Bruce zingt voor Sting bij Kennedy Center Honors

08-12-2014, laatste update: 09-12-2014

Bruce heeft zondagavond in Washington DC voor Sting opgetreden. De Britse zanger werd onderscheiden met een Kennedy Center Honors en Bruce zong, begeleid door de huisband, het door Sting geschreven nummer 'I Hung My Head'.

Met de Kennedy Center Honors worden jaarlijks enkele personen die veel voor de Amerikaanse "performance art" hebben betekend door de president onderscheiden. Dit jaar viel de eer te beurt aan Sting, acteur Tom Hanks, soulmuzikant Al Green, ballerina Patricia McBride en comedienne Lily Tomlin. Springsteen, die de Honor al in 2009 kreeg, was met Patti aanwezig bij het galadiner op zaterdag dat direct na het uitreiken van de onderscheiding plaatsvond. Hij hield een speech waarin hij zei dat Sting hem altijd duidelijk maakt dat er meer dan drie akkoorden zijn in een nummer. "Sting makes me feel like a musical Neanderthal. When we get together, we always have the same argument. He insists that there are more than three chords, while I insist that there are not. In an age of musical homogenization, no one has ever sounded or sang like my friend."

Op zondag vond in het Kennedy Center Opera House een groot concert plaats voor de vijf gedecoreerden. Bruce trad hier ook op, hij speelde Stings 'I Hung My Head' met de huisband, een nummer dat hij in 2011 in New York ook al speelde voor Stings 60ste verjaardag. Een registratie van het tribute-concert voor de Kennedy Center Honors wordt in Amerika op 30 december op televisie uitgezonden.Bruce met U2 op Times Square

01-12-2014, laatste update: 02-12-2014

Springsteen heeft gisteravond in het kader van World Aids Day met de bandleden van U2 op Times Square in New York opgetreden. Als vervanger van de geblesseerde voorman Bono zong Bruce twee nummers: 'Where the Streets Have No Name' en 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'. 

Bono kon zelf niet optreden, omdat hij na een fietsongeluk in Central Park twee weken geleden geblesseerd is geraakt aan zijn arm en een operatie heeft ondergaan. Het concert, georganiseerd door (RED), was voor het publiek gratis toegankelijk en rechtstreeks op Youtube te volgen. Pas vijf uur voor zijn optreden werd aangekondigd dat Bruce mee zou doen.Chris Martin van Coldplay opende het concert met de bandleden van U2 met 'Beautiful Day' en 'With or Without You'. Daarna was het de beurt aan de zangeres Carrie Underwood, gevolgd door de populaire rapper Kanye West. U2 had Bruce voor het laatst bewaard. Hij droeg een oortje om zijn eigen zang goed te kunnen horen. Het is voor het eerst dat Springsteen met een dergelijk hulpmiddel heeft opgetreden.Na 'Where the Streets Have No Name' kondigde Bruce 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' aan met de woorden: "I want to send this out to Bono in Ireland. Be well, my friend!" Dit nummer van het album The Joshua Tree  heeft hij twee keer eerder met U2 en Bono gezongen, een keer bij de Rock 'n' Roll Hall of Fame-inductie van U2 in 2005 en bij het 25-jarig jubileumconcert van dezelfde Hall of Fame in New York in 2009. Na 'I Still Haven't Found' verschenen ook Martin, Underwood en West op het podium om samen met Bruce en U2 het applaus in ontvangst te nemen.


Het optreden van Bruce begint na 38 minuten.
Roy Bittan en Little Steven brengen muziek uit

22-11-2014

Roy Bittan en Little Steven hebben eigen werk uitgebracht. E Street-pianist Bittan bracht zijn langverwachte soloalbum Out of the Box uit en Little Steven biedt een studio-opname van 'My Kind of Town', de cover van Frank Sinatra die hij als Frank Tagliano in de tv-serie Lilyhammer zong, via zijn website aan.

Out of the Box is een instrumentaal album met dertien nummers in verschillende stijlen. Bittan speelt alle instrumenten zelf. Hij werkte enkele jaren aan het album, tussen tours en plaatopnames met andere artiesten (niet alleen met Springsteen) door. Het album is te koop via Amazon en iTunes. Met het verschijnen van Roy's soloalbum is Garry Tallent de enige E Streeter die geen eigen album heeft uitgebracht.Little Steven nam naast 'My Kind of Town' ook andere nummers op die in de drie seizoenen Lilyhammer zitten. De soundtrack is binnenkort via Steves website te koop. Nu al is 'My Kind of Town' daar te downloaden. Het nummer opende op 29 april 2013 ook de show in Oslo, toen Steve na afwezigheid voor de Lilyhammer-opnames  zich voor het begin van de Europese tour weer bij de E Street Band voegde.Springsteens live-shows officieel op cd uitgebracht

17-11-2014

De optredens van de High Hopes-tour waren tijdelijk beschikbaar als officiële download in mp3- en flac-formaat. Nu worden de shows opnieuw te koop aangeboden, maar ook in 24-bits high-definition audiodownload en te bestellen op cd. Daarnaast wordt een begin gemaakt met het aanbieden van uitgaves van "klassieke live-shows" uit de kluis van Springsteen.

De eerste uit de serie van dertig "klassiekers" zal het eerste concert zijn van de Wrecking Ball-tour, op 9 maart 2012 in het Apollo Theater in New York. Dit concert is nu al te bestellen op de verschillende downloadformaten en op cd. De live-opnames worden gemixt door Bob Clearmountain en gemasterd door Bob Ludwig. De cd-uitgave van de shows gaat $23 per uitgave kosten en zijn te bestellen via een nieuwe officiële website van Springsteen.

De nieuwe online download-/cd-store is een samenwerkingsverband met de CEO van Nug.net, Brad Serling, die voorloper op dit gebied is, onder meer met de officiële concertuitgaves van Pearl Jam. Backstreets heeft een interview met hem.Release van de Album Collection Vol. 1

14-11-2014

Be True bezocht in de week van de release van The Album Collection Vol. 1 de studio van producer/mixer Attie Bauw voor een interview. Attie kent Springsteens geluidstechnicus Bob Ludwig en vertelde over het remasteringproces zoals dat nu op Springsteens eerste zeven studioalbums is toegepast. De vinylbox en de cd-versie met mooi boek met oude krantenartikelen en niet eerder gepubliceerde foto's liggen vanaf vandaag in de Nederlandse winkels.

Volgende week publiceren we meer achtergrondinformatie over de remasters en het uitgebreide interview in artikelvorm.Bruce eert Brian Williams bij New Jersey Hall of Fame

14-11-2014

Springsteen was gisteravond bij de inwijdingsceremonie van de New Jersey Hall of Fame in het Paramount Theater in Asbury Park. Hij hield de speech waarmee Brian Williams, nieuwslezer en journalist van NBC, als lid van de Hall of Fame werd binnengehaald.

Bruce typeerde Williams in het begin van zijn speech met een grap: "To paraphrase a friend of mine, if Walter Cronkite and Jon Stewart had had a baby, and due to the ongoing controversy over same sex marriage they had to abandon that baby on the New Jersey Turnpike, and it grew up to be a news anchor, it would be Brian Williams." Bruce greep hiermee terug op de komische anekdote uit de speech die Jon Stewart voor Springsteen zelf hield (waarin hij Bob Dylan en James Brown de ouders van Bruce noemde) bij de Kennedy Center Honors in 2009.

Brian Williams is Springsteen-fan en heeft, omdat hij in New Jersey geboren en getogen is, veel concerten gezien. In zijn dankwoord bij de Hall of Fame-ceremonie stak hij zijn jeugdige bewondering voor Bruce niet onder stoelen of banken: "Als ik wist dat ik later bevriend met hem zou worden, had ik veel geld dat ik kwijt was om zijn concerten te volgen, kunnen uitsparen en uitgeven aan bier."
Naast Williams werden meer personen uit New Jersey in de Hall of Fame gehaald. Zo waren leden van de televisieserie The Sopranos aanwezig om James Gandolfini postuum te eren. En Max Weinberg was van de partij om jazztrompettist en componist Dizzy Gillespie (geboren in South Carolina maar later verhuisd naar New Jersey, waar hij in 1993 overleed) postuum te eren met een inwijdingsspeech.Bruce met Dave Grohl en Zac Brown bij Concert for Valor

12-11-2014, laatste update: 13-11-2014

Springsteen heeft gisteren meegedaan aan Concert for Valor, een groot concert op The National Mall in Washington DC, ter ere van Veterans Day, de feestdag waarop Amerikanen hun oud-militairen eren. Bruce trad met Dave Grohl en de Zac Brown Band op en speelde daarna nog drie nummers soloakoestisch.

Springsteen werd met Grohl tijdens het optreden van de Zac Brown Band door Brown het podium op gevraagd. Met hen speelde hij een hard rockende versie van John Fogerty's 'Fortunate Son', waarin ieder van de drie zangers een couplet zong en Bruce de vlammende gitaarsolo voor zijn rekening nam.
Voor de akoestische set die later op de avond volgde, werd Bruce geïntroduceerd door Bob Woodruff, de oorlogsverslaggever die ook het jaarlijkse Stand Up for Heroes-evenement in New York organiseert. Bruce opende met 'The Promised Land' dat hij aankondigde als: "a prayer for all of our recently returned vets, who deserve the best care this country can give them. We haven't gotten there yet. This is for you guys."


Na 'The Promised Land' putte Bruce twee nummers uit zijn songselectie die hij ook voor zijn optreden bij Stand Up for Heroes een week eerder had gemaakt: 'Born in the USA' (de akoestische versie met slide-gitaar waarbij hij vooraf zei: "I wrote this thirty years ago, I think it still holds") en 'Dancing in the Dark' (dat Bruce aankondigde met de woorden: "Thanks for coming out tonight and supporting this cause. And remember when you leave, take all these men and women home in your heart with you. Because this is just the beginning: you can't start a fire without a spark.").

Het concert was gratis toegankelijk en werd rechtstreeks op televisie en internet uitgezonden. 's Middags was er ook een soundcheck en kreeg het vroeg aanwezige publiek al te zien welke nummers er 's avonds zouden worden uitgevoerd.


Bruce tijdens de soundcheck met Dave Grohl en Zac Brown op 'Fortunate Son' en soloakoestisch op 'Born in the USA'.Interview Bruce Daily Show

11-11-2014

Springsteen en illustrator Frank Caruso waren gisteravond te gast in de Amerikaanse Daily Show. Ze praatten er kort over het boek Outlaw Pete.

Het gesprek werd gedomineerd door al dan niet flauwe grappen van de tv-presentator, Jon Stewart. Veel inhoudelijks kwamen we niet te weten. Bruce vertelde dat hij een klein kamertje in zijn huis heeft, waar stapels papieren liggen. Door Stewart verder aangeduid als "the pile room". Daar kwam Bruce op een dag de schetsen van Caruso tegen die Dave Marsh hem een keer had gestuurd. Ze spraken hem aan. Hij gaf aan dat hij niks anders aan het boek gedaan had behalve "de plaatjes bekijken" en dat het echt "Franks boek is". Springsteen vertelde desgevraagd zelf niet te kunnen tekenen, "alleen poppetjes (zoals kinderen die tekenen, red.)". Ook sprak hij uit dat het toch een beetje een kinderboek was, waarop Stewart verbaasd de bladzijde met de doodgestoken man opensloeg. Springsteen beschreef het vervolgens als een "existential fairytale".Bruce en Patti bij Stand Up for Heroes

06-11-2014, laatste update: 11-11-2014

Bruce heeft gisteravond in het theater van Madison Square Garden, New York, opgetreden voor Stand Up for Heroes. In een half uur durend optreden speelde Bruce vijf nummers akoestisch en vertelde hij een paar moppen. Patti Scalfa kwam halverwege meedoen op 'If I Should Fall Behind'.

Gisteravond was de achtste keer dat deze avond met muziek en stand-upcomedy werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de Bob Woodruff Foundation, een stichting die geld inzamelt om oorlogsveteranen financieel te steunen. Bruce heeft nog geen Stand Up for Heroes-optreden gemist. Deze keer speelde hij vijf nummers akoestisch. Hij begon met 'Working on the Highway' en 'Growin' Up'. Laatstgenoemde begon Bruce met een mop:

"When we first started out, the E Street Band and I stayed at some pretty funky motels. First it was just six guys in a Chevy driving for thirteen hours between shows and we'd pull off by the side of the road to sleep in the car. Then we started to stay in little motels by the side of the road. I'd call to the desk one night in some place where we were staying and I said: 'I got a leak in my sink.' And the guy said: 'Go ahead.'"
Halverwege het nummer onderbrak Bruce de uitvoering om nog een grap te vertellen: "Sometimes I would sleep odd. I woke up in the morning, rolled over and said to Patti: 'Patti, it happened again last night. I got up and went to the bathroom and God turned the light on for me and when I was finished, God turned the light off.' And she said: 'No, no, you were just pissing in the refrigerator.'"Daarna introduceerde Bruce Patti Scialfa en met haar voerde hij 'If I Should Fall Behind' als duet uit. Bruce droeg het op aan de families van de veteranen.
Daarna volgde weer een mop waarin een politieagent iemand met messen in zijn auto aanhoudt. De bestuurder legt uit dat de messen voor zijn jongeleeract zijn, maar de politieagent wil dat hij dit bewijst door uit te stappen en de messen in de lucht te houden met jongleren. Dan rijdt er een andere auto langs waarvan de bestuurder zegt: "Goh, ik ben blij dat ik niet gedronken heb, kijk nou eens hoe ze je hier testen." De akoestische slide-gitaarversie van 'Born in the USA' volgde.Zonder grap tussendoor vervolgde Bruce het optreden met 'Dancing in the Dark', dat hij grotendeels naast de microfoon zong. Dat was tevens het laatste nummer dat Bruce speelde. Hij bedankte het publiek en zei: "Ik speelde beter dan ik zelf had verwacht." Het was ook alweer even geleden dat Bruce op het podium had gestaan, de laatste keer was in mei in Lissabon toen hij met The Rolling Stones optrad.Bruce verliet het podium nog niet, hij bleef om mee te helpen bij de veiling van een van zijn elektrische gitaren. Toen de biedingen stokten, gooide Bruce er een gitaarles bij. Hij speelde intussen een stukje van 'Mystery Train' op de gitaar. Het bod stokte op $250.000 toen Bruce aanbood om de winnaar ook nog thuis bij hem uit te nodigen om lasagna te komen eten en hij wilde de winnaar ook een ritje in de zijspan van zijn motor aanbieden. Ten slotte gooide Bruce zijn T-shirt erbij. Iemand uit het publiek stelde voor $300.000 voor één gitaar te bieden als Bruce nog een tweede gitaar ter beschikking wilde stellen, die dan ook voor $300.000 verkocht zou worden. Bruce stemde daarmee in, het tweede bod volgde en Bruce sloot de veiling af door een couplet van 'Mystery Train' te zingen.
Springsteens optreden en de veiling sloten de avond af, die begonnen was met stand-upcomedy van John Oliver, Jon Stewart, Louis C.K. en Jim Gaffigan.Little Steven neemt twee Springsteen-nummers op

04-11-2014

Little Steven werkt nog steeds als producer aan het nieuwe album van Darlene Love. Met haar heeft Steve  ook twee gloednieuwe Springsteen-nummers opgenomen: 'Just Another 100 Miles' en 'Night Closing In'. Of Bruce ook muzikaal een bijdrage zal leveren, is nog niet bekend.


Steve aan het werk in de studio met Darlene Love (links).

Voor het album zijn ook nummers van onder anderen Elvis Costello en Jimmy Webb opgenomen.  Little Steven heeft daarnaast de hulp ingeroepen van een blazerssectie waarin Clark Gayton en Barry Danielian (maakten deel uit van de Wrecking Ball/High Hopes-tour) zitten. Ook Bon Jovi-gitarist en oud-Asbury Juke Bobby Bandiera speelt mee op de plaat.Bruce wordt onderscheiden met Lincoln Award

04-11-2014

Volgens USA Today wordt Bruce op 6 januari in Washington DC onderscheiden met een Lincoln Award. Deze prijs, die volgend jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de Friars Foundation, eert personen of instanties die zich hebben ingezet voor de belangen van Vietnam-veteranen. Op 7 januari volgt er in Washington ook een all stars-concert dat voor televisie wordt opgenomen, maar het is nog niet bekend of Springsteen ook aan het concert zal meedoen.

Bruce is niet de enige die wordt onderscheiden, er zijn volgens het bericht nog negen andere 'gelukkigen', onder wie de uitvinder/ontwerper van de Segway, een Amerikaanse schrijfster en oud-militair, een 82-jarige oud-Admiraal van de Amerikaanse marine en een militair die in Irak gewond is geraakt, onderscheiden. Of Springsteen blij zal zijn met de award en hem ook echt in ontvangst gaat nemen, is nog maar de vraag. Want ook de Amerikaanse winkelketen Walmart, die veel veteranen in dienst heeft maar vaak negatief in het nieuws is geweest vanwege slechte arbeidsvoorwaarden, krijgt een Lincoln Award.Springsteen in documentaire over Glenn Campbell

03-11-2014

Springsteen komt aan het woord in de documentaire I'll Be Me over country-artiest Glenn Campbell. Bruce is geïnterviewd over de 78-jarige zanger Campbell die aan Alzheimer lijdt en in 2012 zijn afscheidstournee deed.

Naast het interview met Bruce komen onder anderen ook oud-president Bill Clinton, singer/songwriter Jimmy Webb, Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers en country-artieste Kathy Mattea aan het woord. De documentaire is twee weken geleden in Amerika in bioscopen in première gegaan.Voorproefje boxset

28-10-2014, laatste update: 04-11-2014

Springsteen & Co. hebben een filmpje online gezet waarin alvast wordt vooruit gekeken naar de boxset met de eerste zeven geremasterde studioalbums die 17 november uitkomt. Geluidsengineer Toby Scott geeft een toelichting en enkele fans kregen tijdens een besloten luistersessie alvast de gelegenheid de remasters te horen. De reclame-insteek ligt er nogal dik bovenop...

Het filmpje is te bekijken op Springsteens officiële site en Facebook.Update 4-11: Bruce kwam zelf naar de platenwinkel in Red Bank toen de luistersessie gaande was. De bezoekers merkten hem pas na een tijdje op. Bruce stond te luisteren naar de gesprekken tussen de aanwezige fans. Toen hij herkend werd, schudde hij Toby Scott de hand en verdween hij door de achterdeur.Bruce doet mee aan Concert for Valor

02-10-2014, laatste update: 11-11-2014

Poster Concert for ValorSpringsteen doet op 11 november mee aan het Concert for Valor, een tribute-concert voor Amerikaanse militairen. Het concert vindt op Veterans Day in Washington DC plaats in de National Mall (het grote park tussen het Capitool en het Washington Monument) en is bedoeld om dankbaarheid aan veteranen te betonen.

Concert for Valor wordt live uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender HBO vanaf 19.00 uur. Naast Springsteen doen onder anderen ook Eminem, Rihanna en Metallica mee. Meryl Streep, Tom Hanks en Steven Spielberg zijn ook van de partij. Het concert is gratis te bezoeken en zal naar verwachting een kwart miljoen bezoekers trekken.

Update: het optreden zal ook live worden gestreamd via deze link. Bruce heeft net gerepeteerd met publiek dat alvast op de concertlocatie aanwezig is. Bruce oefende 'The Promised Land', 'Born in the USA' en 'Dancing in the Dark' solo-akoestisch en speelde met Dave Grohl, Zac Brown en de huisband 'Fortunate Son'.


> Meer Nieuws

> Maybe True

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF