Southside Johnny op dreef in Paradiso

25-06-2017

Southside Johnny and the Asbury Jukes speelden gisteravond de pannen van het dak in de Amsterdamse Paradiso. Johnny was in een goede bui, hij verscheurde de setlist en speelde wat er in hem op kwam, zoals een spontane uitvoering van 'Kitty's Back'.


Foto's: Jos Westenberg

Johnny speelde veel nummers van Little Steven en zei dat hij en Jeff Kazee vandaag ook bij het concert van Little Steven and the Disciples of Soul in Carré zullen zijn. EenVandaag gaat Steve interviewen en zendt het gesprek waarschijnlijk maandag (tussen 18.15u en 18.45u) uit.Later meer over het concert van Southside Johnny.

Setlist: Take it Inside / Save Me / This Time Baby’s Gone for Good / Love on the Wrong Side of Town / Broke Down Piece of Man / This Time It’s for Real / Walk Away Rene – What’s Your Name / Passion Street – Kitty’s Back / Talk To Me / Hearts of Stone / Woke Up this Morning – Money (That’s What I Want) / Until the Good Is Gone / All I Can Do – Every Day Will Be Like a Holiday / Trapped Again / The Fever / Don’t Waste My Time / I’m Looking For a Good Time / I Don’t Want to Go Home / Better Way Home // Only Sixteen – What a Wonderful World – A Change is Gonna Come / Having a Party – Sherry Darling // Working too Hard – Let it BleedLittle Steven presenteert radioshow in Antwerpen

19-06-2017

Little Steven gaat vrijdagavond 23 juni tussen 8 en 10 uur in het Hard Rock Café in Antwerpen een DJ-set doen zoals hij dat ook voor zijn Underground Garage-radioshows doet. Het evenement is gratis toegankelijk.

Little Steven neemt de radioshow een dag voor zijn optreden in de Antwerpse zaal De Roma op. Het concert is nog niet uitverkocht. Een dag later, op zondagavond, spelen Steve en zijn Disciples of Soul in het uitverkochte theater Carré in Amsterdam.Bruce bij Little Stevens show in Red Bank

28-05-2017

Springsteen was gisteravond de special guest die bij Little Steven and the Disciples of Soul mee kwam spelen in het Count Basie Theatre in Red Bank, New Jersey. Bruce kwam aan het einde van de show het podium op en speelde mee met de laatste vier nummers.

Foto: Amanda Stevens.

Iets meer dan een week voordat de Europese tour van Little Steven and the Disciples of Soul van start gaat, traden zij op in het Count Basie Theatre in Red Bank. Steven en zijn vrouw Maureen zijn leden van het bestuur van het fameuze Count Basie Theatre en het concert dat Steve zaterdag gaf, was onderdeel van de shows die hij in het theater heeft gepland om geld in te zamelen voor onderhoud. Aan het einde van een set met nummers van zijn nieuwe album Soulfire en wat nummers van zijn eerdere platen, zei Little Steven: "Here's a friend who is out of work." Terwijl Steve naar de zijkant van het podium keek, zette de band 'It's Been a Long Time' in, het nummer dat Little Steven voor Southside Johnny's Better Days-album uit 1991 schreef. Bruce verscheen met Fender Stratocaster van achter de coulissen en het publiek begroette hem met gejuich en applaus.

Een maand geleden speelde Bruce mee met twee toegiften van Little Stevens band in Asbury Park, nu verdubbelde hij zijn bijdrage. 'Tenth Avenue Freeze-out' en de door Little Steven bewerkte versie van 'I Don't Want to Go Home' werden allebei als duet gespeeld. 'Can I Get a Witness', het Motown-nummer van de befaamde liedjesschrijvers Holland, Dozier en Holland, waarvan Marvin Gaye's uitvoering het best bekend is, was de afsluiter van de avond.

Op zaterdag 24 juni treden Little Steven en The Disciples of Soul op in de Roma in Antwerpen en een dag later in Carré in Amsterdam. Voor beide shows zijn nog kaarten te koop.Helsinki 2012 nieuwe archiefuitgave

23-05-2017

De langste show uit Springsteens carrière, die van 31 juli 2012 in het Olympiastadion in Helsinki, is de nieuwe archiefuitgave die op cd en als download beschikbaar is gekomen via Springsteens officiële site.

Aan het einde van het Europese gedeelte van de 2012 Wrecking Ball-tour verlengde Springsteen de speeltijd van de shows richting de 4-uurs grens. In Finland brak Bruce het eerst door die grens heen en gaf een show van 4 uur en 6 minuten. En dat is zonder de akoestische preshow van vijf nummers gerekend die Bruce aan de vroegkomers in het stadion gaf. Deze akoestische preshow zit helaas niet bij de archiefuitgave. Wel een setlist van 33 nummers, met daarbij een aantal tourpremières waaronder de opener 'Rockin' All Over the World', 'Back in Your Arms' (met een lang intro), 'Detroit-medley', het soulvolle duet met Little Steven op de ingetogen versie van 'I Don't Want to Go Home', 'Higher and Higher' en 'Twist and Shout' (bij de laatste twee nummers kwam Jon Landau meespelen op gitaar). 'Back in Your Arms' was een verzoeknummer dat Jake Clemons nog niet kon spelen. Bruce noemde het slechts een "minor challenge for the E Street Band" en hij stelde Jake gerust: "Just wing it."


Foto's: Jos Westenberg.

Verder bevatte de setlist nog een aantal andere hoogtepunten zoals de uitvoeringen van 'Loose Ends', 'Prove It All Night' met het '78-intro en 'Be True'. Daarnaast verschenen een aantal songs op de setlist die kenmerkend waren voor de Wrecking Ball-tour, waaronder het titelnummer, 'We Take Care of Our Own', Death to My Hometown', 'Jack of All Trades', 'Shackled and Drawn' (dat Bruce bij deze show voor het eerst met een James Brown-achtig intro inleidde) en 'We Are Alive'.

Met laatstgenoemd nummer, maar ook bij 'My City of Ruins' en 'Tenth Avenue Freeze-out', was de posthume aandacht voor Clarence Clemons (zijn overlijden was toen nog pas een jaar eerder) en Danny Federici voelbaar. Bruce liet in zijn intro van 'We Are Alive' al weten wat hij later in zijn autobiografie toegaf, namelijk dat het spelen van de concerten hem mentaal uit de put kan trekken: "I've got a bit of a strange feeling tonight, going back to the States. You go out on tour, if you're seeking, as we've always been, to answer questions. Money's good, but the questions that you’re really in pursuit of is answers to things that you don't have answers to. Things that life throws at you. We came out over here with so many unanswered questions. And the crowds that we've had, they really have a way of knitting you back whole again, which is a nice thing. This was a song, I wrote at the end of Wrecking Ball album. I always tell people every night, it’s a ghost story. I couldn't find the answers I was looking for. Things that happened in the States. There is also a piece of Clarence in here. Certainly. And of Danny. Because the past is always informing the present. The death are always speaking to and informing the living. They got plenty to say, even long after they're gone."De download is al te bestellen en de cd's worden vanaf 5 juni verstuurd.

Jimmy LaFave overleden

22-05-2017, laatste update: 29-05-2017

Americana-artiest Jimmy LaFave is zondag 21 mei op 61-jarige leeftijd in Austin overleden. De Texaanse singer/songwriter die ook in Nederland grote populariteit kende, behoorde tot de muzikale kennissenkring van Springsteen.

Jimmy LaFave in Rotterdam, 2015. (Foto: Jos Westenberg)

LaFave overleed aan de gevolgen van spindle cell sarcoma, een zeldzame vorm van kanker van het bindweefsel. Ook Kristen Ann Carr, de dochter van Springsteen-biograaf en journalist Dave Marsh en Springsteens co-manager Barbara Carr, overleed in 1993 aan deze ziekte. Marsh ontmoette LaFave in 1996 bij een Woody Guthrie tributeconcert in Cleveland waar ook Springsteen aan meedeed. LaFave was, net als Springsteen, sterk geïnspireerd door Woody Guthrie en hij raakte bevriend met de nazaten van de muzikale activist. Jimmy organiseerde in 2003 de Ribbon of Highway, Endless Skyway-tour in Amerika, waaraan verschillende muzikanten onder wie Sarah Lee Guthrie (de kleindochter van Woody) meededen en de muziek en teksten van Guthrie voordroegen. Een project dat LaFave niet kon afmaken, was een Guthrieproject waar hij al jarenlang aan werkte. Hij schreef voor een aantal teksten van Woody muziek. Dit had moeten leiden tot een album met nieuwe Guthrienummers.

In 2005, toen Springsteen in Dallas optrad tijdens de Devils & Dust-tour, nodigde hij LaFave uit als gast bij de show en vroeg hij Jimmy, die hij "a friend of mine" noemde, uit om aan het einde van de show mee te spelen met 'Oklahoma Hills' van Woody Guthrie. In een interview in 2015 met Lust For Life zei LaFave over dit optreden met Bruce: "Ik werd uitgenodigd om een show in Dallas, Texas bij te wonen en die dag heb ik ongeveer een uur lang met hem backstage rondgehangen. Hij vroeg me of ik een nummer met hem wilde spelen. We hadden het daarvoor even over Woody Guthrie gehad en we besloten een van zijn liedjes te doen. Ik zeg altijd dat je je grote helden niet moet ontmoeten, want ze kunnen je teleurstellen, maar Bruce is een heel oprechte en aardige vent. En natuurlijk doet het goed om te horen dat hij een fan is van mijn muziek. Ik heb ook eens Zucchero mogen ontmoeten in Italië en bij hem was het precies hetzelfde: het is alsof je een oude vriend na lange tijd weer ziet. Het duet met Bruce staat zeker in mijn top vijf van carrièrehoogtepunten, samen met het feit dat de gitaar die mijn moeder ooit voor me kocht nu in het Woody Guthrie-museum staat."

LaFave speelde af en toe een Springsteen-nummer tijdens zijn live-shows, maar zette ook 'Land of Hope and Dreams' op Depending on the Distance, zijn vijftiende album dat in 2012 verscheen. In 1999 plaatste hij een live-uitvoering van Springsteens 'Valentine's Day' op de dubbel-cd Trail (Dave Marsh schreef de liner notes van dit album) en in 2014 selecteerde Jimmy een live-versie van 'Secret Garden' voor op Trail Three. Springsteen deed op zijn beurt mee aan een project van Jimmy LaFave. Bruce en Patti namen het nummer 'Linda Paloma' op van Jackson Browne voor het tribute-album Looking Into You: A Tribute to Jackson Browne, dat LaFave produceerde en in 2014 op zijn platenlabel Music Road Records uitbracht.Toen LaFave in 2016 ontdekte dat hij spindle cell sarcoma had, bracht Dave Marsh hem in contact met artsen in New York waar via het Kristen Ann Carr Fund veel onderzoek naar deze zeldzame ziekte wordt gedaan. Niet veel later bleek dat LaFave ongeneeslijk ziek was en besloot hij van verdere behandeling af te zien. LaFave probeerde tot zijn laatste dagen te blijven optreden en nummers op te nemen. Afgelopen donderdag was hij aanwezig bij het tribute-concert in Austin, dat als eerbetoon aan hem door vele bevriende muzikanten werd georganiseerd. Dave Marsh was ook aanwezig en hield een emotionele toespraak die hem tot tranen roerde. LaFave verraste iedereen door ondanks zijn fragiele toestand aan het einde van de show het podium op te komen en, zittend in een rolstoel en met een slang voor zuurstofondersteuning, een hartverscheurende versie van 'Goodnight Irene' te zingen. Dit was LaFaves laatste publiekelijke optreden, drie dagen later overleed hij in Austin.Crowdfunding voor film Clarence Clemons

30-04-2017

De makers van Clarence Clemons: Who Do I Think I Am? zoeken crowdfunding om de documentaire af te kunnen maken. De documentairemakers werkten tot aan het overlijden van Clarence in 2011 samen met hem aan deze film. Het gaat over de reis die Clemons in 2005 maakte naar China, op zoek naar zijn spirituele roots.

Een vroege versie van Clarence Clemons: Who Do I Think I Am? werd op het Garden State Film Festival in Asbury Park op 2 april 2011 al eens getoond, in aanwezigheid van Clemons en Springsteen. Twee maanden later overleed Clarence en kwam de productie van de documentaire stil te liggen. Toch hebben de makers de draad weer opgepakt en gaat de documentaire op dvd verschijnen.

CLARENCE CLEMONS: WHO DO I THINK I AM Promo Video from Amy Slotnick on Vimeo.

Om de productie af te kunnen ronden is geld nodig en daarom hebben de makers een crowdfundingcampagne opgezet. Fans en andere mensen die een financiële bijdrage leveren, krijgen voordat de documentaire algemeen beschikbaar wordt al een download en verschillende extra's, zoals posters, kaartjes voor de première in Asbury Park (waarschijnlijk in september of oktober van dit jaar) en een bedankje in de aftiteling van de film.

Kijk voor alle extra's op de site van de documentaire. Er is ook een Facebook-pagina.
Foto uit de documentaire van Clarence op de Grote Muur in China.Nieuw fotoboek van Frank Stefanko

30-04-2017

In november verschijnt Bruce Springsteen: Further Up the Road, een zeer prijzig, nieuw fotoboek van fotograaf Frank Stefanko die Springsteen op verschillende momenten de afgelopen veertig jaar voor de camera heeft gehad. Het 400 pagina's tellende boek wordt in een gelimiteerde oplage uitgebracht. Bruce heeft zelf het voorwoord geschreven.

In 2003 verscheen al een ander fotoboek van Stefanko: Days of Hope and Dreams: An Intimate Portrait of Bruce Springsteen. De foto's op de hoezen van Darkness on the Edge of Town en The River zijn ook van Stefanko. Ook de foto die op de voorkant van Springsteens autobiografie Born to Run prijkt, is door hem gemaakt. Het boek Further Up the Road laat nog veel meer foto's uit Springsteens carrière zien, tot aan portretten die Stefanko deze maand nog bij Springsteen thuis in Colts Neck maakte.

Van het boek worden maar 1978 exemplaren gedrukt (althans, dat wordt nu door de uitgeverij Wall of Sound Editions gemeld). Uiteraard verwijst dat aantal naar de Darkness-periode, waarin de samenwerking van Stefanko met Bruce startte. Van die 1978 exemplaren krijgen de eerste 350 een door Stefanko gesigneerde Deluxe-versie. Kopers moeten diep in de buidel tasten voor beide uitgaves: de reguliere versie gaat $ 380 kosten en de Deluxe-versie maar liefst $ 630. Voor die prijs wordt ook een originele foto toegevoegd.

Geïnteresseerden kunnen vanaf 8 mei inschrijven voor een exemplaar (via Facebook wordt bekendgemaakt hoe te bestellen).Springsteen geïnterviewd door Tom Hanks

29-04-2017, laatste update: 30-04-2017

Springsteen is gisteravond door Tom Hanks geïnterviewd op het Tribeca Filmfestival in het Beacon Theatre in New York. Er kwam niet echt iets nieuws uit naar voren. Bruce vertelde vooral over dingen die hij ook beschrijft in zijn biografie. Toch had hij ook een paar mooie verhalen, waarvan fan Stan Goldstein verslag deed op Facebook.

Vanwege het overlijden van regisseur Jonathan Demme ging het gesprek eerst over de film Philadelphia, waarin Hanks de hoofdrol vertolkte en waarvoor Springsteen de soundtrack schreef. Bruce noemde Demme een "inspirerende man". "Hij vroeg me een rocksong te schrijven voor het begin van de film. Een dag lang probeerde ik met iets te komen, maar er kwam niks. Ik had wel wat teksten. Uiteindelijk kwam ik op die kleine beat en gewoon het nummer. Ik dacht dat het niet was wat hij bedoelde, maar heb het hem toch gestuurd. Hij vond het geweldig. Het had ongeveer twee dagen gekost om te schrijven."

Op een gegeven moment liet Tom Hanks, die duidelijk een fan (en ook een vriend) van Springsteen is, een oude foto uit de biografie zien. Van een jonge Bruce die op een stoel van een strandwacht staat te spelen tijdens een optreden van The Castiles. "Moet ik dit beschrijven?", vroeg Bruce. "Dit is hoe we een show openden. Ik had een paar sandalen die ik al een tijd niet meer had gedragen. En ik dacht: ik ben de coolste gast ooit. Als je goed kijkt, zie je dat we in een surfclub speelden, je ziet surfborden op de achtergrond."

Hanks vroeg waar de naam van The Castiles vandaan kwam. Van het shampoomerk Castiles, aldus Bruce. "De eerste avond speelden we in een zwemclub en verdiende ik 5 dollar. Ik weet nog dat ik thuis kwam en dacht: Jezus Christus, ik heb 5 dollar verdiend! Dat waren de fijnste dollars die ik ooit heb verdiend, behalve dan de rest." Bruce beschreef het "vreemde gevoel" dat een gitaar in zijn handen hem opleverde, een gevoel van kracht. "Opeens ben je het mooiste meisje van de school. Dat is heel raar, je komt van de laagste laag van de totempaal en wat een paar nummers dan voor verschil kunnen maken." De motivatie om niet voor gek te staan bij een optreden voor schoolgenoten was ook een grote motivatie om er iets van te maken.

Over de aanloop naar zijn eerste plaat vertelde Bruce: "In Asbury Park en midden-New Jersey waren we groot. Er waren veel mensen die tegen me zeiden dat ik geweldig was. Ik koos ervoor om ze te geloven. Tegen de tijd dat ik mijn eerste plaat ging maken, had ik veel ervaring. Ik had de Staten doorkruist en was in het zuiden geweest. Ik had veel tourervaring. Ik luisterde naar de radio en zei: 'We zijn even goed als die gasten.' Toen ik mijn eerste plaat maakte ben je een combinatie van overspoeld zijn met vertrouwen en een nepperd die zomaar kan falen."

Springsteen noemde Jon Landau "een van zijn belangrijkste mentoren". "Hij was filmrecensent en liet me films zien. The Grapes of Wrath had grote impact op me. Zoiets wilde ik ook in mijn muziek: 'The Promised Land', 'Racing in the Street'. Je vertelt een verhaal om je leven te redden. Dat is de motivatie erachter. De schrijver vertelt een verhaal om zijn leven te redden. Om het leven voluit te kunnen leven."

Steve was degene die Bruce overhaalde om het nummer 'No Surrender' te behouden. "Ik dacht dat het te gladjes was, en dat denk ik nog steeds. Maar Stevie zei: 'Nee, het gaat over de band, de broederschap en de fans', ik gaf hem het voordeel van de twijfel. Ik was er altijd wat bang voor. Over dat hele album had ik gemengde gevoelens." Toch vindt hij 'Born in the U.S.A.' een van de beste nummers die hij ooit geschreven heeft, vertelde hij. Hanks haalde het feit aan dat het nummer vaak verkeerd geïnterpreteerd is. "Mensen horen muziek, de beat, het refrein, en als ze de tijd hebben of ertoe genegen zijn wat van het couplet. Dat is hoe de politieke rock 'n' roll-bal rolt."

Springsteen besloot met: "Muzikaal gezien maken we onze eigen kleine wereldjes. We verkopen ze aan je. Je kan er een tijdje in wonen. Ze kunnen belangrijk zijn, ze kunnen je door de dag helpen, door de nacht. Ze kunnen de manier waarop je denkt veranderen, hoe je eruit ziet, hoe je je kleedt, de manier waarop je je eigen leven benadert. Of ze kunnen je gewoon drie minuten lang laten opgaan in gelukzaligheid, maar ze kunnen je geen leven geven. Aan het eind van de dag zitten we hier allemaal vast op deze aardbol en proberen we iets van ons leven te maken. Het heeft lang geduurd voordat ik die les had geleerd. Bedankt, Patti. Het was een enorme strijd voor me.  Ik kwam erachter dat ik mezelf graag aan de wereld toonde, maar we vinden het niet leuk als de wereld zich aan ons toont. Ik ga mijn eigen nieuwe wereld creëren, laat de stukjes vallen waar ze zouden kunnen vallen."
Tom Hanks zei tot slot dat hij het over nog meer albums had willen hebben, maar dat hij daar niet meer aan toekwam: "Je blijft tegen ons praten via die albums. Ik denk dat wat je vooral voor ons hebt gedaan, is dat je ons deel hebt gemaakt van iets heel goeds in onszelf."

Meer quotes uit het interview lees je op:
Rolling Stone
Asbury Park Press
Huffington PostBruce zingt 'In the Midnight Hour' op feestje

25-04-2017, laatste update: 30-04-2017

Springsteen heeft afgelopen zaterdag meegespeeld bij een optreden op een feestje van een vriend die met pensioen gaat.

Bruce had zijn moeder meegenomen naar het restaurant Firehouse in Marlboro, New Jersey, waar het feest plaatsvond. De Eddie Testa Band verzorgde de muziek en zij kregen Bruce zo ver een paar nummertjes mee te zingen, te beginnen met 'In the Midnight Hour' van Wilson Pickett.Springsteen ook bij concert Little Steven

23-04-2017

De dag na de Upstage-jamshow vrijdag in Asbury Park traden Little Steven en de Disciples of Soul weer op in het Paramount Theatre. Het was niet geheel verrassend dat Springsteen ook bij dit concert kwam meedoen. Hij maakte zijn Asbury Park-weekend compleet door bij de toegiften mee te spelen en zingen op 'It's Been a Long Time' en 'Bye Bye Johnny' van Chuck Berry.

Steve trad voor een bijna uitverkochte zaal op met zijn veertien bandleden. Hij speelde een selectie van nummers die hij voor andere artiesten schreef en een paar covers. Opvallend was dat hij zich bij de nummerkeuze niet alleen liet leiden door zijn eerste album Men Without Women, maar ook koos voor nummers van zijn volgende drie, meer politiek-geëngageerde albums Voice of America ('Solidarity' en 'I Am a Patriot'), Freedom - No Compromise ('No More Party's' en 'Bitter Fruit') en Revolution ('Leonard Peltier'). Bij zijn concert in Londen vorig jaar ontbraken nummers van die albums op de setlist.

Bij de toegiften kwam Bruce het podium op. Little Steven kondigde hem aan als "my brother from another mother". 'It's Been a Long Time' schreef Steve voor Southside Johnny die het nummer opnam met Bruce en Steven en het in 1991 op zijn Better Days-album zette. Southside had deze avond een concert elders in New Jersey, dus deze keer moesten Steve en Bruce het zelf zingen. Daarna volgde nog een eerbetoon aan de overleden koning van de rock 'n' roll, Chuck Berry, in de vorm van diens 'Bye Bye Johnny'. In de zomer van 1987 trad Bruce ook op in Asbury Park (in de Stone Pony) met Little Steven en de Disciples of Soul, die toen net op tour waren met hun Freedom-No Compromise-album. Nu, bijna dertig jaar later, herhaalde Bruce hetzelfde kunststukje, slechts een paar honderd meter van de plek waar hij toen met zijn jeugdvriend speelde.Bruce, Steve en Southside bij Upstage-show in Asbury Park

22-04-2017

Springsteen, Little Steven en Southside Johnny hebben gisteren meegedaan aan het The Upstage Jam-concert in het Paramount Theatre aan de boardwalk van Asbury Park. Het optreden vond plaats in het kader van het Asbury Park Music & Film Festival, waar de première was van de documentaire Just Before the Dawn over de befaamde Upstage Club die eind jaren zestig op Cookman Avenue lag en waar muzikanten de hele nacht door muziek maakten. Voor deze documentaire zijn onder anderen Little Steven, Garry Tallent, Southside Johnny en Vini Lopez geïnterviewd.

's Middags gingen er al geruchten dat Springsteen mee zou komen doen. Eerst werd de documentaire vertoond, waarin veel werd verteld over de bloeiperiode, het verval (door rassenrellen en corruptie) en de wederopstanding van Asbury Park. Iemand had Steve en Bruce toen al op de vijfde rij zien zitten en even later zagen ze ook roadie Kevin Buel wat gitaren klaar zetten. Springsteen-fan Stan Goldstein was erbij en deed verslag van het optreden op een Facebook-groep.


Patti Scialfa maakte deze foto van de gedeeltelijke E Street Bandreünie in de catacomben van het Paramount Theatre:
Little Steven, Vini 'Mad Dog' Lopez, David Sancious, Ernest 'Boom' Carter en Bruce.

De jam begon om tien over half tien. Bruce was meteen vanaf het begin op het podium, samen met  Southside Johnny en Little Steven & The Disciples of Soul, voor de eerste twee nummers: 'Blues is My Business', een cover van Etta James, en Chuck Berry's 'Bye, Bye Johnny'. Ook oudgedienden van de E Street Band en The Upstage David Sancious en Ernest "Boom" Carter waren voor deze nummers op het podium, samen met drie achtergrondzangers en de vijfkoppige blazerssectie van de Disciples of Soul met onder anderen Ed Manion en Clark Gayton. Steven zei: "The Upstage was our university" en vertelde dat hij destijds luisterde naar Little Richard en Bo Diddley "and this guy" voordat ze 'Bye, Bye Johnny' speelden. Daarna ging Steve van het podium en zei Bruce: "Come see him here tomorrow night", doelend op het optreden dat Little Steven & the Disciples of Soul vandaag geven in dezelfde zaal.Southside zong vervolgens het Muddy Waters-liedje 'Got My Mojo Workin''. Na 'Up on Cripple Creek' van The Band verlieten Bruce en Southside het podium voor ongeveer een uur. Marc Ribler, de huidige gitarist van de Disciples of Soul, nam de bandleiding over en toetsenist David Sancious speelde ook gitaar. Bruce bekeek het optreden van de zijkant van het podium en ging af en toe op de foto met kinderen van de Asbury Park Music Foundation, die later op de avond ook zouden optreden. Daarna nam The Upstage jamband de show over. Daarin speelden onder meer Vini Lopez, Ernest "Boom" Carter en Billy Ryan, die Springsteens beroemde Fender-Esquire-gitaar bezat voordat die in handen kwam van Bruce.

Jersey Shore-muzieklegende Nicky Addeo zong Sam Cooke's 'A Change is Gonna Come' en later speelde fotograaf Danny Clinch elektrische mondharmonica op 'Not Fade Away' met Marc Ribler. Bruce en Southside kwamen terug om samen 'The Fever' te spelen in een kleinere bandsamenstelling, waar Eddie Manion en Asbury Jukes-toetsenist Jeff Kazee deel van uit maakten. Daarna zei Southside: "Here we are in Asbury Park, New Jersey where we were 75 years ago!" Bruce ging het podium af en de band speelde 'Fortunate Son' van John Fogerty met Southside op keyboards.

Daarna nam Vini Lopez de drumkit weer over en kwam Bruce terug met andere leden van de jamband. Vini zei: "Here's a song written by Bruce", en nam de lead-zang voor rekening op 'The Ballad of Jesse James', waarvan het origineel nog uit de tijd van de Bruce Springsteen Band stamt en dat vorig jaar is uitgekomen op Chapter and Verse. Bruce verzorgde de achtergrondzang en lachte van oor tot oor. "Maddog Vincent Lopez! He remembered all the words!",  riep hij na afloop. Hij nam de lead van Lopez over en zong 'Lucille' van Little Richard. David Sancious zat aan de piano, maar Bruce zei dat hij Hammond-orgel moest gaan spelen. "Toen ik Davey voor het eerst ontmoette speelde hij orgel", was Springsteens verklaring voor zijn eigen wens.

Bruce riep Southside Johnny terug het podium om 'Something You Got' van Wilson Pickett te spelen, een cover die hij en de E Street Band voor het laatst speelden met Dr. John bij het New Orleans Jazzfest in 2012 en die ook op de Houston-radio-uitzendingbootleg uit 1974 staat. Vervolgens speelden ze een klein stukje van 'Stand By Me' van Ben E. King, voordat Southside met 'I Don't Want to Go Home' begon. Slotstukken van de avond waren twee nummers van de onlangs overleden Chuck Berry, 'Johnny B. Goode' en 'Roll Over Beethoven', waarbij wat kinderen van de muziekacademie meededen met Bruce en Southside.

Asbury Park Press heeft een korte videoreportage en meer dan veertig foto's van het optreden online staan. Volgens Rolling Stone zei Springsteen na afloop tegen een journalist: "It's great, it's nice to see new talent in Asbury and the old guys still cranking it out. It's very enjoyable."St. Louis Magic-show is nieuwe archiefuitgave

20-04-2017

De nieuwe archiefuitgave is een concert van de Magic-tour, de show van 23 augustus 2008 in het Scottstrade Center in St. Louis. Volgens fans die veel shows hebben bijgewoond, is dit een van de beste concerten van Springsteen en de E Street Band sinds de Reunion-tour.

Bruce en de band zijn bij deze show in topvorm. De Magic-tour loopt hier op z'n eind (er volgde een jaar later nog een verlenging in de vorm van de Working on a Dream-tour) en Bruce en de band spelen veel verzoeknummers. Dat resulteert ook in veel covers. De show start met 'Then She Kissed Me' en na het rondje bordjes verzamelen komt daar ook nog 'Mountain of Love' bij en aan het einde van de show 'Little Queenie' van Chuck Berry, die Bruce "The king of St. Louis" noemt. Het recente overlijden van de rockdinosauriër heeft Bruce misschien wel aangezet tot het uitbrengen van deze bijzondere opname.

De set bevat natuurlijk ook veel nummers van Magic, zoals 'Radio Nowhere', 'Gypsy Biker' met het verzengende gitaarduel tussen Bruce en Little Steven, 'Livin' in the Future', 'Last to Die', 'Long Walk Home' met daarop een typerende saxsolo van Clarence Clemons en de mooie opzwepende soulvolle zang van Steve aan het eind en als toegift 'Girls in Their Summer Clothes'. Andere opvallende nummers zijn verzoeknummers 'Rendezvous' en 'For You' en een prachtige versie van 'Drive All Night'. 'Thunder Road' draagt Bruce op aan zwemmer Michael Phelps die toen net veel gouden Olympische medailles gewonnen had. Aan het einde komen Bruce en de band terug voor een laatste toegift 'Twist and Shout', speciaal voor een oudere fan, Sophie die alle concerten in St. Louis had bijgewoond.

Frank Reilman was in 2008 bij de show en schreef hierover in Be True's tourboek Magic Nights: "Ik vond St. Louis het mooiste concert dat ik tijdens de Magic-tour heb gezien. Alle diehard fans die ik na afloop sprak deelden die mening. Bruce en band waren in topvorm, de setlist was waanzinnig en de show was erg lang (ongeveer drie uur en een kwartier). De grootste klapper van de toegiften was voor mij zonder twijfel 'Little Queenie'."

De opname is als download of op cd te bestellen via Springsteens officiële site.Grushecky en Springsteen op anti-Trumpsong

20-04-2017

Joe Grushecky's single 'That's What Makes Us Great', waarop ook Springsteen te horen is, is van de week als download ter beschikking gekomen. Amerikaanse media berichten volop over het anti-Trump-gehalte van de song.De protestsong van de zanger uit Pittsburgh, met wie Springsteen al vaak samenwerkte, mag zich op veel belangstelling verheugen. Dat lijkt vooral aan Springsteens bijdrage aan het nummer te danken te zijn. Hoewel de credits van het nummer op naam van Joe Grushecky and The Houserockers staan, stuurde Grushecky 'That's What Makes Us Great' tijdens de afgelopen River-tour digitaal naar Springsteen. Bruce zong stukken van het nummer in, maar het is niet duidelijk of hij ook tekstueel iets heeft bijdragen of veranderd. Grushecky zegt over Springsteens bijdrage: "Ik had het nummer al en Bruce en ik hebben wat gepraat. Ik heb het naar hem opgestuurd en hij vond het een goed nummer. Ik vroeg of hij er voor voelde om erop mee te zingen. Hij heeft het een Bruce-behandeling gegeven."

Springsteen zingt onder andere de volgende regels:
Don’t tell me a lie
And sell it as a fact
I’ve been down that road before
And I ain’t goin’ back

And don’t you brag to me
That you never read a book
I never put my faith
In a con man and his crooks

Veel media citeren ook weer Springsteens eerdere uitlatingen over Trump ("De republiek wordt belegerd door een gek. Als je zegt dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd, duw je mensen buiten de grenzen van een democratische regering."). Rolling Stone, The Huffington Post, Time maar ook veel andere media herhalen allemaal min of meer hetzelfde bericht van een krant uit Pittsburgh. In het interview met The Pittsburgh Post-Gazette geeft Grushecky aan dat hij helemaal klaar was met Trump op het moment dat die mensen met een handicap belachelijk maakte. "Hoe kan zo iemand president van de Verenigde Staten zijn? Ik heb gehandicapten in mijn familie en mijn omgeving. Ik heb heel mijn leven gewerkt met gehandicapten (Grushecky is lang docent geweest, red.). Ik was er echt door beledigd."

Alle aandacht zal het aantal downloads van Grushecky's nummer in ieder geval omhoog stuwen. Springsteen werd in Australië gevraagd of Trump een inspiratiebron voor nieuwe nummers zou worden. Dat wist hij toen nog niet. Voor wie daar wel hoopt, zette Asbury Park Press Springsteens precieze uitspraken hierover nog even op een rijtje.Little Steven op 24 juni in Antwerpen

13-04-2017

Er worden steeds meer data voor de Europese tour van Little Steven and the Disciples of Soul aangekondigd. Op 24 juni, de avond voor zijn concert in Amsterdam, spelen ze in De Roma in Antwerpen. Nu dus wel op dezelfde avond als het optreden van Southside Johnny and the Asbury Jukes in Amsterdam. De voorverkoop start morgenochtend, vrijdag 14 april om half 10.

Naast de eerder aangekondigde shows zijn er ook concerten in Frankfurt, Leipzig, Manchester, Dublin (verplaatst van Cork), Parijs en Zürich aangekondigd. Alle voorverkoopdata worden bijgehouden op de site van Little Steven.

Op 19 mei verschijnt Van Zandts nieuwe album Soulfire. Hierop staan vooral nummers die Little Steven voor andere artiesten schreef, zoals Southside Johnny, Jimmy Barnes en Gary US Bonds. Ook heeft Steven een paar covers van andere songwriters opgenomen. Eén van de nummers, 'Love on the Wrong Side of Town', schreef Steve samen met Bruce voor Southside Johnny.Springsteen-release Record Store Day

22-03-2017

Op Record Store Day verschijnt er, in een gelimiteerde genummerde, oplage van drieduizend stuks, een speciale Springsteen-box: het Hammersmith-concert van 1975 op vier lp's.

Het Hammersmith-concert werd in 2005 ook op dvd uitgegeven als onderdeel van de Born to Run Anniversairy-box. En later verscheen het ook op cd.

De speciale release op vier lp's wordt na Record Store day, die op 22 april plaatsvindt, ook ruimer beschikbaar. Ook Soutshide Johnny komt met een Springsteen-gerelateerde release voor de dag van de platenzaak: de maxi-single Live From E Street bevat vier Springsteen-covers ('Jack of All Trades', 'Cover Me', 'Murder Incorporated' en 'Tenth Avenue Freeze-out'). Jason Isbell brengt ook een maxi-single uit met daarop een Springsteen-cover ('Atlantic City').

Update 1-5: mocht je de uitgaves op Record Store Day gemist hebben, ze zijn nog te bestellen via Los Perros Records.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF