Springsteen on Broadway

22 december
25 november
22 en 25 november
15 en 17 november
3 november
25 oktober
12 oktober
5 oktober
4 oktober
3 oktober
29 september
19 september

Saskia en Ronald: "Bruce imponeert ook op Broadway"
22 december

Saskia Groos en Ronald Henrich gingen vlak voor de kerst naar New York en zagen de voorstelling Springsteen on Broadway op 22 december. Ze stuurden een verslag in naar Be True: "Soms zit het mee in het leven. Bruce zien in onze geliefde stad New York, waar wij zo eens in de twee of drie jaar komen. En dan ook nog kaarten scoren voor een voorstelling tijdens de kerstperiode als de stad zich extra sfeervol presenteert."

"Twee dagen voor onze voorstelling stonden we met zo’n honderd fans op de aankomst van Bruce bij het theater te wachten. Iets na zeven uur stopte het busje. Patti stapte eerst lachend en zwaaiend uit, maar liep direct door naar binnen. Daarna kwam Bruce in zijn bekende wat slepende tred en bescheiden houding. Hij nam even de tijd voor wat handtekeningen en een enkele foto.


Video: Saskia Groos.

Vrijdag 22 december togen wij weer naar het theater. Eerst een security check vergelijkbaar met op een vliegveld. Tasjes open en door een detectiepoort. Blijkbaar is men zeer bang voor illegale registraties. Tenslotte stonden de eerste shows al snel op YouTube. Ook tijdens de voorstelling werd scherp gelet op het verbod om opnames te maken.
Het theater is klein. Krappe gangen en weinig beenruimte. Ook is het vrij steil, waardoor er een zeer intieme sfeer ontstaat. Prompt om acht uur (ook weleens fijn) kwam Bruce, gekleed in een zwart T-shirt op. Wat volgde was een imponerende, ruim twee uur durende voorstelling.
Bruce weet zijn levensverhaal in een breder perspectief te plaatsen. Humor, zelfspot en emoties zijn goed in balans. De legendarische autotrip van coast to coast kwam langs, hij vertelde dat mister Born to Run uiteindelijk vlak bij zijn geboorteplaats woont, maar ook de pijn over zijn moeizame relatie met zijn vader. Een prachtige ode aan Clarence en een liefdesverklaring aan Patti blijven ook in de zoveelste voorstelling uit het hart komen.
Muzikaal komen er een aantal pareltjes voorbij. 'My Hometown' op piano, natuurlijk 'The Wish', 'Long Way Home' en 'Land of Hope and Dreams'. 'Born in the USA' verdient een speciale vermelding. Bruce legt nog maar eens uit hoe deze song is bedoeld, waarna het intro kippenvel teweegbrengt en de tekst er verbeten uitkomt.


Foto: Muriël Kleisterlee.

De man kan het blijkbaar opbrengen avond aan avond deze strakke voorstelling te spelen. Je kan je afvragen waar hij de inspiratie vandaan haalt om zoveel voorstellingen te programmeren. De uitdaging om dit een aantal keren te doen is te begrijpen. Maar voor iemand die altijd opviel door setwijzigingen, verzoeknummers en interactie met de band en het publiek is deze koerswijziging toch opvallend. Benieuwd of iemand hem dat eens zal vragen. En dat geldt ook voor een statement van Bruce over de schandalig hoge toegangsprijzen.
Na legendarische avonden in het Feyenoord-stadion, feesten tijdens de Seeger Sessions, de wolkbreuk in Florence, de 'weilanden' in Herning en Den Haag, fantastische setlisten in Mönchengladbach en Leipzig een paar handen vol met 'gewone' topshows neemt deze voorstelling ook een bijzondere plek in op onze concertlijst."


Daan Sleiffer: "Elk lied met gepaste aandacht en intensiteit"
25 november

Daan Sleiffer was bij de show van Bruce op Broadway van 25 november. Vooraf had hij geen enkel verslag gelezen, om zich zoveel mogelijk te laten verrassen. Is dat gelukt?

Daan stuurde zijn verslag naar Be True:

Bruce solo, liedjes en de biografie, veel meer wist ik vooraf niet over de show van Springsteen op Broadway. Door mijzelf op nieuwsrantsoen te zetten, wilde ik mij zoveel mogelijk laten verrassen door de theatervoorstelling. De avond bleek een kruising tussen MTV Storytellers en de Devils & Dust-tour. Bruce vertelt verhalen en speelt liedjes. Op rij zes in het intieme theater zat ik er zo bovenop dat ik geen zucht miste en niet zo dichtbij dat ik er zenuwachtig van werd. Bruce versterkt het intieme gevoel van het kleine theater nog eens door zich regelmatig onversterkt hoorbaar te maken, een paar meter naast de microfoon.

Absurd beroemd
Hoewel de show volledig is uitgeschreven en de tekst meedraait op een teleprompter, brengt Bruce het als nieuw. Hij weet het serieuzere verhaal te vertellen en ook grappen kan hij plaatsen. Dat hij over veel zelfspot beschikt, maakt het des te grappiger, zoals hij ook al eens liet zien in zijn parodie bij Jimmy Fallon. Het eentonige werk in de fabriek of in de autowasserij waar hij zo indringend over zingt? Bruce verklaart erover: ‘Ik ben absurd beroemd geworden met schrijven over dingen waarmee ik geen enkele persoonlijke ervaring heb’, – tot plezier van de zaal. Als jongen in Freehold haatte hij school, vanzelfsprekend: ‘Dat is les één voor rocksterren. Heb je ooit gehoord van de band The School Lovers? Nou dan.’ Een andere basisles voor rockers gaat volgens Bruce over goede podiumposes; hij doet er een paar voor: ‘Tachtig procent van het werk’. Elke aanwezige herkent ze en lacht.


Foto's: Daan Sleiffer.

En dan de muziek. Hoezeer ik ook geniet van de E Street Band, er gaat voor mij niets boven de eenvoud van alleen deze man met een akoestische gitaar. Dan hoor je werkelijk hoe goed hij is, zijn liedjes en de uitvoering. Teruggeworpen op zichzelf, zonder band om tegenaan te leunen, speelt hij elk lied met gepaste aandacht en intensiteit. Over zijn stem heb ik mij weer verwonderd: zingt deze man met de jaren telkens beter? Ook zijn gitaarspel, dat in de grote shows ondergaat in het geweld van al die E Streethelden, was indrukwekkend. De opvallende nieuwe arrangementen, voor onder meer 'The Rising', klonken fris, alsof hij ze die morgen aan de keukentafel had uitgevlooid. Ook op piano begeleidt hij zichzelf inmiddels goed genoeg – geen charmant geklungel meer zoals tijdens de Devils & Dust-tour.

Liefde nauwelijks een thema
De keuze van de liedjes op Broadway sluit aan op het verhaal dat hij vertelt. Het zijn vooral de grote songs die hij speelt, met wat mij betreft als uitschieter 'Born in the USA', dat ik nog nooit zo uitgekleed en ijzingwekkend hoorde. 'Born to Run' natuurlijk, 'Thunder Road'. Maar ook een 'Long Walk Home' en het weinig gespeelde 'The Wish'. Achteraf miste ik 'The River'. Komt dat omdat de (falende) liefde nauwelijks een thema is in zijn theaterverhaal?
Uit zijn biografie heeft hij namelijk een selectie gemaakt. Het overkoepelende thema is misschien samen te vatten als ‘de dingen die voorbij gaan’, al klinkt dat melancholischer dan het is. Hier staat een man die de hartverwarmende verhalen uit zijn leven opdist. Hij vertelt veel over zijn jeugd, zijn ouders en met name over zijn moeder en haar trotse levenslust. Dat zijn zwaarmoedige vader en daarmee ook zijn eigen depressies deze avond vrijwel achterwege blijven, is zo een duidelijke keuze.
Hij vertelt kort over zijn band. The Big Man eert hij met gepaste woorden en Patti Scialfa kondigt hij aan als de vrouw die hij bij de eerste ontmoeting op het podium hoorde zingen: ‘I know something about love…’. Over de liefde, relaties en het huwelijkse leven worden we niet veel wijzer, maar de twee duetten met Scialfa zijn prachtig, de keuze voorspelbaar: 'Tougher than the Rest' en 'Brilliant Disguise'.


Foto's: Daan Sleiffer.

Meer theater
Werd ik nu verrast door deze show? Nee, dat niet. Bruce vertelt en speelt zoals ik hem dat vaker zag doen. Hij doet wat hij doet op zijn meest Bruce-ige manier, dus ik heb genoten. Muziek maken en verhalen vertellen, het gaat hem met tientallen jaren podiumervaring vanzelfsprekend goed af. Toch vraag ik mij af waarom hij er niet voor heeft gekozen om er meer theater van te maken. Want theater, dat is de verwachting die ‘Bruce on Broadway’ bij mij opriep. De biografie biedt er allerlei mogelijkheden voor. Bruce die plaatjes draait uit zijn jeugd en vertelt wat er zo goed aan is, dat zou interessant kunnen zijn. Bruce die oude beelden van de E Street Band laat zien en er verhalen bij vertelt. Een decor dat meer is dan een barkruk, een piano en een opkomende gitaarroadie. Alleen al het aanbrengen van tempowisselingen in de voorstelling door een goede regisseur, zou hem helpen om het verhaal nog sterker te brengen.

Ik vermoed dat de eigengereidheid van deze man, die ons al zoveel mooie muziek en een verrassende carrière bracht, ook zijn beperking is. Verrassend theater lijkt niet het doel van deze voorstelling. Echtheid, nabijheid en eenvoud zijn dat wel. Bruce Springsteen alleen op een podium, met zijn verhalen en zijn liedjes, is meer dan genoeg om dat bereiken.


Astrid van der Werf over Bruce on Broadway: "Zo moet je je het voorstellen"
22 en 25 november

Astrid van der Werf trok zich niets aan van het feit dat ze pech had bij de voorverkoop voor Broadway. Ze besloot gewoon naar New York te gaan. Uiteindelijk scoorde ze kaarten voor twee shows! Ze vertelt hoe het is om Springsteens Broadway-show mee te maken. Het is een voorstelling, geen concert.

Het is geen concert zoals we gewend zijn. Het is een show die van de eerste tot laatste minuut is bedacht, die helemaal vast staat, waar niet één afwijking de setlist in sluipt. Het is een voorstelling en daarom is Broadway helemaal niet zo’n gekke plaats. Wij zijn eraan gewend dat Springsteen elke avond de setlist ingrijpend wijzigt, maar ook bij die constateringen horen nuances. Luister maar eens naar tien bootlegs van de Born in the USA-, Tunnel of Love - of Human Touch-tour en je hoort vrijwel elke avond dezelfde show, twee a drie nummers daargelaten. De extreme afwisseling is pas (oma vertelt!) van de laatste twintig jaar.

Kerr binnen

Maar hoe dan ook: elke avond hetzelfde is het eerste Grote Verschil. Het tweede is het zitten. We zitten allemaal in dat hele kleine Kerr Theatre. Dat deden we weliswaar ook al bij Tom Joad en Devils & Dust, maar dit is toch anders. Kleiner, donkerder. Alles valt op. Elk hoestje hoor je. Alles wat Bruce off mic zegt is moeiteloos te verstaan. En wanneer iemand stiekem een foto maakt, zie je het schermpje oplichten. Het is intiem. Je zit bij Bruce op schoot. Je bent als het ware op visite.

Het is geen setlist, maar een verhaal. Geen concert, maar een voorstelling

De term “setlist” dekt de lading niet. Bruce speelt geen setlist, hij vertelt een verhaal. En dat verhaal is niet chronologisch, maar opgebouwd rond thema's. Het gaat over Bruce en zijn verhouding tegen over respectievelijk zijn vader, moeder, band en de wereld. En hij illustreert dat verhaal met zijn liedjes. De verhalen zijn niet nieuw. We hebben ze allemaal al eerder gehoord en anders gelezen in het boek, maar vertellend vanuit één perspectief, maakt Bruce er een heel mooi cirkeltje van. Aan het eind is het verhaal rond. De “blokjes” rond zijn ouders en band zijn heel persoonlijk, ontroerend en soms hilarisch. Je komt heel dichtbij Bruce.

Het verhaal over de Wereld waarmee het niet al te goed gaat duurt maar kort, hij maakt er weinig woorden aan vuil, noemt Trump niet eens bij naam, maar zingt er wel drie liedjes over: ‘Long Walk Home’, ‘Land of Hope & Dreams’ en zelfs ‘Dancing in The Dark’. Want als je je heel pessimistisch voelt over het hedendaagse Amerika, moet je maar je dansschoenen aantrekken (“tie the laces of your dancing shoes”), net als zijn moeder altijd deed.

einde kerr

En vertellen kan Bruce als de beste (en spelen ook trouwens)

Dat Bruce een verhaal kan vertellen weten we allemaal. De zaal hangt aan zijn lippen. De stilte is soms geladen en de ontroering is overal. Bij mij rollen de tranen bij ‘Tenth Avenue Freeze Out’ over de band in het algemeen en Clarence Clemons in het bijzonder. En bij de rest zitten ze hoog.

Een paar keer heb ik het gevoel dat de zaal (of ben ik dat?) het liefst op zou willen staan om met vuisten te zwaaien, te schreeuwen en te springen. Een paar keer klinkt unisono “Bruuuuuuuuuuuuuuuce”. Wat mij ook opvalt is dat Bruce ontzettend goed bij stem is en zo goed gitaar speelt. In ‘Born to Run’ speelt hij niet alleen de akkoorden maar ook de beroemde riff. In The Rising zit ook heel mooi een repeterend thema. Bruce wordt steeds meer Robert Johnson: je hoort twee gitaren terwijl er maar een wordt bespeeld. Hij leert er dus nog steeds bij.

Het kwam hard aan in mijn buik en hart

Het is niet zo dat er niets valt op te merken. De baas heeft alles (weer) in eigen hand gehouden en ik ben wel benieuwd wat er uitgekomen zou zijn als hij een externe regisseur in de arm zou hebben genomen. Verrassingen in de songkeuze ontbreken grotendeels.

Ik ging echter met niet al te hoge verwachtingen en zelf met enige scepsis naar de show en die reserves ben ik volkomen kwijt. Net als bij eerdere shows, was en ben ik euforisch. Het is rechtstreeks mijn buik en hart in gegaan. Ik ben weinig hoopvol over de wereld in deze tijd, maar Bruce heeft me getroost, opgewekt, en me weer wat optimistischer gestemd. Ik vond Bruce er tijdens de River-tour van vorig jaar soms zo ontzettend afgepeigerd en moe uit zien. Dit doet hem (wellicht) goed. Hij is in vorm.

buiten theater

Het publiek komt voor het once-in-the-lifetime-moment, maar dit nooit meer Bruce.

De veel besproken en torenhoge toegangsprijzen zorgen bij mij voor nog wat extra zorgen. Zou het publiek niet voornamelijk bestaan uit Wall Street-patsers en bankdirecteuren? Maar dat is niet zo.

De mensen die hierop afkomen, hebben net als ik hun spaarrekening omgekeerd en voor tien jaar afgezien van verjaardags- en sinterklaascadeautjes. Het zijn allemaal jarenlange fans. Buiten laten we elkaar onze mooiste Bruce-foto’s zien, scheppen we op over hoe dichtbij het podium we bij die show stonden, en wat we gemeenschappelijk hebben. De stemming is uitgelaten.

Het is voor bijna iedereen een once-in-a-lifetime-moment. We vinden ook allemaal dat we geen keuze hebben. Deze metafoor heb ik van een andere fan overgenomen omdat ik me er zo goed in kan vinden: ik ben 32 jaar geleden, in 1985, bij Bruce op de trein gesprongen en ik ga nu ook mee. Natuurlijk ga ik mee! Ik deel dat gevoel met bijna iedereen bij het theater, maar over nog iets is iedereen het eens: dit nooit meer, Bruce!

Nieuwe Bruce-idioom: cancellation line

Ik ben op de bonnefooi naar New York gegaan. Ik word zo chagrijnig van het feit dat er aan geen kaart te komen is, dat ik bedenk dat ik ter plekke mijn geluk ga beproeven. Letterlijk een paar dagen voor vertrek, krijg ik via, via een kaart voor zaterdag 25 november. Dat maakt de hele operatie een stuk relaxter, natuurlijk, maar ik ga woensdag 22 november toch in de zogenaamde ‘cancellation line’ staan (stel dat er iets mis zou gaan op 25 november?) en die kan ik iedereen aanraden als een serieuze optie.

Elke dag staan er een handvol (tien tot vijftien) mensen waarvan in ieder geval een paar kaarten krijgen. Soms vier, soms acht, soms tien. Ik was die woensdag nummer 1 in de ‘cancellation line’.

Om 19.00 krijg ik van de box office een kaart aangeboden die ik kan weigeren of aannemen. Een keuze is er niet. Ik neem ‘m aan. Ik heb dan vijf uur in de rij gestaan. Niet erg lang, maar het is verschrikkelijk koud. Het Kerr Theatre zit in een straatje waar geen zon komt en de wind doorheen giert.

Bruuuuuuuuuuuuuce

deur kerr

Als ik ruim drie uur later buiten kom, sta ik nog te trillen. Niet alleen meer door de kou, maar vooral door het afreageren van spanning. Ik voel me ontzettend bevoorrecht, rijk en gelukkig. Aan de overkant van de straat wacht ik totdat Bruce naar buiten komt, zodat ik nog een keer kan zwaaien.

Bruuuuuuuuuuuuuuuce! 


Cock Dam: "Nooit zo dichtbij Bruce geweest".
15 en 17 november

Cock Dam scoorde zes dagen voor het concert een kaartje voor Springsteen on Broadway via een Facebook-groep, en wist ter plekke aan de kassa ook nog een kaartje voor een tweede show te kopen. Hij mailde een verslag: "Voor mijn gevoel ben ik nog nooit zo dicht bij Bruce geweest. Het was magisch, uniek, ontroerend, humoristisch, zo anders dan die vele shows die ik de afgelopen 32 jaar heb gezien."


Bruce en Patti arriveren bij het theater (foto 25-10: Lennart Bloemhof).

"Ik ben net terug van een paar dagen New York en ik heb het voorrecht gehad om de shows van woensdag 15 november en vrijdag 17 november te mogen zien. Er al veel geschreven over Springsteen on Broadway, mooie bijdragen van Ankie, Johan en Lennart op Be True en er staat een heel mooi verslag op www.chuckearling.com.  Maar hierbij dan ook mijn verhaal.
Net als velen van ons was het mij niet gelukt om een bestelcode van Ticketmaster te krijgen. Op vakantie diverse toeren uitgehaald om in contact te blijven met Ticketmaster, dit tot ergernis van mijn vrouw, maar helaas leverde het dus niets op. Ik had mij er al een beetje bij neergelegd dat ik niet naar Broadway zou gaan, want de prijzen op StubHub vond ik bizar hoog. Via een Facebook-pagina kwam ik in contact met een groep waar kaartjes werden geruild en gevraagd. Tot mijn verbazing kreeg ik op een ochtend een bericht kreeg of ik dezelfde avond in New York kon zijn om de show van Springsteen te zien. Helaas moest ik vertellen dat ik uit Nederland kwam en ik geen mogelijkheid zag om op zo'n korte termijn naar New York te komen. Een dag later kreeg ik een aanbod voor een kaartje voor een voorstelling zes dagen later, op woensdag 15 november, met de vraag of ik dat kon halen. Ik heb meteen spontaan teruggeschreven dat ik zou komen, koste wat kost."

Cock schakelde een reisbureau in om op korte termijn zijn reis te laten organiseren en hij arriveerde de dag voor de show in New York. Op 15 november bezocht hij 's ochtends het 9/11 Memorial op Manhattan: "Zeer indrukwekkend, je kunt op een groot tablet de namen en het verhaal lezen en horen van de omgekomen slachtoffers. Ik drukte op een willekeurige naam en las het verhaal achter deze jongeman die was omgekomen. Hij was een groot Springsteen-fan en iedere dag als hij naar huis reed stond er muziek op van the Boss."

  
Foto's 25-10: Lennart Bloemhof

's Avonds ging Cock op tijd naar het theater: "Bruce komt tussen half 7 en 7 uur aan en neemt, samen met Patti, de tijd voor het uitdelen van handtekeningen. Ik heb ook een mooie handtekening van Bruce mogen ontvangen in mijn boek Born to Run.  Wat betreft de show sluit ik mij aan bij alles wat geschreven is. Voor mijn gevoel ben ik nog nooit zo dicht bij Bruce geweest. Het was magisch, uniek, ontroerend, humoristisch, zo anders dan die vele shows die ik de afgelopen 32 jaar heb gezien. Hij heeft in een kleine intieme setting zijn leven aan mij verteld met prachtige verhalen en muziek en daarbij de hoop uitgesproken dat hij een 'good travelling compagnon' is geweest, en dat het mij heeft geholpen op mijn reis door mijn leven. De voorstelling was een hoogtepunt van 2 uur lang, werkelijk alles klopte. De setting van het theater, het publiek, het geluid. Dit was absoluut het beste van Springsteen wat ik in al die jaren in de vele verschillende soorten shows heb gezien."

Cock besloot om twee dagen na deze ervaring nog eens te proberen een kaartje voor de show te bemachtigen: "Ik wist dat er iedere dag een 'cancellation row' voor het theater was, een rij voor kaartjes die eventueel over zijn. Die worden tegen de 'normale prijs' verkocht, wat in dit geval nog altijd tussen 500 en 800 dollar is. Als je bij de eerste 10 personen bent, heb je kans een aanbod voor een kaartje te krijgen. Bij mijn poging was de rij niet langer dan 10 personen, ik was nummer 4 in de rij en mocht nog een keer de show meemaken. Dezelfde show, dezelfde nummers maar toch weer een totaal andere beleving. Diep onder de indruk en zeer voldaan vloog ik de volgende dag terug naar Amsterdam."


Bruce on Broadway: "Iedereen was muisstil"
3 november

Ankie Baecke en Johan van Es waren 3 november bij Springsteen on Broadway. Ankie appte een verslag: "Ik vond het geweldig! Heel anders dan alles wat we tot nu hebben gezien van Bruce." Robert Raaijmakers bezocht de show op 4 november: "Bruce is absoluut in zijn element."


Foto: Lennart Bloemhof (25-10-17)De show begon iets na acht uur en duurde tot kwart over tien. Ankie: "Er is geen lobby in het theater, je loopt bijna direct de zaal in." Het publiek gedroeg zich prima, volgens Ankie. "Bruce praatte soms zonder microfoon, zo de zaal in. Iedereen was muisstil. Amerikanen hebben andere humor dan ik heb. Ze lagen dubbel om de grapjes. Bruce vertelt heel naturel. Je hebt niet in de gaten dat hij iedere avond hetzelfde verhaal vertelt. Citeren uit het boek doet hij nauwelijks. Alle verhalen zijn natuurlijk bekend, maar komen mooi bij elkaar. Op een bepaald moment liet hij het verhaal los en speelde hij de nummers zonder intro of context. Dat vond ik jammer. Later ging hij gelukkig weer meer vertellen."


Bruce aan het einde van de show (Foto: Johan van Es, 3-11-2017).

Hoogtepunten voor Ankie waren '10th Avenue Freeze-out', 'The Wish' en het einde van 'The Promised Land'. "Bruce was goed bij stem. Het geluid in de zaal is top en de belichting sfeervol."

Ook Johan vond het een hele mooie voorstelling: "Deze vorm is nieuw. Het draait om Springsteens verhaal, dat wordt ondersteund door liedjes.
Je kunt het vergelijken met een boekverfilming. Springsteen vertelt over dingen die letterlijk in zijn autobiografie staan. Maar het is zeker geen voorlezen of voordragen. Slechts één keer leest hij een stuk uit het boek voor, dat deel over de eerste reis naar de westkust met Tinker West.
In de eerste helft van de show is de verhaallijn van het boek duidelijk aanwezig. Hij begint met het 'con man'-stukje uit de inleiding, en dat-ie belachelijk veel geld verdient met schrijven over dingen waar hij absoluut geen praktische ervaring mee heeft (‘gewoon’ werken dus). Daarna gaat hij in op zijn achtergrond: hoe hij opgroeide ('Growin' Up'), waar hij vandaan komt ('My Hometown'). Hij vertelt over zijn vader ('My Father's House'), zijn moeder ('The Wish'), hoe hij weg wil uit die omgeving ('Thunder Road'), en dat dit hem niet is gelukt ('I live 10 minutes from my hometown'). Vervolgens vertelt Bruce over de trip naar San Francisco in een poging door te breken met de band ('The Promised Land').
Hij vertelt waarom hij niet naar Vietnam ging ('Born in the USA') en besteedt aandacht aan het verhaal van The E Street Band ('Tenth Avenue Freeze-out'). Ook echtgenote Patti ('Tougher than the Rest' en 'Brilliant Disguise') komt aan bod.

Het is knap hoe hij al deze bekende nummers, die - met uitzondering van 'The Wish' - niet puur autobiografisch zijn, zo mooi in zijn persoonlijke verhaal weet te mengen. Het geeft een extra lading aan de nummers. Neem 'Born in the USA'. Dit nummer maakt hij persoonlijk door zich af te vragen wie zijn plaats in die oorlog innam.
Daarnaast kennen sommige nummers een afwijkende uitvoering. 'The Promised Land' klinkt anders dan de versies die hij tijdens The Ghost of Tom Joad-tour en de Devils&Dust-tour speelde. 'Tenth Avenue' lijkt op de uitvoering die hij speelde voor The Christic Institute in 1991, maar toch net niet helemaal. 'Born in the USA' heeft een nieuw arrangement, met het slide-intro van The Reunion- en The Rising-tours, maar een groot deel van het nummer zingt hij a capella.
Het verhaal en de nummers lopen door elkaar heen. Bij sommige nummers ('Growin' Up', 'Tenth Avenue') gaat eerst het verhaal verder voor het nummer wordt afgerond. De introductie van Patti is niet meer dan hij al jaren doet met The E Street Band ('the love of my life', 'my angel'), aangevuld met dat-ie in 1984 al verliefd werd op haar... stem. Ik kan me voorstellen dat dit voor Patti zelf prettiger is dan een lofzang of een analyse van hun huwelijk, avond aan avond, waar ze zelf bij is.
Na het Patti-gedeelte wordt de verhaallijn losgelaten. Bruce spreekt in bedekte termen over president Trump, zonder hem bij naam te noemen. Hij hoopt dat 'de huidige situatie' een tijdelijke terugval is en speelt hij 'Long Walk Home'. Daarna volgt 'The Rising', dat voor mij weer aan betekenis had gewonnen nadat we eerder die dag het 9/11 Memorial hadden bezocht. Springsteen introduceert het nummer helaas niet, maar deze nieuwe versie was wel mooi. 'Dancing in the Dark' kondigt hij kort aan en vanuit dat nummer gaat zonder onderbreking over in 'Land of Hope and Dreams'."


Bruce ontmoet fans nadat hij met Patti is aangekomen bij het theater (foto: Johan van Es, 3-11-2017).

 Johan: "Na de eerste staande ovatie keert Bruce terug naar zijn verhaal. Hij vertelt de mensen in de zaal over hoe de boom uit zijn jeugd verdwenen is. Dat inspireert hem tot het Onze Vader en het nog één keer noemen van mensen die hem ontvallen zijn: zijn vader en grootouders, tantes, Bart Haynes, Walter Chichon, Terry Magovern, Danny Federici, Clarence Clemons.
De afsluiting is 'Born to Run', ook in een nieuwe versie. Niet de langzame versie van de Tunnel of Love-tour, maar een solo-akoestische uitvoering die dichter bij het normale tempo ligt. En dan zijn de iets meer dan twee uur opeens voorbij gevlogen.
Deze vorm gaat Bruce goed af. Hij is een goede verhalenverteller en het lukt hem om een hele avond te boeien. Maar hij is geen komiek, hoewel het Amerikaanse publiek daar anders over denkt, ze liggen vaak dubbel om voorspelbare en bekende grappen.
Hét komische moment is ook het enige moment waar hij, zo denk ik, van het script afwijkt: in zijn verhaal over The E Street Band zegt dat je niet per se de beste, maar wel de juiste muzikanten moet hebben in je band.  Want 1+1 is gelijk aan 3. Om het verschil aan te geven zegt hij dat 1+1=2 normaal is. 'Dat is opstaan en weer naar bed gaan.... oh nee, opstaan, gaan werken en weer naar bed gaan, alleen ik sta op en ga weer naar bed, jullie niet.' En om die grap moet hij zelf zo hard lachen, dat het mij een verspreking lijkt, die hij ad rem oplost.
Het publiek is respectvol en stil. Bijna niemand loopt naar de bar of het toilet. Hooguit hoorde je zo nu en dan iemand in je buurt heel zachtjes meezingen of neuriën. Het geluid in het theater is goed. Die keren dat hij zonder microfoon spreekt, is hij probleemloos te verstaan.
Het theater is echt heel klein. Er is geen lobby, bij binnenkomst sta je direct achter de stoelen die op de vloer voor het podium staan. Opvallend is ook dat het podium dwars op de ingang staat. Verder is het een traditioneel Broadway theater uit 1926, dus met een tamelijk kitscherig uiterlijk met bladgoud en tierelantijntjes en iets te kleine stoelen."


Bruce deelt handtekeningen uit nadat hij met Patti een uur na het optreden het theater verlaat (foto: Johan van Es, 2-11-2017).

Robert Raaijmakers was zaterdag 4 november samen met zijn nicht Mariëlle Verkuijlen bij Springsteen on Broadway en hij was erg onder de indruk. Hij mailde: "Het was onbeschrijflijk mooi. Absoluut hoogtepunt voor mij was 'Brilliant Disguise', samen met Patti. Sinds Storytellers, waar ze dit nummer ook samen deden, heb ik altijd gehoopt dat ik dit nog eens live mocht aanschouwen. Vanavond was het zover en het overtrof mijn verwachtingen, zo mooi en intens en die stemmen die prachtig bij elkaar passen. Een ander hoogtepunt was 'The Rising'. Ik heb dat altijd al een prachtig nummer gevonden, maar als je eerder op de dag het 9/11 museum hebt bezocht komt dit nog veel harder binnen, kippenvel.
Bruce vertelde een mooi verhaal over zijn vader midden in 'My Father's House'. Vlak na de dood van zijn vader had Bruce een droom. Hij was aan het optreden voor duizenden dolenthousiaste mensen en zijn vader was in het publiek. Een moment later stond hij naast zijn vader. Hij zei: 'Zie je die vent op het podium, dat is hoe ik jou zie.' Het theater is een schitterende locatie, fantastisch geluid en Bruce is absoluut in zijn element en zo ontzettend goed met een werkelijk subliem einde van 'The Promised Land', staand voor zijn microfoon, dus zonder versterking, prachtig."


Lennart: "Perfect geluid bij Springsteen on Broadway"
25 oktober

Foto: Jeff Ross

Lennart Bloemhof was gisteren bij Springsteen on Broadway en mailde een verslag. "De stem van Bruce, zijn gitaar, piano en mondharmonica zijn echt perfect afgestemd op de zaal. Hoogtepunt voor mij was 'The Wish'. Een prachtig nummer dat Bruce eigenlijk veel te weinig heeft gespeeld."

Bruce kwam rond 18.45 met Patti aan bij het Walter Kerr Theatre, oftewel iets meer dan een uur voor de show. Volgens de aanwezige fans flink wat later dan een dag eerder, toen hij rond kwart over vijf al binnen was. Hij nam een minuutje de tijd voor een paar handtekeningen en selfies, daarna was het op naar de theaterdeur. Het is echt een prachtige locatie, op steenworpafstand van Times Square. Het theater ademt historie, van de ornamenten op de muur, de stoeltjes met rode bekleding tot de schitterende gevel. Ikzelf, en ook de mensen om me heen, had geen idee wat er te verwachten stond.

De sfeer was ontspannen binnen. Aangezien het zo lastig was tickets te krijgen en vanwege de setting heerste er een soort once-in-a-lifetime-sfeer. Bruce kwam stipt 20.00 uur het podium op, in zwarte broek en zwart T-shirt. Hij zwaaide even naar het publiek en begon meteen met de show. Nu had ik me de afgelopen dagen als een malle door z'n autobiografie heen gewerkt voor deze show, en voor degenen die dat ook gaan doen/al hebben gedaan, zullen er flink wat herkenbare anekdotes in de show zitten. Eigenlijk vertelt Bruce z'n levensverhaal en hij kiest bij elk thema een lied dat het thema dekt. Anders dus dan bijvoorbeeld op de dvd van VH1 Storytellers, waarbij hij z'n muziek uitlegt. Maar uiteindelijk gaat het om de muziek en wat was dit een ontzettend intense, intieme show zoals ik nog nooit eerder heb ervaren. Kippenvel vanaf 'Growin' up', het eerste nummer.


Foto: Jeff Ross

Het geluid in het Walter Kerr is echt perfect. De stem van Bruce, zijn gitaar, piano en mondharmonica zijn echt perfect afgestemd op de zaal. Zo af en toe zingt/praat Bruce zelfs onversterkt. Het geeft de show een extra soort intimiteit. Daar komt bij dat tijdens het concert Broadway-regels gelden. Dus bijvoorbeeld geen telefoons, geen verzoekbordjes en niet staan. Daar hield iedereen zich aan en degene die dat niet deed, kreeg meteen een tikje op de schouders. Tuurlijk, er werd uitbundig geklapt, maar pas na een nummer of wanneer Bruce daar om vroeg.

Op een mooie manier staat Bruce stil bij het overlijden van Clarence ("Hij was elemental. Toen ik hem verloor, was het als het verliezen van de regen") of zijn depressies ("Jongens, suicide watch is voorbij", grapte hij bij de overgang naar het vrolijke 'The Wish'). 'Tougher Than the Rest' en 'Brilliant Disguise' met Patti is prachtig. Ik hoop dat ze bij alle shows aanwezig blijft. De interactie tussen Bruce en Patti heeft altijd iets speciaals, of dat nou voor 60 duizend mensen is of voor 967. 'Born in The USA' speelt Bruce in de versie met slidegitaar, erg gaaf in zo'n kleine zaal. 'Land of Hope and Dreams' loopt zonder pauze over van 'Dancing in the Dark' en dat werkt goed.

Hoogtepunt voor mij was 'The Wish'. Een prachtig nummer, dat Bruce eigenlijk veel te weinig heeft gespeeld. Wat me wel opviel was dat Bruce zich opmerkelijk strak aan zijn show hield. Hij besteedde op geen enkele manier aandacht aan het overlijden van Fats Domino. Daarnaast blijft hij ver weg van het bekritiseren van zijn omstreden president. Maar eigenlijk is het ook wel goed zo. Het draait bij Springsteen on Broadway om de muziek, het verhaal en uiteindelijk de boodschap van Bruce. Dat doet hij met passie en gemeend. Voor mij was het een onvergetelijke avond.


Foto: Jeff Ross


Springsteen on Broadway officieel geopend
12 oktober

Donderdag 12 oktober ging Springsteen on Broadway na zeven succesvolle try-outshows officieel van start. Bruce koos voor dezelfde setlist die hij sinds de derde show speelt. In de zaal zaten veel bekende Amerikanen en bekenden van Bruce.

Onder anderen Little Steven, Max Weinberg, Nils Lofgren, Jake Clemons, Tom Hanks, Steven Spielberg, Edward Norton, Jimmy Iovine, Brian Williams en Jon Stewart waren aanwezig.
Nu de shows officieel begonnen zijn, verschijnen ook de eerste recensies in de pers. En de media zijn bijna unaniem lovend:Uiteraard is er ook altijd een uitzondering op de regel, NJ.com gaf een negatieve review:
NJ.com: Sorry Bruce fans, but Springsteen on Broadway is a dud


Kleine wijziging in derde Broadway-show
5 oktober

Springsteen heeft donderdagavond 5 oktober de derde try-outshow gespeeld op Broadway. Ten opzichte van de vorige twee voorstellingen wijzigde hij een nummer: in plaats van 'The Ghost of Tom Joad' speelde hij 'The Rising'.

Ook werd de monoloog door deze setwijziging iets aangepast. Bruce heeft aangegeven dat de shows grotendeels een vaste vorm gaan hebben, maar wellicht dat hij de definitieve vorm nog niet gevonden heeft of dat hij op een paar plekken in de show toch ook wijzigingen wil aanbrengen.

Update 8-10: Bruce hield bij de twee volgende shows (op 6 en 7 oktober) vast aan deze setlist.

Setlist 5-10: Growin' Up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / Brilliant Disguise (met Patti Scialfa) / The Rising / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run


Tweede show op Broadway
4 oktober

Woensdagavond 4 oktober was de tweede Springsteen on Broadway-show in het Walter Kerr Theatre. Oscar Rosenboom zag de voorstelling en was diep onder de indruk: "Anders dan bij andere concerten voert hij hier echt een soort toneelstuk op. Bruce vertelt zijn verhalen en daar draait de show om. En wat kan die man prachtig vertellen."

De show is, zoals Bruce zelf al in interviews aangaf, een vast geheel, dus zat er geen wijziging in de nummerkeuze of in de verhalen die hij vertelde. Oscar mailde ons vlak na de show: "Ik kan haast niet beschrijven wat er vanavond hier is gebeurd. Twee uur lang had ik kippenvel, lachen, huilen. Ik ben zo'n gelukkig iemand dat ik hier bij mocht zijn. Anders dan bij andere concerten voert hij hier echt een soort toneelstuk op. Bruce vertelt zijn verhalen en daar draait de show om. De muziek is puur als ondersteuning van de verhalen. En wat kan die man prachtig vertellen."


Foto: Oscar Rosenboom.

Oscar: "De setlist, als je het zo mag noemen, kende geen verrassingen. Maar de uitvoeringen waren zo intens. Of anders dan ik ooit heb gehoord. Vooral 'The Promised Land' viel op doordat Bruce er een wat vrolijkere uitvoering van maakte. 'My Hometown' was zo gevoelig dat bijna niemand het droog hield. 'Tenth Avenue Freeze-out' op piano, met in het midden een verhaal over overleden dierbaren met als grootste klap natuurlijk Clarence Clemons. Daarna kwam Patti op met een introductie vol humor en liefde. Samen deden ze 'Tougher than the Rest' (Bruce op piano) en 'Brilliant Disguise' (op gitaar) op zo'n manier dat je overtuigd bent dat die twee echt bij elkaar horen. Bruce ging bij een paar stukken aan de rand van het podium staan en zong dan onversterkt de zaal in. Vooral het laatste stuk van 'The Ghost of Tom Joad' was magistraal op die manier.
'Dancing in the Dark' ging vloeiend over in 'Land of Hopes and Dreams' en als afsluiter 'Born to Run' in een werkelijk prachtige versie. Hij eindigde met een gebed dat hij vroeger op school tot vervelens toe elke dag moest herhalen en waarbij hij zich altijd stierlijk verveelde. Hij deed dat na door heel monotoon iets onverstaanbaar te mompelen; hij gaf aan dat hij dat in deze tijden wel passend vond. Daarna riep de hele zaal: 'Amen'. Het leek wel de kerk. Bruce haalde vervolgens Patti nog een keer het podium op om samen afscheid van het publiek te nemen en toen was het alweer voorbij en bleven 960 mensen helemaal in vervoering achter."


Foto: Oscar Rosenboom.

Voorkant van het programmaboekje (foto: Oscar Rosenboom).

Boven op het balkon was de beenruimte aanzienlijk kleiner dan onder in de zaal, vond Oscar. "Ik kreeg zelfs kramp in mijn kuiten. En ze zijn heel streng tegen mensen die foto's of video's willen maken. Helaas stond de bewaker pal achter me, dus helaas kon ik maar een paar foto's aan het einde maken. Er waren twee plekken waar merchandise werd verkocht. In het orchestra-gedeelte achterin aan de bar en boven ook op een klein plekje. Veel keuze is er niet: een drinkbeker, twee soorten T-shirts, een vest, de paperbackuitvoering van het boek Born to Run en een poster. Bij het plaatsnemen op je plek krijg je een soort programmaboekje. Niet alleen voor de Bruce-show maar wel grotendeels. Het vreemde daaraan vond ik de laatste pagina: reclame voor Stubhub, de website die de kaarten voor waanzinnige prijzen te koop aanbiedt."

Oscar had Bruce weer opgewacht bij het theater. "Patti was nu wel mee, zij stapte als eerste uit de auto. Daarna stapte Bruce uit, hij droeg zijn eigen tas. Hij leek een stuk meer ontspannen dan gisteren en nam iets meer de tijd om naar het wachtende publiek te zwaaien. Er kon zelfs een handkusje vanaf voor een dame naast mij. "


Merchandisestand (foto: Oscar Rosenboom).

Oscar: " Een tip voor mensen die nog geen kaart hebben en toch willen gaan: boek een vlucht naar New York en ga op tijd bij het theater staan. Vandaag zijn opnieuw ongeveer twaalf mensen gelukkig geworden met een kaartje bij de kassa. Hou er rekening mee dat je genoeg geld op je creditcard hebt staan. Veel keuze is er niet en je moet natuurlijk meteen beslissen. Ik heb na afloop een Nederlandse moeder en dochter gesproken die dus twee kaarten van $500 konden kopen, maar de daglimiet van de creditcard bleek niet meer voldoende. Alleen de moeder kreeg een kaart van $500 en de dochter bleef buiten staan."


Foto: Oscar Rosenboom.


Eerste try-outshow Springsteen on Broadway
3 oktober

Op 3 oktober is Springsteen zijn Broadway-reeks begonnen met een eerste try-outshow. In twee uur en twee minuten speelde Bruce vijftien nummers, waarvan twee met Patti Scialfa. Bruce droeg de show op aan de maandag overleden zanger Tom Petty, zijn familie en band The Heartbreakers. Oscar Roosenboom had alleen kaarten voor vanavond, maar sprak wel met bezoekers van deze eerste show: "Iedereen had de indruk dat de show flink geregisseerd is."

Voordat de concertreeks officieel van start gaat op 12 oktober, zijn er zeven try-out shows in het Walter Kerr Theatre. Bruce heeft in interviews aangegeven dat hij elke avond een vastomlijnde show zal geven, dus de setlist bevatte dezelfde nummers als in de eerste repetitieshow in New Jersey en de repetitie op Broadway. Bruce begeleidde zichzelf op akoestische gitaar en piano. Tussen de nummers door vertelde hij verhalen en las hij voor uit de biografie.


Foto's: Phyllis Rogers (links) en Dave Gaetano (rechts).


Foto: Dave Gaetano (rechts).

Oscar Rosenboom is in New York en heeft een kaartje voor de show van vanavond (4 oktober). Hij nam gisteren al een kijkje bij het theater en mailde: "Ik heb vandaag bij het Walter Kerr Theatre gestaan. Vele mensen stonden in de cancellation line, hopend op een kaartje. Het was er erg gezellig uiteraard. Ook Britse en Duitse mensen gesproken, geen Nederlanders. Kevin Buell was al binnen. Rond vijf uur kwam Bruce aan. Helaas liep hij zonder iets te zeggen gelijk naar binnen, we zagen hem maar drie seconden. De eerste mensen die er stonden, hebben een kaartje kunnen krijgen. Mij lukte het niet, maar het kan dus wel. Morgen wordt mijn dag, die kaart heb ik tenminste."


Foto: Oscar Rosenboom.

Oscar vervolgt: "Voor het theater is een afzetting gemaakt tot aan de parkeerplaats ernaast, met detectiepoortjes. E Street Radio heeft zich daar gesetteld. Na de show heb ik even gepraat met mensen die de eerste show gezien hebben. Er waren geen gekke verrassingen. Bruce praat veel maar niet over de songs zelf zoals bij Storytellers. Iedereen had wel de indruk dat de show flink geregisseerd is. Weinig tot geen ruimte voor gekke dingen. Misschien komt dat ook omdat het de eerste try-outshow is. Hij heeft het heel even gehad over de gebeurtenissen in Las Vegas. Patti deed ook mee met de bekende nummers. Little Steven zat gewoon in het publiek.
Er is een mogelijkheid om binnen merchandise te kopen, maar hiervoor zul je ruim op tijd binnen moeten zijn. Anders is het te druk om wat te kopen voor de show begint. Bruce ging ongeveer drie kwartier na afloop samen met Patti naar buiten om, iets rustiger dan bij het naar binnen gaan, in de klaarstaande auto te stappen."

Setlist 3-10: Growin' Up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / Brilliant Disguise (met Patti Scialfa) / The Ghost of Tom Joad / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run


Repetitie in Walter Kerr Theatre
29 september

Springsteen heeft vrijdag 29 september voor het eerst een repetitieshow in het Walter Kerr Theatre op Broadway gegeven. Bruce speelde dezelfde nummers als bij de eerste try-out in het Pollak Theatre. In een twee uur durende show vertelde hij verhalen uit zijn biografie en zong hij dertien nummers solo en twee met Patti Scialfa.

Een aantal mensen had voor deze show een uitnodiging ontvangen. Buiten stonden zo'n vijftien fans. Vlak voor het begin van de show werden die allemaal gratis toegelaten. Ze kregen een plek op het eerste balkon.

Bruce begon de show met 'Growin' Up' en vertelde daarna over zijn jonge jaren in Freehold, toen hij Elvis op de televisie zag en daarna The Beatles en zo verliefd werd op muziek. 'My Hometown' speelde hij op piano en hij vertelde over de buurt waar hij opgroeide. "Al die tijd heb ik gezongen over het verlaten van die stad en nu woon ik er op tien minuten rijden", grapte Bruce.
Daarna volgden twee nummers over zijn ouders. Eerst 'My Father's House', waarbij hij enkele passages over zijn vader uit het boek aanhaalde. Hij vertelde dat hij als klein jochie zijn vader in een café ophaalde en over de droom die hij later had dat zijn vader op het podium stond. Bij  'The Wish' haalde Bruce de herinnering aan zijn moeder op: hij lag nog in bed als zij opstond om zich klaar te maken om naar haar werk te gaan.


Het podium voor de show.
De reis die hij met Steel Mill en manager Carl Tinker West naar San Francisco maakte, stond centraal bij 'Thunder Road' en 'The Promised Land'. Rond een bluesversie 'Born in the USA' vertelde Bruce over zijn ontmoeting met Ron Kovic, de Vietnam-veteraan die het boek Born on the Fourth of July schreef. Hoewel Bruce bij zijn ontmoeting met Kovic erg op zijn gemak was, had hij het soms moeilijk wanneer hij andere Vietnam-veteranen sprak. Zijn militaire dienstkeuring waarbij hij werd afgewezen passeerde ook de revue. "Ik ben nu blij dat mijn naam niet tussen de oorlogslachtoffers op de gedenkmuur in Washington staat."
'Tenth Avenue Freeze-out' speelde Bruce op piano. Uiteraard kwam Clarence Clemons daarbij ter sprake, net als alle E Street Bandleden overigens. Voor 'Tougher Than the Rest' (op piano) en 'Brilliant Disguise' (op gitaar) kwam Patti Scialfa meezingen. Bruce vertelde dat hij haar ontmoette in de Stone Pony. Hij zei ook dat je in een relatie je masker moet afdoen en elkaar moet kunnen vertrouwen.Voor 'The Ghost of Tom Joad' haakte Bruce aan op hedendaagse immigrantenproblematiek. Bruce vergeleek de huidige immigranten met de Europeanen die in het verleden naar de Verenigde Staten kwamen via Ellis Island. Voor 'Long Walk Home' sprak Bruce over de problemen aan in Charlottesville. "Het moet moeilijk zijn om je buurtgenoten te zien wanneer ze de straat opgaan met brandende fakkels."
'Dancing in the Dark' en 'Land of Hope and Dreams' speelde Bruce achter elkaar, gevolgd door 'Born to Run', waarna hij het einde van de autobiografie voorlas, inclusief het Onze Vader. Hij besloot de show met de overdenking dat hij lang geleden een belofte aan zijn publiek had gedaan om zijn verhaal te vertellen. "Ik hoop dat het jullie helpt bij jullie eigen verhaal."


Bruce repeteert soloshow al voor publiek in New Jersey
19 september

Springsteen heeft op 19 september in het Pollak Theatre van het Center of the Arts van de Monmouth University in West Long Branch, New Jersey, een repetitie van zijn Broadway-show gehouden. Voor een zaal van zo'n tweehonderd genodigden speelde Bruce zo'n vijftien nummers op piano en gitaar en vertelde hij verhalen tussen de gespeelde nummers.

Voorafgaand aan het optreden sprak Dave Marsh de aanwezigen streng toe dat ze niets mochten bekendmaken over dit geheime optreden. Toch is er uitgelekt dat Bruce geen nieuwe nummers speelde en dat Patti Scialfa meedeed op twee nummers.

Update 23-9: De complete setlist van de eerste repetitie op dinsdag 19 september:

Growin' up / My Hometown / My Father's House / The Wish / Thunder Road / The Promised Land / Born in the U.S.A. / Tenth Avenue Freeze-out / Tougher than the Rest (met Patti Scialfa) / Brilliant Disguise (met Patti Scialfa) / The Ghost of Tom Joad / Long Walk Home / Dancing in the Dark / Land of Hopes and Dreams / Born to Run

Op donderdagmiddag 21 september repeteerde Bruce weer in het Pollak Theatre. Vrijdag 21 september oefende Bruce nogmaals voor publiek. Hij speelde bijna dezelfde setlist als de eerste avond, maar in plaats van 'Long Walk Home' speelde hij 'The Rising.In het Pollak Theatre op Monmouth University kunnen ruim 700 toeschouwers, maar bij Springsteens repetitie waren zo'n
200 genodigden aanwezig.

OVER BE TRUE
E-MAILNIEUWSBRIEF