Korte film 'Hunter of Invisible Game' online

09-09-2014

De korte film van Thom Zimny en Springsteen van 'Hunter of Invisible Game' staat online. Bruce ziet het als een bedankje voor de fans die de afgelopen twee tours hebben bijgewoond.

De film van tien minuten is te bekijken op Springsteens website.Bruce bij de Rolling Stones in Lissabon

30-05-2014

Springsteen heeft gisteravond met de Rolling Stones opgetreden in het Parque Bela Vista in de Portugese hoofdstad Lissabon. Bruce speelde met de band mee op 'Tumbling Dice'.Net als in 2012, toen Springsteen als special guest met de Stones in Newark, NJ optrad, zong hij 'Tumbling Dice' als een duet met Mick Jagger. Springsteen is met Patti Scialfa in Portugal om hun dochter aan te moedigen bij een concours hippique voor springpaarden. Het concert van de Stones is het tweede van hun Europese On Fire-tour en onderdeel van het festival Rock in Rio-Lissabon. Volgende week spelen de Rolling Stones op Pinkpop en eind juni op TW Classic in Werchter.Tweede show met de Houserockers in Pittsburgh

24-05-2014

Vrijdagavond heeft Springsteen het tweede concert met Joe Grushecky and the Houserockers in de Soldiers and Sailors Memorial Hall in Pittsburgh gegeven. Bruce en Joe brachten veel variatie in de set, ten opzichte van de eerste show speelden ze zestien andere nummers.

De opzet van het concert was gelijk aan die van de eerste avond. Na een openingsset van Milly, de band van Joe's zoon Johnny, betrad Bruce in zijn eentje het podium en speelde hij drie nummers soloakoestisch: 'Further on (Up the Road)', 'I'll Work for Your Love' en 'Outlaw Pete'. De eerste twee nummers heeft Springsteen wel vaker akoestisch gespeeld, maar voor 'Outlaw Pete' was dat een primeur. Bruce zei vooraf dat hij per ongeluk te veel medicijnen had genomen en 'Outlaw Pete' het resultaat van zijn hallucinatie was. Bruce kondigde daarna Joe Grushecky and the Houserockers aan die vervolgens drie nummers speelden zonder Bruce.
Springsteen voegde zich weer bij de band voor 'Adam Raised a Cain'. Net als de dag ervoor werd The Promise-versie van 'Racing in the Street ('78)' gespeeld. 'Atlantic City' was een setwijziging net als het volgende nummer: 'Better Days'. 'Pink Cadillac', de b-kant van de 'Dancing in the Dark'-single, speelde Bruce voor 'Frankie Fell in Love', waarna ze de Grushecky-nummers 'I'm not Sleeping' (dat Joe samen met Bruce schreef) en 'Junior's Bar' brachten.


Foto: Matt Orel.

'Save My Love' van The Promise, dat Bruce voor het eerst bij het eerste optreden dat hij met Joe in de Soldiers and Sailors Memorial Hall in 2010 had speelde, stond vanavond ook op de setlist. Daarna volgden de souluitvoering van 'Savin' Up' en 'Hearts of Stone', twee nummers waarop saxofonist Eddie Manion de sterren van de hemel speelde.
'Lucky Town' en 'Human' Touch' koppelde Bruce aan elkaar. De twee nummers uit het '92-repertoire waren met 'Better Days' en het tijdens de show niet gespeelde 'Living Proof' in de soundcheck gerepeteerd. 'Down the Road Apiece', de boogie-woogie bluesklassieker uit 1940 van Don Raye en een favoriet van Grushecky, sloot de set af. De muzikanten zetten de toegiften  rockend voort met 'Twist and Shout', 'Leavin' Train', dat bij de eerste avond de wereldprimeur had gekregen, en 'Light of Day'. Bruce bleef alleen op het podium voor twee akoestische afsluiters: 'My Beautiful Reward' en 'Jersey Girl'. Eddie Manion was bij deze afsluiter terug op het podium om de saxofoonsolo te spelen.
Volgens aanwezige fans leek Springsteen last van zijn rug te hebben (gisteren verscheen op internet ook een foto van hem bij een chiropractor), maar dat weerhield hem echter niet om drie uur lang met Joe Grushecky op te treden.

Setlist 23-5: Bruce soloakoestisch: Further on (Up the Road) / I'll Work for Your Love / Outlaw Pete
Joe Grushecky and the Houserockers: Hear the Devil Knocking at My Door / John The Revelator / East of Eden
Bruce met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised A Cain / Never Be Enough Time / Racing in the Street ('78) / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Atlantic City / Better Days / I Still Look Good for 60 / Pink Cadillac / Frankie Fell in Love / I'm Not Sleeping / Junior's Bar / Save my Love / Savin' Up / Hearts of Stone / Talking to the King / Lucky Town / Human Touch / Down the Road Apiece // Twist and Shout / Leavin' Train / Light of Day
Bruce soloakoestisch: My Beautiful Reward
Bruce en Eddie Manion: Jersey GirlSpringsteens eerste avond met Grushecky

23-05-2014, laatste update: 24-05-2014

Springsteen heeft donderdagavond 22 mei het eerste van twee optredens met Joe Grushecky and the Houserockers in Pittsburgh gedaan. Vergelijkbaar aan de concerten in 2010 en 2011 in de Soldiers and Sailors Memorial Hall speelde Bruce voorafgaand enkele nummers soloakoestisch en speelde hij met Grushecky een rockset met nummers van The Houserockers, eigen nummers (waaronder enkele speciale keuzes) en covers.

Na een kort optreden van de band Milly van Joe Grushecky's zoon Johnny, kwam Bruce om kwart voor negen het podium op met een akoestische gitaar en mondharmonica. "Hallo, Pittsburgh, het is fijn weer terug te zijn. Ik ben het openingsprogramma van Joe", zei Bruce waarna hij 'Mary Queen of Arkansas' van zijn eerste album Greetings from Asbury Park inzette. Bruce zei dat het nummer het verhaal van een man is die verliefd is op een travestiet. "Ik durf de wedden dat jullie dat niet wisten", zei Bruce erbij. Sinds de jaren 70 heeft Springsteen dit nummer pas vijf keer gespeeld, waarvan de laatste keer vijf jaar geleden. De keuze voor dit obscure nummer was slechts een aankondiging van wat er nog zou komen. Het volgende nummer, 'Two for the Road', heeft Bruce slechts vier keer eerder live gespeeld, allen tijdens de Devils & Dust-tour. Het b-kantje van de 'Tunnel of Love'-single verscheen in 1998 op Tracks. 'Kingdom of Days', dat Bruce negen dagen eerder bij het High Hopes-concert in Albany speelde, kondigde hij nu aan met de woorden: "This is a song about time, time passes... shame about that." Hierna kondigde Bruce Joe Grushecky aan en verdween hij van het podium.


Springsteen met Joe Grushecky (links) en Houserocker-gitarist Danny Gochnour (rechts).

Na drie nummers verscheen Bruce weer om de rest van de avond met Grushecky te rocken. Allereerst op zijn eigen 'Adam Raised a Cain', waarna hij een duet met Grushecky aanging op 'Never Be Enough Time', een bijna vaste keuze als Bruce met de mannen uit Pittsburgh speelt. The Promise-versie van 'Racing in the Street ('78)' is geen vaste keuze, en des te opmerkelijker omdat Bruce het afgelopen weekend bij de voorlaatste show van de tour heeft opgeduikeld.
Na de Houserocker-klassieker 'Pumpin' Iron' koos Bruce voor 'Leap of Faith'. Hij had veel plezier met de tekst van het volgende nummer, Grushecky's nieuwe lied 'I Still Look Good for 60'. 'Darkness on the Edge of Town' is ook zo'n nummer dat Bruce vaak met Joe speelt. 'Frankie Fell in Love' kondigde Bruce aan met een intro over de discussie tussen Shakespeare en Einstein over de liefde: "Einstein had het bij het verkeerde eind, hij analyseerde te veel", aldus Bruce. Dit nummer werd begin dit jaar voor het eerst live bij het Light of Day-concert in Asbury Park gespeeld, waar Springsteen met Joe Grushecky optrad, dus was een herhaling van dit nummer van High Hopes deze avond geen verrassing. 'Hearts of Stone' was dat misschien wel, hoewel het ook bij het Light of Day-concert eerder dit jaar gespeeld is. Asbury Juke en E Street-saxofonist Eddie Manion was in Pittsburgh aan de Houserockers toegevoegd en straalde in de spotlight op deze klassieker die Bruce aan Southside Johnny gaf en hij bij de laatste Amerikaanse shows van de tour herontdekt lijkt te hebben. Manion had ook een hoofdrol in het soulnummer 'Savin' Up' dat Bruce ooit aan Clarence Clemons gaf voor diens eerste soloalbum Rescue uit 1983. Bruce ging tijdens het intro van het podium af en liep langs een paar rijen stoelen door het publiek.'Talking to the King', Grushecky's verhaal over zijn droom over een ontmoeting met Elvis, staat ook vaak op de setlist als hij met Springsteen speelt. Dat kan niet gezegd worden van 'Leavin' Train', de outtake van begin jaren 90, die wel op Tracks verscheen maar Bruce nooit eerder live gespeeld heeft. Hij deelde de gitaarsolo met Danny Gochnour van The Houserockers. Aan het einde van het nummer riep Bruce: "World premier!" Na 'Seven Angels' dit weekend in Uncasville was dit het tweede nummer uit de bijna vergeten groep outtakes van de Human Touch/Lucky Town-periode dat plots live gespeeld wordt.'The Promised Land' was het slotnummer van de set, waarna nog drie toegiften met de band volgden: 'Code of Silence', dat Bruce samen met Grushecky schreef en Springsteen in 2004 een Grammy Award opleverde, 'I Was Born to Rock' van Grushecky en de vaste keuze 'Light of Day', dat Bruce inleidde met een lange gitaarsolo. Rick Witkowski, een muzikant uit Pittsburgh, vergezelde Grushecky en Springsteen bij deze toegiften. Bruce bleef tot slot nog op het podium om het publiek solo uit te zwaaien met twee akoestische nummers op gitaar: 'The Wall' en 'Incident on 57th Street'.
Vanavond is er nog een optreden in de Soldiers and Sailors Memorial Hall.

Setlist 22-5: Bruce soloakoestisch: Mary Queen of Arkansas/ Two for the Road / Kingdom of Days
Joe Grushecky and the Houserockers: East Carson Street / John The Revelator / East of Eden
Bruce met Joe Grushecky and the Houserockers: Adam Raised A Cain / Never Be Enough Time / Racing in the Street ('78) / Pumpin' Iron, Sweatin' Steel / Leap of Faith / I Still Look Good for 60 / Darkness on the Edge of Town / Frankie Fell in Love / Hearts of Stone / Savin' Up / Talking to the King / Leavin' Train / The Promised Land // Code of Silence / I Was Born to Rock / Light of Day
Bruce soloakoestisch: The Wall / Incident on 57th StreetInterview Bruce: "We're ready for a little break"

21-05-2014

Springsteen is voorafgaand aan het laatste concert in Uncasville door onder anderen Dave Marh geïnterviewd voor E Street Radio. Bruce, die erg vermoeid klonk, bevestigde dat het concert van zondag de laatste show was van wat hij de "Wrecking Ball / High Hopes-tour" noemde en zei dat hij nog niet wist hoe lang de aankomende pauze gaat duren. Patti Scialfa postte gisteravond op Instagram een filmpje van Bruce aan het werk in zijn homestudio.

Springsteen sprak voorafgaand aan de show in Uncasville met Dave Marsh en zei: "Er zal nu iets anders volgen. Ik weet nog niet precies wat, maar we hebben bijna 170 shows gedaan en ik weet niet hoeveel nummers we gespeeld hebben. In veel verschillende landen. We zijn toe aan een kleine pauze, maar we hadden geen betere ervaring kunnen hebben dan deze."
Bruce keek terug op de uitgebreide E Street Band waarmee hij op tour is geweest en zei: "Er was zoveel mogelijk, er waren zo veel verrassingen in wat de muzikanten konden doen. Voor mijn gevoel is dit echt de meest grootse E Street Band in zijn soort geweest die we ooit op het podium hebben gehad. En de geweldigste show die we ooit hebben neergezet, want het verloopt zo ongelofelijk vloeiend en flexibel. En veel dingen die andere bands hadden kunnen beschadigen - het verlies van Clarence, het verlies van Danny, Steve die komt en gaat - dingen die andere bands zouden hebben doen stoppen, hebben we creatief opgelost. Iemand daarboven houdt van me, heeft me Jake Clemons gestuurd, Tom Morello, Everett, Charlie Giodrano. En we hebben Miss Patti weer bij een paar shows gehad deze tour, ik was vergeten hoeveel zij toevoegt en hoe fijn dat was."

Bruce legde uit dat de huidige band uit drie eenheden bestaat met elk een leider. Hijzelf leidt de E Street Band: ritmesectie, gitaristen en keyboards. De blazers worden geleid door Curt Ramm en de zangers door Curtis King. Zij zorgen elk ervoor dat de onderdelen als een geheel werken en dat Bruce niet met elf mensen tegelijk hoeft te communiceren. "Daardoor kan ik bordjes uit het publiek halen en zowat alles wat er in me opkomt doen, binnen alle redelijkheid, omdat ik weet dat die eenheden strak genoeg zijn om vijf mensen het blazersarrangement uit te laten werken en drie mensen de zangpartijen. Het maakt ons erg vrij en geeft een diep en breed geluidspalet om dingen mee voor elkaar te krijgen.

Over het wegvallen van Clarence Clemons en Danny Federici bij de E Street Band zei Bruce: "Ik denk dat de mensen blij zijn te zien dat we er nog steeds zijn, te zien dat we nog intact zijn, te zien dat er aan de alchemie waarmee we onze magie maken, niets verloren is gegaan. Je zult altijd het verlies van die geweldige herinneringen voelen, en ze zullen elke avond gemist worden, zo zou het ook moeten zijn. Maar wat de band doet, kan niet alleen geen kracht verliezen, maar het kan kracht winnen door creatief te zijn en de juiste mensen erbij te betrekken. En iedereen op dat podium voelt net zo intens aan waarom ze daar staan zoals Danny dat deed en Clarence dat deed. Ze begrijpen de mechaniek van de ziel van de band. Daarom gaan mensen tevreden naar huis. Als we alleen de mechaniek op orde hadden, zou het hol aanvoelen. Maar we hebben de mechaniek van de ziel op orde, en dat maakt dat het, zoals we aan het einde van 'Tenth Avenue' zeggen, 'It's alright."


Foto: Nico Broekzitter.

Bruce vertelde dat hij erg tevreden is over de video's die op brucespringsteen.net zijn gepost: "We hebben een versie van 'Friday On My Mind' die zo explosief was, en een bozer uitgangspunt had dan die van The Easybeats. We hebben ook een versie van 'The Wall' uitgebracht, dat is een van de beste dingen die we hebben gepost, en ook werkelijk een prachtige versie die we laatst deden van 'Joe Hill' en 'Clampdown'. Dat was geweldig. En natuurlijk 'Stayin' Alive', waar we nu verzoekjes voor krijgen. En een geweldige versie van 'New York City Serenade' van het begin van de tour in Rome. Dat zijn definitieve versies van die muziekstukken. Ik ben erg trots op die uitvoeringen en we gaan door met het uitbrengen daarvan als de tour voorbij is." Zo zei Bruce dat hij nu aan een opname van 'Hunter of Invisible Game' werkt: "We hebben veel verschillende projecten die eraan komen. We hebben een prachtige video van 'Hunter of Invisible Game', waar ik momenteel aan werk, die we hopelijk snel klaar hebben. Ik denk dat Thom Zimny zichzelf heeft overtroffen met die video."

Een ander nieuw project is het uitbreiden van de officiële downloads met oude shows: "Onze volgende stap is om terug de geschiedenis in te gaan en klassieke shows op te duiken, die te remixen en ze beschikbaar maken voor onze fans."
"Dus we komen toe aan een fijne pauze... ik zeg niet een einde. (...) Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om alle fans te bedanken die naar alle shows zijn gekomen. We hebben ongelofelijk goed publiek gehad in Europa, Zuid-Amerika, Afrika, down under in Australië en hier in de Verenigde Staten. Ons bereik is groter dan ooit tevoren, ons publiek was groter en we kijken uit naar niets anders dan meer van dit in de toekomst."

Toch lijkt het erop dat Bruce zichzelf nog geen volledige rustpauze gunt, hij is na het laatste concert niet gaan stilzitten in ieder geval. Patti Scialfa postte op haar Instagram-account een kort filmpje waarop Springsteen aan het werk te zien is in zijn homestudio en ze schreef erbij: "Mariachi real de Mexico @ThrillHill Rehearsal/Recording for The Lost Charro." Mariachi Real de Mexico is een showband uit New York die Mexicaanse Mariachimuziek maakt.Fotoboek Danny Clinch

20-05-2014

Springsteen heeft een voorwoord geschreven voor het fotoboek Still Moving van Danny Clinch dat in september verschijnt. Clinch is de fotograaf met wie Bruce sinds The Rising veel werkt.

Clinch heeft naast Springsteen veel andere muzikanten gefotografeerd, onder wie Eddie Vedder, Johnny Cash, Tupac, Patti Smith, Lucinda Williams en Iggy Pop. Veel foto's op albumhoezen zijn ontsproten uit Clinch' fototoestel, zoals ook die van The Rising, We Shall Overcome - The Seeger Sessions, Wrecking Ball en High Hopes.Laatste show van de tour in Uncasville

19-05-2014, laatste update: 20-05-2014

Springsteen en de E Street Band hebben zondagavond 18 mei in Uncasville het laatste concert van de tour gegeven. Bruce had voor dit laatste optreden nog veel bijzondere verrassingen in petto. Het concert begon met 'Roll of the Dice' en bij de eerste zeven nummers zaten zes tourpremières. De show en de tour kwamen ten einde met een solo-uitvoering van 'Dream Baby Dream'.Bruce kwam gearmd met Little Steven het podium op. De opener 'Roll of the Dice' was een verwijzing naar het Mohegan Sun-casino, waar de arena waarin Bruce en de band optraden, onderdeel van uitmaakt. Het nummer van Human Touch werd gekoppeld aan een nummer van Lucky Town: 'Leap of Faith'. Halverwege 'Roll of the Dice' pakte Bruce een fles champagne en na het openen van de fles spoot hij de drank over het publiek. 'Jump' van Van Halen herhaalde Bruce na de eenmalige uitvoering op het Dallas March Madness Music Festival, dat de Amerikaanse High Hopes-tour startte. En hij koppelde 'Frankie', een nummer voor de aankomende zomer, aan een bizar verzoek: 'Santa Claus is Comin' to Town'. Deze wilde keuze geeft wellicht aan in welke bui Bruce vanavond was. 'Santa' was het verzoek van een zevenjarig meisje in het publiek. Op de setlist stond eigenlijk 'Streets of Fire' gepland.
'Seven Angels', een nummer van de vierde cd van de Track-box, was een dag eerder in de soundcheck gerepteerd en kreeg de wereldprimeur bij deze tweede show in Uncasville. Ten slotte was 'Don't Look Back', de Darkness-outtake, de zesde tourpremière in de beginfase van de show.Met 'You Can Look (But You Better Not Touch)' en 'Frankie Fell in Love' werden twee nummers achter elkaar gekozen waarop Bruce met Little Steven kon dollen. Steve had sowieso een grote rol bij dit laatste concert, meer dan ooit was hij betrokken bij de performance en met nummers als 'Loose Ends' en in de toegiften 'Ramrod' kwam hij goed aan zijn trekken. En als bonus mocht zijn vrouw Maureen bij 'Dancing in the Dark' met Bruce dansen. Na afloop van de show twitterde ze: "Glad I wore 6 inch heels tonight...#dancingfool"
Achter 'Cadillac Ranch' volgde nog een zevende tourpremière: 'I'm a Rocker'. Bruce was deze avond ver afgeweken van de vooraf geplande setlist. Zo stonden daarop 'Streets of Fire', 'Lucky Town', 'Better Days', 'Heaven's Wall', 'Point Blank', 'Racing in the Street ('78)', 'Shackled and Drawn', 'Land of Hope and Dreams', 'Walk Like a Man' (akoestisch), 'The Wall', 'Born in the USA' en 'Shout'. Jammer vooral voor 'Walk Like a Man', dat sinds het Amerikaanse deel van de Tunnel of Love-tour in 1988 nog maar twee keer, in 2005 tijdens de Devils & Dust-tour, gespeeld is. Maar het publiek in Mohegan Sun had geen reden tot klagen. De toegiften leken in eerste instantie ingekort te worden, maar met een emotionele uitvoering van 'Jungleland' na 'Tenth Avenue Freeze-out' waren ze niet gehaast.

Bruce stuurde de muzikanten na 'Jungleland' van het podium en hij bedankte de miljoenen fans die de afgelopen twee jaar concerten over de hele wereld hebben bezocht. "One more before we head on down the road", zei hij terwijl hij plaatsnam achter het traporgel. "We want to take a moment and thank yourselves for coming out and seeing us, I appreciate the support after all of these years. And I want to thank all the four million plus people that have seen us on the Wrecking Ball and High Hopes tour. They made this simply one of the greatest musical stretches of our lives, when we're coming out of hard times, and I can't thank all of them and all of you enough. So while we're apart, just remember... Dream baby dream." Volgens veel fans leek Springsteen aan het einde van het concert erg uitgeput."We'll be seeing you", verzekerde Bruce de fans aan het einde van het concert in Mohegan Sun. Lang wachten om Springsteen te zien optreden, hoeft niet want hij heeft later deze week nog twee concerten met Joe Grushecky and the Houserockers in Pittsburgh. Het is nog niet bekend wat de plannen zijn van de E Street Bandleden. Nils Lofgren twitterde na afloop van het concert: "Might take a plane, might take a train, hell, I'll take a Greyhound thru freezing rain! Going home sweet home to Amy." Twee van de toegevoegde muzikanten hebben wel wat bekendgemaakt: achtergrondzangeres Cindy Mizelle gaat deze zomer vanaf juli tot in ieder geval september met Steely Dan op tour en percussionist Everett Bradley wordt vanaf september bandleider van de televisieshow The Meredith Vieira Show.

Setlist 18-5: Roll of the Dice / Leap of Faith / Jump / Frankie / Santa Claus is Comin' to Town / Seven Angels / Don't Look Back / Darkness on the Edge of Town / You Can Look (But You Better Not Touch) / Frankie Fell in Love / Adam Raised a Cain / High Hopes / Youngstown / Murder Incorporated / Johnny 99 / Cadillac Ranch / I'm a Rocker / Loose Ends / The Ghost of Tom Joad / The Rising / Badlands // Born to Run / Ramrod / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Jungleland / Dream Baby Dream (akoestisch)
vetgedrukt: tourpremière, vet+onderstreept: wereldpremière

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.Docu Zuid-Afrika nu online

11-05-2014

De documentaire 'High Hopes in South Africa' van Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen, met concertbeelden van en interviews rond de shows in Zuid-Afrika, is sinds middernacht ook online te zien.

De documentaire ging woensdag 7 mei in première (daarbij was ook een introductie van Kluun te zien), waarna de makers aanschoven bij Pauw & Witteman. Vannacht werd 'High Hopes in South Africa' uitgezonden door Veronica. Een herhaling volgt op 18 mei. De documentaire is nu ook in zijn geheel online terug te zien. Voor Nederlanders voor onbeperkte duur, voor andere landen slechts 48 uur. De uitzenddatum op Canvas is 6 juli.

Het is sinds The Story of Bruce Springsteen, de documentaire van Veronica in 1985, geleden dat er een documentaire van Nederlandse makelij over Springsteen is uitgebracht (de specials Een Ontmoeting met Bruce Springsteen van Jan Douwe Kroeske in 1992 en de uitgebreide items in Twee Vandaag en Nieuwsuur in 2002, 2005 en 2006 betroffen alleen interviews met Springsteen).

De makers van ' High Hopes in South Africa' spraken uitgebreid met Little Steven en Tom Morello. Ook werden Zuid-Afrikaanse Springsteen-fans gevolgd bij de concerten in Kaapstad en Johannesburg. De documentaire bevat unieke beelden van Springsteens eerste optredens in Zuid-Afrika. Verdonschot, Rooijakkers en Van Bruggen waren ook aanwezig bij de soundcheck en persmeeting met Springsteen voorafgaand aan het eerste concert in Kaapstad, waar ze Springsteen vragen konden stellen.Springsteen speelt twee nummers bij Shoah-gala

08-05-2014

Bruce en Patti waren gisteravond te gast in het Hyatt Regency Century Plaza hotel in Los Angeles bij het gala ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de Shoah Foundation. Bruce trad ook op. President Obama kreeg bij het gala de Humanity Award uitgereikt en hield een toespraak voor de genodigden die voornamelijk uit celebrities bestonden.

Het gala was georganiseerd door regisseur Steven Spielberg, die na het maken van de film Schindler's List de Shoah-stichting oprichtte. Deze stichting maakt educatieve video's met zo veel mogelijk overlevenden van de Holocaust, om hun verhalen levend te houden voor volgende generaties. Het gala diende ook als benefiet voor de stichting en de genodigden moesten diep in de buidel tasten voor een plek aan een tafeltje. Springsteen speelde 'The Promised Land' en 'Dancing in the Dark' akoestisch en Conan O'Brien presenteerde de avond.


Springsteen en Spielberg maken een lolletje tijdens het fotomoment voor de media en photobomben elkaar.Première 'High Hopes in South Africa'

01-05-2014, laatste update: 11-05-2014

De documentaire 'High Hopes in South Africa', die Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen eind januari in Zuid-Afrika maakten, gaat woensdagavond 7 mei in première in Amsterdam (vaste Be True-leden maken kans op kaarten hiervoor en worden hierover ingelicht per e-mail). 

De documentaire wordt op zaterdag 10 mei om o.00 uur door Veronica uitgezonden. Een herhaling volgt op 18 mei. Canvas zal later deze maand een uitzending verzorgen (datum nog niet bekend). Hieronder de trailer.

Voor de film spraken de makers uitgebreid met Little Steven en Tom Morello. Ook werden Zuid-Afrikaanse Springsteen-fans gevolgd bij de concerten in Kaapstad en Johannesburg. De documentaire bevat unieke beelden van Springsteens eerste optredens in Zuid-Afrika. Verdonschot, Rooijakkers en Van Bruggen waren ook aanwezig bij de soundcheck en persmeeting met Springsteen voorafgaand aan het eerste concert in Kaapstad, waar ze Springsteen vragen konden stellen.

Een andere trailer voor de docu vind je in ons oudere nieuwsbericht.

Update 11-5: De film is in zijn geheel online terug te zien. De uitzenddatum op Canvas is 6 juli. Het is sinds The Story of Bruce Springsteen, de documentaire van Veronica in 1985, geleden dat er een documentaire van Nederlandse makelij over Springsteen is uitgebracht (de specials Een Ontmoeting met Bruce Springsteen van Jan Douwe Kroeske in 1992 en de uitgebreide items in Twee Vandaag en Nieuwsuur in 2002, 2005 en 2006 betroffen alleen interviews met Springsteen).Springsteen over American Beauty

21-04-2014, laatste update: 23-04-2014

Springsteen heeft het ontstaan van de vier nummers op de ep American Beauty toegelicht op zijn eigen website.

Springsteen bracht de 12 inch-vinyl uit ter gelegenheid van Record Store Day (zaterdag 20 april). De vier nummers zijn inmiddels ook digitaal te bestellen. Hij zegt over de ep: 
"American Beauty
is een verzameling nummers die ik thuis opnam. Toen ik ze voor High Hopes opnieuw beluisterde, zag ik wat voor potentie deze nummers hadden en Ron Aniello en ik werkten eraan totdat het de muziek werd die je nu voor je hebt. Op het nummer 'American Beauty' gebruik ik een deel van mijn stembereik dat ik niet vaak bezoek en samen met de 'gitaar-wall of sound' geeft het een beetje 'exile on E Street'-kracht. 'Mary Mary' is een mooi mysterie, een stukje hartbrekende poezië dat je bekruipt met een glibberige groove, een nadrukkelijke strijkerssectie en spookachtige tekst. Het kwam het dichtst bij de selectie voor High Hopes. 'Hurry Up Sundown' is leuke moderne power-pop, terwijl 'Hey Blue Eyes' de ep afsluit met een van mijn donkerste politieke nummers. Het is geschreven tijdens de jaren dat Bush aan de macht was, het is een metafoor voor het house of horrors dat de acties van onze regering heeft gecreëerd in de jaren volgend op de invasie van Irak. Centraal hierop staat de onderdrukte seksualiteit en het machtsmisbruik dat de Abu Ghraib kenmerkte. Ik vind dat dit een schaduw is die we als land te boven moeten komen. Geniet van de muziek."Springsteen haalt E Street Band binnen in Hall of Fame

11-04-2014

Springsteen heeft donderdagavond 10 april de E Street Band met een speech de Rock 'n' Roll Hall of Fame  binnen gehaald. Met de band, aangevuld met David Sancious en Vini Lopez, en de blazerssectie die nu deel uit maakt van de tourband, trad Bruce op bij het inductieceremonie in het Barclays Center in New York.

Dat begeleidingsbands in de Hall of Fame worden toegelaten is geen vanzelfsprekendheid. In 2012 werden zes bands, waaronder The Miracles (van Smokey Robinson), The Crickets (van Buddy Holly) en The Comets (van Bill Haley) ingewijd. De categorie voor begeleidingsbands is inmiddels afgeschaft maar de E Street Band werd onderscheiden met de Award for Musical Excellence. Tien (voormalige en huidige) leden van de E Street Band werden geëerd: Little Steven, Garry Tallent, Max Weinberg, Roy Bittan, Nils Lofgren, Patti Scialfa, voormalig leden David Sancious en Vini Lopez en de overleden muzikanten Clarence Clemons en Danny Federici.

Springsteen leidde de inductieceremonie van de band in met een mooie speech. Hij zei dat de band startte toen Vini Lopez, net uit de gevangenis, hem in The Upstage Club vroeg om in zijn band te komen spelen. Bruce had over elk E Street Bandlid iets te melden en noemde zelfs Ernie 'Boom' Carter, die op de opname van 'Born to Run' drumt. Over de band vertelde hij: "We struggled together, and sometimes, we struggled with one another. We bathed in the glory, and often, the heartbreaking confusion of our rewards together. We’ve enjoyed health, and we’ve suffered illness and aging and death together. We took care of one another when trouble knocked, and we hurt one another in big and small ways. But in the end, we kept faith in each other. And one thing is for certain: as I said before in reference to Clarence Clemons, I told a story with the E Street Band that was, and is, bigger than I ever could have told on my own. And I believe that settles that question."

Bruce bedankte vervolgens de band: "I thank you, my beautiful men and women of E Street. You made me dream and love bigger than I could have ever without you. And tonight I stand here with just one regret: that Danny and Clarence couldn’t be with us here tonight." Bruce kwam ook nog even terug op het feit dat hijzelf in 1999 zonder de E Street Band in de Hall of Fame ging en dat Little Steven hem had gevraagd om de band mee te nemen in zijn inductie. Bruce zei dat hij toen vond dat zijn onafhankelijkheid belangrijk was en dat er mogelijk nog oud zeer was dat hem tegenhield (de reünie met de band was nog pas een paar weken oud).


De E Street Bandleden na afloop van hun inwijding in de Hall of Fame. Derde van links is David Sancious, uiterst rechts Vini Lopez. Ontbrekend op de foto: Patti Scialfa.

Na Springsteens woorden kwamen de E Street Bandleden hun award, die bij de inductie hoort, ophalen en sprak elk lid een dankwoord. Namens Clarence was zijn laatste vrouw Victoria aanwezig en namens Danny Federici sprak zijn zoon Jason. Na de speeches traden Springsteen en de band op. Er waren twee drumstellen op het podium voor Vini Lopez en Max weinberg die samen speelden. 'The E Street Shuffle', 'The River' (opgedragen aan Clarence Clemons) en 'Kitty's Back'. Tijdens de show stonden Clarence Clemons's saxofoon en de accordeon van Danny Federici op het podium.
De ceremonie, waarbij ook onder anderen Kiss, Peter Gabriel, Linda Ronstadt, Cat Stevens, Nirvana en Hall and Oates werden geëerd, wordt op 31 mei op HBO uitgezonden.

Springsteen bij gala Shoah Foundation

03-04-2014

Volgens Backstreets treedt Springsteen op 7 mei op bij een gala van de Shoah Foundation in Los Angeles, waarbij ook president Obama als spreker aanwezig zal zijn.

De Shoah Foundation wil met interviews met Holocaust-overlevenden deze en andere genocides blijvend documenteren voor onder andere educatiedoeleinden. De stichting viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan en eert op het gala zijn ambassadeurs. Obama zal deze avond een award ontvangen vanwege zijn inzet voor mensenrechten wereldwijd. De award wordt overhandigd door Steven Spielberg, de avond gepresenteerd door Conan O 'Brien. Springsteen mag de avond muzikaal luister bij zetten.

Vandaag werd ook bekend dat Patti Scialfa gaat optreden bij een ander benefietconcert, dat van Sting die zich inspant voor het behoud van regenwouden. Op 17 april geeft hij een Rainforest Concert in Carnegie Hall in New York, waar naast Patti onder anderen ook Paul Simon en James Tayolor acte de presence zullen geven. Het is dezelfde avond dat Springsteen met de E Street Band in Nashville speelt.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF