The River-set in Oslo

29-06-2016

Springsteen en de E Street Band hebben vanavond in het Ullevaal-stadion in Oslo opgetreden. Deze keer geen tourpremières, maar bijvoorbeeld wel 'Lost in the Flood', dat sinds de eerste avond in Dublin niet meer was gespeeld. En een wonderschone afsluiter in de vorm van een soloakoestische 'For You' op gitaar. Bruce honoreerde maar een verzoeknummer van een vierjarig kind, 'Waitin' on a Sunny Day'.

Later meer details.

Setlist: Prove it All Night / My Love Will Not Let You Down / No Surrender / Darkness on the Edge of Town / The Ties That Bind / Sherry Darling / Jackson Cage / Two Hearts / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Crush on You / You Can Look (But You Better Not Touch) / Death to My Hometown / Lost in the Flood / Trapped / The River / Point Blank / The Promised Land / I'm a Rocker / Working on the Highway / Darlington County / Waitin' on a Sunny Day / Because the Night / The Rising / Badlands //  Backstreets / Born in the U.S.A. / Born to Run / Ramrod / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / For You (soloakoestisch)Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.


Foto's: Jos Westenberg.'Swedish houseparty' in Ullevi-stadion

28-06-2016, laatste update: 29-06-2016

Springsteen heeft maandagavond 27 juni het tweede concert met de E Street Band in het Ullevi-stadion in Göteborg gegeven. Bruce startte het concert met een "Swedish houseparty", de tourpremière van 'Mary's Place'. Op verzoek van fans uit het publiek volgden ook tourpremières van 'Jole Blon' en 'Lucky Town'.

De show duurde niet zo lang als het eerste concert in Ullevi van afgelopen zaterdag, maar met drieënhalf uur was dit nog altijd een van de langere shows van de tour. Het weer was omgeslagen, het was kouder in Göteborg dan twee dagen eerder en er viel af en toe wat regen. Nadat de E Street Bandleden hem waren voorgegaan, stapte Bruce zonder gitaar het podium op en begroette het publiek in het Zweeds. Daarna startte hij met 'Mary's Place', dat uitgebreid was gesoundcheckt. Ook 'Into the Fire' en 'Who'll Stop the Rain' waren in de soundcheck gerepeteerd.Jos Westenberg was bij de show: "Ik vind 'Mary's Place' niet de beste opener voor een concert. Het nummer van The Rising is niet erg bekend bij het grote publiek, en het is geen nummer waarmee het publiek direct los komt. Bruce vroeg het publiek wel of ze klaar waren 'For a Swedish houseparty'. Muriël Kleisterlee was daarentegen wel over deze opener te spreken: "Het was weer eens wat anders. Waarschijnlijk inderdaad niet een nummer dat iedereen kent, maar dat sprak me juist wel aan aan deze show; de verdeling tussen fanfavorieten en crowd-pleasers was beter dan bij de gemiddelde show van deze tour."

Na 'Mary's Place' volgde 'Out in the Street', de eerste van maar liefst tien River-songs die deze avond op de setlist stonden. 'Something in the Night' was een mooie verrassing vroeg in het begin van de show, gevolgd door nog een Darkness-nummer, 'Candy's Room'. Jos: "Het hoogtepunt voor mij in het eerste deel van de show was toch wel 'Independence Day', een van de nummers van The River dat best elke avond gespeeld zou mogen worden." Johan van Es mailde over 'Independence Day': "Rust, een stilte, een mooie introductie, een mooie versie en het begin van een stuk dat me voor het eerst deze tour als geheel pakte, in plaats van een los nummer als mooi moment en daarna weer 'same old, same old'. Het thema in dit stuk was volwassen worden, met alle grote plannen ('Jole Blon'), moeilijkheden ('The Price You Pay') en teleurstellingen ('The River') en uiteindelijke berusting ('Racing') die daarbij horen. 'Hungry Heart' paste ook in dat rijtje, al kwam thematisch eigenlijk iets te vroeg in de reeks."
'Jole Blon' was een verzoeknummer. "We haven't played this in a while", zei Bruce. "We have to find out what key we're in. B-flat? C? No, B-flat." 'Jole Blon' is een traditional cajunnummer, dat Bruce met Gary US Bonds opnam voor zijn Dedication-album uit 1981. 'The Price You Pay' was ook een verzoeknummer, net als 'Lucky Town', dat na het majestueuze 'Racing in the Street' werd gespeeld.

'I'm of Fire' lijkt deze Europese tour een redelijk vaste setlistkeuze te zijn geworden. 'Tougher Than the Rest' was een duet met Patti Scialfa, waarna Nils Lofgren een hoofdrol kreeg in 'Because the Night'. Bruce sloot de set af met 'Badlands'.
Als eerste toegift koos Bruce voor 'Jungleland'. "Een fijne versie maar niet uitzonderlijk", vond Muriël. "De kreten aan het eind die normaal gesproken tergend mooi zijn, leek Bruce nu helaas niet te halen, ze waren zelfs een beetje vals." Bij 'Born in the USA' leken zijn stemproblemen nog groter te worden. Muriël: "Bruce leek het nummer daarom veel eerder dan gebruikelijk af te kappen." Na 'Born to Run' leek het weer even te verbeteren.
Johan: "'Ramrod' als tiende River-song! De kans is groot dat-ie nu weer in de encores blijft hangen en we 'm binnenkort weer zat zijn, maar nu was het een aardige verrassing."
Bij 'Dancing in the Dark' koos Bruce een Spaanse fan als danspartner voor Soozie, de Belgische fan Nicholas Meerlaen voor Patti en zelf liet Bruce een zesjarig meisje het podium op komen om mee te dansen. De moeder had ook een bordje bij zich en plaatste het kind op het podium. Het meisje wist niet waar ze beland was, keek Bruce beduusd en wezenloos aan en begon toen van hem weg te lopen, de trap naar het podium op. Bruce moest er eerst om lachen, maar realiseerde zich snel dat hij het kind achterna moest en droeg het terug naar haar moeder. Daarna haalde hij nog een Spaanse dame uit het publiek om mee te dansen. Nicholas kreeg een gitaar omgehangen om het nummer af te ronden met Bruce bij de microfoon.


Nicholas Meerlaen (rechts) met de gitaar bij 'Dancing in the Dark' (foto: Muriël Kleisterlee).

Tijdens 'Shout' stelde Bruce de E Street Bandleden voor en zei dat Nils onderscheiden was als "The Swedish American of the Year". Nadat de band het podium had verlaten, bleef Bruce in zijn eentje achter op het podium en speelde hij nog een soloakoestische uitvoering van 'This Hard Land'. Bruce bedankte het publiek vooraf en zei dat Zweden altijd een speciale plaats voor hem is geweest. "We are going to see you in a little while", waarmee hij doelde op het derde concert in Göteborg, op 23 juli, aan het einde van de Europese tour.
Johan van Es concludeerde over deze show: "Al met al was het een betere show dan zaterdag. Betere flow, minder filler. Een half uur korter, maar kwaliteit boven kwantiteit. Maar zou ik mijn drie shows tot nu toe, Den Haag en twee keer Göteborg, ruilen voor een full River-show? In a heartbeat!"

Setlist 27-6: Mary's Place / Out in the Street / My Love Will Not Let You Down / No Surrender / Something in the Night / Candy's Room / She's the One / Sherry Darling / You Can Look (But You Better Not Touch) / Two Hearts (incl. It Takes Two) / Independence Day / Hungry Heart / Jole Blon / The Price You Pay / The River / Racing in the Street / Lucky Town / The Promised Land / I'm a Rocker / Working on the Highway / Darlington County / I'm on Fire / Tougher Than the Rest /  Because the Night / The Rising / Badlands // Jungleland / Born in the USA / Born to Run / Ramrod / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / This Hard Land (soloakoestisch)
vetgedrukt: tourpremière

Video's van de eerste nummers.

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.


Foto's: Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg.Vier uur show in Göteborg

26-06-2016

Springsteen en de E Street Band (met Patti Scialfa terug op het podium) hebben zaterdag in Göteborg, Zweden op twee minuten na een vier uur durende show op de mat gelegd. Bruce opende het concert solo op piano met 'The Promise' en de tourpremières van 'Shackled and Drawn' en 'Tunnel of Love', die de afgelopen shows vaak waren gerepeteerd, stonden op de setlist. "'Thunder Road' als akoestische afsluiter: wat een uitvoering', mailde Kari-Anne Fygi die erbij was. "Daar stond een kwetsbare man op het podium, kapot en emotioneel. En wat was dat mooi."

Het Ullevi-stadion was uitverkocht en de pit was zo vol, dat mensen met Front of Stage-tickets die laat arriveerden aan de kant van binnenkomst niet meer toegelaten werden. Volgens Kari-Anne Fygi was er aan de andere kant ruimte zat in de pit.
Om tien over acht stapte Bruce in zijn eentje het podium op en begroette het publiek. De pianoversie van 'The Promise' was prachtig en de E Street Band voegde zich daarna bij Bruce om de show direct in de hoogste versnelling te zetten met 'Badlands'. 'My Lucky Day' met een gitaarsolo van Little Steven was terug in de set en 'Save My Love' was een verzoeknummer. Er stond ook iemand met een verzoek voor "Full River Album", maar het lijkt er voorlopig niet op dat deze wens deze tour nog een keer ingewilligd wordt.

Johan van Es was bij de show en mailde: "'Save My Love' was een van de hoogtepunten van de show. Eindelijk een rustpunt, Max die niet voortdurend moet doortrommelen, maar gewoon Bruce die even in alle rust zich herinnert hoe het nummer gaat en het ook introduceert: 'A song about the radio, how you felt connected with all your friends who were listening to that same song at the same time.' Over dat doortrommelen van Max tussen de nummers: de overgang van 'Sherry Darling' naar 'My Lucky Day' mislukte in mijn ogen. Max ging nogal abrupt over op het gewenste ritme. Verder hoeft het van mij niet tussen alle nummers. Het lijkt wel of ze bang zijn dat er een stilte valt. De rust maakte 'Save My Love' juist mooier. Er zijn trouwens te weinig bordjes met Full River Album en te veel dansverzoeken, selfieverzoeken en uitnodigingen voor verjaardagspartijtjes. Zo nu en dan is het meer het E Street-animatieteam dan de E Street Band."


Foto's: Kari-Anne Fygi.

Na 'I'm on Fire' volgde een sublieme uitvoering van 'Drive All Night', waarbij Bruce mooi improviseerde. 'Tunnel of Love' (duet met Patti) en 'Shackled and Drawn werden achter elkaar gespeeld. Hanneke Schoon was ook bij het concert en mailde: "'Tunnel of Love' was supersterk uitgevoerd zoals het hoort en Nils had een sterke gitaarsolo. Jake was niet heel overtuigend tot aan 'Drive All Night'." Kari-Anne: "'Shackled and Drawn' was kaler dan de uitvoeringen bij de Wrecking Ball-tour, waarin Cindy Mizelle een grote rol speelde. Nu werd die rol niet opgevuld door Patti of Soozie. Nooit weet ik van tevoren welke liedjes mij het meest raken. Je hoort in een show 'Drive All Night', 'Save My Love', 'The Promise' en je schiet vol bij 'Wrecking Ball'. Geeft ook maar weer aan dat de beleving bij jezelf ligt en niet zozeer in de setlist. Wat niet wil zeggen dat dit geen hele fijne setlist was, in tegendeel. Heb veel van mijn persoonlijke favorieten gehoord: 'Youngstown', 'American Skin' en de nummers die ik hier boven noem. De elementen die elke show terugkomen, zijn niet mijn favoriet: 'Waitin'', 'Working on a Highway' en 'Darlington County': ik vind mijn plezier bij deze nummers door naar het publiek te kijken. Ze vreten het op. Daarom zeg ik: blijf ze spelen, meneer Springsteen."


Foto: Kari-Anne Fygi.

Johan: "Bruce leek moeite te hebben met de eerste twee harmonicasolo's van The River. Bij de eerste aan het begin dacht ik zelfs even dat hij een ander nummer inzette, en de tweede startte ook niet helemaal lekker. De afsluitende solo was wel weer goed. Uitermate welkome afwisseling in de tweede helft van de set met 'Drive All Night', 'Tunnel of Love' 'Shackled and Drawn'. 'Drive All Night' is de Göteborg-special geworden en had ik ergens ook wel verwacht, maar omdat het ineens midden in het meest statische deel van de set viel, was het toch nog een verrassing. Mooie versie ook met het 'Dream Baby Dream'-outro."

Hoewel de toegiften vrij standaard waren, kwam Bruce toch uit op de langste show van deze tour, op twee minuten na vier uur, waarmee dit net niet de langste show ooit werd (dat blijft de show in Helsinki 2012). Johan: "Over de encores valt weinig te zeggen. Het was het bekende rijtje. Zelfs 'Shout' werd niet vervangen door die andere Göteborg-special: 'Twist and Shout'. Ik hoop alleen niet dat 'Bobby Jean' de beloning was voor die malloot die zijn bordje werkelijk de hele avond omhoog heeft gehouden, ook tijdens de nummers, en waarmee hij het zicht bedierf van de mensen achter hem. Deze show had een paar mooie momenten, maar als geheel zal het concert zijn status vooral danken aan de lengte van net geen vier uur."

Maandag volgt nog een concert in Göteborg.

Setlist 25-6: The Promise (solo piano) / Badlands / Out in the Street / The Ties that Bind/ Sherry Darling / My Lucky Day / Wrecking Ball / Spirit in the Night / Save My Love / Hungry Heart / My City of Ruins / You Can Look (But You Better Not Touch) / Death to My Hometown / Johnny 99 / Youngstown / Murder Incorporated / The River / American Skin (41 Shots) / The Promised Land / Working on the Highway / Darlington County / Waitin' on a Sunny Day / I'm On Fire / Drive All Night / Tunnel of Love / Shackled and Drawn / Because The Night / The Rising / Land Of Hope And Dreams // Born In The USA / Born to Run / Seven Nights to Rock / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Bobby Jean / Thunder Road (soloakoestisch)
vetgedrukt: tourpremièreBruce verovert het Malieveld

15-06-2016

Springsteen stond dinsdagavond met de E Street Band op het Malieveld in Den Haag. Het vijfentwingste concert in Nederland was een show van bijna drieënhalf uur waarin diverse verrassingen de revue passeerden, met 'From Small Things', 'Jersey Girl', 'Racing in the Street' en 'Jungleland' als toppers van de avond.

De regen eerder op de dag had het Malieveld modderig en zompig gemaakt, hoewel er in de pit platen lagen, maar het was droog en zonnig toen het publiek het veld op mocht, na de lange soundcheck van de Stereophonics. Bruce kwam net na half vijf al eventjes aan de zijkant van het podium kijken. Het publiek zag Bruce al snel en begroette hem met gejuich. Het leek er zelfs op dat er een preshow zou komen, want de cameramannen kwamen aangesneld en haalden het plastic van de camera's en ook de beveiliging nam plaats voor het podium. Helaas, Bruce bedacht zich en na vijf minuten verlieten camera- en beveilingsmannen hun post weer.

Het voorprogramma van de Stereophonics, die voor zes uur begonnen, duurde drie kwartier. Wellicht dat de fans van deze band een leuk optreden zagen, maar de muziek van deze Britse band heeft niet zo veel aansluiting bij Springsteen, en het optreden werd ook niet door iedereen enthousiast ontvangen. Na hun voorprogramma werd het podium in gereedheid gebracht voor de hoofdact. Patti Scialfa's microfoon werd niet geplaatst.

Bruce en de band verschenen op tijd, net na half acht, op het podium. Bruce begroette de fans met "Hallo Nederland", het leek alsof zijn uitspraak van het Nederlands verbeterd was, wellicht door de bezoeken die hij af en toe maakt in verband met het paardspringen van zijn dochter. Na het welkomswoord knalde de band met 'Badlands' uit de startblokken. Het geluid leek aan het begin niet zo best, de E Street Band had zelf geen soundcheck gedaan en bij de eerste nummers moesten de geluidsmannen hard aan het werk om het geluid goed af te regelen. Ook leek aan het begin van de show alsof de pauze van negen dagen de E Street Band weinig goed had gedaan, want her en der waren er een paar schoonheidsfoutjes te ontdekken. Maar eenmaal op stoom dreef de E Street-machine het concert naar grotere hoogten.

Bruce haalde al bij 'Badlands' een verzoekbordje voor 'From Small Things (Big Things One Day Come)' uit het publiek, en na 'My Love Will Not Let You Down' kwam dit aan bod. Opvallend is dat hij dit ook als verzoek op Pinkpop 2009 speelde. Soozie Tyrell, die akoestische gitaar speelde, werd door Bruce verrast toen hij om een vioolsolo vroeg. Snel wisselde ze van instrument, Bruce moest erom lachen.Na 'Sherry Darling' (een van de slechts vijf nummers van The River die gespeeld werden) was het de beurt aan 'Night', het nummer van Born to Run dat deze tour pas twee keer eerder gespeeld werd. Na de soulvolle uitvoering van 'My City of Ruins' een grote verrassing. Bruce zag een bordje van iemand over een droom die hij had, en hij wilde zien wat het verzoek was. Bruce lachte, en zei dat de aanvrager van 'Jersey Girl' niet uit New Jersey kwam, maar uit het oorspronkelijke Jersey. Bruce had even wat tijd nodig om de akkoorden door te nemen. "It may have never been played before outside the US", zei Bruce, maar dat klopte niet. Eenmaal eerder speelden Bruce en de band de cover van Tom Waits in Europa, in 2009 in Wenen. De uitvoering in Den Haag was onwennig, Bruce was vanwege de tekst gefocusd op de teleprompter. Het publiek vond deze verrassing wel prachtig, want het werd heel enthousiast onthaald.

"Another summer song", zei Bruce voordat hij met 'Hungry Heart' verder ging. 'The River' was mooi, vooral het slotgedeelte toen Bruce mondharmonica speelde en Robin Snelders, de jonge vrouw die in Dublin de mondharmonica had gekregen bij 'The Promised Land', gezeten bij iemand op de schouders, door de cameraman in beeld werd gebracht.
Daarna nog een tourpremière, een verzoeknummer van Co Jeurissen: 'Racing in the Street'. "We haven't played this in a while", zei Bruce. Dat was niet te merken, want de uitvoering was voortreffelijk.

Daarna vervolgde Bruce met de vaste setlistkeuzes: 'Working on the Highway', 'Darlington County' en 'Waitin' on a Sunny Day'. Bruce moest erg lachen om het jonge meisje dat bij haar meezingstukje in de lach schoot. Na 'Waitin'' koos Bruce voor 'I'm on Fire', een nummer dat hij bijna altijd in Nederland speelt ('I'm on Fire' was hier in 1985 een grote nummer-1 hit). Met deze uitvoering leek het wel alsof Bruce na twee uur speeltijd de aandacht van het publiek wat begon te verliezen. Op de schermen was goed te zien dat achter de pit de menigte grotendeels stil stond.

De aandacht was wel bij iedereen terug toen Bruce de geplande opener van de toegiften ('Born in the USA') verwisselde voor een sublieme uitvoering van 'Jungleland'. En de verrassingen waren nog niet op, na 'Born to Run' zette Bruce 'Seven Nights to Rock' en vervolgde de show daarna met nog een verzoek. Bruce probeerde de cameraman te wijzen op het bordje dat hij had gezien. Na veel andere bordjes vond hij toch 'Detroit-medley' en zetten Bruce en de band de rockmedley van Mitch Ryder and the Detroit Wheels in.

Bij 'Dancing in the Dark' haalde Bruce achtereenvolgens Stephanie Huys uit het publiek als danspartner voor Jake, Anjali Ram voor Garry Tallent en Pauline de Koning voor hemzelf. Met z'n drieën mochten ze ook aan de microfoon het nummer rockend uitluiden. De show liep ten einde met 'Tenth Avenue Freeze-out' en 'Shout', maar nadat Bruce de bandleden een voor een had bedankt, sloot hij de avond solo af met 'This Hard Land'. Met de woorden "The E Street Band loves you!" nam hij afscheid van een dankbaar publiek.

Setlist 14-6: Badlands / No Surrender / My Love Will Not Let You Down / From Small Things (Big Things One Day Come) / Sherry Darling / Night / Spirit in the Night / My City of Ruins / Jersey Girl / Hungry Heart / Out in the Street / You Can Look (But You Better Not Touch) / Death to My Hometown / The River / Racing in the Street / The Promised Land / Working on the Highway / Darlington County / Waitin' on a Sunny Day / I'm on Fire / Because the Night / The Rising / Thunder Road / Land of Hope and Dreams // Jungleland / Born to Run / Seven Nights to Rock / Detroit-medley / Dancing in the Dark / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / This Hard Land (soloakoestisch)
vetgedrukt: tourpremièreHet meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.Trein-/busreis- en parkeerinformatie concert Den Haag

05-06-2016

Dinsdag 14 juni treden Springsteen en de E Street Band op het Malieveld in Den Haag op. Mojo heeft het tijdschema bekendgemaakt, de NS zet extra treinen in en de stad Den Haag geeft advies over parkeergelegenheid. En er rijdt uit Amsterdam een speciale bus naar het Malieveld, een initiatief van Erik van Bruggen, Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Kluun.

Het tijdschema voor 14 juni ziet er als volgt uit:
Om 15.00 uur gaan de poorten open.
Om 18.00 uur start het voorprogramma van The Stereophonics.
Om 19.30 uur start het optreden van Springsteen en de E Street Band.
Verwacht einde is 23.00 uur. Van de exacte tijden kan door de artiesten afgeweken worden.

De NS gaat na afloop van de show extra treinen inzetten. Kijk op de site van de NS voor de dienstregeling. Let op: niet alle delen van Nederland zijn na 23.00 uur nog te bereiken met de trein.

Parkeren in de parkeergarage onder het Malieveld is niet mogelijk. Er zijn parkeerplaatsen aan de rand van Den Haag aangewezen, zoals bij het ADO-stadion. Pendelbussen vervoeren je naar het Malieveld en na afloop terug naar de parkeerplaats. Via Ticketmaster kun je een parkeerkaart kopen. Deze parkeerplaatsen gaan om 12 uur open. Matrixborden langs de snelweg geven de aangewezen route aan. Er zijn parkeermogelijkheden in de stad Den Haag (in parkeergarages of op straat is ook mogelijk), maar dat wordt door de organisatie van het concert niet aangeraden.

Event Travel biedt busreizen aan met 400 opstapplaatsen in Nederland. De bussen rijden naar het Malieveld en de verwachte aankomsttijd is 16.30 uur.
Erik van Bruggen, Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Kluun organiseren de speciale Springsteen Express. Met twee Greyhoundbussen rijden ze vanaf Amsterdam naar Den Haag en in de bus worden verhalen verteld en een quiz gehouden. Vertrektijd is 15.30 uur uit Amsterdam.Shows Christic Institute nieuwe archiefuitgave

01-06-2016

Tussen de livereleases van deze tour door verschijnt ook weer een officiële uitgave uit het archief. De legendarische shows voor The Christic Institute, van 16 en 17 november 1990, zijn te downloaden via Springsteens website.

De opnames van deze twee concerten mogen eigenlijk niet ontbreken in de collectie van een Springsteen-fan (zie ook onze wenslijst voor de klassiekers). Bruce trad destijds na een periode van afwezigheid weer voor het eerst op nadat hij de E Street Band had ontslagen. Hij was verhuisd van New jersey naar Beverly Hills en had met Patti Scialfa een zoon gekregen. Deze optredens waren kenmerkend voor een nieuwe fase in Springsteens leven.

De opbrengsten gingen naar The Christic Institute, een juridische organisatie die onderzoek deed naar sociaal onrecht in de Verenigde Staten. Deze stichting stond slachtoffers van het ongeluk bij de kerncentrale op Three Mile Island bij, spande rechtszaken aan tegen Klu Klux Klan-leden en deed onderzoek naar de Iran-Contra-affaire.
De optredens werden in het Shrine Auditorium in Los Angeles gehouden. Springsteen trad solo op, speelde gitaar en piano en de nieuwe nummers 'The Wish', '57 Channels', 'Real World', 'When the Lights Go Out', 'Soul Driver' en 'Red Headed Woman' kregen hun debuut. Ook sprak Bruce openhartig over zijn bezoek aan de psychiater. Bij de toegiften speelde hij samen met Bonnie Raitt en Jackson Browne, die op die avonden zelf ook een set speelden.Amerikaanse stadiontour

09-05-2016, laatste update: 20-05-2016

Na de Europese tour keren Bruce en de E Street Band terug naar Amerika voor een korte tour. Er zijn nu acht shows aangekondigd, van 23 augustus in East Rutherford tot 14 september in Foxborough.

Zes concerten zullen in de openlucht plaatsvinden, alleen de shows in Chicago en Pittsburgh zijn indoor. De volgende concerten zijn via Springsteens website aangekondigd:
23 en 25 augustus East Rutherford, NJ - MetLife stadion
28 augustus Chicago, IL - United Center
1 september Washington DC - Nationals Park
3 september Virginia Beach, VA - Veterans United Home Loans Amphitheater
7 september Philadelphia, PA - Citizens Bank Park
11 september Pittsburgh, PA - CONSOL Energy Center
14 september Foxborough, MA - Gillette Stadium
Het is nog niet duidelijk wanneer de voorverkoop voor deze shows start.

Update 19-5: Er is een extra shows toegevoegd voor MetLife Stadium (30 augustus) en voor Citizens Bank Park in Philadelphia (9 september).Southside Johnny in topvorm in Nederland

08-05-2016

Southside Johnny en The Asbury Jukes hebben afgelopen week vijf shows in Nederland gegeven in het kader van hun nieuwe cd Soultime! Ze zijn in topvorm, zo bleek. Hun tour begon op de Rhythm & Blues Night op 30 april in de Oosterpoort in Groningen en in de week daarop speelden ze in Maastricht, Utrecht, Den Haag en ten slotte op Moulin Blues in Ospel.

De redactie van Be True bezocht de concerten in Maastricht, Utrecht en Den Haag. In Maastricht had Southside last van slecht podiumgeluid. De geluidsman werd flink uitgefoeterd door de frontman. Even later verschuldigde hij zich aan het publiek: "I don't have it tonight." Toch meldde iemand op Facebook die erbij was dat het de beste show was die hij ooit van Southside had gezien.

Hetzelfde gevoel hadden wij van de concerten in Utrecht en Den Haag. De hele band was echt in topvorm en de shows staan zeker in onze Southside-top 5. In Utrecht speelden ze vier nummers van Little Steven. Southside was goed gemutst, net als in Den Haag, waar hij ook de nodige grappen en grollen uithaalde. Verder bracht hij net als in ons interview met hem weer zijn vakantie in Nederland en de Zuiderzee ter sprake. "Jullie hebben hier allemaal van die oude huizen en gebouwen. Daar passen wij goed bij."

Momenteel zijn Southside en zijn muzikanten voor vijf shows in Duitsland. Aanstaande zaterdag spelen ze nog in Leuven, zondag op het Ribs 'n Blues-festival in Raalte en op Pinkstermaandag in Paradiso, Amsterdam. Gaat dat zien!

Op Facebook hebben we fotoalbums van de concerten in Den Haag en Utrecht gezet.

Setlist Groningen: The Fever / Spinning / All I Needed Was You / Love on the Wrong Side of Town / Paris / Gin Soaked Boy / Talk to Me / This Time Baby's Gone for Good / All I Can Do / I Don't Want to go Home / Trapped Again / Hearts of Stone / It's Been a Long Time / This Time It's for Real // You Just Ain't Ready Blues-Don't Waste My Time

Setlist Maastricht: This Time It's for Real / Until the Good Is Gone / I Played the Fool / Love on the Wrong Side of Town / Broke Down Piece of Man / All I Can Do / Without Love-Just My Imagination / Looking for a Love / Talk to Me / Spinning / Strange Strange Feeling / Got to Get You off of My Mind / Harder Than It Looks / Baby Please Don't Go-Woke Up This Morning / The Fever / I Don't Want to Go Home / Looking for a Good Time / We're Having a Party // Walk away Renée / It's Been a Long Time


Foto's: Muriël Kleisterlee

Setlist Utrecht: I'm Not That Lonely / Passion Street / Love on the Wrong Side of Town / Broke Down Piece of Man-Walk on the Wild Side / Talk to Me / Till the Good is Gone / Gin Soaked Boy / Baby’s Gone For Good / Angel Eyes / Can't Find My Way Home / Forever / Princess of Little Italy / Walk Away Renee / Spinning / All I Can Do / I Don't Want to Go Home / Looking For a Good Time / Having a Party // The Fever

Setlist Den Haag: Shake 'em Down / I Played the Fool / Spinning / All I Can Do / Love on the Wrong Side of Town / Broke Down Piece of Man / Ain't That Peculiar / Walk Away Renee / Next to You / Ain't Nobody's Business / Talk to Me / Without Love / Tired Skin / Don't Waste My Time / One More Night to Rock / This Time It's for Real / Walking on a Thin Line / The Fever / I Don't Want to Go Home / Trapped Again // Looking for a Love

Setlist Ospel: Shake 'em Down / Passion Street / Gin Soaked Boy / Spinning / All I Can Do / You Gotta Help Me / Without Love / Lost / Love on the Wrong Side of Town / Broke Down Piece of Man / Working too Hard / The Fever / Don't Waste My Time / I Don't Want to go Home


Foto's: Muriël Kleisterlee'Purple Rain'-video en -mp3

26-04-2016, laatste update: 30-04-2016

Springsteen heeft een professionele video van de uitvoering van 'Purple Rain', zoals zaterdag 23 april in Brooklyn gespeeld, uitgebracht. De audio-mp3 is gratis te downloaden via zijn website.

Update: de video is van Springsteens Youtube-kanaal gehaald, maar een andere Youtube-gebruiker heeft een repost van de video geplaats.36 nummers in Amerikaanse finale

25-04-2016

Foto: Bram Jeurissen.

Springsteen en de E Street Band hebben maandag 25 april het tweede optreden in het Barclays Center in Brooklyn gegeven. De laatste show van de Amerikaanse indoorleg duurde ruim drieënhalf uur en Bruce en de band speelden vier verzoeknummers. Hij liet een tienjarig meisje het podium op om een groot deel van 'Blinded By the Light' te zingen.

Bruce zei voorafgaand aan de uitvoering van The River dat het de laatste keer zou zijn dat ze het album integraal zouden gaan spelen en voegde eraan toe: "We are going to open up our setlist overseas. We've had a great time performing this record for all of you. We hope you have enjoyed it in the United States. So let's go down to The River one more time and see what we find." De albumuitvoering was intens en gefocust. Het intro van 'Independence Day' was langer dan voorheen. Bruce vertelde over zijn vader, die met de rest van zijn gezin, zonder de 19-jarige  Bruce, naar Californië verhuisde.
Na The River ging Bruce op zoek naar bordjes met verzoeknummers. Vooraf had hij zelf gepland om 'Candy's Room', 'She's the One' en 'Jungleland' te spelen, maar dat werden 'Boom Boom' van John Lee Hooker, 'Loose Ends', 'Blinded By the Light', 'Trapped' en 'Prove it All Night' (laatstgenoemde nummers waren geen verzoekjes). Roy Bittan speelde de solo in 'Boom Boom'. Voor 'Loose Ends' zei Bruce: "Steve van Zandt number one favorite!"


Foto's: Bram Jeurissen.

Bij 'Blinded By the Light' liet hij de maakster van het bordje, een tienjarig meisje dat op het bord geschreven had dat ze de hele tekst uit haar hoofd kende, het podium om zich te bewijzen. Met minimale begeleiding van Bruce op gitaar en Max op drums liet Bruce haar een paar coupletten zingen, het publiek zong de refreinen mee. Bruce onderbrak haar na drie coupletten, signeerde haar bordje en zei dat hij zelf de tekst niet meer kent maar moet oplezen van de teleprompter.Little Steven speelde de solo aan het einde van 'Prove it All Night'. De toegiften opende Bruce met 'Purple Rain'. Hij kondigde het aan met de woorden: "One more for the man." Aan het einde zei Bruce: "God bless Prince." Na 'Shout' kregen de 18.000 fans in het Barclays Center in Brooklyn nog een finale uitsmijter: 'Bobby Jean'.


Foto's: Bram Jeurissen.

Foto: Bram Jeurissen.

Co Jeurissen was met Astrid Baptist en hun zoon Bram bij deze laatste show in Brooklyn en mailde: "Bruce gaf een mooie introductie voor 'The Ties that Bind' en bij de afsluiter 'Wreck on the Highway' zei hij iets dat ik zo interpreteerde: 'Wees je bewust van de keuzemomenten in je leven, die van je partner, je werk en de wijze waarop je je familie sticht, want je krijgt maar beperkt tijd in je leven.' De rustige nummers van The River vond ik indrukwekkend, onder andere 'Stolen Car', 'Drive All Night'. Zo intens uitgevoerd, echt prachtig waarbij 'Independence Day' mij deze keer het meest raakte (vader-zoon). Bij deze nummers namen veel Amerikanen juist de gelegenheid om drank te halen en wc-stop te houden. Oké, we zaten tweede ring en dat was voor ons ook wennen. Wel waren ze erg enthousiast en stonden ze ook op de tribunes. Ik heb erg genoten van de uitvoering van 'Trapped', die zeer krachtig was en waarbij de hele zaal volledig en enthousiast meedeed.
Bij 'Dancing in the Dark' liet Bruce een vrouw het podium op om met Jake te dansen, een man die met Soozie mocht dansen en Bruce koos zelf voor een meisje om mee te dansen. Bruce was in goede vorm en had een mooie rauwe stem op momenten dat dat wat toevoegde, zoals bij 'Point Blank' en 'Drive All Night'. Patti was er niet bij. Wij vonden de tweede stem van Steve heel goed hoorbaar en erg mooi klinken. Voor slotnummer 'Bobby Jean' zei Bruce: 'Thank you Brooklyn for these two nights. The E Street Band loves you.' Wij vonden het geweldig om Bruce hier te zien, vertrouwd en zelfverzekerd. dicht bij zijn hometown."Na achtendertig concerten tijdens deze Amerikaanse indoorleg, waarbij The River steeds integraal gespeeld is, verplaatsen Springsteen en de band zich nu met de gehele entourage naar Europa om op 14 mei in Barcelona de Europese tour af te trappen.


Foto: Bram Jeurissen.

Setlist 25-4: Meet Me in the City / The Ties that Bind / Sherry Darling / Jackson Cage / Two Hearts (incl. It Takes Two-eind) / Independence Day / Hungry Heart / Out in the Street / Crush on You / You Can Look (But You Better Not Touch) / I Wanna Marry You (Here She Comes-intro) / The River / Point Blank / Cadillac Ranch / I'm a Rocker /  Fade Away / Stolen Car / Ramrod  / The Price You Pay / Drive All Night /  Wreck on the Highway / Boom Boom / Loose Ends / Blinded By the Light / Trapped / Badlands / My Love Will Not Let You Down / Prove it All Night / Thunder Road // Purple Rain / Born to Run / Dancing in the Dark / Rosalita (Come Out Tonight) / Tenth Avenue Freeze-out / Shout / Bobby Jean
vetgedrukt: tourpremière

Het meest recente concertverslag vind je op de nieuwspagina. Kijk in de Concert-sectie voor setlisten en een touroverzicht van de voorgaande concerten.


Foto: Bram Jeurissen.Geen River-albumuitvoeringen in Europa

24-04-2016

Springsteen zei gisteravond in Brooklyn dat de twee shows in New York de laatste met de albumuitvoeringen waren. Garry Tallent bevestigde dat in Europa The River niet in zijn geheel en in albumvolgorde gespeeld gaat worden.

Een fan vroeg Garry Tallent om opheldering naar aanleiding van Springsteens opmerking in Brooklyn: zal The River worden gespeeld in Europa? In een tweet antwoordde Garry: "Niet in zijn geheel en niet in volgorde."
Vandaag was Garry in een platenzaak in Fords, New Jersey, waar hij zijn debuutalbum signeerde. In een interview bevestigde Garry wat hij eerder via Twitter zei. Hij meldde dat ze niet het gehele album maar wel veel nummers van The River gaan spelen. Jon Landau had dit al voorafgaand aan de show in Brooklyn ook tegen de bandleden gezegd. "Maar ik luister nooit naar hem," zei Garry. Later bevestigde Bruce het dus toch op het podium.Concerten in Trondheim, Oslo en Zürich

13-04-2016

Het concert van 23 juli in Göteborg is nog niet de laatste Europese show, Springsteen en de E Street Band gaan ook nog op 26 juli in Trondheim, 28 juli in Oslo en 31 juli in Zürich optreden. De voorverkoop voor deze shows start aanstaande vrijdag en volgende week maandag.

In Trondheim treden Bruce en de band op in de Granåsen Arena (een stadion waarin schansspringen wordt beoefend), in Oslo in Frognerparken (een park in de stad Oslo) en in Zürich het Letzigrund-stadion. De show in Oslo is het tweede concert in de Noorse hoofdstad, op 29 juni staan Bruce en de band ook al in het Ullevaal-stadion.

Morgenochtend (14 april) gaat er om 10 uur nog een beperkt aantal extra kaarten voor beide shows in Dublin (27 en 29 mei) in voorverkoop via Ticketmaster.ie.Bruce annuleert concert Greensboro vanwege omstreden HB2-wet

08-04-2016

Bruce grijpt naar een zwaar middel om zijn stem te laten horen. Het concert in Greensboro in de staat North Carolina, dat voor aanstaande zondag gepland stond, gaat niet door. Bruce annuleert persoonlijk het concert en wil met deze afgelasting een statement maken tegen de HB2-wet die de rechten van homo- en biseksuelen en transgenders inperkt.

In North Carolina is sinds eind maart de HB2-wet van kracht, die in de volksmond ook wel de "bathroom law" wordt genoemd (een van de gevolgen van de wet is dat transgenders verplicht worden een wc te gebruiken die bestemd is voor het geslacht waarmee ze geboren zijn en niet het geslacht van hun identiteit). Door deze wet kunnen mensen die zich vanwege hun geslacht op hun werk gediscrimineerd voelen, geen juridische stappen meer ondernemen. De wet heeft veel stof doen opwaaien en er zijn veel protesten in de grote steden van North Carolina.

Bruce verklaart zich solidair met de demonstranten, die hij in een boodschap op zijn website "freedom fighters" noemt: "Mijn diepe verontschuldigingen aan onze trouwe fans in Greensboro, we hebben onze show die voor zondag 10 april gepland staat, geannuleerd. Sommige zaken zijn veel belangrijker dan een rockshow en deze strijd tegen vooroordelen en schijnheiligheid — dat wat nu gebeurt op het moment dat ik dit schrijf — is er zo een. Dit is het sterkste middel dat ik heb om mijn stem te laten horen tegen diegenen die ons voortdurend achteruit duwen in plaats van vooruit."


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF