Erwin Nyhoff plays the Boss

01-09-2015
 

Erwin Nyhoff staat binnenkort met zijn programma 'Erwin Nyhoff plays the Boss' op diverse poppodia. Hij verruilt de theaterzalen, waar hij afgelopen seizoen met zijn show 'In the footprints of...' stond, voor het clubcircuit om ook wat ruigere nummers van Springsteen te kunnen presenteren.

Op zijn setlist heeft Erwin Nyhoff in vergelijking met zijn theatertour, waarin hij ook veel werk van Bruce speelde, enkele nieuwe Springsteen-nummers opgenomen. "Dit keer is het bijna alleen Springsteen-materiaal. We gaan 'Coutin' on a Miracle', 'The Ghost of Tom Joad', 'I'm Going Down' en waarschijnlijk ook 'Atlantic City' spelen." De redactie van Be True bezocht vorig seizoen twee shows en bewaart veel goede herinneringen aan deze optredens; alleen al Nyhoffs versie van 'Paradise' was zeer indrukwekkend en de moeite van het bezoek meer dan waard. Nyhoff heeft ook een aantal nieuwe bandleden. "Mijn zoon Jim speelt mee op gitaar/zang. En ik heb nu ook een nieuwe drummer die Springsteen-fan is."

Het eerstvolgende optreden van Nyhoff is op 7 september in Laren, daarna volgen onder meer Amstelveen, Weert, Hilversum, Arnhem, Hoofddorp, Sneek en Almelo. En vanaf 17 oktober heeft Nyhoff met zijn band alweer een nieuwe theatertour in petto: 'Kings of Rock 'n' Roll'. Kijk voor meer data en locaties op: www.erwinnyhoff.nl.Bruce en E Street Band spelen bij laatste Daily Show

07-08-2015

Springsteen heeft donderdagavond 6 augustus met de E Street Band de Daily Show afgesloten met 'Land of Hope and Dreams' en 'Born to Run'. De hele E Street Band was present voor het afscheid van Jon Stewart, inclusief Patti Scialfa, Charlie Giordano, Jake Clemons en Soozie Tyrell.

Jon Stewart, de presentator van de Daily Show die bevriend is met Bruce, nam aan het slot van de speciale uitzending afscheid van zijn kijkers en gebruikte daarbij een metafoor die hij van Bruce geleend had: "Een artiest die ik echt bewonder heeft gezegd dat hij zijn carrière ziet als een lange conversatie met zijn publiek. Een dialoog. En ik hou van die metafoor om verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat het het idee van een einde wegneemt. Deze show eindigt niet. We nemen slechts een lange pauze in de conversatie." Na het afscheid, nog net voordat Bruce en de E Street Band het overnamen, zei Stewart: "Dit is mijn zenmoment." Bruce liet de band starten met het "This train"-intro en zei: "Dit is op verzoek van de man zelf. Bedankt voor alles Jon. We wensen je een goede en veilige reis."Bruce telde af en de band viel in met 'Land of Hope and Dreams'. Het was niet de bekende lange uitvoering, maar een ingekorte versie. Het einde lieten Bruce en de E Street Band overlopen in het laatste couplet van 'Born to Run'. De vloer voor de band liep toen vol met medewerkers van de Daily Show. Jon Stewart verscheen zelf ook. Na de laatste tonen stapte hij af op Bruce, omhelsde hem en schudde de hand van enkele bandleden. Van Max Weinberg kreeg hij de drumstokken. Stewart nam de microfoon en onder applaus van Bruce, de band en het publiek, zei hij eenvoudig: "Thank you, goodnight."


Bruce arriveert bij de studio in New York waar The Daily Show wordt opgenomen. Backstage poseert hij met de E Street Band
voor een foto die Patti Scialfa op Instagram plaatst.

De band tussen Bruce en Jon Stewart gaat al een tijdje terug. Stewart hield in 2009 een mooie speech toen Bruce werd onderscheiden met een Kennedy Center Honor in Washington. Springsteen verscheen twee keer in The Daily Show, in 2009 toen hij 'Working on a Dream' solo speelde en een interview gaf, en vorig jaar met tekenaar Frank Caruso om over het boek Outlaw Pete te spreken. Stewart interviewde Bruce voor Rolling Stone en trad met Bruce op bij Stand Up for Heroes.Bruce en Patti in Wonderbar met Timepiece

02-08-2015, laatste update: 28-08-2015

Springsteen heeft zaterdagavond 1 augustus met Patti een besloten feestje in de Wonder Bar in Asbury Park bezocht. De coverband Timepiece, waarin Patti's broer Michael Scialfa speelt, trad op en Bruce en Patti speelden een paar nummers mee.

Het is niet geheel duidelijk welke nummers Bruce heeft meegespeeld, maar bevestigd zijn de covers '634-5789' (Wilson Picketts hit van Eddie Floyd en Steve Cropper), 'You Really Got a Hold on Me' (van Smokey Robinson), 'Summertime' (van George Gershwin), de bluesstandard 'Key to the Highway', 'Pretty Woman' (van Roy Orbison) en 'When The House is Rockin'' (van Stevie Ray Vaughan). Op 'Brown-Eyed Girl' (van Van Morisson) en 'Born on the Bayou' (van John Fogerty) nam Bruce de leadzang.Het besloten feest was voor Deal High School, de school waar Patti Scialfa op zat en een verlaat verjaardagsfeestje voor Patti. Lisa Lowell (achtergrondzangeres met wie Springsteen en Patti veel gewerkt hebben) was ook aanwezig en zong sommige nummers mee met Patti. Ook oud-Asbury Jukes-gitarist Billy Rush deed met enkele nummers mee.Bruce bij U2 in New York

01-08-2015

Springsteen heeft gisteravond in Madison Square Garden in New York met U2 opgetreden. Hij kwam meespelen op 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'. Bono koppelde hier spontaan Ben E. Kings 'Stand By Me' aan vast.

De geruchten van een gastoptreden gingen al de hele week rond, maar Bruce had het achtste en laatste concert van U2 in Madison Square Garden uitgekozen om zijn opwachting te maken. Voor de oplettende fans in het publiek gaf Bono de verrassing al weg: achter 'Beautiful Day' zong hij een stukje van 'Hungry Heart'.

Bruce verscheen pas later tijdens de show met een akoesische gitaar op het podium en hij droeg in-ear monitoren. Bono introduceerde hem als degene die "de reden gaf waarom wij een band zijn, de reden gaf waarom we als band blijven doorgaan en hij gaf ons het niveau aan dat wij zelf nooit konden bereiken maar altijd hebben nagestreefd." Bono vertelde het publiek ook dat Bruce bij het optreden voor RED eind november vorig jaar op Times Square, inviel voor de geblesseerde Bono. Ook toen speelde Bruce met hen 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', een nummer dat hij daarvoor twee keer eerder met U2 had gedaan (bij de Hall of Fame-inductie van U2 en bij het Hall of Fame-jubileumconcert in 2009). Bono noemde Bruce "The chairman, the boss" en hij gaf hem alle ruimte om een couplet te zingen. Alsof het nodig was spoorde Bono het publiek aan om voor zijn gast te juichen: "Give it up to our boss!"

Aan het eind besloot Bono om over te gaan in 'Stand By Me'. Dit nummer van Ben E. King zong Springsteen ook in 1987, de eerste keer toen hij met U2 meedeed bij het optreden in Philadelphia tijdens hun Joshua Tree-tour. 'Stand By Me' was een nummer waarbij U2 vaak iemand uit het publiek het podium op liet komen om mee te zingen en gitaar te spelen. Toen het nummer gisteren afgelopen was en Bruce afscheid nam, zei Bono grappend: "The kid's a star! And he can keep the guitar."
Patti Scialfa was zelf niet in Madison Square Garden maar ze postte deze foto van Bruce, Bono en Springsteens
dochter Jessica op Instagram.Bruce met Joe Grushecky in Asbury Park

19-07-2015

Bruce verraste concertbezoekers in Asbury Park gisteravond met een gastoptreden bij Joe Grushecky and the Houserockers. De band uit Pittsburgh, aangevuld met Eddie Manion op saxofoon, trad op in de Wonder Bar en Bruce speelde twee uur met hen mee.

Na drie eigen nummers gespeeld te hebben, haalde Grushecky Springsteen het podium op. De setlist was uiteindelijk weer vergelijkbaar met die van andere optredens die Bruce wel vaker met Grushecky doet, met name bij de Light of Day-benefietshows in januari. Het eerste nummer was het duet 'Never Be Enough Time' van Grushecky, dat ook als duet op het door Springsteen geproduceerde album American Babylon uit 1995 staat (een eerdere versie zonder Bruce bracht Grushecky al in 1983 uit op zijn Cracking Under Pressure, het vierde en laatste album van de Iron City Houserockers). Daarna volgden enkele Darkness on the Edge of Town-nummers en -outtakes, zoals 'Adam Raised a Cain', 'Darkness on the Edge of Town', 'Save My Love', 'Because the Night' en 'The Promised Land'. 'Racing in the Street '78' werd ook gespeeld, in de outtake-versie die op The Promise is verschenen.'Frankie Fell in Love' van High Hopes is ook een favoriet van Bruce die hij graag met Grushecky speelt. Het live-debuut van dit nummer was ook samen met Grushecky bij het Light of Day-optreden in 2014 in Asbury Park. In het intro vertelde Bruce dat hij begin jaren zeventig met Little Steven in een zolderapartement op Sixth Avenue in Asbury Park samenwoonde. "Steven is an enormous slob, so he forced me into playing the 'Felix'-role." Bruce verwijst hier naar Felix Ungar, die in het toneelstuk en gelijknamige televisieserie The Odd Couple uit de jaren zestig samenwoonde met Oscar Madison. Madison was een sloddervos en Ungar ruimde achter hem op. Bruce over Steve: "He didn't do any dishes, the clothes were all over the floor all the time. There wasn't any room in the first place... So I decided, I had enough, I was going to let the dishes stack up in the sink until he couldn't stand it anymore and he'd have to wash them. Days go by, corn flake bowls stacked higher and higher." Uiteindelijk begon Bruce zelf aan de afwas, maar terwijl het water al liep in de gootsteen, werd hij afgeleid door een telefoongesprek. Uiteindelijk liep de gootsteen over, met een lekkage bij de benedenburen tot gevolg. Dat leidde ertoe dat Bruce en Steven uit het apartement gezet werden.Achter de tekstregel "But maybe everything that dies, someday comes back" in 'Atlantic City', pauzeerde Bruce even en zei vervolgens: "Maybe Asbury Park is back?"'Code of Silence', dat Springsteen en Grushecky samen schreven en waarvoor Bruce in 2004 een Grammy Award kreeg vanwege de live-versie die op The Essential verscheen, ontbrak niet op de setlist. 'Because the Night' droeg Bruce op aan alle dames in het publiek.Na setafsluiter 'The Promised Land' volgden nog twee toegiften: 'Pink Cadillac' en 'Light of Day'. Het optreden was uitverkocht en de Wonder Bar puilde intussen uit. Buiten op straat stonden ook mensen door de ramen te kijken. Bruce droeg afsluiter 'Light of Day' aan hen op. In het middenstukje liet Bruce het publiek de riff van 'Land of a 1,000 Dances' zingen. Tegen half een verlieten Bruce en Joe Grushecky and the Houserockers het podiumpje. Grushecky blijft vandaag nog in Asbury Park. Vanavond geeft hij met Eddie Manion een akoestisch optreden in het Where Music Lives Exhibit & Performance Center op Cookman Avenue.


Bruce met Eddie Manion (links), Joe Grushecky en Houserocker-bassist Art Nardini (rechts).

Setlist 18-7: Never Be Enough Time / Adam Raise a Cain / Darkness on the Edge of Town / Racing in the Street '78 / Chain Smoking / Talking to the King / Save My Love / Frankie Fell in Love / Atlantic City / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Code of Silence / Because the Night / The Promised Land // Pink Cadillac / Light of Day'Bruce!' in Paradiso op 28 september

15-07-2015, laatste update: 16-07-2015

Paradiso host op maandag 28 september een avond die geheel in het teken staat van 'Bruce!' Voor de officiële presentatie van het boek 'Bruce en ik' komen muzikanten en schrijvers naar de poptempel in Amsterdam om een ode te brengen aan Springsteen, die de week ervoor 66 wordt.

Verschillende professionele Nederlandse artiesten spelen hun (her)interpretatie van Springsteen-nummers: zowel de hits als de meer obscure songs van zijn soloalbums, zijn E Street Band-klassiekers en zijn uitstapjes met de Seeger Sessions Band. Daarnaast eren Nederlandse schrijvers Springsteen in woord. Want de avond is ook de officiële presentatie van het boek Bruce en ik, 25 odes aan Bruce Springsteen, een door Leon Verdonschot samengestelde ode aan Springteen waarin 25 schrijvers vertellen over hun persoonlijke band met zijn muziek.

Aan de line-up wordt nog gewerkt, maar zeker is dat onder meer JW Roy, Marco Roelofs (Heideroosjes), Erwin Nyhoff, Björn van der Doelen en Frans Pollux zullen optreden. De band van Pollux fungeert voor deze gelegenheid als huisband. Het belooft een bijzondere avond te worden. De voorverkoop start a.s. vrijdag 17 juli om 10.00 uur via de reguliere voorverkoopkanalen. Kaarten kosten 15 euro, excl. lidmaatschap. Geregistreerde lezers van Be True ontvangen uiterlijk donderdag een mail met daarin een presale-link die vanaf 9.00 uur al werkt: www.ticketmaster.nl/event/150821?CL_ORIGIN=ORIGIN2Boek Bruce en ik

14-07-2015

Op Springsteens verjaardag verschijnt het boek Bruce en ik, 25 odes aan Bruce Springsteen, onder redactie van Leon Verdonschot. De presentatie van het boek vindt een paar dagen later plaats tijdens een groot muzikaal feest rondom Bruce op maandag 28 september in Paradiso.

De liefde voor Bruce Springsteen verschilt van die voor veel andere popartiesten. Een dieper gevoelde, persoonlijker ervaren, en vaak ook langere lopende relatie. Wat die relatie precies inhoudt, dat leggen de 25 auteurs van Bruce en ik, van wie de meesten ook schrijver, muzikant of journalist zijn, uit in zeer persoonlijke verhalen. Over wat muziek, en die van Springsteen in het bijzonder, kan betekenen in een mensenleven.

In het boek staan bijdragen van onder anderen Tom Engelshoven, Dolf Jansen, Kluun, Art Rooijakkers, Jan Donkers, Bram van Splunteren, Frans Pollux, Gustaaf Peek,  Marianne Zwagerman, maar ook van Be True'ers Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg en Bruce-vertaler Robert Neugarten.

Het boek wordt op maandagavond 28 september officieel gepresenteerd op een concertavond in Paradiso, vol met optredens van Nederlandse muzikanten. Sommigen van hen staan bekend als Springsteen-liefhebbers, maar Verdonschot en Paradiso zijn ook een aantal verrassende artiesten op het spoor gekomen. Allemaal zullen ze een muzikale ode aan Springsteen brengen in Paradiso. Zodra de precieze line-up bekend is, zullen we dit melden. Geregistreerde Be True-lezers ontvangen deze week per e-mail een speciale bestellink, zodat ze voor de voorverkoop start al kaarten kunnen reserveren voor deze speciale avond.Tunnel of Love-show Los Angeles nieuwe archiefuitgave

08-07-2015

Het Tunnel of Love-concert van 23 april 1988 in Los Angeles is de volgende uitgave uit de reeks archiefopnames die als download en op cd via de store van Springsteens officiële website te koop is.

Het concert in de LA Memorial Sports Arena was het tweede concert uit een reeks van vijf in deze zaal. Bij deze avond was Roy Orbison aanwezig en aan het begin van de toegiften, voor de akoestische uitvoering van 'Born to Run', zong Bruce met het publiek 'Happy Birthday' voor zijn jarige collega. De show kende tevens de premières van 'Have Love, Will Travel', een cover van Richard Berry en bekend van de uitvoering van The Sonics en 'Sweet Soul Music', een cover van Arthur Conley en Otis Redding. Verder stelde Bruce voor dit concert een setlist samen die typerend was voor de Tunnel of Love-tour, met nummers als de opener 'Tunnel of Love', 'Be True', 'All that Heaven Will Allow' (met het verhaaltje dat Bruce vertelde, zittend op een bankje met Clarence Clemons), 'Spare Parts', 'You Can Look (But You Better Not Touch)' in de rockabilly-uitvoering, 'I'm a Coward When it Comes to Love', 'Part Man, Part Monkey' en 'One Step Up'. Naast de E Street Band wordt Bruce bij deze en de andere Tunnel of Love-concerten ondersteund door de blazerssectie The Horns of Love.
Van deze show circuleren verschillende audio-opnames en ook een bootlegvideo van de complete show.Little Steven en Darlene Love in Asbury Park

02-07-2015

Little Steven, die het nieuwe album van zangeres Darlene Love produceert, treedt ter gelegenheid van de release op 12 september met haar op in het Paramount Theatre in Asbury Park.

Love heeft met Little Steven ook twee niet eerder uitgebrachte nummers van Springsteen opgenomen: 'Just Another 100 Miles' en 'Night Closing In'. Of Springsteen zelf ook op het album te horen is, of bij het optreden mee zal doen, is niet bekend. De exacte releasedatum van het album is ook nog niet bekend.Bruce bij toegiften concert Brian Wilson

02-07-2015

Springsteen bezocht gisteravond het concert van Beach Boy Brian Wilson in het PNC Bank Arts Center in Holmdel, New Jersey. Bruce kwam bij de eerste twee toegiften ook het podium op om mee te zingen op 'Barbara-Ann' en 'Surfin' USA'.

Springsteens stelde zich in zijn bijdrage heel bescheiden op door aan de zijkant te blijven en alleen de achtergrondvocalen mee te zingen. Pas halverwege 'Surfin USA' pakte Bruce een gitaar erbij om ook een stukje mee te spelen.
Bruce poseert na de show backstage met Brian Wilson. Op de achtergrond Blondie Chaplin.Springsteen spreekt en speelt met Pete Townshend

29-05-2015

Springsteen was gisteren in het Best Buy Theater in New York City om Pete Townshend te eren. De gitarist van The Who werd door MusiCares, een onderdeel van The Grammys-organisatie dat muzikanten met verslaving steunt, onderscheiden met de Stevie Ray Vaughan Award. Na een speech reikte Bruce de prijs uit en speelde hij met The Who 'My Generation' en in de finale met alle muzikanten 'Won't Get Fooled Again'.

Na optredens van onder andere Roger Daltrey, Joan Jett, Willie Nile en Billy Idol kwam Springsteen het podium op om Pete Townshend toe te spreken. Bruce droeg een leesbril om zijn aantekeningen te kunnen lezen. Hij vertelde over een optreden van The Who dat hij in 1965 in Asbury Park zag. Het inspireerde hem om bij zijn eigen optreden met The Castiles een rookbom en stroboscopisch licht mee te nemen. Backstage vond hij een vaas met bloemen. Aan het eind van het optreden klom hij op een versterker en gooide de vaas kapot. Want zijn eigen gitaar stuk slaan zoals The Who deed met hun instrumenten, kon hij niet; het was de enige die hij had. Hij noemde Pete "the greatest rhythm guitarist of all time".Na Springsteens speech sprak Townshend een dankwoord en hij riep Bruce terug het podium op. Er stond geen optreden van Springsteen gepland, maar omdat andere muzikanten "de kans hadden gehad om nummers van The Who te verprutsen", wilde Pete Bruce ook deze kans geven. Met Townshend en Daltrey deed Bruce de grote The Who-klassieker 'My Generation'. In de finale kwamen alle muzikanten (behalve Joan Jett) het podium op om samen "Won't Get Fooled Again' te doen.


Bruce met Roger Daltrey en Pete Townshend.Little Steven zat met zijn vrouw in de zaal. In het voorste deel van het theater waren de duurste plaatsen en de aanwezigen bleven daar op hun stoel zitten. Dat zinde Steve niet en hij liep tijdens het optreden naar voren om mensen aan te sporen staand de muzikale uitvoeringen te aanschouwen.Seeger Sessions-reünie bij Kristen Ann Carr-gala

17-05-2015

Springsteen heeft gisteren bij het Kristen Ann Carr-benefietgala in New York met een deel van de Seeger Sessions Band opgetreden. Hij speelde vier nummers van We Shall Overcome, de plaat die hij in 2006 met de Seeger Sessions Band uitbracht. Bruce sprak ook Thom Zimny, de regisseur van veel van Springsteen video-uitgaves die bij het gala onderscheiden werd, toe.

Het gala vond plaats in de Tribeca Grill in New York City. Nadat hij Thom Zimny had toegesproken, stapte Bruce het podium op om met de band te spelen: 'Pay Me My Money Down', 'Oh Mary Don't You Weep', 'Jesse James' en 'My Oklahoma Home'. De band bestond uit Charlie Giordano op toetsen en accordeon, Soozie Tyrell op zang, viool en gitaar, Sam Bardfeld op viool, Larry Eagle op drums, Jeremy Chatzky op bas, Eddie Manion op saxofoon, Curt Ramm op trompet en Lisa Lowell en Curtis King op achtergrondzang. Deze selectie muzikanten, aangekondigd als de Tribeca Playboys, was dezelfde formatie die eind jaren negentig als The Gotham Playboys bij feestjes bij Bruce thuis in Colts Neck optrad en waar Bruce in 2006 de Seeger Sessions Band omheen formeerde.


Foto's: Mitch Slater.

Nils Lofgren was ook bij het benefiet en trad ook met Bruce en de Sessions Band op. Daarnaast waren Little Steven, Max Weinberg en Sting aanwezig, maar zij hebben niet meegespeeld. Het Kristen Ann Carr-fonds is genoemd naar de dochter van Dave Marsh en Springsteens co-manager Barbara Carr, die in 1993 overleed aan sarcoma, een vorm van kanker in het bindweefsel. Ter nagedachtenis aan haar is een fonds opgericht om geld in te zamelen ten behoeve van onderzoek naar deze ziekte. Jaarlijks wordt een gala georganiseerd in New York waar Springsteen vaak verschijnt.


Bruce met Thom Zimny (links) en Jon Landau (rechts).> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF