Slotconcert in Auckland

25-02-2017

Springsteen en de E Street Band hebben op 25 februari de tour Down Under afgesloten met een stadionconcert in het Mt. Smart Stadium in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het stadion was niet uitverkocht. Bruce besloot de show in zijn eentje met 'Thunder Road' en beloofde terug te keren.

Vier dagen geleden reageerde het publiek in Christchurch het meest enthousiast op de nummers van Springsteens succesvolste album, Born in the USA. Dat zal Bruce vast geïnspireerd hebben, want hij ging in Auckland van start met drie nummers op rij van het album uit 1984: 'Darlington County', 'Working on the Highway' en 'Glory Days'. Een verrassende opener, maar toch niet de eerste keer dat Bruce een concert begon met 'Darlington County', in 2008 deed hij dat ook al eens. De opmerkelijke openingserie was eigenlijk ook het meest verrassende aan de setlist van deze show. Bruce maakte tijdens het drie uur durende optreden geen bijzondere keuzes of een grote finale, zoals misschien wel verwacht werd. De entourage, een niet geheel uitverkocht rugbystadion met veel lege plaatsen op de rechte tribunes en een behoorlijk tam publiek, inspireerde ook niet tot een legendarische tourafsluiter.

De toegiften begon Bruce met een mooie uitvoering van 'Backstreets', waarin hij meerdere malen "Until the end" en "Forever friends" herhaalde. Vooraf bedankte hij het publiek in Auckland en Christchurch en alle crewleden die aan de tour hebben meegewerkt. Nadat de E Street Band na 'Bobby Jean' al afscheid had genomen, zei Bruce het publiek met 'Thunder Road' gedag en beloofde: "We'll be seeing you!"

Setlist 25-2: Darlington County / Working on the Highway / Glory Days / Johnny 99 / Prove it All Night / My Love Will Not Let You Down / Out in the Street / Hungry Heart / My City of Ruins / Wrecking Ball / The River / Youngstown / American Skin (41 Shots) / The Promised Land / Candy's Room / Because the Night / The Rising / Badlands / Rosalita (Come Out Tonight) // Backstreets / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Bobby Jean / Thunder Road (soloakoestisch)

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.

Video van het gehele concert:

Stadionshow in Christchurch

21-02-2017, laatste update: 24-02-2017

Springsteen en de E Street Band hebben dinsdag 21 februari een drie uur durend stadionconcert in Christchurch, Nieuw-Zeeland gegeven. Christchurch had in 2010 en 2011 te maken met verwoestende aardbevingen en momenteel wordt de omgeving van de stad bedreigd door bosbranden. Bruce sprak voorafgaand aan 'My City of Ruins' over de aardbevingen en droeg het nummer op aan de slachtoffers (in 2011 vielen er 185 doden) en aan de hulpdiensten die nu de bosbranden bestrijden.

Na voorprogramma's van singer/songwriter Marlon Williams en de Australische band Jet, startte Bruce het hoofdprogramma met 'No Surrender'. Drie verzoeknummers volgden: 'Sherry Darling', 'Saint in the City' en 'Jolé Blon', dat voor de derde show op rij werd gespeeld. Later in het concert ging Bruce ook op het verzoek voor 'Radio Nowhere' in.Na 'Hungry Heart' leidde Bruce 'My City of Ruins' in met de woorden: "Quite a few years ago I got a letter, a petition, from a town that suffered from an earthquake and they asked us to come and play. It took a while, but we got a chance to be here now.We drove around today and I got a chance to look at the city. I want to send this out to all the folks who suffered in the earthquake, and to all the emergency services people who are working today on the fires outside of town. This is our prayer to you."

In het midden van het nummer richtte Bruce zich weer tot het publiek: "I originally wrote this song for my hometown that's suffered an enormous amount of economic hardship and that basically disappeared for a quarter of a century. But slowly, slowly over the past ten years, it's built itself back up. A song at the end of the day can be about a lot of things, about my town, about your town, about New York City and even personal things that you've lost." Bruce herinnerde met die woorden aan het verlies van de twee E Street Bandleden, Danny en Clarence, iets wat hij in 2012 steevast deed in 'My City of Ruins'. Hij zette de herinnering kracht bij door een aantal keer de regel "They made that change uptown" te herhalen voordat hij verder ging met 'My City of Ruins'.

De toegiften opende Bruce met 'My Hometown'. Hij haalde een bordje uit het publiek met de tekst "Welcome to our hometown". Bij 'Dancing in the Dark' kreeg een aantal fans weer de uitnodiging het podium op te komen. Twee jonge meiden mochten bij Max Weinbergs drumpodium staan. Tijdens 'Tenth Avenue Freeze-out' was een vrouw die haar T-shirt en bh omhoog trok, uitgebreid op het grote scherm achter het podium te zien. De soloakoestische versie van 'Thunder Road' was na de bandversie van 'Bobby Jean' het einde van de show. Zaterdag treden Bruce en de band nog een keer op in Nieuw-Zeeland, in Auckland, waarna deze tour voorbij is.

Setlist 21-2: No Surrender / Sherry Darling / (It's Hard to Be a) Saint in the City / Jolé Blon / Out in the Street / Spirit in the Night / Hungry Heart / My City of Ruins / Mary's Place / Radio Nowhere / Prove it All Night / Darkness on the Edge of Town / The River / Youngstown / The Promised Land / Working on the Highway / Glory Days / Because the Night / The Rising / Badlands / Rosalita (Come Out Tonight) // My Hometown / Born to Run / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Bobby Jean / Thunder Road (soloakoestisch)

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.E Streeters na tour verder met soloprojecten

16-02-2017, laatste update: 17-02-2017

Na de Australische tour pakken de E Street Bandleden hun soploprojecten op. Little Steven gaat optreden met zijn Disciples of Soul en Garry Tallent zal optreden met Kevin Montgomery. Max Weinberg zal in april bij een benefietconcert meespelen.

Op 18 maart zal Little Steven een benefietconcert geven voor de Rock and Roll for Children Foundation. Het optreden wordt in Silver Spring, Maryland georganiseerd. In de zomer keert hij met de Disciples of Soul terug naar Europa. Little Steven and the Disciples of Soul spelen op het Sweden Rock-festival (van 7 tot 10 juni, het is nog niet bekend welke dag Little Steven optreedt) en ze treden begin juli op bij het driedaagse Cruïlla-festival in Barcelona (van 7 tot 9 juli). De verwachting is dat er nog meer optredens, in Europa en de Verenigde Staten, zullen volgen.
Little Steven heeft ook via Twitter bekendgemaakt een nieuw album, Soulfire genaamd, gereed te hebben waarop hij nummers heeft gezet die hij een tijd geleden heeft geschreven en die door andere artiesten eerder zijn opgenomen (zoals Southside Johnny en Jimmy Barnes). Hij noemt het Soulfire-project ook wel "Me covering me". De eerste opname hiervan heeft Steve al uitgebracht: 'Saint Valentine's Day', dat in 2009 werd uitgebracht door The Cocktail Slippers. In mei wordt Little Steven ook nog eens onderscheiden met een eredoctoraat op de universiteit van Rutgers, New Jersey.

Garry Tallent, die vorig jaar zijn eerste soloalbum Breaktime uitbracht, gaat in april, mei en juni op tour met singer/songwriter Kevin Montgomery. Ze geven een aantal concerten in Amerika en daarna komen ze voor shows naar Engeland, Schotland en Ierland.


Foto's: Jos Westenberg.

Nils Lofgren had eind vorig jaar een aantal soloconcerten gepland, maar die moesten worden afgezegd vanwege een onverwachte operatie. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze concerten opnieuw worden ingepland. Begin vorig jaar zei Nils in een interview ook weer graag naar Europa te komen. Hij zei daarbij ook graag een optreden in Nederland en België te willen geven.

Max Weinberg gaat op 8 april met de band The Weeklings op een benefietavond in Highwood, Illinois optreden. Die avond wordt geld ingezameld voor de Rory Foundation, een stichting die onderzoek naar kinderkanker steunt.

Jake Clemons bracht in januari Fear & Love uit en heeft in mei een optreden gepland staan met zijn eigen band.


Foto's: Jos WestenbergSouthside Johnny naar Amsterdam

16-02-2017

Southside Johnny en The Asbury Jukes komen in juni naar Europa voor drie concerten. Op 24 juni spelen ze in de Amsterdamse Paradiso. De voorverkoop is al begonnen.

Het concert in Amsterdam is de laatste van drie Europese shows deze zomer. Bij dit bliksembezoek zullen Johnny en de band op 22 juni in Londen en 23 juni in Parijs optreden.

Vorig jaar sprak Be True uitgebreid met de zanger en frontman van The Jukes over de zever shows die ze in Nederland zouden geven en de toen net uitgebrachte nieuwe plaat Soultime.


Toetsenist Jeff Kazee (links) en Southside Johnny in Utrecht 2016 (foto: Muriël Kleisterlee).30th Anniversary-uitgave Orbisons Black and White Night

23-01-2017

Op 24 februari verschijnt de '30th Anniversary'-uitgave van Roy Orbisons Black and White Night. De cd/dvd is geremasterd en wordt aangevuld met extra materiaal. Roy Orbison trad in 1987 op in Los Angeles met een supergroep gerenommeerde artiesten als begeleiders, aangevuld met onder andere Springsteen. Bruce deelde de microfoon met Roy op 'Oh, Pretty Woman' en 'Dream Baby (How Long Must I Dream)'.

Het optreden vond plaats op 30 september 1987 in de Coconut Grove, de nachtclub van het Ambassador Hotel in Los Angeles en het concert werd in zwart-wit opgenomen. Aan de zijde van Orbison speelden naast Springsteen onder anderen James Burton, T Bone Burnett, Jackson Browne, Bonnie Raitt, JD Souther, Elvis Costello en Tom Waits in de begeleidingsband.

De originele televisiespecial is opgepoetst en de tracklist is in de juiste volgorde gezet (zoals tijdens het concert gespeeld). De dvd en bluray zijn verder aangevuld met een tweede take van 'Oh, Pretty Woman' en vijf extra nummers die na de show werden opgenomen. Ook is er beeldmateriaal van een repetitie en een documentaire met interviews toegevoegd.

De televisiespecial Black and White Night in 1987 en Roy Orbisons inductie in de Hall of Fame eerder in datzelfde jaar zorgde voor een opleving van zijn zangcarrière. Orbison maakte in 1988 deel uit van de supergroep The Traveling Wilburys (met Bob Dylan, Tom Petty, George Harrison en Jeff Lynne), maar een hartstilstand eind 1988 maakte abrupt een einde aan het leven van "The Big O".Bruce trad op voor de Obama's en hun staf

19-01-2017

Springsteen heeft op 12 januari in het Witte Huis opgetreden voor Barack en Michelle Obama en zo'n 250 stafleden en hun echtgenoten. Hij speelde vijftien nummers en Patti Scialfa zong op twee nummers mee. Backstreets heeft het verslag van dit bijzondere optreden voor de scheidende president van Amerika en zijn personeel gepubliceerd.

Bruce trad op in de East Room van het Witte Huis. De Obama's zaten in het midden van de eerste rij en Patti zat naast hen. Het optreden begon uptempo met 'Working on the Highway' en 'Growin' Up', maar was met nummers als 'My Father's House', 'Devils & Dust' en 'The Ghost of Tom Joad' op sommig tijden ook donker en ingetogen. 'Born in the USA' noemde Bruce een protestnummer dat al vaker verkeerd geïnterpreteerd is en opnieuw verkeerd geïnterpreteerd zal worden. 

Voor 'The Wish' sprak Bruce over zijn moeder, die nu Alzheimer heeft en dementerend is. Zij heeft Bruce geleerd veel geleerd over hoe te leven in deze wereld. Patti deed mee met 'Tougher that the Rest' (dat Bruce opdroeg aan de Obama's) en 'If I Should Fall Behind'. Het optreden sloot Bruce af met de combinatie van een sombere uitvoering van 'Dancing in the Dark' en 'Land of Hope and Dreams'. Na het optreden verdwenen Bruce en Patti samen met de president en zijn echtgenote naar een aparte kamer en werd het stafpersoneel, dat met dit optreden van Bruce door Obama bedankt werd voor hun jaren van inzet, naar buiten geleid.

Setlist: Working on the Highway / Growin' Up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the USA / Devils & Dust / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / If I Should Fall Behind (met Patti Scialfa) / The Ghost of Tom Joad / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hope and DreamsBruce haalt herinneringen op op Monmouth University

11-01-2017

Springsteen was gisteravond in het Pollak Theatre op de campus van Monmouth University om voor zo'n vijfhonderd gasten over zijn carrière te praten. Gespreksleider was Robert Santelli, journalist en auteur en momenteel executive director van het Grammy Museum. In anderhalf uur sprak Bruce over zijn beginjaren als muzikant in Asbury Park, het succes met Steel Mill en later met de E Street Band.

Het Pollak Theatre staat in West Long Branch. Bruce is in het ziekenhuis in Long Branch geboren en in de jaren zeventig heeft hij er een tijdje gewoond. Niet ver van het theater staat nog steeds het huisje waar hij een groot deel van het Born to Run-album schreef. Logisch dus dat Bruce veel herinneringen uit zijn beginjaren als muzikant deelde met Santelli en het publiek. In de zaal zaten ook Vini Lopez en Carl 'Tinker' West, die vast geamuseerd toehoorden hoe Bruce over de reis van Steel Mill naar Californië sprak. Ook Jon Landau en Dave Marsh zaten in het publiek. Patti, eveneens in de zaal, hoorde Bruce zeggen dat hij vindt dat haar solocarrière onterecht niet de aandacht krijgt die ze verdient en dat ze momenteel aan een nieuwe plaat werkt. "Dat geeft mij de gelegenheid wat bas en keyboards te spelen", vulde Bruce aan.

Springsteen noemde Nebraska zijn eigen favoriete plaat en hij vertelde hoe hij de plaat heeft opgenomen. De gitaar waarop hij de nummers oorspronkelijk speelde, is ter ziele en de tape waarop de muziek was opgenomen, draaide iets langzamer dan bij de opnames, waardoor de muziek nog wat donkerder klinkt. Bruce zei ook dat hij de sonwriting op Tunnel of Love nog altijd erg goed vindt. Op Santelli's vraag of hij aan een nieuwe plaat werkt zei Bruce alleen dat hij aan meerdere projecten werkt. Hij vertelde wel dat hij onlangs nog bij het haardvuur wat op gitaar zat te spelen en toen een heel nieuw nummer schreef.

Aan het einde van het gesprek mochten een paar mensen uit het publiek een vraag stellen. Iemand vroeg of de naam van de E Street Band, genoemd naar de straat waar David Sancious woonde, ermee te maken had dat Sancious vaak te laat was voor de repetities. Bruce: "Ik herinner me niet dat David vaak te laat was, we vonden het gewoon een goede naam." Eerder op de avond zei Bruce: "'Bruce Springsteen en de E Street Band klinkt als een vriendengroep, dat wilden we ook uitstralen. Dat het ook door fans als een gemeenschap wordt opgevat ontdekte ik toen ik met de band brak eind jaren tachtig." Er was ook een vraag over zijn optreden voor de Superbowl. Bruce: "Het meest opwindende en meest beangstigende optreden van mijn carrière".

De president van de universiteit Paul Brown zei voorafgaand aan het gesprek dat Mommouth University de Bruce Springsteen Special Collection gaat huisvesten, de verzameling boeken- en tijdschriftenpublicaties over Springsteen die sinds 2001 wordt verzameld en een tijd in de bibliotheek van Asbury Park te bezichtigen was, totdat de verzameling te groot werd om daar te herbergen. Het gesprek met Santelli werd door Thom Zimny gefilmd; het is afwachten of dit in de archieven verdwijnt of dat het ook wordt uitgebracht.Buffalo 2009 nieuwe archiefuitgave

26-12-2016

De audio-opname van het slotconcert van de Working on a Dream-tour, op 22 november 2009 in Buffalo, New York, is de volgende uitgave uit Springsteens archief. Bij dit concert werd het Greetings from Asbury Park-album integraal gespeeld, iets dat daarna niet meer herhaald is. En het is het laatste officiële concert dat Clarence Clemons met Bruce en de E Street Band gaf.

Clarence speelde wel mee bij het kerstoptreden in het Paramount Theatre in Asbury Park, later dat jaar, waar voor een lege zaal de integrale uitvoering van Darkness on the Edge of Town werd opgenomen voor de Darkness Anniversary-uitgave. Clarence' laatste optreden met Bruce vond een jaar later plaats, in december 2010 in het Carousel House in Asbury Park, waar voor dezelfde Darkness-uitgave een set met nummers van The Promise werd opgenomen. De opnames eindigden in kerstsfeer met 'Blue Christmas'.


Bruce en Clarence nemen de klassieke "Born to Run-pose" aan tijdens 'Growin' Up'.

Het concert in Buffalo is een ware klassieker gezien de eenmalig integrale uitvoering van Greetings. Mike Appel, Springsteens eerste manager, was op uitnodiging van Bruce bij het concert en Bruce droeg de uitvoering van het album aan hem op. Little Steven is op 22 november jarig, dus kreeg hij tijdens het concert op het podium een taart uit handen van roadie Kevin Buel. Bruce speelde speciaal voor de verjaardag van Steve 'Restless Nights', de outtake van The River en een van Steves favoriete nummers. Ook 'Surprise Surprise' speelde Bruce voor Steve. Op verzoek van twee Italiaanse fans deed Bruce de cover 'I Don't Want to Hang Up My Rock 'n Roll Shoes. Aan het einde van de toegiften kwam Willie Nile meedoen met 'Higher and Higher'.

De audio is al te downloaden via live.brucespringsteen.net en de cd-uitgave wordt vanaf 23 januari verstuurd.


Tegen het einde van de show halen Bruce, Curtis King en Willie Nile een spandoek uit het publiek.Bruce zingt kerstliedjes bij Rainforest-benefiet

15-12-2016

Springsteen heeft gisteren opgetreden in de New Yorkse Carnagie Hall bij het door Sting georganiseerde Rainforest-benefietconcert. Bruce zong onder begeleding van een groot orkest 'Santa Claus is Comin' to Town', 'Merry Christmas Baby' en 'Tenth Avenue Freeze-out' en met alle optredende artiesten 'Do You Hear What I Hear' en 'Joy to the World'.

Bruce kwam op een verrassende wijze het toneel op. Hij verscheen achter in de zaal tussen het publiek en liep zingend naar voren en klom het podium op. Bij het volgende nummer, 'Merry Christmas Baby', sprong hij het podium weer af en liep hij langs de eerste rijen. Hij riep het publiek op om uit hun stoelen op te staan. Het orkest miste een keer een aanwijzing van Springsteen toen hij een break  aangaf.'Tenth Avenue Freeze-out' zong Bruce samen met Lisa Fischer, achtergrondzangeres van onder anderen The Rolling Stones.Naast Springsteen traden ook Sting, Darlene Love, Idina Menzel, Ronnie Spector, Chris Botti en James Taylor op. De benefietshow wordt elke twee jaar (in het verleden jaarlijks) door Sting en diens vrouw Trudie Styler georganiseerd om geld in te zamelen voor www.rainforestfund.org. Bruce heeft drie keer eerder bij de Rainforest-benefiet meegedaan: bij het eerste concert in 1990, in 1995 en 2010.Springsteen breidt boektour uit

22-11-2016

Springsteen heeft voor komende week vijf nieuwe data aan zijn boektour door de VS toegevoegd. Tickets gaan vanmiddag in de voorverkoop.

Bruce doet de  volgende steden aan:

28 november: Books A Million Store Chicago, Illinois
29 november: Joseph-Beth Booksellers Cincinnati, Ohio
30 november: Tattered Cover Book Store, Denver, Colorado
1 december: BookPeople, Austin, Texas
2 december: 2nd & Charles, Kennesaw, Georgia

Kaarten gaan vanmiddag in de voorverkoop. De precieze informatie hierover wordt op Springsteens Facebook-pagina (onder Events) bekendgemaakt.Luisterboek Born to Run verschijnt op 6 december

18-11-2016

De audioversie van Springsteens autobiografie Born to Run verschijnt op 6 december. Het achttien uur durende luisterboek, dat Bruce zelf heeft ingesproken, bevat zestien cd's.

Het voorgelezen verhaal wordt ook muzikaal aangevuld. Bruce heeft hiervoor speciale instrumentale muziek voor de overgangen tussen de hoofdstukken opgenomen in zijn thuisstudio. Ook zijn gedeeltes van 'Living Proof', 'Long Time Comin'' en 'Born to Run', nummers die een belangrijke rol spelen in het boek en die in z'n geheel ook op de cd Chapter and Verse staan, in het luisterboek opgenomen.Bruce krijgt de Presidential Medal of Freedom

16-11-2016, laatste update: 22-11-2016

Springsteen is een van de 21 Amerikanen die van president Obama de Presidential Medal of Freedom krijgt, de hoogste onderscheiding voor een burger in de Verenigde Staten. De onderscheidingen worden op 22 november in het Witte Huis in Washington uitgereikt.

Naast Springsteen worden onder anderen acteurs Robert de Niro, Robert Redford en Tom Hanks, basketballers Michael Jordan en Kareem Abdul-Jabbar, zangeres Diana Ross maar ook Bill Gates en zijn vrouw Melinda geëerd.


Bruce in 2012 op campagnepad voor en met Barack Obama.

Update 22-11: Springsteen heeft zojuist de onderscheiding van president Obama ontvangen. Hij was samen met de twintig andere ontvangers van de medaille in het Witte Huis. Een voor een werden de geëerden de kamer in het Witte Huis waar de ceremonie plaatsvond, binnengehaald. Bruce werd als voorlaatste binnen geroepen.
Obama hield een speech waarin hij voor iedere onderscheiden gast een kort verhaal had. Over Springsteen begon Obama met de woorden: "He was sprung from a cage out of Highway 9" en hij refereerde later nog een keer aan 'Born to Run'; Bruce had ooit verteld dat hij een plaat wilde maken die klonk als de laatste plaat op aarde. Obama roemde Springsteens teksten: "When he told us about himself, he told us about ourselves and anybody else." Hij noemde Springsteens platen de 'anthems of our America'. Ook de E Street Band vergat hij niet, Obama noemde Clarence Clemons, Little Steven en Patti Scialfa bij naam. Hij sloot af met de woorden dat "I am a president, but he is the boss. Pushing 70, he is still laying down four hours each night." Ten slotte zei hij dat hij aan Bruce wel de Presidential Medal of Freedom wilde uitreiken, maar hij hoopte toch dat hij nog jarenlang een "prisoner of rock 'n' roll" zal blijven. Na de speeches kregen alle geëerden een voor een de medaille omgehangen door Obama zelf, voorafgaand door een nog kortere speech van een andere spreker.
Voorafgaand aan de ceremonie deden Bruce en alle onderscheiden gasten plus een paar andere aanwezigen (waaronder Patti Scialfa) mee aan een Mannequin challenge, door Ellen DeGeneres gefilmd en op Instagram gezet.De hele uitzending is terug te kijken op YouTube. Bruce op 48:50, op 1:19:30 en 1:45:50.
> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF