreden hielp Bruce mee met de veiling. Er werd een motor geveild en Bruce liet een van zijn gitaren ("ik heb er 25 jaar op gespeeld", zei hij erbij) veilen voor het goede doel. Hij gooide er ook nog een paar extra's in: Bruce zal de winnaar plus drie gasten een rit aanbieden in zijn Cadillac waarin hij hen meeneemt naar Jersey Freeze, de snackbar/ijssalon in Freehold, waar Bruce voor zijn gasten zoveel hotdogs en hamburgers zal kopen als dat ze op kunnen. Ook krijgen ze een lasagne van zijn moeder te eten. Bruce bespeelde de elektrische Fender terwijl de biedingen binnenkwamen. Het bedrag kwam uit op 280.000 dollar. Daarna reed Bruce een Harley het podium op voor een volgende veiling.Stand Up for Heroes is een benefiet voor de Bob Woodruff-stichting, opgericht door en vernoemd naar de journalist Bob Woodruff die bij het uitvoeren van zijn werk in 2006 in Irak zwaar gewond raakte door een bermbom. Hij lag lange tijd in coma en tijdens zijn herstel had hij veel steun aan de muziek van Springsteen. Zijn stichting steunt militairen die gewond raakten tijdens een missie en familie van gesneuvelde militairen. Stand Up for Heroes wordt sinds 2007 georganiseerd, het is een theateravond met muziek en stand-upcomedy. Naast Bruce traden dit jaar komieken Louis C.K., Jerry Seinfeld, Jim Gaffigan en Jon Stewart op. Het was de tiende editie en Springsteen heeft er nog geen een gemist. In totaal heeft Stand Up for Heroes in tien jaar tijd 40 miljoen dollar opgehaald voor de stichting.

Bruce en de komieken (vlnr) Jim Gaffigan, Jerry Seinfeld, Louis C.K. en Jon Stewart helpen met de veiling van een Harley
Davidson motor.Little Steven verrassend goed in Londen

31-10-2016, laatste update: 01-11-2016

De eerste show van Little Steven & the Disciples of Soul in ongeveer 25 jaar, afgelopen weekend in de Indigozaal van de O2 in Londen, voldeed volgens Astrid van der Werf die erbij was, aan alle verwachtingen en meer. 'De sidekick van Bruce Springsteen overtuigde met een mooie set van blues, rhythm & blues en soul, samen met een verbazend strakke Disciples of Soul.' Richie Sambora deed een gastoptreden en Stevie bevestigde dat hij in 2017 met een nieuw album komt en gaat touren. Leon Verdonschot is als Little Steven-fan helemaal lyrisch over het optreden.

Foto: Astrid van der Werf.

Steve had op Twitter al aangekondigd dat hij een setlist zou samenstellen uit oud materiaal van The Disciples of Soul en the Asbury Jukes, aangevuld met oude bluesklassiekers. En dat was precies wat het publiek kreeg. Astrid van der Werf was erbij. ‘Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten en ik hield er rekening mee dat het ook nog weleens zou kunnen tegenvallen. Omdat het concert zo kort van tevoren was aangekondigd – het leek allemaal vrij spontaan – vroeg ik me af of de band goed op elkaar ingespeeld zou zijn bijvoorbeeld. En ik had mijn twijfels bij de kwaliteit van zijn zangstem.’ De zorgen waren volgens Astrid echter ongegrond: ‘Behalve Eddy Manion die de blazerssectie leidde, kende ik niemand van de nieuwe Disciples of Soul, maar eerlijk gezegd sloeg ik stijl achterover. De band was ongelooflijk strak en goed. De zang van Stevie was ruim voldoende en werd waar nodig keurig ingepakt en aangevuld door het koortje van de drie Diva’s of Soul. En hij heeft natuurlijk genoeg star quality om het podium in beslag te nemen.’

Voor Astrid waren de hoogtepunten ‘Until the Good is Gone’ (van het album Men and Women uit 1982), de Etta James-cover ‘Blues is my Business’ en ‘Down and out in New York City’ van James Brown. ‘Deze maakten op mij meer indruk dan de nummers van The Asbury Jukes. Wat mij betreft duikelt hij voor de tour van 2017 nog wat van deze oude blues- en soulnummers op uit zijn oude platenkoffer, want Stevie en de Disciples spelen deze klassiekers op een manier die R&B-gelovigen door de knieën doet gaan.’
De zaal stond natuurlijk vol Springsteen-fans. Op de eerste rijen stond een handvol fans uit Zweden, Noorwegen en Nederland. Little Steven kondigde tijdens het concert aan dat een nieuw album in de maak is en dat hij in 2017 op tournee gaat. ‘Je hoorde zo nu en dan een "Bruuuuuce!" in het publiek, maar wat mij betreft was dit concert wel meer dan een optreden van een Bruce-spin-off’, aldus Astrid. ‘Gelukkig maar voor Stevie.’

Het optreden van Little Stevie and the Disciples of Soul was onderdeel van het Bluesfest in de O2, waar ook Richie Sambora geprogrammeeerd stond. Het was dus geen verrassing dat de ene Jersey boy even het podium opstapte bij de andere. ‘Ik heb de Discipels of Soul nooit live gezien in de jaren tachtig, maar ik begreep wel dat ze een reputatie hadden van een band die letterlijk keihard speelde. Ik vond het in het begin erg meevallen, maar tegen het einde was het geluidsniveau behoorlijk opgeschroefd. Toen Richie Sambora een nummertje kwam meedoen op het einde van het concert, was het oorverdovend. In 2017 neem ik oordopjes mee.’

Little Steven samen met Richie Sambora (foto: Astrid van der Werf).

Leon Verdonschot schreef ons: "Nooit, écht nooit durven hopen, toch gekregen, en wel 27 jaar na zijn laatste eigen headline-concert in Nederland (in Paradiso): een show van Little Steven and the Disciples Of Soul. In een volle kleine zaal van de O2 in Londen werd hij ouderwets voor een gesloten doek aangekondigd, door Dave Clarke nog wel. Het doek opende, en daar bleek een 14-koppige band achter te staan (5 blazers, onder leiding van de enige oud-gediende: Eddie Manion), dat inzette met 'Soulfire' van The Breakers, een nummer dat op het volgend jaar te verschijnen zesde album van Little Steven zal komen te staan."


Foto: Leon Verdonschot.

The Diva's of Soul (Foto: Astrid van der Werf).

Leon: "Onder luid applaus kwam hij op, en eigenlijk was meteen duidelijk dat het goed zat vanavond: de band klonk ongelooflijk goed (nogal een prestatie voor een band die drie weken geleden nog niet eens bestónd), Little Steven was erg goed bij stem, en hij had er net als de aanwezigen veel zin in. Wat volgde was een dwarsdoorsnede van solonummers, veel van de klassiekers die hij voor Southside Johnny heeft geschreven ('Coming Back', 'Trapped Again', 'I Don’t Wanna Go Home'), bluesnummers die hij speciaal voor dit bluesfestival had gerepeteerd (o.a. een fantastische versie van 'The Blues Is My Business' van Etta James) en verrassende covers, zoals 'Down and Out in New York City' van James Brown. De band kon alles aan, Little Steven ook."


Foto's: Leon Verdonschot.

Leon: "Nog een gelijkenis met de shows van Bruce: het optreden zou anderhalf uur duren, maar de band stond ruim twee uur op het podium. Ik had verwacht dat hij zich, gezien de bezetting met blazers, zou beperken tot nummers van zijn debuut Men Without Women, maar hij speelde ook twee nummers van de harde rockplaat Freedom - No Compromise. Dat werkte ook erg goed: zowel 'Freedom' als 'Bitter Fruit' had hij opnieuw gearrangeerd voor deze band. Van The Lost Boys, zijn nieuwe project van een paar jaar geleden waarvan alleen een nummer verscheen op de soundtrack van de Sopranos, speelde hij ook een nummer: 'Goodbye'.
Het was een genot hem weer aan het werk te zien in de hoofdrol van zanger, frontman, bandleider en lead-gitarist. Het blijft eigenlijk fascinerend dat hij genoegen neemt met de rol van tweede man, want hij heeft alle kwaliteiten en het charisma van de eerste man. Na de buiging kwam Bon Jovi’s voormalige tweede man Richie Sambora, die eerder die avond in de grote zaal samen met Bad Company had opgetreden, erbij, en samen speelden ze de toegift: 'Can I Get A Witness', dat net zo’n groot feest werd als tijdens Little Stevens legendarische eerste Nederlandse concert, in 1982 in Vredenburg.
En dan nu het beste nieuws: volgend jaar, 35 jaar na Men Without Women, brengt Little Steven zijn vijf soloplaten opnieuw uit, tegelijk met zijn nieuwe, en gaat hij in de zomer op tournee, net tussen de Australische tournee met Bruce in het voorjaar en de opnamen van zijn nieuwe serie in het najaar.”

Setlist: Soulfire / Killing Floor / Coming Back / Forever / Inside of Me / I Played the Fool / The Blues is My Business / Until the Good is Gone / Ride the Night Away / Groovin' is Easy / All I Needed Was You / Love Disease / She Got Me Where She Wants Me / Some Things Just Don't Change / Trapped Again / Down and Out in New York City / Freedom / Walking By Myself / I Don't Want to Go Home / Goodbye / Can I Get a Witness (met Richie Sambora)Springsteen op cd Matt O'Ree

18-10-2016

Springsteen zingt mee en doet een gitaarsolo op het nummer 'Black Boots' dat binnenkort op de nieuwe cd Brotherhood van Matt O'Ree zal verschijnen.

Matt O'Ree wordt door lokale media omschreven als een Jersey Shore-gitaarheld met een killer liveshow, net zoals Springsteen in zijn jonge jaren bekend stond. Het album van O'Ree bevat ook een nummer dat mede is geschreven en geproduceerd door David Bryan, de toetesenist van Bon Jovi. Matt O'Ree trad in 2015 vijftien keer met Bon Jovi op bij concerten in Azië en het Midden-Oosten.Springsteen praat en poseert in Londen

18-10-2016, laatste update: 18-10-2016

Springsteen was gisteren in het Institute of Contemporary Art in Londen voor een persbijeenkomst voor Europese journalisten. Daarna dook hij de boekhandel Waterstones-Piccadilly in om zo'n vijfhonderd fans te verblijden met een foto. Er waren ook enkele Nederlanders en Belgen bij.


Foto: Benedicte VannesteSpringsteen gaf volgens AD-journalist Alexander van Eenennaam aan dat er geen tweede boek komt, hij treedt liever op. Voor de rest was er verder weinig nieuws onder de zon. Springsteen had zelf de vragensteller uitgekozen, Antoine de Caunes, een Fransman die destijds ook bij de Wrecking Ball-persbijeenkomst het interview deed, en die was volgens Volkskrant-journalist Gijsbert Kamer niet echt kritisch en vroeg niet door.

Martijn Harleman, vormgever van deze site en onze Springsteen-boeken, was bij de fotosessie in Waterstones, net als Be True-lezers Bas en Monique Jansen, Benedicte Vanneste en Alessandro Comodini. Martijn berichtte ons: "Het ging heel rap, behoorlijk lopende-band-werk: een hug, een foto, een hand." Er waren drie medewerkers die foto's maakten met de toestellen en telefoons van de fans. Helaas slaagden ze er bij vele fans niet in om echt scherpe foto's te maken, zo is ook te zien op Facebook. "Toch ben ik ben erg blij met mijn foto", appte Martijn. De fans kregen net als in Amerika een boek met handtekening van Bruce erin mee naar huis. In dit geval ging het om een papieren voucher die in het boek was geplakt, in de VS hadden ze exemplaren met een ingebonden extra bladzijde.

Toen Martijn aankwam om 15.30 uur stonden er zo'n vierhonderd mensen in de rij. "Binnen ongeveer driekwartier was die rij in kleine groepjes naar binnen gelaten. Iedereen mocht gelijk in de kelder alle spullen behalve een camera opslaan. Vanaf daar werd je door de behulpzame staf enkele verdieping hoger geleid. Op de eerste verdieping stond een lange rij tussen alle boekenkasten en tafeltjes langs. Er werd voor bekertjes water gezorgd en in een uithoek kon je het grote Waterstones-scherm zien waar Bruce werd verwacht. Wij werden nog twee verdiepingen hoger geleid, op de tweede bleef het leeg. Na ruim een uur hoorden we kort een “Bruuuuce’ op de eerste verdieping. Herkenbaar, maar vrij ingetogen, het is toch geen stadion of arena. Vrij vlot werden daarna kleine groepjes van een man of tien naar beneden geleid die de rij op de eerste verdieping weer mocht aanvullen. Eenmaal daar aangekomen kon je Bruce zien poseren. Stuk voor stuk en goed georganiseerd werden de fans naar Bruce gestuurd. Een crew van de boekhandel van drie man nam de camera’s in ontvangst en schoten enkele plaatjes per persoon. In nog geen 10 seconden kon Bruce de persoon begroeten, een foto laten maken en nog een hand geven. Af en toe duurde het iets langer bij een stelletje of iemand met een klein kind. Ik was even bang dat ie ter plekke ‘Waiting on a Sunny Day’ in zou gaan zetten."


Martijn Harleman poseert met Bruce.

Verslagen van het persevent vind je onder meer bij:Little Steven op Bluesfest in Londen

13-10-2016

Little Steven gaat met zijn band The Disciples of Soul op het Bluesfest in Londen optreden op 29 oktober. Kaarten gaan vrijdag 14 oktober in de voorverkoop.

Van Zandt heeft al sinds de jaren tachtig niet meer met The Disciples of Soul opgetreden. Op de vraag die hij via Twitter kreeg gesteld of het optreden van 29 oktober in de O2 Arena het enige is, antwoordde hij: "Just getting back in the saddle. If it feels good we'll tour summer of '17. And then yes Festivals will be included. Starting with Notodden!"

Voorverkoop voor de O2 is vrijdag 14 oktober om 10.00 uur via LiveNation.Springsteen voor fotosessie naar Londen

11-10-2016

Springsteen komt maandag 17 oktober naar een Waterstones-boekhandel in Londen ter promotie van zijn autobiografie. Daar gaat hij met fans op de foto. Tickets gaan vanavond in de voorverkoop.

Net als in de VS gaat Springsteen ook in Europa langs de boekhandel om Born to Run onder de aandacht te brengen. Gisteravond heeft hij één sessie bij een Waterstones-filiaal in Londen aangekondigd. De precieze winkel wordt alleen bekendgemaakt aan de mensen die een kaart weten te bemachtigen. Kaartjes kosten 22 pond. Daarvoor krijg je een fotokans en een gesigneerd boek. De voorverkoop is vanavond om 21.00 uur. Er is een limiet van maximaal 1 kaart per persoon.

Of Bruce ook boekhandels in andere landen gaat aandoen, is nog niet bekend.Nederlandse fans bij fotosessie Bruce in Seattle

03-10-2016

Tjeerd en Richard Veninga scoorden kaartjes voor de boekhandeltour van Springsteen. In Seattle gingen de broers met Bruce op de foto. Richard reisde er speciaal voor naar de VS. Tjeerd woont daar en schreef zijn indrukken op.

Richard (links) en Tjeerd met Bruce in Seattle.

12 september 2016: verdraaid, ik heb twee kaartjes, dus twee gesigneerde exemplaren van de autobiografieën, je mag ook twee ‘plus ones’ meenemen. Voor mij een thuiswedstrijd, want ik woon in Seattle. Ik app mijn broer en ja hoor, hij gaat naar vliegprijzen kijken…

1 oktober, 7 uur ‘s ochtends: we staan bij de eerste tien man in de rij voor de Elliott Bay Book Company, dat trouwens aan 10th Avenue ligt. Dat vraagt om een 10th Avenue Freeze Out-selfie. Om acht uur krijgen we warme bagels van een wildvreemde man, superaardig en heerlijk! Naast de boekhandel zit een restaurant waar om acht uur ‘s ochtends de obers in Springsteen kledij rondlopen (Springsteen 80's style, met bandana etc.). Only in America!

Na drie uur wachten zijn we aan de beurt voor onze polsbandjes. Er zijn 1200 tickets verkocht dus komen er 2400 man en dat allemaal in twee of drie uur… De kleur van de polsbandjes bepaalt wanneer je aan de beurt bent, er is een voetbalveld waar de fans in rijen mogen wachten. Omdat we zo vroeg zijn, mogen we gelijk naar binnen. We lopen door een lange gang richting de kelder van de boekhandel. Er hangen posters om mensen moed in te spreken, lijsten om in te vullen om de tijd te doden: 'Your first Bruce concert' krijgt van ons de eerste regel: "1988 Rotterdam", wij komen tot stilstand bij de poster '180 Feet till Bruce'. Nog maar 60 meter dus…

Wat een happening: in de tussentijd ontmoeten we fans die er heel veel voor gereisd hebben: Washington DC, Minneapolis, Alaska, Boston, en lezen online verhalen over Slowakije, Duitsland en zelfs even 36 uur overkomen uit Londen.

Ineens komt er een auto door de andere gang gereden. Een paar stevige mannen stappen uit, daarna zien we Bruce, maar hij ziet ons niet. Mijn broer roept "Bruuuuce" en met een schok komt hij tot stilstand, draait zich om, kijkt over zijn zonnebril en ziet een dikke honderd man staan. We krijgen een lach en een peace sign cadeau, dan moet hij door en wij ook: alle spullen in tassen en dan snel naar binnen.

Ik heb mijn zoons (13 en 10) bij me en zij mogen eerst het podium op. "What’s up, bros?" vraagt Bruce. Dan: "Are you brothers?" Verlegen antwoorden ze van ja en ze gaan naast hem staan voor de foto. Bruce ziet de verlegenheid en trekt ze naar zich toe. Later horen we dat dit live op KOMO TV was en in de feed op Facebook zien we later heel veel leuke reacties ("What a sweet moment", "Those kiddos don’t know who the heck they just met", "All generations" etc.). Mijn oudste wordt geinterviewd maar houdt het kort ("How was is it?", "Good").

Dan zijn mijn broer en ik aan de beurt. Het T-shirt van Richard trekt direct de aandacht van Bruce door de grote gitaar en grote letters Asbury Park. "Asbury Park going strong I see." Dan ben ik aan de beurt en ik kom niet veel verder dan: "This means a lot, thanks for being here." Om het afscheid te verlengen zegt Richard spontaan: "I love you man."  Bruce draait zich nog even terug, kijkt hem diep in de ogen en reageert gevat en gemeend met: "It’s my pleasure." O, en dan krijgen we bij de uitgang nog het gesigneerde boek mee, niet vergeten in de opwinding! Tot onze verbazing staan van alle aanwezigen juist wij ‘s middags groot op de website van KOMO News. Wat een geweldige ervaring!

Los van onze eigen ervaring is het vooral indrukwekkend hoe Bruce voor iedereen een kort gesprekje, grapje of wat dan ook heeft. De mensen van de uitgeverij doen er alles aan om het tempo hoog te houden, je krijgt maximaal 20 seconden of zo, en toch heb je echt het gevoel dat je Bruce hebt ontmoet. Hij helpt mensen die moeilijk lopen het podium op, voor mensen in rolstoelen springt hij het podium af en gaat hurkend met ze op de foto. Er wordt gehugd, gezoend, gelachen en gehuild. Een vrouw die hem aarzelend een hand geeft trekt hij naar zich toe en hij slaat zijn arm om haar heen.

Je hoopt dat hij zo is, je hebt altijd gedacht dat hij zo is… en hij IS zo!Middernachtverkoop Born to Run in Utrecht

27-09-2016

Springsteens autobiografie Born to Run mocht pas dinsdag 27 september worden verkocht, dus had de uitgever van de Nederlandstalige editie, Het Spectrum, samen met de Utrechtse boekhandel Broese speciaal voor Be True-lezers en enkele prijswinnaars van het Utrechts Nieuwsblad maandagavond een release party georganiseerd. Bijna tweehonderd mensen kwamen naar boekhandel Broese, dat deze avond voor een keer was omgedoopt tot Bruce, om naar sprekers en zangers te luisteren én om klokslag 12 uur het boek te kunnen kopen.

Een mooi programma van tweeënhalf uur onderhield de groep Springsteen-fans die naar dit event waren gekomen. Be True had de gastenlijst samengesteld. Aangekondigd door spreekstalmeester Erik Vorstenbosch sprak Jasper Henderson, recensent bij Het Parool en redacteur bij uitgeverij Lebowski, als eerste over de schrijfstijl van Springsteen. Hij vroeg zich af waar Springsteen de inspiratie voor zijn vroege schrijfstijl vandaan haalde (omdat hij in zijn autobiografie niet over boeken in zijn jeugd schrijft) en gaf een wat meer technische review. Ook las hij voor uit de eerste hoofdstukken over Springsteen als kind dat opgroeide in Freehold. Daarna speelde muzikant/schrijver/programmamaker/journalist Jaap Boots twee nummers, Nederlandstalige bewerkingen van 'My Father's House' en 'State Trooper'.


Jaap Boots speelt Nederlandstalige bewerkingen van twee Nebraska-nummers (foto: Ger Peeters).

Schrijver en Springsteen-fan Kluun vertelde op humoristische wijze over zijn eigen passie voor Bruce en las uit Springsteens Superbowl Journal voor. Vervolgens werd een klein stukje van het optreden dat Springsteen en de E Street Band in 2009 in de Superbowl Halftime gaven, op scherm getoond.


Kluun leest de Superbowl Journal voor (foto: Ger Peeters).

Onder leiding van Erik Vorstenbosch werd daarna de quiz gespeeld. Via smartphone kon iedereen meedoen en 33 vragen over Bruce beantwoorden. Niet alle vragen waren correct (zo had de vraag "Waar is Bruce in zijn jeugd opgegroeid?" eigenlijk moeten zijn "Waar is Bruce geboren?") en varieerde de moeilijkheidsgraad (van "Uit welk jaar stamt Born in the USA?" tot "Welke twee nummers zijn het vaakst tijdens The River-tour 2016 gespeeld?" en van alles daar tussenin). Vooral lastig voor de vele aanwezigen was om de multiple choice-opties allemaal op het scherm te kunnen zien. Drie prijswinnaars kregen een genummerde en gelimiteerde (slechts tien van gemaakt) gebonden uitgave van de Nederlandse editie van Born to Run. Winnaar van de quiz was Jos Westenberg van Be True. De Be True-redactie was niet betrokken bij het opstellen van de quiz en dus ook niet vooraf op de hoogte van de vragen (anders was de fout over de geboorteplaats van Bruce er ook niet ingeslopen).


Aandacht voor de quiz, onder leiding van Erik Vorstenbosch (foto: Ger Peeters).

Na de quiz volgde een voordracht van Leon Verdonschot, die over de Springsteens relatie met zijn vader en vriendschap van Bruce met Clarence Clemons en Little Steven sprak. Hij las de passage voor waarin Bruce als kind boksles kreeg van zijn vader en de passage waarin Bruce over het overlijden van Clarence sprak, en het grappige hoofdstuk waarin Bruce en Little Steven de toegang tot Disneyworld werd ontzegd.


Leon Verdonschot over de vriendschappen van Bruce met Clarence en Steve (foto: Ger Peeters).

Na Leon Verdonschot sloot de Utrechtse muzikant Tommy Ebben de avond af met drie nummers: 'I'm on Fire', 'Thunder Road' en 'Racing in the Street'. De bezoekers gingen huiswaarts met een Nederlandstalig exemplaar van Born to Run, een poster en een button in hun goodie bag. Het was een geslaagde boekrelease, zoals je die wel van Harry Potter-boeken kent, maar nu uiteraard geheel in stijl van Springsteen.


Tommy Ebben geeft het slotakkoord (foto: Ger Peeters).Autobiografie onthuld:
25 weetjes over Bruce

19-09-2016

In de autobiografie komen veel nieuwe wetenswaardigheden over Springsteens leven en carrière naar voren. Be True las al een manuscriptversie van het boek en doet een aantal onthullingen (en wees gerust: er blijven er nog meer dan genoeg over om zelf te lezen). Een wereldprimeur!

Wist je dat Bruce:

 1. … zichzelf terugkijkend op zijn kleutertijd een kleine tiran vond, te verwend door zijn oma die hem opvoedde omdat zowel zijn vader als zijn moeder werkte. Een oma, die het verlies van haar dochter die op 5-jarige leeftijd dood werd gereden, leek te willen compenseren.
 2. … met zijn opa tussen het grof vuil op de stoepen speurden naar radio’s die zijn grootvader opknapte en verkocht.
 3. … op zijn lagere school niet alleen weleens in de prullenbak of een donkere kast werd gestopt, maar voor straf ook een keer van de hoogste naar de laagste klas werd teruggezet, waar de juffrouw een 7 jaar jonger jochie beval hem te straffen voor onoplettendheid en hij ten overstaan van de klas met de vlakke hand in het gezicht werd geslagen.
 4. … als tiener (16) instortte toen zijn oma overleed. “Ik wilde dood. Ik wilde bij haar zijn.” Alleen zijn kleine zusje (dat bij haar in bed lag toen ze overleed), dat licht in zijn leven bracht en zijn nieuwe belangstelling, voor muziek, redde hem.
 5. … niet van windgongen houdt, omdat in zijn jonge jaren de buurvrouw er eentje had ophangen op de veranda en het vredig klinkende getingel Bruce uitermate ging irriteren, omdat het in tegenstelling was met de felle ruzies die zijn buren ’s nachts maakten.
 6. … zijn vader in de Tweede Wereldoorlog meedeed aan het Ardennenoffensief, de enige buitenlandse trip die hij ooit buiten het Amerikaanse continent maakte.
 7. … niet mocht zingen in een van zijn eerste bandjes, omdat zijn bandleden, en ook bandhoeder Tex Vinyard, in wiens huis de jongens repeteerden, vonden dat hij dat niet kon.
 8. … zelf ook vindt dat hij een niet al te beste of mooie stem heeft. En dat moest compenseren door nog betere liedjes te schrijven, een nog betere showman te zijn, een nog betere gitarist, een nog betere bandleider, enzovoort.
 9. ... met Danny Federici en Vinnie Lopez de huur overnam van zijn ouders’ huis aan South Street in Freehold, maar dat dat binnen luttele tijd een hippieoord werd waar allerlei weirdo’s over de vloer kwamen. Dit leidde al snel tot het verbreken van het huurcontract door de huurder.
 10. ... een vroege lp van Nils Lofgren, die toen nog zijn eigen band Grin had, als voorbeeld had voor hoe zijn eigen lp Born to Run moest gaan klinken.
 11. ... vindt dat de beste recensie die hij ooit kreeg die van zijn zus Virginia was over ‘The River’. Ze zei nadat ze het nummer voor het eerst had gehoord: “Dat is mijn leven.”
 12. ... tot na de opnames van de videoclip voor 'Dancing in the Dark' dacht dat Courteney Cox gewoon een fan uit het publiek was. Zijn kinderen lachten zich rot toen ze de clip voor het eerst zagen; ze vonden dat hij belachelijk danste.
 13. … Patti een T-shirt van hemzelf liet aantrekken, nadat zij voor haar eerste concert (van de Born in the USA-tour) hem een witte tuniek showde. Hij wilde graag een vrouw in de band, maar ze moest zich niet te vrouwelijk kleden.
 14. … de kleding van de E Street Band tijdens de Born in The USA-tour bestempelt als “de nachtmerrie van een modeontwerper”. Hij noemt onder meer de Cosby-sweater van Roy en de bandana en jockeyjasjes van Nils, maar vindt dat hij er zelf ook wel gay uitzag.
 15. ... tijdens het concert in het Zweedse Ullevi-stadion in 1985 niet alleen het stadion verwoestte, maar ook een zwarte Takamine-gitaar langs het hoofd van Jon Landau tegen de muur van zijn kleedkamer kapot gooide, omdat hij boos was dat er een foto van het hotelbed waar hij en Julianne Phillips in hadden geslapen in een tabloid stond.
 16. … als volwassene een paar jaar op judo heeft gezeten. De valtechniek die hij daar leerde kwam goed van pas bij zijn eerste stappen op gebied van paardrijden. Hij werd talloze keren van een paard gesmeten, totdat Patti een rustige palomino voor hem vond.
 17. … voor zijn huwelijksaanzoek aan Patti een takje van een struik plukte en daar een ring van maakte.
 18. … na de grote aardbeving nabij Los Angeles in 1994, waarvan hij en zijn gezin wakker werden in hun huis aldaar, nog een half jaar lang last heeft gehad van een lichte post-traumatische stressstoornis en van ieder geluidje rechtop in bed zat.
 19. … heel hard moest werken om het publiek bij zijn eerste optreden op het New Orleans Jazz and Heritage-festival mee te krijgen. “Ik voelde meteen dat het geen makkelijk publiek zou zijn.”
 20. … akoestisch ‘Land of Hope and Dreams’ speelde aan het ziekenhuisbed van zijn geliefde, op dat moment al bewusteloze Clarence en dat de Big Man onder dat nummer overleed.
 21. … als een kind zo blij was dat hij naar de repetitieruimte van de Rolling Stones mocht komen om voor hun optreden in Newark de volgende dag ‘Tumbling Dice’ te repeteren. En dat hij verrukt was over de simpele apparatuur en versterkeropstelling die ze gebruikten. En direct erna Steve opbelde om zijn ervaring te delen.
 22. ... zijn shows van drieënhalf uur een voorbeeld noemt van zijn “neurotische onzekerheid (ik kan het nooit goed genoeg doen)”.
 23. ... vindt dat zijn oudste zoon een behoorlijk goede zanger en songwriter is. (Evan werkt overigens als programmamaker bij een radiostation en producer van festivals.)
 24. … verbaast was dat zijn album Wrecking Ball met veel minder (politieke/maatschappelijke) ophef ontvangen werd dan hij had gedacht.
 25. … Jake Clemons bij diens eerste auditie stevig uitfoeterde omdat hij de saxpartijen die Bruce hem als huiswerk had opgegeven maar “zo'n beetje” kende. En dat twee E Streeters zelfs na een latere, goede auditie met de band nog twijfelden over zijn geschiktheid.

Tot slot: wist je dat… je ondanks deze onthullingen zo om de pagina toch nog andere mooie anekdotes of nieuwe feiten over Springsteens leven te weten komt als jij het boek Born to Run zelf gaat lezen?

Lees ook ons artikel met meer anekdotes en nieuws in de sectie Dossiers.

Ook in onderstaande tv-interviews die afgelopen weekend online kwamen, zitten al wat kleine onthullingen over het boek:
> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF